pátek 2. června 2023

Anorakův týden 15/2023

Uplynulý týden byl sice vyčerpávající, ale díky noční službě při které pouze hlídáme a případně doháníme resty jsem toho dohrál celkem dost. Přece jen po půlnoci už práce moc od ruky nejde, ale adventury ano. Nejdříve ale dokončení Armored Core. Už posledně jsem měl dokončenou kampaň. Teď už mám projeté všechny mise a našel jsem i několik dalších skrytých součástek. Nemám všechny, ale opakovat kvůli tomu dohrané mise už nechci. Celkově je ale Armored Core velmi povedená hra. Komentář zde. Uloženou pozici jsem hned přenesl do datadisku Project Phantasma. Ten přináší 17 nových misí s lineárnějším postupem. Na výběr je pouze třikrát. Díky tomu je ale příběh mnohem ucelenější a působí lépe. Nové mise jsou také dost povedené, na úrovni těch lepších z originálu. Herní doba je prodloužena režimem Arena, ve kterém se postupně prokousáváte přes 49 protivníků. Jde o souboje jeden na jednoho s dost různorodými Armored Core. Každý souboj je tak jiný a dost se liší i náročnost. Zatím jsem na začátku a ani nevím zda to budu dokončovat. Bez příběhového propojení mě samotné souboje zatím moc neberou.

Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards - EGA

Dokončení se dočkali také minule chválení Gobliiins. Hra je i na dnešní dobu stále velmi zajímavá a zasazení logické hry do adventurního prostředí není okoukané. Ke konci jsem sice měl více záseků, ale nakonec to vždy nějak šlo. Celkově má hra 22 obrazovek a všechny jsou moc pěkně nakreslené. Ty čtyři kratší večery jsem si se hrou užil, stejně jako kdysi a i navzdory pár drobnostem jde stále o skvělou záležitost. Komentář zatím nemám.

Dále jsem se pustil do projektu Leisure Suit Larry. Schválně to píši takhle, protože se snažím dohrát první díl ve všech jeho podobách. Ačkoliv od Sierry, je hra velice průměrná. Tahle zpětně bych se do toho už nepouštěl, ale stejně je srovnání jednotlivých verzí zajímavé. První díl je klasická EGA parserovka a hraje se stejně dobře jako ostatní hry té doby. Bohužel "příběh" a prostředí jsou nezajímavé, takže motivace k hraní není velká. Alespoň pár obrazovek je pěkných a samotné hádanky také nejsou špatné. Komentář zde

Druhá verze je modernější zpracování opět od Sierry z roku 1991. Grafika má sice více barev, ale za hezčí bych ji neoznačil. Point & click ovládání je klasické a díky němu je hra ještě kratší. Se znalostí originálu byl průchod opravdu rychlovka. Bohužel se vytratil i jeden povedený easter-egg. Celkově tedy mnohem slabší hra. Komentář zde.

Nejnovější provedení je z roku 2013 - Leisure Suit Larry: Reloaded. Zde se většina věcí obrátila k lepšímu. Grafika je pěkná, ovládání rychlé a funkční, hra dostala kompletní namluvení. To by samo osobě nebyl takový zázrak, ale jistou celistvost dodává hraní hlas vypravěče. Díky tomu je lepší orientace v celkovém postupu a hra nepůsobí tak chaoticky. Navíc byla hra obohacena o nový, dobře zakomponovaný, obsah, který prodlouží herní dobu a dává důvod k hraní i těm co znají originál. Zatím tedy jde překvapivě o nejlepší verzi. Komentář ještě nemám, jen haldu poznámek, ale postupně ho dopíšu.

Softporn Adventure je textovka která posloužila jako předloha prvnímu Larrymu. V zásadě jde o stejný příběh a i většina hádanek a lokací je téměř shodná. Hraní je překvapivě přívětivé a i přes omezení parseru není problém svižně postupovat. Samozřejmě mám výhodu v už třikrát dohrané velmi podobné hře. Na hodnocení je zatím brzo, ještě nejsem na konci. Poté ještě plánuji hru Las Vegas, japonskou verzi doplněnou o grafiku z roku 1986. Je tedy o rok starší než Larry. Snad bude nějak rozumně hratelná. 

Žádné komentáře:

Okomentovat