pátek 2. prosince 2016

Lone Wolf

29. listopadu 2016 zemřel ve věku 60 let autor jedné z nejznámějších gamebookových sérii Joe Dever. Při této smutné příležitosti jsem se rozhodl napsat krátký článek o něm a jeho nejznámějším díle - Lone Wolfovi. Joe Dever narozený v roce 1956 v Anglii brzy narazil na hru Dungeons & Dragons. Hra ho velice zaujala a v roce 1982 vyhrál světové klání v Advanced Dungeons & Dragons, které se konalo v Baltimoru v USA. Po tomto úspěchu se rozhodl začít pracovat na tvorbě her. V roce 1984 vydalo nakladatelství Hutichinson's gamebook Útok ze tmy (Flight from the dark). Šlo o první díl série s hlavním hrdinou jménem Lone Wolf. Byl to velký úspěch a celá série se dočkala překladu do mnoha jazyků včetně češtiny.

První české vydání AFSF

Dnes je vydáno již 30 dílů hlavní řady a několik spin-offů. Joe Dever spolu s Johnem Grantem napsali také 12 románů popisujících a rozšiřujících hlavní příběh. V češtině vydalo nakladatelství AFSF mezi lety 1992-98 prvních 15 dílů gamebooků a první 3 romány. V současné době vydává Lone Wolfa nakladatelství Mytago. Začali znovu od Útoku ze tmy a naposled vyšel devátý díl Kotel strachu (Cauldron of Fear). Knihy vycházejí v novém překladu, revidovaných verzích a některé obsahují bonusová dobrodružství. Snad se podaří tentokrát vydat celou sérii.  Ze světa Lone Wolfa vyšli také audioknihy, mapy, atlasy, encyklopedie, komiksy a také stolní RPG hra ve stylu Dungeons & Dragons - Lone Wolf Adventure Game.

Nové vydání od Mytaga

Takto výrazný fenomén samozřejmě nezůstal bez počítačového zpracování. První dvě hry vyšly již v roce 1984 pro ZX Spectrum. Šlo o Flight from the Dark a Fire on the Water, zpracování prvních dvou gamebooků do digitální podoby. Třetí hra Lone Wolf: The Mirror of Death vyšla až roku 1991 pro platformy Amstrad CPC, Commodore 64, DOS a ZX Spectrum. Tentokráte jde o klasickou plošinovku. V roce 1993 vyšla hra na CD pod názvem Tower of Fear. V roce 2013 vyšla hra Joe Dever's Lone Wolf pro mobilní platformy. O rok později vyšla HD verze pro PC, Mac a Xbox One. Hra navazuje na druhý díl gamebooku a jde o zdařilou interaktivní podobu s mnoha příjemnými bonusy oproti knižní podobě.

 Lone Wolf: The Mirror of Death pro DOS

Rozhodně doporučuji navštívit stránky Project Aon, na kterých najdete všechny gamebooky zdarma ke stažení v mnoha formátech a spoustu dalších doplňujících materiálů. Mimo jiné jsou zde i interprety pro digitální hraní na různých platformách. Seventh Sense pro PC, LoneWolfDS pro Nintendo DS a Lone Wolf Saga pro Android patří mezi nejzajímavější.

Joe Dever's Lone Wolf: HD Remastered

Pokud sérii znáte, je vhodná doba na osvěžení. Podělte se v komentářích jak jste s Lone Wolfem začínali. Já na základce knihou půjčenou od spolužáka. Pokud o Lone Wolfovi slyšíte poprvé, doporučuji alespoň v nějaké podobě ozkoušet, stojí to za to. 





2 komentáře:

  1. Děkuji za článek, Lone Wolfa jsem hrál před dávnými lety od prvního dílu. Krásné vzpomínky a velká škoda že autor odešel...
    ps: v datu jeho úmrtí máte chybu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opraveno děkuji za upozornění. Jsem rád, že se článek líbil.

      Vymazat