čtvrtek 3. srpna 2023

Anorakův týden 19/2023

Tak nerozhodností jsem se nakonec pustil do obou posledně zmiňovaných her, ale Alone in the Dark dostal více prostoru. Hra neztratila nic na své skvělé atmosféře a ani herně si nemohu moc stěžovat. Ovládání je sice krkolomější, ale přejde rychle do krve, grafika zestárla celkem dobře a zvuky jsou vyloženě super. Především zvuky kroků a různé vrzání v domě perfektně podporují atmosféru hry. Kombinace akce a hádanek je dobře vyvážená, většinou alespoň tušíte co dělat dál nebo kam se podívat. Občas lze něco přehlédnou což byl i můj zásek, který nakonec vedl k nahlédnutí do návodu. Souboje nejvíce trpí ovládáním, ale není jich tak moc a díky volnému ukládání jsou v pohodě. Celkově tedy převládá nadšení a snad se v brzké době pustím do dalších dílů. Komentář zde.

Gobliins 2

S Gobliins 2 je to o trochu těžší. Dohráno ještě nemám, ale prozatím jsou dojmy horší než u prvního dílu. Ovládání dvou goblinů sice může nejprve působit jednodušeji, ale řada akcí má velmi úzká časová okna. Zkoušení stejného postupu desetkrát než se povede je celkem otravné a navíc přináší nejistotu v tom, zda postupujete správně. Nejednou jsem začal hledat jiné řešení abych nakonec uspěl tím prvním, jen rychleji provedeným. Hádanky jsou také méně logické a jednotlivé úseky nyní mají více než jednu obrazovku. Celkově tedy obtížnost narostla a hře to dle mého moc neprospívá. Na druhou stranu grafika je stále skvělá a i atmosféru si hra udržela. Uvidíme jaké budou dojmy po dohrání.

Máme tu také nový měsíc a v srpnu se v Retro klubu hrají shoot 'em up klasiky od Konami. Ve zvolené kolekci jich je rovnou sedm a Haunted Castle, který ale není součástí akce. Začal jsem hezky chronologicky, první hrou žánru od Konami - Scramble. Jde o příjemné překvapení a největším problémem je krátkost, respektive málo obsahu. Sedm částí lze po nacvičení proletět do deseti minut a zbytek je jen trénování a získávání bodů. Díky snaze splnit alespoň jeden achievement jsem s hrou strávil více než tři hodiny a rozhodně nelituji. Hratelnost je chytlavá a obtížnost překvapivě akorát, aby měl hráč pocit neustálého zlepšování. Komentář zde. Uvidím zda se podaří dohrát všechny hry kolekce, rád bych.

Sledge na High-Voltage zvolil letecký simulátor F-22 Lightning II od Novalogicu. Naštěstí nejde o žádnou hyperrealistickou záležitost, takže pobavit dokáže i běžného smrtelníka. Zatím jsem prošel část cvičných misí a první misi první kampaně. První dojmy dobré a ani tři nepřátelské letouny nedaly moc práce. Ale obávám se, že velmi přituhne. Ambice na kompletní dohrání nemám, ale třeba hra překvapí. Každopádně bych byl spokojen i s jednou dvěma kampaněmi. Zatím trochu bojuji s vyladěním moderního joysticku v DosBoxu a ve hře, která bohužel nenabízí moc nastavení.

2 komentáře:

  1. Už dlouho nebyl článek. Byla by škoda ukončit skvělý blog!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Nějak se k tomu nemůžu poslední dobou dostat. Ale snad o svátcích napíšu alespoň souhrny a příští roku bude lepší :-)

      Vymazat