čtvrtek 9. února 2023

Anorakův týden 05/2023

Po přestávce způsobené pololetními prázdninami opět trochu plnější přehled. Ještě závěrem minulého měsíce jsem dohrál první King's Filed. Jde o prvotinu studia FromSoftware, akčnější RPG z pohledu vlastních očí. V pěti patrech bojujete proti nepřátelům a řešíte hádanky. Celé to připomíná, především atmosférou, konzolovou Ultimu Underworld. Hra je překvapivě zábavná a i přes kostrbatější provedení jsem si ji moc užil. Potěšil především design jednotlivých pater a nutnost se později vracet s novými schopnostmi a předměty. Hra mě překvapila natolik, že počítám s hraním celé série. Komentář zde

Troll's Tale - PC verze

V Retro klubu se v únoru hraje Space Quest, konkrétně jakákoli verze prvních dvou dílů. Originály jsem hrál nedávno, takže jsem toho využil pro srovnání s VGA remaky. Jedničku udělala ještě sama Sierra, ale změna grafiky často změnila atmosféru. Sama o sobě hra špatně nevypadá, ale ve srovnání je to prostě slabší. Herní změny způsobuje především ovládání myší. Hra je tak mnohem jednodušší a rychlejší. Rozhodně bych dal vždy přednost originálu. Druhý díl dělali fanoušci z Infamous Adventure a zvolili citlivější přístup. Grafika je parádní a s citem zvyšuje detailnost původních scén. Mimo pár drobností a easter eggů je hra věrná předloze. V tomto případě považuji za nejrozumnější zkusit obě verze. Komentář na první a druhý díl.

VGA Space Quest II také obsahuje novou minihru, věrný remake adventurky Troll's Tale, původně také od Sierry. Jde o velmi milý bonus, jehož hraní mě tak potěšilo, že jsem se pustil i do originálu. Jde o jednoduchou textovku, ovládanou pouze výběrem z maximálně tří možností a doplněnou o obrázky. Grafika je ve stylu Hi-Res adventur. Her v podobném stylu je více a jsou zasazením i obtížností určeny spíše mladším hráčům. Přesto jde o celkem zajímavou záležitost, která i díky krátké herní době nenudí. Odehrál jsem verzi pro DOS i pro původní Apple II a až na technické zpracování jsou totožné. Remake je také shodný ve všem mimo grafiky a ovládání. Za vyzkoušení stojí i nevydaná, ale kompletní verze pro Coleco Adam. Komentář zde.

V rámci akce Zahrajem byla ze stránek Score vybrána adventura Star Trek: Deep Space Nine - Harbinger, ke které jsme se ještě nedostal, ale jsme na ni dost zvědav. Rozehrál jsem ještě českou hru FixFox. Po prvních pár hodinách oceňuji příjemnou atmosféru, zábavný příběh a chytlavou i když jednodušší hratelnost. Na závěr ještě doplňuji komentář na DioField Chronicle.

Žádné komentáře:

Okomentovat