sobota 10. července 2021

Mattel Intellivision

Herní konzole Intellivision byla vydána firmou Mattel v roce 1979. Prodalo se více než 3 miliony kusů a jde tak o druhou nejúspěšnější konzoli druhé generace, po legendárním Atari 2600. Do druhé generace se řadí asi 21 systémů, ale dnes je známé především Atari. Není se čemu divit, jeho prodeje kolem 30 milionů kusů jsou opravdu jinde i proti úspěšnému Intellivisionu. Mezi další známé systémy patří ColecoVision, Magnavox Odyssey 2 nebo Vectrex. Intellivision je zajímavý řadou průkopnických funkcí, jejichž využitelnost sice byla v té době sporná, ale dnes už mu prvenství nikdo neodepře. A jelikož se chystá na trh nástupce pod názvem Intellivision Amico, tak je nejlepší čas si konzoli představit. 

Mattel Intellivision  zdroj: wikipedia.org

Nejprve něco málo k technické výbavě. Intellivision obsahuje 16-bitový procesor General Instrument CP1610 na 894.886kHz a 1456 bytů operační paměti. Jde o první domácí konzili s 16-bitovým procesorem. Rozlišení dosahuje 160x96 pixelů, až 16 barev a 8 samostatných spritů. O zvuk se stará čip od General Instrument AY-3-8914, podobný jako v ZX Spectru. Cartridge mají kapacitu až 24kB. K ovládání slouží šestnácti směrová podložka, čtyři tlačítka a numerická klávesnice.  

Revize II vydaná roku 1983 přinesla pouze drobné změny, přesto není vše naprosto kompatibilní. Příkladem jsou změny ve zvukovém čipu nebo upravený program v ROM. Konzole byla také vyráběna v různých licencích například firmami Bandai nebo Sharp.

Další prvenství přináší některá rozšíření jichž se konzole dočkala. Modul Intellivoice přinesl podporu syntézy lidských hlasů, mužského a ženského. Ačkoliv nic podobného dosud nebylo v domácích podmínkách možné, šlo o velmi špatně prodávané zařízení a vzniklo na něj pouhých pět her. Ty ale jeho funkce hezky využívají a jde o nedílnou součást hratelnosti. Jde o hry:

  1. Space Spartans  
  2. B-17 Bomber
  3. Bomb Squad
  4. Tron: Solar Sailer
  5. World Series Major League Baseball (pouze podpora, vyžaduje ECS)

Intellivoice  zdroj: wikipedia.org
Adaptér PlayCable spolu se stejnojmennou službou umožňoval jako první na světě stažení hry po naladění speciálního televizního kanálu. Maximální velikosti hry byla 8kB, limit daný pamětí adaptéru, což se s příchodem větších cartridge ukázalo jako nedostatečné, a služba byla v roce 1983 ukončena. Do té doby byla kompatibilní s většinou katalogu Mattelu. Pro vysílání her byl používán minipočítač DEC PDP-11. Po zapnutí se adaptér konzole naladil na pevně danou frekvenci kanálu 107,7MHz a zobrazil nabídku dostupných her. Zpočátku šlo o 15 titulů, později 20, které se vždy začátkem měsíce měnily. Po výběru hry se adaptér přeladil na danou frekvenci a došlo ke stažení, což obvykle trvalo pouhých 10-20 sekund. Celkem bylo dostupných 47 her. Největším problémem služby byla malá dostupnost a vysoké náklady pro operátora na pořízení počítače PDP-11. Přesto prý šlo o úspěšnou službu v místech, kde byla k dispozici. Služba byla dostupná za měsíční poplatek.

Tím prozatím prvenství opustíme a podíváme se na další zajímavá rozšíření. Adaptér System Changer přinesl kompatibilitu s velkou knihovnou her pro Atari 2600, ale byl kompatibilní pouze s revizí Intellivision II nebo po modifikaci základní desky poskytované přímo Mattelem. Přesto šlo o zásadní produkt, možnost hrát více než 500 dalších her není zanedbatelná.

Entertainment Computer System neboli ECS bylo rozšíření měnící konzoli na počítač. Modul obsahuje 2kB paměti a řadu rozšiřujících portů (přidává také podporu dalších dvou hráčů), lze připojit alfanumerickou klávesnici, tiskárnu nebo kazetové přehrávače. Některé komponenty jsou kompatibilní s počítačem Mattel Aquarius. K ECS lze také dokoupit hudební klávesy, což je další prvenství. ECS je druhý pokus o podobné rozšíření. Mattel původně vyvinul zařízení Keyboard Component, ale toho se vyrobilo pouze několik tisíc kusů, než byla výroba z právních důvodů ukončena.

