sobota 3. června 2017

Commander Keen 7 - 9.5

Keen patří mezi moje nejoblíbenější plošinovky. Pravidelně se k hraní této série vracím, ale do nedávna jsem se nezajímal o její další vývoj. První díl vytvořil id Software v roce 1990 pro MS-DOS. Byl k dispozici zdarma jako tehdy oblíbený shareware a další dvě epizody byly nabídnuty ke koupi po ukončení hry. Tvoří uzavřený celek, takzvanou první trilogii, a mají společný engine. Už v roce 1991 vychází pokračování, opět tři díly na společném enginu. Engine je technologicky mnohem dál a hratelnost je tím pestřejší. Čtvrtá a pátá epizoda mají navazující příběh, šestá je samostatnější. Čtvrtá epizoda bývá uznávána jako vrchol série. V roce 1991 vyhází takzvaná ztracená epizoda Keen Dreams. Keen zde bojuje proti zelenině a dějově bývá řazena mezi obě trilogie. Poslední oficiální díl vyšel pro GameBoy Color v roce 2001. Tolik stručný úvod do série. Níže ještě najdete přehled vydaných dílů a nyní už k hlavnímu tématu článku.

  • 1990 - Commander Keen 1: Marooned on Mars
  • 1990 - Commander Keen 2: The Earth Explodes 
  • 1990 - Commander Keen 3: Keen Must Die!
  • 1991 - Commander Keen 4: Secret of the Oracle  
  • 1991 - Commander Keen 5: The Armageddon Machine
  • 1991 - Commander Keen 6: Aliens Ate My Babysitter!
  • 1991 - Commander Keen: Keen Dreams
  • 2001 - Commander Keen (GameBoy Color)
Když jsem letos hrál šestý díl, znovu jsem narazil na program Commander Genius. Jde o spouštěč a port pro všechny díly, který umožňuje běh na moderních systémech, lepší grafiku, hudbu a hru až čtyř hráčů. Hrát tak můžete na Linuxu, Windows (XP-10) a Androidu. Starší verze podporují více platforem. Výhodou je také neustálý vývoj, takže se zlepšuje kompatibilita a přibývají nové funkce.

Mimo hraní originálních her podporuje také snadné spouštění přídavných map a modifikací. Na oficiálních stránkách a zde najdete některé podporované modifikace. Funkčních je jich více, ale chce to testovat. Funguje v podstatě vše co nezasahuje do hry jako takové, jen mění mapy a grafiku. Já se nejdříve pustil do projektu trilogie The Universe is Toast, označované také jako epizody 7-9.

Epizody 7 The Keys of Krodacia a 8 Dead in the Desert vycházejí ze čtvrtého a šestého dílu. To znamená, že potřebují k provozu původní spouštěcí soubor. U epizody 7 to není problém. Jelikož 4. díl byl zdarma, tak je k němu rovnou přibalen (tak to je i u modů Keena 1). U ostatních je nutné vlastnit originální hru a soubor zkopírovat. Obě nové epizody fungují pod Commander Genuis bez problémů. Obě mohu jen doporučit, hrají se skvěle a nedělají originálu ostudu. Keys of Krodacia je asi lepší, ale jen o málo. Levely jsou dobře navržené a obtížnost není přestřelena. Bavit se bude rozhodně každý, kdo má rád Commandera Keena.


Epizoda 9 Battle of the Brains je složitější případ. Hraje se opět velice dobře a obsahuje mnoho nových nápadů. Ale ani jedna verze nefunguje pod Commander Genius korektně. Hru jsem tak odehrál pod DosBoxem, kde je vše v pořádku. Poslední level je opravdu unikátní, ale i zbytek hry stojí za to. Přesto je podle mě o něco slabší než předchozí dva díly. Autor této trilogie Ceilick vytvořil ještě dost jiných přídavků pro Keena, pokud bude čas, určitě se na ně podívám.


Nové zážitky ve světě Commandera Keena mě motivovali k dalšímu hraní. Pokračoval jsem tedy projektem The Eight Accumulators, který je označován za epizodu 9,5. Děj navazuje přímo na konec deváté epizody, ale hru vytvořil Bubbatom. Co jsem dohledal, jde o jediný jeho příspěvek. Ale rozhodně stojí za vyzkoušení. Vychází opět z Keena 4 a dokonce hledáte stejné mudrce, ale tentokrát od nich sbíráte baterie. Hra je navržena opravdu výborně a pokud by jste si měli zahrát jen jediný mod do Keena, tak je to tenhle. Hraní krásně odsýpá, levely jsou dobře navržené a různorodé. Také grafika je skvělým mixem originálu a nových prvků.

Nyní jsem hraním Keenů nasycen, ale určitě se na další projekty chystám. Čtyři výše zmíněné projekty stojí za zahrání a neudělaly by ostudu ani jako oficiální pokračování. Hráli jste Commandera Keena? A jaký díl je váš nejoblíbenější?

Hodnocení: ANO

Žádné komentáře:

Okomentovat