středa 1. března 2023

DWmegawad Club CZ - Fragport - březen 2023

V březnu se pustíme do megawadu Fragport z roku 2001, který by se měl vyznačovat plynulým navazováním jednotlivých levelů. Jeho autorem je Stephen Clark alias The Ultimate DooMer, kterého můžete znát z příspěvků do projektů jako Community Chest 1 a 2 nebo Heretic Treasure Chest. Fragport je prvním projektem tohoto autora a přináší začátek příběhu Jodyho Russella. Mimo 32 levelů se můžete těšit i na novou grafiku a pokud využijete tento MIDIpack od P41R47 tak i hudbu. Pro využití nové oblohy je doporučen ZDoom.

Pravidla jsou jednoduchá. Cílem je dokončit wad do konce měsíce. Obtížnost a jiná nastavení jsou čistě na vás. Diskutovat se smí vždy maximálně o levelu odpovídající aktuálnímu datu (například 6.8. maximálně o levelu 6). Není samozřejmě nutné psát každý den, ale čím větší aktivita, tím lépe. Bude to sloužit i jako motivace pro ostatní. Připojit se může jakýkoli zájemce a to kdykoli, není nutné začít prvního. Začněte klidně i když si nejste jisti zda to stihnete dohrát, jakákoli účast je fajn. Hlavní cíl je společně si zahrát a probrat kvality aktuálně zvoleného wadu. Hlasování probíhá na originálních stránkách a já se budu řídit tam zvolenou hrou. Vítány jsou i screenshoty nebo videa z hraní. Pokud budete chtít na konci měsíce zveřejnit delší text, tak mi ho pošlete a já ho přidám do článku.

Odkaz ke stažení: zde

Návod na spuštění:
    Stáhněte si GZDoom nebo jiný port a rozbalte ho do vámi vytvořené složky. Do té překopírujte také originální doom2.wad a stažený megawad tohoto měsíce. Pote již jen přetáhněte megawad na spouštěcí soubor portu. Podrobnější návody na spouštění wadů v článku na blogu Leebigh´s Doom Blog.

17 komentářů:

  1. MAP01: Desert Prison
    Fragport alespoň podle propozic by měl být příběhově laděným megawadem. Začínáte za mříží věznice, nástřelným spínačem si otevřete mříž a vrhnete se do víru akce. Jelikož autor píše, že jeho megawad je HARD, volím obtížnost Hurt Me Plenty. Spínače fungují poněkud na heslo pod GZ Doomem, jelikož dvoje komůrky s mutanty jako vězni se zkrátka neotevřely. Po schodišti vystoupáte na nádvoří, kde postupně prozkoumáte tři budovy, abyste si pak na hradbách postupně zpřístupnili cestu do pouště až k východu. Akce je zatím příjemná, i když revenanti či arachnotroni vám mohou pocuchat fazónu. Design je bez detailů, ale realistický, odpovídá době vzniku. Atmosféře a pocitu reality dodávají ilustrativní nápisy informující o účelu příslušných objektů. Na úvod solidní práce.


    MAP02: Labour Mines
    Navazujete přesně podle propozic na scenérie předchozího levelu a branou se vrháte do útrob podzemních důlních chodeb. Nepřátelé se zjevují místy zákeřně za vašimi zády, labyrint chodeb je větvený, narazíte na zamřížované bariéry a za pomoci dvou výtahů se postupně obchvatem prokoušete dalšími chodbami dál za bariéry. Lépe je začít shaftem B, kde najdete červený klíč, který potřebujete k postupu. Jádrem levelu jsou důlní chodby, kde se staví již těžší mutanti, naštěstí se můžete skrývat za dřevěné sloupy zpevňující chodby, boje se ovšem stávají relativně monotónní a chodby jsou docela dlouhé. Jakmile najdete zelený klíč, proniknete úzkým průchodem ke konci mapy, kde se musíte dostat přes kaňon, což ovšem není jednoduché. Nejprve na vás zdálky pálí kulometčíci a není snadné je trefit. Pak vás čeká skrumáž v kruhové jeskyni, kde se po sebrání klíče zjeví sebranka potvor, které se však pustí do sebe, navíc díky pomoci bonusu neviditelnosti se akce zvládala pohodlně. Pak jen aktivujete tlačítko a hurá k exitu. Poblíž posledního spínače se v rozích chodby skrývají baroni za průstřelnou zdí, těžko říci jestli se mělo něco otevřít
    nebo jestli jde o záměrnou pastičku.


    MAP03: Durncrag Mines
    Další fáze důlních komplexů. Tentokrát jsou chodby širší a díky kolejím slouží k přepravě důlního materiálu. Vrhnete se na jednu stranu, kde najdete oblast s jezerem a spínač, poté na druhou stranu, kde seberete klíč, dále proniknete do široké oblasti, kde najdete dolinu s říčkou, jež vám brání k cestě za tlačítkem. Dlužno podotknout, že do ní můžete spadnout a nelze se vrátit zpět. Dalšími celkem třemi očíslovanými chodbami se vrhnete do další fáze, v níž si spínačem zdvihnete hladinu vody a poté se již hladce dopídíte ke spínači, který vám spustí překážející blok schodiště a vy můžete nahoru na skalní plošinu. Zde je domek s baronem jako předákem a tlačítkem si aktivujete skalní chodbičku, navíc na vás z druhé strany dómu vybafnou kakodémoni. Další designovou botou je zmizení schodiště, takže když v zápalu boje spadnete dolů, opět se nedostanete zpět. V další fázi pak šmejdíte v chodbách a hledáte klíče, na závěr pak docela efektně dojde k postupnému zatopení dolu a vy spěcháte k východu, což je docela atmosférické. Škoda těch designových kiksů, jinak jsou mapy poměrně vizuálně strohé, ale reálný a zábavné. Na třetí obtížnost rozhodně zatím megawad není hard.


    MAP04: Mining Colony
    Kompaktní a kratší mapa., odehrávající se v exteriérech, kde najdete polorozbořené trosky budov důlní kolonie. Postupně šmejdíte v budovách, eliminujete odpor mutantů, k tomu se navíc objevují další příděly ze skalisek obkružujících vesničku. Hlavním kamenem úrazu je spider mastermind strážící červený klíč, který se dal naštěstí eliminovat i bez plazmovky poměrně snadno, díky množství zdí, za kterými se dalo schovat. Nakonec si aktivvujete cestu k exitu, kterým je brána do města Durncrag.

    OdpovědětVymazat
  2. MAP05: Durncrag Town
    Město je poměrně stroze vizuálně zpracováno. Ačkoliv se autor snaží o moderní enginové efekty v předchozích mapách, vizuálně nic nového nepřináší, ba naopak, levely by zasloužily možná vyšperkovat detaily. Nicméně líbí se mi jednotlivá různá prostředí a odlišné zaměření map a postupující kampaň. Ve městě postupně zkoumáte jednotlivé budovy, aktivujete spínače, i když tedy není příliš jasné, co který provádí, ale rozhodně jeden z nich vyvolá sjetí sloupku s červeným klíčem v prvním objektu. Poté můžete do Durncrag Inn hotelu, v němž ve třech pokojích zlikvidujete nejen jejich obyvatele, ale také najdete zelený klíč, který vám otevře poslední budovu, v níž je modrá karta, jež vám otevře chodbičku do přístavu, kde nasednete na loďku a hurá dál. Akce je přiměřená, možná se vyplatí hrát na Ultra Violence, nic mne příliš nezdržovalo, i když se průběžně objevují mutanti ze skrytých výklenků, jako v předchozím levelu.

    OdpovědětVymazat


  3. MAP06: Ironclad
    Doplavili jste se patrně k vojenské lodi, opět máte přehledně popsáno, co se za kterými dvířky nachází, nejprve prozkoumáte horní palubu, kde navštívíte bar, kabiny důstojníků a řídící můstek. Poté můžete proniknout do labyrintu podpalubí, zde postupně prošmejdíte četné místnosti všeho druhu. V kuchyni najdete zelený klíč a nakonec se dostanete i k reaktoru, kde se skrývá modrý klíč. Po eliminaci podpalubí se můžete vrátit zpět nahoru, kde jsem chvíli za invaze kakodémonů tápal, kudy se dát, ale nakonec jsem zjistil. že se otevřel průchod v zábradlí, který vám umožní skočit dolů ke člunům. Pokud ovšem spadnete z tenké cestičky, tak se bohužel na ně nedostanete. Klíčem k úspěchu je palba do červené plochy na lodi, která vede k jejímu odpálení a pak se na člunu v rámci story linky odplavíte dál.


    MAP07: Remote Island
    Sedmá mapa vás vysadí na ostrov, jenž je tvořený terasami zatravněného porostu, mezi nimiž se klikatí cestičky. Pomocí směrovek se zorientujete a můžete vyrazit na průzkum, kolem vás jsou nepřátelé v podobě impů a baronů, kteří nepředstavují zásadní problém, ale postupně přibývají revenanti, pain elementálové a další havěť. Postupně se probojujete ke klíči, který potřebujete ke vstupu do podzemí. Boje jsou v něm poněkud protivné, jelikož se pohybujete mezi vegetací a nepřátelé, zejména impové, v porostu splývají s podkladem. Ale nakonec se vše podaří a můžete se modrým klíčem vrátit zpět na povrch, kde v budce kotví váš člun a můžete se vydat na cestu k další úrovni.


    MAP08: Barren Shores
    Poměrně snadná mapa. V první fázi vám může připadat poněkud jako vylodění na Omaha Beach, ale nepřátel na pláži je na rozehřátí poskrovnu a zpacifikovat se mi je hladce podařilo motorovou pilou. Po úzkém, snadno přehlédnutelném schodišti vyšplháte nahoru na skaliska, kde bloudíte chodbami mezi skalními masivy a postupně pátráte po třech klíčích, jež slouží k obdlokování bariéry vedoucí k východu. Boje odsýpaly hladce, trochu mi vadilo náhlé zjevování mutantů v jeskynních výklencích po sebrání zbraně. Před aktivací finálních spínačů si dejte pozor, jelikož se ze skal za vámi vynoří překvapení, takže je aktivujte postupně.

    OdpovědětVymazat
  4. MAP09: Volcano Valley
    Tentokrát se ocitáte mezi lávovými jezery, mezi kterými balancujete po schodištích, plošinách a kamenných cestách, občas chtě nechtě musíte do kyseliny vlétnout také a bohužel z některých sektorů se nedá zachránit, pokud se omylem v žíravině vykoupete po pádu. Specifickým motivem jsou časté stupínky, které po aktivaci sjedou a prozradí teleporty, jež vám často nabídnou secrety. Jednou se mi stalo, že jsem zůstal při zpětné teleportaci uvězněn. Rovněž byl využit v jedné z oblastí element strafe jumpu přes stupínky, což může vést k reloadu při pádu do kyseliny. Nepřátelé jsou relativně v nižším počtu, ale jsou schopni vás ostřelovat zdálky, což bývá nepříjemné. Postupnou aktivací četných spínačů se postupně prokousáváte ke klíčům, které jsou v komůrkách za bariérami, která vám postupně sjedou. Nakonec se propracujete až k východu. Mapa je zajímavá, vyzobal jsem dokonce všechny secrety.

    OdpovědětVymazat
  5. MAP10: Military Base
    Písčitá poušť skrývá rozsáhlý komplex vojenské základny. Najdete vchod a vrhnete se do víru akce. Budova je tvořena cestičkou obkružující zvenku centrální část komplexu, v němž se skrývají jednak haly a skladiště, ale také komplex kyselinových chodeb, kde hrozí ztráta zdraví, pokud strategicky nebudete využívat obleky. Do kyselinky se totiž musíte vrhat opakovaně a v poslední fázi mi kyselina notně pocuchala fazonu. Akce je obtížná přiměřeně, munice i zbraní je dost, takže vše odsýpá hladce. Konec konců tak jako celý megawad.

