středa 16. listopadu 2016

Dungeons & Dragons 1 - Ravenloft + Soutěž

RPG je zkratka anglického Role playing game. Nejběžnější český překlad je Hra na hrdiny. RPG je populární žánr počítačových her a patří mezi mé oblíbené. Jde také o typ stolní hry - s tužkou a papírem. Hrát typickou stolní RPG hru můžete, buď v roli Pána jeskyně (Dungeon Master, Game Master), který hru řídí a vytváří, a nebo se ujmete hraní jednotlivých postav. Mezi nejrozšířenější hry patří Dungeons & Dragons (D&D). U nás byla nejhranější česká hra Dračí doupě, na které jsem také začínal. Dnes existují dvě pokračování Dračí doupě Plus a Dračí doupě II, ale ani s jednou nemám moc zkušeností. Ještě před jejich vydáním jsem se začal zabývat hraním originálního D&D.

Původní vydání pravidel


D&D vyšlo poprvé v roce 1974. Hra se dále vyvíjí a od roku 2014 je k dispozici 5. edice. Základní hra se skládá ze tří příruček - Příručka hráče, Průvodce pána jeskyně a Bestiář. Mimo těchto knih vychází pro každou edici mnoho doplňků, rozšíření pravidel a především předpřipravených světů / prostředí (campaign setting). Mezi nejznámější světy patří Forgotten Realms, Dark Sun, Dragonlance, Eberron, Planescape a Ravenloft. Pro Dračí doupě existují české světy např. Asterion a Taria. Skvělý zdroj informací o D&D a podobných hrách je D20 v kostce, kde najdete i české překlady některých příruček.

Průvodce pána jeskyně 5. edice

Počítačové hry si licencují nejen pravidla a mechaniky D&D, ale i jednotlivé světy. Licence uděloval tvůrce původní hry společnost Tactical Studies Rules (TSR), od roku 1997 nový vlastník Wizards of the Coast (WotC). Tento a následující články se budou zabývat jednotlivými světy a hrami podle nich.

Ravenloft

První modul s prostředím Ravenloft 

Prostředí Ravenloftu je inspirování gotickým hororem. Svět leží v éterické sféře a je obklopen tajemnou Mlhou. Pro toto temné prostředí jsou typičtí upíři, kostějové a vlkodlaci. Ravenloft se poprvé objevil v dobrodružství od Tracyho a Laury Hickmanových v roce 1983. Jako samostatný svět byl vydán roku 1990. Nejnovější přírůstek je dobrodružství Curse of Strahd pro 5. edici D&D. Mezi nejznámější postavy patří hrabě Strahd von Zarovich (záporná postava) a Dr. Rudolph van Richten. Van Richten studoval nebezpečná a hrůzná stvoření a napsal o nich knihy. Ty jsou k dispozici jako Van Richtenovy průvodci pro D&D. Existuje několik románů z Ravenloftu, ale žádný se nedočkal českého překladu.

Licenci na Ravelnloft využívají tři hry: Ravenloft: Strahd's Possession (1994), Ravenloft: Stone Prophet (1995) a Iron & Blood: Warriors of Ravenloft (1996).


Ravenloft: Strahd's Possession je RPG dungeon od firmy Strategic Simulations, Inc. (SSI). Z počátku jednoduchý příběh o krádeži amuletu se rozvine do komplexní podoby s mnoha bočními nepovinnými liniemi. Na svou dobu měla hra kvalitní technické zpracování. Obsahovala, i v té době, pro dungeony moderní plynulý pohyb, ale s možností přepnout se do klasického a méně náročného pohybu po čtvercích. Hra byla v době vydání velmi pozitivně přijata.
  • dobové recenze v časopisech Score 7 a Excalibur 27
  • na krabici je kresba Denise Beauvaise, která byla dříve použita na Van Richtenově průvodci upíry
  • hra vyšla pro platformy DOS, FM Towns a PC-98
  • dnes je možné hru zakoupit na GOG.com spolu s pokračováním

Hodnocení: ANO


Ravenloft: Stone Prophet je přímím pokračováním Strahd's Possession. Je dokonce umožněno importovat si postavy z prvního dílu (v té době poměrně obvyklá praxe, dnes bohužel téměř zapomenutá). Největší změnou je přesun do Egyptského prostředí. Technicky je hra téměř stejná jako první díl. K tomuto dílu existuje český překlad.
  • dobové recenze v časopisech Score 17, Excalibur 45, Level 5 a Riki 11
  • na krabici je kresba Clyda Caldwella, která byla dříve použita na modulu Touch of Death
  • hra vyšla již pouze pro DOS
  • dnes je možné hru zakoupit na GOG.com spolu s předchozím dílem
Hodnocení: ANO

Iron & Blood: Warriors of Ravenloft je poměrně netypicky bojovou hrou. Vytvořili ji společnosti Take-Two a Acclaim v roce 1996. Jde o průměrnou bojovku, která ničím nevyniká a ve srovnání se znáními sériemi (Street Fighter, Tekken, Mortal Kombat...) zapadla. Jediná zajímavější část hry je příběhová kampaň, ve které mohou bojovníci získávat zkušenosti a postoupit až na 9. level. Příběh je o souboji bojovníků zastupujících lorda Sotha (ze světa Dragonlance) a hraběte Strahd von Zaroviche.
  • dobová recenze například v časopise Level 24 
  • hra vyšla pro platformy DOS a PlayStation

Hodnocení: NE

 

Soutěž

Kdo jako první v komentářích uhodne jakému světu se bude věnovat druhý díl této série článků získá STEAM klíč na Stardew Valley.

2 komentáře: