pátek 10. ledna 2020

Dizzy a časopisy

Při hraní série Dizzy jsem narazil na zajímavou spojitost slavného vajíčka a dobových časopisů. Nejde samozřejmě jen o klasické recenze, návody a další textové informace. Ty byly v mnoha časopisech i díky tomu že hry vycházely na více platforem. Zajímavější jsou ale přílohy obsahující dema i plné verze her. Ano už kolem roku 1990 se přikládaly plné verze her k časopisům.
Crash 89 s plnou verzí Dizzy 1

V případě Dizzyho byla plná verze prvního dílu Dizzy - The Ultimate Cartoon Adventure přiložená k časopisům Crash 89, Your Sinclair 52, Amstrad Action 67 a třetí díl Fantasy World Dizzy u Amstrad Action 108.
Plné hry ani dema nejsou nic co by nebylo dnes obvyklé, tak proč píšu tento článek? Kvůli třem speciálním demoverzím, které byly vytvořeny pro konkrétní časopisy. Pro časopis Amstrad Action 37 byla vytvořena demoverze prvního dílu s pod-názvem Amstrad Action Special Edition. Totožné demo, ovšem pro ZX Spectrum vyšlo u časopisu Crash 65 s pod-názvem Crash Special Edition. Ani jedno demo není úplně totožné s plnou verzí a dokonce je přítomna nová grafika.
Pro časopis Crash 68 vyšla demoverze druhého dílu Treasure Island Dizzy: Crash Special Edition. Ta více odpovídá plné verzi, pouze s přizpůsobenými lokacemi předmětů.
Zdaleka nejzajímavější je demoverze ke čtvrtému dílu Magicland Dizzy. Ta byla přiložena u časopisu Crash 84 a jde o samostatný prequel. V této mini-eggventuře musí Dizzy zachránit Dannyho. Od něj se dozví, že čaroděj Zaks unesl ostatní vajíčkové postavičky do Magiclandu. Dizzy tak musí najít a opravit teleport. Hříčka končí na první obrazovce čtvrtého dílu. Toto demo bývá označováno jako Dizzy 3 and a half nebo podtitulem Into Magicland. Célé dohrání je otázkou několika minut, ale jde o milý bonus. Dnes je k dispozici remake pro Windows na enginu DizzyAGE.
Nejnovější demo vyšlo u časopisu Amiga Power 33 pod názvem Fantastic Dizzy Christmas Preview a je ukázkou hry Fantastic Dizzy. Pro toto demo dokonce vyšel u čísla 35 patch pro provoz na Amize 500.
Fantastic Dizzy Christmas Preview
Pokud někdo víte o další zajímavé verzi Dizzyho dobrodružství, dejte prosím vědět v komentářích.



1 komentář:

  1. V časopisu Amiga Fun v roce 1991 dali i Dungeons of Avalon, tímto se vlastně stali vydavatelem té hry. V jiné, než té časopisové podobě ta hra vlastně nevyšla.

    OdpovědětVymazat