To by o hardwarové stránce stačilo a pojďme se podívat na hry. Celkem jich vzniklo 133, z toho 6 pro ECS a 9 pro Keyboard Component. Velká část z nich jsou samozřejmě porty z jiných platforem, takže i na Intellivisionu je možné si zahrát Pac-Mana, River Raid, Pole Position, Pitfall!, Centipede nebo Donkey Konga. Mnohem zajímavější jsou exkluzivity a některé bych rád ve stručnosti představil.

River Raid  zdroj: mobygames.com
Advanced Dungeons & Dragons: Cloudy Mountain a Treasure of Tarmin jsou první D&D hry pro obecnou platformu (jediná starší hra Computer Fantasy Game je jednoúčelový handheld). Cloudy Mountain je viděna shora a ovládáte v ní tříčlennou partu při průzkumu světa. Treasure of Tarmin je primitivní dungeon s náhodně generovaným bludištěm a byl vydán i na počítač Mattel Aquarius. Aquarius se dočkal vydání mnoha exkluzivit z Intellivisionu.
AD&D Treasure of Tarmin  zdroj: mobygames.com

K vydání se připravoval port Asteroids, ale z právních důvodů k tomu nikdy nedošlo. Projekt dal vzniknout dvěma podobným hrám. První je Astrosmash, který hratelnost kombinuje se Space Invanders. Ve hře je nutné střílnou, umístěnou v dolní části obrazu, ničit dopadající meteory, bomby atd. Hra byla velmi úspěšná a byla tak vydána nejen na Aquarius, ale i na Atari 2600. Druhým projektem je Space Hawk, jehož hratelnost je původním Asteroids bližší. Hráč ovládá astronauta ve skafandru vybaveného plynovým blasterem. 

Astrosmash  zdroj: mobygames.com
Intellivision se dočkal tří her s tématem filmu Tron. Dvě z nich jsou exkluzivní - Maze-A-Tron a Solar Sailer, který vyžaduje modul Intellivoice. Ve hře hráč musí poškodit počítač a uniknout z jeho světa, k tomu mu pomáhají kódy sdělované hlasem.

Tron: Solar Sailer  zdroj: mobygames.com
Další hrou využívající Intellivoice je B-17 Bomber. Na svou dobu jde o zajímavou leteckou hru, ve které se řeší poškození, náklon, spotřeba i rychlost vzduchu. Hlas je využíván jako jediná indikace směru útoku nepřátelských letounů.

B-17 Bomber  zdroj: mobygames.com
Utopia je budovatelskou hrou pro dva hráče. Cílem každého je rozvoj a výstavba na vlastním ostrově. Hra je často považována za první (1982) zaměřenou na stavbu města. Za zmínku určitě stojí i Night Stalker. Jde o shora viděnou střílečku v labyrintu, která se díky své úspěšnosti podívala na Atari 2600, Apple II i PC. 

Utopia  zdroj: mobygames.com
V průběhu let vyšlo několik kompilací her z Intellivisionu na různé platformy. Nejznámější je Intellivision Lives!, které je k dispizici na Windows, PlayStation 1-3 nebo třeba Nintendo DS. I když není Intellivision tak populární jako jiné platformy, své fanoušky si našla. Největší poctou je slušné množství homebrew her, které si můžete prohlédnout na stránce Intelivision Revolution.

V blízké době má dokonce vyjít nástupce Intellivisionu pod názvem Intellivision Amico. Jde o zařízení s nižším výkonem zaměřené na společné hraní. Konzole se bude dodávat se dvěma částečně dotykovými ovladači a jako další půjde využít mobilní telefony. Podporována je hra až osmi hráčů. Kromě zcela nových her, v čele s Earthworm Jimem, je připravována řada starších titulů v novém kabátku - Cloudy Mountain, Moon Patrol, Utopia nebo Night Stalker. Otázkou je, zda si konzole najde své publikum. Pro příležitostné hráče je přístupnější mobilní hraní a pro ostatní se za cenu kolem 7000 Kč dá pořídit Switch, PlayStation 4 nebo Xbox Series S. Hry jsou navíc plánovány exkluzivně. Uvidíme jak si projekt povede. 

Intellivision Amico  zdroj: intellivision.com

 

Žádné komentáře:

Okomentovat