úterý 6. června 2017

Dungeons & Dragons 2 - Dark Sun

V roce 1990 vytvořili Timothy B. Brown a Troy Denning svět Dark Sun. Od začátku bylo zamýšleno, že půjde nejen o herní svět, ale i romány. Cílem autorů bylo představit něco nového než TSR do té doby mělo. Nemohli se ale příliš odchýlit od očekávání hráčů. V Dark Sunu tudíž potkáte známé rasy, ale všechny velice změněné. Kdo by čekal půlčíky jako kanibaly nebo elfy v roli potulných nomádů. Samozřejmě narazíte i na několik nových ras a povolání. Svět Dark Sunu Athas se také velice liší od klasické fantasy. Jde z větší části o nehostinnou poušť a ve světě se nevyskytuje téměř žádný kov. Klasická magie zde také v podstatě neexistuje, je nahrazena odlišně se chovající psionikou - silou mysli. Prvním produktem byl v roce 1991 Dark Sun Boxed Set. Poslední oficiální pravidlové knihy vyšly pro 4. edici D&D v roce 2010. Informace o Dark Sunu najdete na stránce Athas.org.

 První vydání Dark Sun

Ze světa Dark Sun vyšla i řada románů. Zajímavá je pentalogie Prism Pentad od Troye Denninga, jednoho z tvůrců světa. Pro české čtenáře je podstatná informace o vydání trilogie Společenství v jednom (Tribe of One). Knihy od Simona Hawka vydalo v letech 1996-7 nakladatelství Návrat. Rozhodně doporučuji všem, které tento svět zaujal nebo se v něm chystají hrát. Už hlavní hrdina elfčík Sorak je zajímavý, jde o křížence elfa a půlčíka. Bohužel knihy jdou dnes sehnat jen v antikvariátech nebo na aukcích. Existuje také pětidílná mini-série Ianto's Tomb od vydavatelství IDW.


První díl trilogie Společenství v jednom

Počítačové hry vyšly pouze tři: Dark Sun: Shattered Lands, Dark Sun: Wake of the Ravager a Dark Sun Online: Crimson Sands.


Dark Sun: Shattered Lands je RPG z roku 1993 vydané firmou SSI. Příběh o útěku z gladiátorské arény je poměrně chytlavý. Souboje ve hře patří k delším a obtížnějším, než u podobných her od SSI, zvláště závěrečná bitva stojí za to. Isometrická grafika je na svou dobu lehce nadprůměrná. Slušně jsou i využity specifika Dark Sunu, ve hře najdete nové rasy i psionické síly. Vývoj postav a kombinování povolání jsou zpracovány tradičně skvěle.
  • dobové recenze v časopisech Score 1 a BiT 01/94
  • ilustrace na obalu byla původně použita u knihy The Crimson Legion od Troye Denninga
  • hra vyšla pouze pro platformu DOS
  • dnes je možné hru zakoupit na GOG.com spolu s pokračováním 
Hodnocení: ANO

Dark Sun: Wake of the Ravager je přímé pokračování předchozího titulu. Byla vydána v roce 1994 opět SSI. Pro hru platí téměř totéž co pro první díl. Akorát je vše větší a delší. Mínusem tohoto dílu je překvapivě větší rozmanitost prostředí - nedrží se tak věrně světa Dark Sun. Problém jsou také časté bugy, rozhodně je třeba často ukládat. Skvělá je možnost importu party z prvního dílu.
  • dobové recenze v časopisech Score 11, Excalubur 39 a diskmagu Pařeniště 4
  • ilustrace na obalu byla původně použita v RPG příručce Slave Tribes
  • hra vyšla pouze pro platformu DOS
  • dnes je možné hru zakoupit na GOG.com spolu s prvním dílem
Hodnocení: MOŽNÁ


Dark Sun Online: Crimson Sands je jedna z prvních grafických MMORPG. Vydalo ji SSI v roce 1996. S hrou nemám žádné osobní zkušenosti, ale dle informací šlo o klasického zástupce žánru jak to dnes chápeme. Obsahuje očekávané prvky - lelveling postavy, zakládání cechů a PvP souboje. Engine byl částečně převzat z Wake of the Ravager. Stejně tak grafika a zvuky byly použity ze starších her od SSI. Servery pro hru byly vypnuty v roce 1998, pravděpodobně po masivním úspěchu Ultimy Online. Hra využívala síť Total Entertainment Network (TEN), kterou můžete znát například z Diabla, Quake nebo Warcraftu.
  • ilustrace na obalu byla původně použita u knihy The Verdant Passage od Troye Denninga
  • hra vyšla pouze pro systém Windows 95
Soutěž z minulého dílu vyhrál Wolf, kterému tímto gratuluji. Na jaký svět se podíváme příště zatím sám nevím.

Žádné komentáře:

Okomentovat