    OdpovědětVymazat
  6. MAP11: Military Bunker
    Bunkr začíná spletí úzkých a monotónních chodbiček, v nichž se napakujete zbraněmi a municí. Pak nastává fáze dvě, kdy vstoupíte do vlastních útrob komplexu. Najdete zde tréningovou oblast s četnými revenanty a barony, další spleť místností a chodeb, v nichž není úplně jednoduché se zorientovat. Cílem je najít celkem čtyři spínače, které vám ozřejmí tlačítko ke spuštění červeného klíče, originálním prvkem je opět číselné označení, abyste věděli, co vám ještě chybí. Finální fáze je bohužel opět těžkopádná a nudná, v útrobách zrušeného bunkru je tma jako v pytli a opět bloudíte labyrintem chodeb a temných místností, navíc musíte opět hledat spínače. Nakonec najdete správný klíč a nic vám už nebrání prchnout z bunkru. Komůrka s druhým červeným klíčem je jen dekorace a ochutnávka příští mapy.

    OdpovědětVymazat
  7. MAP12: City Sewers
    Ocitnete se před branami města na prázdné pláži a musíte se vrhnout do útrob kanalizačních stok. Level je poměrně monotónní a většinu času strávíte v kanalizačních chodbách, sice s obrubníky po stranách, ale i tak jsem trpěl popáleninami od kyseliny, navíc se některé oblasti otevřou do plochy a kontaktu s kyselinou se neubráníte, a tak je důležitý správný management sbírání obleků. Navíc k tomu připočtěte již tužší nepřátelský odpor, a tak se docela zapotíte. Komplex je opět realistický včetně nápisů. Architektonicky pěkné, ale hratelnost lehce pokulhává.

    OdpovědětVymazat
  8. MAP13: Pipe Factory
    Z kanalizace vystoupáte do tovární haly vybavené strojním zařízením. A také mutanty, kteří se na vás ihned vrhnou. Poté co je zpacifikujete, se můžete dát po schůdcích do místnosti operátorů, kde najdete první klíč, nebo ven do exteriérů, kde se nachází několik budov a hlavně spider mastermind. Vchod do areálu v budkách ještě hlídají dva zaklínači. Akce je provázena průběžně se teleportujícími mutanty po sebrání klíčů. Na nádvoří najdete halu s výkopy, skladiště trubek a také bohužel prázdné prostory kolem budov. Poslední modrý klíč vám zpřístupní cestičku k východu, kterou bohužel střeží dva zákeřní zaklínači. V mapě konečně najdete BFG, a tak se bojovalo už radostněji.


    MAP14: Urban Wasteland
    Pronikli jste do polorozbořeného města, běháte po exteriérech mezi hromadami haraburdí, z okének vás ostřelují mutanti. Nejdříve si musíte vyčistit exteriéy od havěti, poté postupně infiltrujete budovy a sbíráte klíče, což je venku provázeno skupinami mutantů, kteří se nateleportují nebo vylezou z děr. Raketomet i plazmovka najdou své uplatnění. na závěr proniknete do centrální budovy, kde výtahem zkoumáte jednotlivé chodbičky, abyste našli klíčový spínač, jenž vám uvolní cestu k východu, což je ovšem provázeno venku horečnou aktivitou zaklínače, který vám podstatnou část mrtvých mutantů oživí. Po jeho eliminaci je již klid a můžete k exitu.

