pondělí 1. ledna 2024

Retro klub 2023

Po dlouhé době jsem se dostal k psaní článku a v novém roce to nemůže být nic jiného než souhrn jedné z proběhlých akcí. V blízké době se doufám dočkáte dalších dvou souhrnů a pak se pokusím vrátit k pravidelnému provozu. První akcí kterou si projdeme je první ročník Retro klubu pořádaného na Databázi her. V klubu je každý měsíc vyhlášena jedna hra, nebo nějaká kolekce ze které je na výběr, kterou je nutné dokončit. Pro splnění pokročilejší výzvy s názvem Level 2 je pak ještě další podmínka. Pokud by někoho jednotlivé tituly zajímali více, tak ke každé jsem já i někteří další účastníci na Databázi her napsali krátký komentář.

Hned v lednu se začalo zostra kolekcí The Disney Afternoon. Ta obsahuje šestici her, až na TaleSpin plošinovek, vydaných původně pro NES. Na level 2 bylo potřeba dokončit tři libovolné tituly. Plný elánu do nového roku a nové akce jsem dohrál všechny, naštěstí většinou docela povedené hry. Jde také o dost krátké záležitosti a tak došlo i na čtyři tematicky podobné hry - DuckTales Remastered, Goof Troop, Bonkers a TaleSpin pro TurboGrafx-16. Zkrátka povedený start.

Únor byl ve znamení počátku jedné z mých nejoblíbenějších adventurních sérií Space Quest. První díl level 1 a druhý level 2. Naštěstí bylo možné hrát EGA i VGA verzi, takže jsem se alespoň dostal k těm novějším verzím. Navíc mě VGA verze druhého dílu dovedla k menší adventuře Troll's Tale.

Závěr GoldenEye 007

Teď to vezmu trochu na přeskáčku a už rychleji. V březnu, květnu, červenci a září se hrála vždy jen jedna hra. Konkrétně jde o GoldenEye 007, Katamari Damacy, Jet Set Radio a Twisted Metal. Level 2 byl dán vyšší obtížností, achievementem nebo vícenásobným dohráním. Nadstavbu jsem si dal pouze u Twisted Metal a to dohráním dalších dvou dílů. Dvojka za to ještě stojí, ale třetí díl je opravdu mizerný. 

Naopak duben, červen, srpen a říjen byly ve znamení kolekcí. Mobilní hry od Gameloftu, arkády ze světa Dungeons & Dragons od Capcomu, shoot'em'upy od Konami nebo výběr her z konzole Sega MegaDrive jsou různé kvality, ale každý si našel něco povedeného. Kompletku jsem dal pouze u D&D, ale všude splnil level 2. Poslední dva měsíce byly určeny nejdelší hře klubu, legendárnímu japonskému RPG - Final Fantasy IV.

Závěr Ristar

Teď něco pro fanoušky statistik. Celkově jsem si díky Retro klubu zahrál 34 her s celkovou herní dobou 200 hodin. Průměrné hodnocení je velmi slušných 73%. Nejlépe hodnocené jsou Final Fantasy IV s 95% a D&D: Chronicles of Mystara s 90%. Nejhůře pak dopadl Twisted Metal 3 s 35%, z oficiálních her TaleSpin s 50%. Průměrný rok vydání je 1995, ideál vzhledem k typu akce. Nejstarší horu byl Scramble z roku 1981. 

Akce je to celkově velmi povedená, s kvalitním a různorodým výběrem her. Chválím odlišnost žánrů i platforem. Rozhodně doporučuji zúčastnit se dalšího, již připravovaného, ročníku. Na závěr bych rád poděkoval organizátorům, Ronikovi a Fritolovi, za skvělou práci a pěkné ceny za účast. Doufám, že se Retro klub chytne, podobně jako Herní výzva, dlouhodobě a dočkáme se i hezčí prezentace úspěchů. 

Žádné komentáře:

Okomentovat