úterý 30. května 2023

Score 32 - květen 2023

Číslo 32 obsahuje několik spíše menších změn, především samostatnou rubriku Amiga. Z celých 114 stránek vybral Sledge jako hru měsíce strategii Close Combat. Recenze od Jana Tománka je plná nepochopení, autor zjevně očekával naprosto odlišnou hratelnost a nepřekousl tahovkám podobnější pojení. Tohle ale není Command & Conquer ani Warcraft. Hodnocení 3/10 je podle mého dost nefér, mých 75% se blíží spíše verdiktu konkurenčního Levelu 5/7. Zajímavé, posledně jsem hodnotil hůře a tentokrát zase výrazně lépe.

Číslo od začátku působí zajímavě. Hned po obsahu následuje povídka Cyberstory a za ní článek na téma tehdejšího obtelefonování a přístupu vývojářů k redakci z naší malé země. Oboje krásně reflektuje tehdejší dobu. Rozhovory jsou opět dva, což je do budoucna slíbeno jako standart. První je o firmě Revolution a jejich adventuře Broken Sword s Charlesem Cecilem, kterého redakce zřejmě omylem překřtila na Cecala. Druhý je kratší a týká se Jagged Alliance: Deadly Games, za Sir-tech hovořil Ian Currie. 

Novinky jsou tentokrát samostatně nejen pro PlayStation, ale i Amigu. Očekávaných titulů je řada a i dost zajímavých, ale vypíchnu pouze dvoustranu Fantasy podle Interplay. Jde o pokračování podobného článku z posledně (Gremlin) a představuje rovnou pět titulů. Recenzí je tentokrát méně, něco přes 20. Za pozornost stojí následující hry:

  • Broken Sword - dohráno, zopakovat
  • 3 lebky Toltéků - hráno, dohrát
  • Quake - dohráno
  • Hind - hráno
  • Gene Machine - dohrát
  • Grand Prix 2 - hráno
  • Megarace II - hráno, dohrát
  • Close Combat - dohráno
  • Alien Bash II - hráno, dohrát
  • Wrestlemania - hráno  

Broken Sword se dočkal obří pětistránkové recenze a zaslouženě vysokého hodnocení. Číslo je opravdu plné dobrých her. Quake má recenze vlastně dvě, samostatně na single a multi player. Ostatní recenze jsou celkem tradiční, fanoušky fotbalu může zaujmout recenze v porovnávacím vs. stylu, konkrétně her Kick Off 96 a Onside Soccer. 

Rubrika Klasika přináší nejen legendární logickou hru Boulder Dash, ale i dvojstránku Zlaté časy ZX Spectra. Výpis zmíněných skvělých titulů nebo naopak chybějících by byl dlouhý, ale potěšila mě přítomnost her Commando, Into the Eagle's Nest, Tir Na Nog, Nether Earth, Laser Squad nebo českého Města robotů.

Článek o on-line hraní je dnes spíše na pobavení, ale představení her s miniaturami je fajn. Jde ale o obecný úvod a je škoda, že nedošlo alespoň na pár popisů konkrétních titulů. Ze čtyř recenzí na PlayStation jsou dvě hry zajímavé, ačkoliv multiplatformní - Street Fighter Alpha a Space Hulk 2: Vengeance of The Blood Angels. 

Potěšila mě i rubrika Kultura, tentokrát představující Davida Lynche a film Skála. Po delší době mě zaujal i obsah Score CD. Nejnovější číslo 21 diskmagu Pařeniště je doplněno archivem čísel 1-10. Překvapením je plná hra Frederik Pohl's Gateway, známá textovka od Legendu. Účelem byla soutěž v dohrání, ale to už je dnes pasé. Duke Nukem 3D Screen Saver and Entertainment Pack potěší tapetami pro dobové počítače, případně i zvuky, které jsem ale už tenkrát nesnášel (myslím ozvučené činnosti ve Windows). Textový soubor s hromadou cheatů už asi nikomu nepomůže, ale databáze obsahu alespoň některých čísel časopisů Score, Level, Excalibur a Pařeniště se může hodit. Na CD se nachází soubor z Fox Pro, ale není problém udělat převod třeba do Excelu. Součástí nejsou jen recenze a návody, ale i podstatně hůře dohledatelné rady, obrázky nebo patche. Ve své době šlo o skvělou pomůcku.


Žádné komentáře:

Okomentovat