neděle 26. března 2023

Score 30 - březen 2023

Score číslo 30 vyšlo v červnu 1996 a přichází s rozšířením počtu stran na 116. A nejde o jedinou novinku. Další výraznou změnou, která trochu souvisí s rozšířením, je nová rubrika Sony PlayStation. Jak je hned u úvodníku poznamenáno, je připravována přímo ve spolupráci se Sony, takže hodnocení je nezávislé na zbytku Score. Jako hra měsíce na High Voltage byla vybrána doomovka Strife. Tu jsem již dříve dohrál, takže tentokrát přišla na řadu lehce vylepšená Veteran Edition od NightDive. V recenzi obdržela 8 z 10 s čímž se mohu ztotožnit.

Na začátku časopisu zaujme reportáž z výstavy Electronic Entertainment Expo známější pod zkratkou E3, která se i navzdory obtížím koná dodnes. Jen tomu v té době chyběla on-line část. Kromě popisu cesty a samotné akce se na čtyřech stránkách dočkáme i stručného přehledu představovaných titulů.

Interview tentokrát poskytl tým Blue Byte, konkrétně hlavní programátor Juryi Horneman a vedoucí projektu Erik Simon, a hlavním tématem je dnes legendární RPG Albion. Rozhovor vznikl až po dokončení hry, druhá část recenze je v tomto čísle, takže se mimo informací o vývoji dočkáme i porovnávání dojmů a postav.

Sekci Preview se obvykle nevěnuji, přijde mi z dnešního pohledu nejméně zajímavá, ale tentokrát alespoň zmíním tři představované tituly. Jde totiž ve všech případech o velice známé až legendární hry - Meridian 59, Unreal a Command and Conquer: Red Alert. Unreal má do vydání ještě daleko, ale obrázky vypadají o hodně pokročileji než cokoliv jiného v časopise.


Tak a teď již tradičně, největší množství stránek zabírající, recenze:
Albion - dohráno, zopakovat
Settlers 2 - hráno, dohrát
Duke Nukem 3D - dohráno
Cyberia: Ressurection - dohrát
Strife - dohráno
Earthworm Jim 2 - dohráno, zopakovat?
Missionforce: Cyberstorm - dohrát
Indiana Jones and his Desktop Adventure - dohrát
Warcraft 2: Beyond the Dark Portal - dohráno, zopakovat
Command: Aces of the Deep - vyzkoušet
Witchaven 2 - dohráno

U recenzí bych rád zmínil několik drobností. Albion je dokončení rozsáhlého textu z minulého čísla. V případě Duke Nukem 3D je zhruba stránka věnována popisu a obrázku všech zbraní. Pro fanoušky mechů, ať už těch známějších ze série Mechwarrior/Battletech nebo především HERCů série EarthSiege, stojí za pozornost tahovka Missionforce ze stejného světa. U druhého dílu Witchaven bych zásadně nesouhlasil s přísným hodnocením 4/10, osobně jsem šel na 7. 

Následující rubriky představující Windows 95 nebo tehdejší zajímavé weby už dnes moc neosloví. Co je naopak jako obvykle skvělé, sekce Hobby hry, kde tentokrát vévodí super počin jménem Space Hulk. Jde o jednu z menších variant slavného Warhammeru 40 000. Hra je svižnější a zachovává skvělou atmosféru svého většího bratříčka. Navíc na její motivy vzniklo i několik velmi povedených počítačových her. Mám na mysli především původní dvojici taktických akcí z let 1993 a 1995.


Tím se dostáváme k nové rubrice PlayStation. První stránky se věnují představení samotné konzole, následované novinkami. Recenze jsou tři a ani jeden z titulů není nic pro mě - Battle Arena Toshinden 2, Ridge Racer a Loaded.

Z kulturní části zmíním pouze knihu Petera Benchleyho Bílý žralok. Pokud je vám jméno autora povědomé, je to správné, protože jeho dřívější knihu proslavil stejnojmenný film - Čelisti. Jedenácté Score CD je nově v plastovém obalu a mimo demoverzí a hromady obrázků z her představených na E3 obsahuje i tradiční Pařeniště.



3 komentáře:

  1. Jedno z mých nejoblíbenějších čísel. Recenze na Albion patřila k těm, které jsem znal skoro nazpaměť. A protože Albion právě teď znovu hraju, nedávno jsem si jí osvěžoval. V tom čísle je taky recenze na Conquest of the New World. Ta hra moc neprorazila, ale já jí měl docela rád.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám to podobně, recenze na Albion - krásná tématická obálka:)

    OdpovědětVymazat
  3. Albion je super, ale jinak mám oblíbenější čísla namátkou 6, 21 nebo 37. Ale obálka je opravdu moc povedená. Conquest of New World mě moc nechytl tematicky, Colonization mě v tomto tématu naplnil dostatečně.

    OdpovědětVymazat