čtvrtek 15. června 2017

Maniac Mansion + Mania

Maniac Mansion je druhá adventura od firmy Lucasfilm Games. První byla méně úspěšná hra Labyrinth. Lucasfilm Games, kteří se později přejmenovali na LucasArts, jsou jeden z nejvýznamnějších vývojářů grafických adventur. Maniac Mansion byl vydán v roce 1987 pro platformy Apple II a Commodore 64. Později byla hra portována na Amigu, Atari ST, DOS a NES. Hra byla v mnoha ohledech revoluční. Zábavný a nelineární příběh o strašidelné vile a mimozemšťanech byl sám o sobě skvělý. Přelomové bylo i ovládání pomocí myši, do té doby bylo zvykem vypisovat příkazy na klávesnici jako u textových adventur.


Hlavním vývojářem hry byl Ron Gilbert, kterého můžete znát například z prvních dvou Monkey Islandů, Zak McKrackena nebo Indiana Jones and the Last Crusade. Spolu s Aricem Wilmunderem vytvořili scriptovací jazyk a engine SCUMM - Script Creation Utility for Maniac Mansion. Ten ve firmě sloužil pro tvorbu adventur až do roku 1998 a byl samozřejmě neustále vylepšován. Engine byl tak populární, že v roce 2001 dal název projektu ScummVM. Projekt původně začal jako emulátor pro hraní Monkey Islandu 2, ale později začal podporovat i další hry na SCUMMu. V dnešní době umožňuje hraní více než 200 titulů od různých firem. 


V roce 1989 vyšla pro DOS Enhanced verze s vylepšenou grafikou a rozšířenou možností ukládání. Je zarážející, že ani jednu z těchto verzí nelze zakoupit přes digitální distribuci. Ve verzi pro NES byla uplatněna tehdejší Nintendo cenzura. Některá "nevhodná" slova tedy musela být změněna nebo byla odstraněna i socha Venuše. V roce 1993 vyšlo pro DOS a Mackintosh pokračování s názvem Day of the Tentacle. Existuje verze na disketách a na CD, přičemž CD verze je dabovaná. V Day of the Tentacle je easter-egg - na počítači u Eda si můžete zahrát kompletní Maniac Mansion. V roce 2016 vyšla Remastered verze s vylepšenou grafikou, zvuky a hudbou. Součástí této edice je také komentář tvůrců.

Hra byla natolik populární, že mezi lety 1990 až 1993 vznikl 66-dílný sitcom Maniac Mansion. Mnoho fanoušků nakonec vzalo tvorbu dalších dílů na sebe. Mezi nejznámější projekty patří Maniac Mansion Deluxe a Maniac Mansion Mania. Deluxe je vylepšená verze kompatibilní s Windows a byla vydána jako freeware. Její autoři LucasFan Games vytvořili mimo pokračování Zak McKrackena, také první epizodu Maniac Mansion Mania - Sibling Love.

Manic Mansion Mania je obrovský projekt mnoha fanoušků. Ti už vytvořili téměř 100 nových epizod a k tomu několik speciálních (Vánoce, Halloween, předávání cen...). Epizody mají různou kvalitu, ale najdou se mezi nimi i perfektní kousky. Dost se liší také rozsahem. Největším problémem tohoto projektu je, že většina epizod je pouze v němčině. Já jsem zatím odehrál první série, to znamená 10 dílů. Doporučit mohu zejména první, devátý a desátý. Jsou opravdu povedené a poslední dva mají větší rozsah.

 

Projekt je stále živý a stále vznikají nové epizody. Epizody můžete stahovat a hrát jednotlivě, ale doporučuji použít MMMLauncher. Umožní pohodlné stahování, hraní a jsou v něm označeny podporované jazyky. Na webu Manie je mnoho ke stažení - krom samotných her. Například nástroje, materiály pro tvorbu nebo i třeba fanouškovské filmy a komiksy.

Svět Maniac Mansion je opravdu velký a pokud máte původní hru rádi, můžete  si hrát opravdu dlouho. Pokud je to na vás už moc retro, doporučuji hru Thimbleweed Park. Navazuje na tento typ adventur, ale s moderní hratelností. Hru vytvořil Terrible Toybox a především samotný Ron Gilbert. Pokud si kteroukoliv ze zmíněných her zahrajete, podělte se o zážitky v komentářích.

Žádné komentáře:

Okomentovat