    OdpovědětVymazat
  9. MAP15: Freight Depot
    Městské skladiště je plné krabic, beden a samozřejmě také mutantů k odstřelu. V první fázi vyčistíte halu, v níž jsou dokonce funkční nákladní vozíky, které lze použít místo výtahu. Sjednáte si přístup do centrály a otevřete si bránu na exteriérovou plochu - nádraží s kolejemi a hangárem s vlakem, kde si to musíte vyřídit s dalším přídělem potvor. Zde trochu ruší zablokovaný přístup do kolejiště a tím pádem poněkud horší manévrování v boji s mancubusy. Následně proběhnete do další části s domky. Vrátíte se pak na začátek a otevřete si bránu k východu. Jako tradičně dostáváte realistický zážitek, i když exteriérové oblasti bývají prázdné. Je třeba zmínit tajný exit. Pokud najdete v první hale nástřelný spínač u stropu, otevře se vám chodbička s několika barevnými sloupky. Musíte v mapě najít několik komůrek, v nichž se skrývají powerupy a hlavně - sloupek, jehož aktivací zhasnete světlo, čímž příslušný sloupek sjede. Postupně se mi podařilo všechny komůrky najít a brána k tajnému levelu byl volná. Ale jen za za pomoci cheatu, protože komůrky jsou roztroušeny po celém rozsáhlém areálu a mají navíc na sebe návaznost.


    MAP31: The Void
    Jak již název napovídá, nacházíte se ve vzduchoprázdnu na černém pozadí temnoty. Mapa je poměrně ošklivá, dominují blikající výrazně barevné panely. Absolvujete pouť za klíči bludištěm, schodištěm a na závěr vás čeká obtížnější úsek s mutanty na vzdálených pozicích a v centru s pavoukem mastermindem. Pomocí raket jsem odpor zpacifikoval a pavouk byl snadnou kořistí pro mé BFG. Před exitem na vás čeká několik zaklínačů a pak nastává rozhodovací fáze. Buď návrat do reality a nebo nejobtížnější mapa v megawadu, která dokonce zabírá samostatný textový popisek. Jelikož má jít o náročné puzzle, snad i s časovým omezením, volím raději dohrání megawadu a druhou tajnou mapu ukládám až na závěr.

    MAP16: City Centre
    Posouváte se do centra města, kde samozřejmě nenajdete nic jiného než obchodní centrum. Kolem široké ulice, jež skýtají dostatek prostoru pro souboje. Cílem je najít tři klíče, jež vám otevřou pokoje v hotelu a pomocí tlačítek si otevřete cestu k východu. Zkoumáte jednotlivé pestré obchodní prostory, parkoviště a poblíž je také nádraží. Po dosažení klíčových bodů se vám na venkovní plochy dostávají skrumáže mutantů, jež musíte zlikvidovat. Poněkud přituhuje, a tak jsem byl mnohdy se zdravím na štíru, naštěstí se v prodejnách nachází dostatek zdravotních bonusů i munice. Příjemná mapa, škoda že se nedá dostat do budovy radnice, jejíž brána slouží jen jako dekorace.

    OdpovědětVymazat
  10. MAP17: Laser Quest
    Název mapy odpovídá dokonale prostředí. Objemná strohá budova skrývá něco na způsob laser game, ovšem před vstupem je lepší se porozhlédnout po okolí a najdete tak automapu jako secret, která vám pomůže vyznat se ve spleti uvnitř. Nejprve absolvujete průzkum šaten, baru a zázemí potřebného ke vstupu do arény, pak bloumáte labyrintem panelů, v nichž se skrývají četní mutanti, naštěstí jen ti slabší v podobě vojáků a impů. Ale i ti vás mohou zranit, když na vás vybafnou někde ze skryté zálohy. Labyrint je plný drobných komůrek a chodbiček a ve třech sektorech musíte najít všechny tři klíče. Hlavně ten modrý je skrytý opravdu zákeřně. Venku pak jen aktivujete tři tlačítka, což provází invaze poněkud těžších protivníků, a pak můžete odblokovanou ulicí dále.

    OdpovědětVymazat
  11. MAP18: Northgate
    Layoutově poměrně jednoduchá úroveň. Pohybujete se na širokých prostranstvích mezi domy a postupně nejprve likvidujete odpor v zamřížovaných komůrkách, kde se skrývají kulometčíci a revenanti, kteří vás mohou zranit na dálku, pak zkoumáte relativně jednoduché interiéry budov a hledáte přístupové klíče, kterými si otvíráte další objekty. Mezitím po sebrání klíčů si to rozdáte na náměstí s objevivšími se potvorami. Ve finále si pak odstraníte bariéru k nádraží, kde vás čeká jen několik posledních podižívíků. Na poměry Fragportu spíše podprůměrná a jednoduchá mapa jak stavebně, tak po stránce akce.

