čtvrtek 8. září 2016

Fantasy World Dizzy

Jde o třetí díl ze série o vajíčku jménem Dizzy. Hru i Dizziho vytvořili bratři Philip a Andrew Oliverovi, známí pod jménem Oliver Twins. Vydavatelem této série je společnost Codemasters. Fantasy World Dizzy je první díl, který vyšel pro DOS. Hra dále vyšla pro Amigu a Atari (rok 1991, grafika odpovídá DOS verzi) a pro ZX Spectrum, Commodore 64 a Amstrad CPC (rok 1989-90, s horší grafikou, podrobné srovnání na stránkách Retro-Sanctuary).

První obrazovka verze MS DOS


Hra je plošinovka / adventura s několika rozhovory a s užíváním inventáře. Rozhovory jsou jednoduché, obvykle stačí vše jen prolétnout. Naopak práce s inventářem vyžaduje rozvahu, protože vajíčko unese jen dvě věci naráz (později čtyři - naleznete-li pytel). Vaším úkolem je zachránit svou milou Daisy a po cestě sesbírat 30 mincí, za které si koupíte společný domeček. Některé mince jsou velice pečlivě ukryté a dá práci je nalézt. Dizzy musí po cestě také překonávat různé překážky. Nejčastějšími z nich je oheň, voda a nepřátelské obyvatele světa. V tom mu naštěstí pomáhají různé předměty a rady od ostatních členů vajíčkové rodiny Yolkfolk.

 První obrazovka verze ZX Spectrum

V tomto díle se poprvé objevuje jak Dizziho milá Daisy, tak ostatní postavy jako Dozy, Dora, Dylan, Denzil a Grand Dizzy. Obtížnost hry je nastavena níže než u předchozích dílů a hra tak pěkně odsýpá. Je to dáno také tím, že máte k dispozici tři životy a ne pouze jeden jako dříve. Rozhodně jde o vhodný díl pro seznámení se s sérií nebo pro mladší hráče. Jediné co mi v dnešní době ze začátku dělalo potíže bylo neobvyklé skákání s velkou setrvačností. 

 První obrazovka verze Amiga

Hru jsem dohrál do úspěšného konce a moc jsem si to užil. Dizzyho jsem hrál naposledy před 20 lety a hra nezklamala má očekávání, jak se to někdy u starých her stává. Legálně si Dizzyho dnes seženete pouze na aukci. Nebo existuje fanouškovský engine DizzyAGE, ve kterém jsou vytvořeny i remaky původních her. Pokud se nabažíte původních dílů, je k dispozici mnoho zajímavých i tématicky zaměřených pokračování. Zaujali mě například "Dizzy - Night at the Museum" nebo "Middle Earth Dizzy". Pokud/až se k některé hře dostanu určitě napíšu alespoň krátký článek. Na domovské stránce projektu DizzyAGE Yolkfolk.com naleznete mnoho informací o sérii, komiks, hudbu nebo rozhovory s autory.
První obrazovka verze Commodore 64

V sérii her s vajíčkem Dizzym se objevilo devět hlavních her (plošinovky / adventury) a několik spin-offů především akčnějšího rázu. Na třetí díl neobvykle navazuje Dizzy 3,5: Into Magicland, čož je taková ochutnávka čtvrtého dílu ve kterém se do magické země podíváme. Dizzy 3,5 byl šířen zdarma s vánočním číslem časopisu Crash a má rozsah pouhých šest obrazovek.

Seznam hlavních dílů série:
  • Dizzy – The Ultimate Cartoon Adventure - 1987
  • Treasure Island Dizzy - 1988
  • Fantasy World Dizzy - 1989
  • Dizzy 3,5: Into Magicland - 1991
  • Magicland Dizzy - 1990
  • Spellbound Dizzy - 1991
  • Dizzy Prince of the Yolkfolk - 1991
  • Fantastic Dizzy - 1991
  • Crystal Kingdom Dizzy - 1992
  • Wonderland Dizzy- 2015
Dobovou recenzi si můžete přečíst v časopise BiT 01/92 (hodnocení 86%). Zajímavé také je, že krátký název "Dizzy 3" se objevuje pouze v 8-bitových verzích hry. Fantasy World Dizzy je také zařazena v knize "1001 videoher, které si musíte zahrát, než zemřete". Za sebe mohu Dizzyho rozhodně doporučit. A pokud vás bude Dizzy bavit, doporučuji zkusit podobnou sérii, tentokrát s "bramborovým" hrdinou od Codemaster Seymourem.

Hodnocení: ANO 

Žádné komentáře:

Okomentovat