středa 28. září 2022

Score 25 - září 2022

Další měsíc, další Score. Tentokrát jde o číslo 25 z ledna 1996 a z obálky se zlověstně kouká Terminátor. Uvnitř čísla se nachází recenze na FPS hru Terminator: Future Shock od firmy Bethesda a jde o první hru která získala maximální hodnocení 10 z 10. Nejde ale o hru měsíce, z tohoto nabitého čísla nakonec Sledge zvolil adventuru The Dig od LucasArts. Jde o povedenou záležitost, která byla oceněna 8 z 10 bodů. Recenzoval Andrej Anastasov a s jeho hodnocením naprosto souhlasím, udělil jsem rovných 80%. U těch známějších her panuje shoda často, s redakcí se rozcházím většinou u méně slavných titulů.

Recenzí je opět dost a s přibývajícím počtem stran se to jen tak nezmění. Níže již tradičně následuje seznam těch nejzajímavějších podle pořadí v časopise.

  • Terminator: Future Shock - dohráno, zopakovat
  • Warcraft 2 - dohráno, zopakovat
  • Earthworm Jim - hráno, dohrát
  • Shivers - dohrát
  • Shannara - hráno, dohrát
  • Allied General - dohráno, zopakovat
  • Mechwarrior 2: Ghost Bear's Legacy - dohrát
  • Police Quest SWAT - dohrát
  • Rebel Assault 2 - hráno, dohrát 
  • Might & Magic 7 - dohráno, zopakovat
  • Anvil of Dawn - dohrát
  • Romance of the Three Kingdoms 4 - dohrát

Jde o první číslo v novém roce, takže přináší i zhodnocení roku předešlého, tedy 1995. Celkem se vybíralo ve čtrnácti kategoriích vždy pět her a deset do Hry roku 1995. K té hlavní a osmi žánrovým se mohou vyjádřit i čtenáři, takže příště bude možné provést i porovnání. Nebudu zde sestavovat vlastní, slušná část by zřejmě dopadala stejně a ne všechny žánry hraji natolik, aby to mělo smysl. Místo toho uvedu několik her, které podle mě zásadně chybí.

U 3D akcí mi zásadně chybí Hexen, osobně bych klidně vyšoupl Magic Carpet 2. Kategorie akčních her stojí asi nejvíce na vodě, chybí Crusader: No Remorse a Rayman (asi z důvodu opožděné recenze). Z adventur bych doplnil Star Trek: A Final Unity a Phantasmagorii, Legend of Kyrandia 3 tam rozhodně nepatří. Strategie mají reprezentativní výběr, našlo by se i pár dalších, ale není co vyhodit. U kategorie Dungeon/RPG hodně postrádám Chrono Trigger, který bych i u samotné hry roku vyměnil na první místo. To je za mě asi vše podstatné, co by jste změnily vy?  

Profil se tentokrát věnuje firmě LucasArts. Její tvorba je přehledně rozdělena na advetury, Star Wars hry a něco málo ostatních. Část adventur je slušně naplněna a již obsahuje většinu těch nejzajímavějších, ale Star Wars jsou teprve v počátcích.

Z dnešního pohledu je článek Internet v pohybu, zaměřený na Javu a VRML, spíše úsměvný. Hobby hry jsou zmíněny hned dvě. The World of Indiana Jones je hra na hrdiny ze světa legendárního archeologa a za pozornost může stát i kvůli informacím zahrnujícím nejen filmy, ale i knihy, komiksy a seriály. Mě ale více nadchla hra Dragon Dice. Jde o projekt firmy TSR s tématem soubojů armád pomocí kostek. Podle obrázků vypadá vše moc pěkně zpracované. Existenci této hry jsem musel nějak vytěsnit, ačkoliv minimálně odsud jsem o ní musel kdysi vědět. Pokud ji někdy najdu za rozumnou cenu, tak jde o jasného kandidáta na pořízení. Pravidla vypadají zajímavě, dostatečně propracovaně a třeba na cesty jde o ideální hru - stačí vzít pytlík kostek a pár kartiček. 

Z kulturních rubrik mě tentokrát nic moc nezaujalo, i když si občas rád poslechnu Vangelise i Enyu.  Stejně tak u CD přílohy stojí za zmínku snad jen čtrnácté číslo Pařeniště. 

Žádné komentáře:

Okomentovat