    OdpovědětVymazat
  12. MAP19: Dockside
    Čeká vás přístav a ten se povedl daleko víc. Běháte mezi jednotlivými objekty, prozatím uzavřené klíči a šmejdíte a pátráte v realistických kulisách přístavu spolu s plavidly, jeřáby a dokonce majákem. Postupně aktivujete spínače a kousek po kousku se propracováváte ke klíčům. Dokonce v suchém doku spatříte funkční plnění nádrže vodou a také bariéru umožňující vyplutí lodi. Mapa mě velice bavila, viditelné secrety bylo zábavné hledat a i akce byla náročnější, zejména skrumáž na prostranství po sebrání posledního modrého klíče z podpalubí lodi. V závěru se pak po puzzle vložce vrátíte na nádraží a vyrazíte směr Spaceport.

    OdpovědětVymazat
  13. MAP20: Spaceport
    Kosmodrom je opět realisticky ztvárněný. Mapy na sebe dynamicky navazují a z kolejiště vlakové stanice se dostanete přímo do stříbřité budovy komplexu. Škoda, že tu nejsou žádná kosmická plavidla. Pošmejdíte ve skladišti, prozkoumáte celkem tři nástupiště plné naštvaných cestujících a dostane se vám do rukou první klíč. Poslouží v kancelářské sekci, kde za náporu zjevivších se revenantů dostanete klíč druhý. A pak po otevřené cestě v odděleném objektu velící věže najdete poslední, modrý klíč. Tím si otevřete druhé nákladní stanoviště a můžete k exitu. Akce je stále příjemně obtížná, munice je dost, pořád se skvěle bavím.


    MAP21: Spaceborne
    Krátka mapička odehrávající se ve stísněných prostorách nástupní sekce raketoplánu. Nejprve eliminujete odpor za bednami skrytých potvůrek, kde významnou pomocí byl berserk, poté výtahem proniknete do technických místností a ve finále nastoupíte na palubu raketoplánu plného sedadel s cestujícími. Ti se na vás vrhnou a musíte citlivě manévrovat, jelikož soustředěná palba vám může pocuchat fazonu. Pak už snadno najdete cestu ven – do města.

    OdpovědětVymazat
  14. MAP22: Tech City
    Tech City se vrací k rozmáchlému otevřenému designu futuristického města, čemuž odpovídá i zvolená barva textur. Docela hůře se v něm orientovalo, jelikož jakmile se vymotáte z přístávací budovy, ocitnete se na velkém náměstí, odkud vedou široké ulice a uličky a není zcela jasné, kudy se dát. Ale nakonec jsem správnou cestu našel a po eliminaci spidera masterminda našel první klíč, zákeřně položený před radnicí. Dále postupně pátrate v interiérech bytovek, firemních kancelářích, což bylo obvykle provázeno přívalem nepřátel na otevřené scéně. Ve finále se vám na náměstí objeví také kyberdémon. Ale akce byla jinak bez větších zádrhelů. Možná jsem měl hrát na Ultra Violence obtížnost, v tomto případě bych řekl že by výzva byla náročnější, ale akceptovatelná i přes autorovo tvrzení o hard obtížnosti.


    MAP23: Monad
    Tak tenhle kosmický snad komplex nebo základna se příliš nepovedl. Bloumáte v širokých monotónních chodbách, za rohy různě poschovávaní nepřátelé, které postupně eliminujete, k tomu spousta očíslovaných dveří, které většinou nefungují, až na několik zákoutí, jež jsem ale našel až s použitím automapy. Jednou vstoupíte do počítačové místnosti, kde se dopídíte k červenému klíči, další jsou v baru a skladu munice. Před tím vás ještě čeká parčík. Na konci levelu jsou klikaté chodby, snad dráha, kde absolvujete tuhý souboj se skrumáží enemáků. Tlačítka vám odblokují bariéru, za níž jsou dva zaklínači a sbírka revenantů. Poté se vplazíte do tmavé chodbičky, kde vám kyselina sebere podstatnou část nasbíraného zdraví a tím level končí. Docela nuda.


    MAP24: Balanced Chaos
    Tento level se nese v old school duchu ze staré školy, pohybujete se v zelenavých kamenných stěnách jako v prvním Doomu, nejprve ovšem v místnostech u vchodu pomocí soustavy spínačů najdete berserk. Poté proniknete do rozsáhlého temného sálu propojeného třemi chodbami, mezi nimi je černota se sloupky s obtížně detekovatelnými impy. A pak se vrhnete do poněkud nudných oblastí. V kostele najdete červený klíč a za červenými dveřmi klikaté chodby končící třemi dveřmi, z nichž jedny vedou do rozsáhlého krvavého jezera, kde pomocí spínačů najdete cestu k můstku, jenž vám zpřístupní zelený klíč. Docela jsem se naběhal. Poté podstoupíte v širokých chodbách a sálech intenzivní bitvy a výsledkem řeže je zisk modrého klíče. Na konci jsem trpěl nedostatkem munice, nevím, jestli jsem tak plýtval nebo byla akce natolik intenzivní, že jsem skoro všechno spotřeboval. Na konci se dostanete do prostředí identického jako v předchozí mapě Monad a finální exit vás dovede k arénám.

    OdpovědětVymazat
  15. MAP25: Arena: 11
    První aréna začíná zdravotnickou sekcí, kde si doplníte zdraví a můžete se vrhnout do akce. Před vstupem si doplníte munici, avšak pouze do jednoho typu zbraně podle vaší volby. A pak se vrhnete do víru vášní, tedy akce. V rafinerii bojujete jednak v úrovni terénu, nebo můžete po schůdcích vylézt nahoru. Čelíte invazi arachnotronů, kakodémonů a hell knightů, používal jsem zejména dvojhlavňovku, ke které jsem si doplnil střelivo. Prostory jsou stísněné, cílem je najít tři klíče, jednak uvnitř, jednak v přilehlých chodbách. Nepřátel bylo pouze 19, ale díky omezeným prostorám na manévry se nebojovalo úplně dobře. Munice navíc byla jenom do brokárny, doufám že v další aréně bude i jiné střelivo, raket už mám jenom pár. Po sesbírání karet aktivujete tři spínače a hurá k exitu a do další arény.


    MAP26: Arena: 16
    Druhou arénu tvoří areál bunkru, prostory pro boj jsou tentokrát větší, i když se užší chodbičky také najdou. Čekají vás revenanti, baroni a mancubusové, je jich jenom 14, akce byla podstatně jednodušší, jelikož jsem se napakoval municí do plazmovky. Jediný problém byl najít spínače k odblokování východu, takže jsem spleť chodeb probíhal naněkolikrát.

    OdpovědětVymazat
  16. MAP27: Arena: 18
    Poslední aréna fungující na podobném principu jako ty předchozí. Jako nepřátelé se vám na třetí obtížnost postaví kyberdémon, spider mastermind a šest zaklínačů. Bojujete v labyrintu hliněných chodeb a jako centrum slouží stříbrná prostornější část, kde potkáte oba bossy na protilehlých stranách. Opět vás čeká hledání klíčů a tlačítek, jen konec levelu je poněkud odlišný, můžete se vrátit do labyrintu a musíte v aréně najít ještě jeden spínač, jenž vám otevře chodbičku k východu. Původní místnosti na začátku arén vám totiž zůstanou zavřené. Koncept arén je poměrně zajímavý, ale tři už stačily a chtěl bych tradiční hratelnost.


    MAP28: Sub-Level 05
    Level začíná v kruhové chodbě, odkud se po prvním výstřelu začnou zjevovat potvory, a to dokonce včetně zaklínače. Pak započne samotný průzkum. V první fázi si v temných kanalizačních chodbičkách a místnostech odblokujete červený klíč. Poté následuje sekce obchodní se skladištěm a počítačovými terminály. V další oblasti válčíte opět v počítačové hale s četnými protivníky, abyste se dostali do úzkých chodbiček, odkud se vám po sebrání modrého klíče zjeví asi tři zaklínači. Modré klíče slouží k odemčení komůrek s početnou municí, kterou budete v další mapě patrně potřebovat, a poslední z nich slouží jako exit do ventilačních chodeb. Bohužel Fragportu došel v závěrečných fázích dech a poslední mapy mne příliš nebaví.


    MAP29: Reactor Core
    Jádro reaktoru, jež má notně nevábné entrée v podobě tmavých stříbrných chodeb, naštěstí se vám hned na úvod podaří sebrat auto mapu, takže celou tuto anabázi jsem šel výhradně po mapě. Poté spadnete do labyrintu počítačových panelů a ohrádek se zaklínači. Vzadu reaktor chrlící po vás potvory jako Icon of Sin. Vaším cílem je prokličkovat a optimálně i likvidovat mutanty a najít několik schovaných tlačítek, kterými si odblokujete bariéru, jež střeží spínač odpalující reaktor. To jest vše, čeká vás již jen útěk a záchrana v 30. levelu. Jak je psáno před vstupem do reaktorové místnosti, budete mít na záchranu 10 minut, tak jsem zvědav.


    MAP30: Escape!
    Vracíte se zpět, opět labyrintem temných chodeb, jen se pohybujete směrem nahoru a ocitnete se v 29. mapě, Sub-Level 5. Opět v jednotvárných stříbrných chodbách a místnostech postupně sbíráte klíče a za útoků mnohdy náhle před vámi se objevujících nepřáítel prcháte k východu. Nemá to atmosféru odpočítávaného časového limitu, prostřílel jsem se k exitu do 10 minut, takže se nic nestalo, takže nemohu posoudit , jestli je opravdu funkční deklarovaný časový limit.

    OdpovědětVymazat
  17. MAP32: Crystal Maze
    Druhá tajná mapa je opravdu komplexním dílem a smekám klobouk před autorem za tento kousek. Musím říci, že takový typ levelu jsem snad ještě nehrál. Nicméně mapa není pro každého, zahrnuje nejen akční kousky, ale také puzzle sekvence a oblasti, jež procvičí vaše pohybové schopnosti. Takže se vyplatí si uložit hru v 31. mapě a Crystal Maze si třeba jen zkusit, abyste se zbytečně netrápili, protože opravdu není snadný. Než se pustíte do hraní, je nutné si přečíst informační soubor, který vám osvětlí herní principy. Bez něj budete tápat. Postupně se ocitnete ve čtyřech sektorech - industriální, futuristický, středověký a aztécký. V každém z nich jsou tři oblasti, které musíte v časovém limitu zvládnout. Potřebný čas se ukazuje nad dveřmi. Pokud se vám level nepodaří, zůstanete uvězněni a je nutný reload. Takže v průběhu jednotlivých výzev neukládejte, jen před vstupem. Pokud se vám nedaří a z mapy se vymotáte ven, je možné puzzle restartovat pomocí tlačítek označených jako R. Proto na ně nemá smysl sahat. Pokud se vám všechny tři sekvence podaří vyřešit, objeví se klíč, v případě aztécké části pak spínač. Pomocí klíčů si pak zpřístupníte exit, jenž je hlídaný kyberdémonem. Jednotlivé výzvy jsou zdařilé a některé opravdu nejsou snadné. Střídají se opatrné manévrování na tenkých cestičkách, akční sekvence nebo puzzle hříčky. Bohužel ve futuristické části se mi nezpřístupnil modrý klíč, i když jsem všechny potřebné oblasti vyřešil. Těžko říci, v čem byl problém. Ale i přes tento zádrhel je 32. mapa opravdu propracovaným majstrštykem.


    OdpovědětVymazat