pondělí 28. února 2022

Activision nášivky nejen pro Atari 2600

Už nějakou dobu si pohrávám s myšlenkou návratu k některým z klasických her pro Atari 2600. Řada z nich je ale v podstatě nekonečná a často jde o zisk co největšího počtu bodů. Dnes problematická firma Activision byla ve svých začátcích pokroková nejen uváděním autorů u her (na rozdíl od Atari), ale provozovala i zajímavou sběratelskou aktivitu. K řadě svých her vytvořila látkové nášivky, které zasílala hráčům po dosažení určitého herního výsledku. Stačilo tak dosáhnou daného počtu bodů nebo určitého času, vyfotit televizní obrazovku a důkaz poslat do Activisionu. Zpět se vrátila nášivka a gratulační dopis.  

Dopisy byly nejčastěji podepsány zaměstnankyní oddělení vztahů se zákazníky - Jan Marsellou, ale u hry Pitfall byl dopis podepsán Pitfall Harry. Některé hry nabízely možnost zisku několika nášivek za různé skóre, například u hry Decathlon s bronzovým, stříbrným nebo zlatým ohněm. Při zisku nejnáročnější nášivky nebyl zisk nižších automatický, bylo potřeba zaslat více fotek. Podle obtížnosti zisku a s tím související vzácností se dnes pohybují i ceny na aukčních portálech. Nášivky vydal Activision i pro jiné platformy, například Atari 5200, Intellivision, ColecoVision nebo Commodore 64. Nejčastěji šlo o stejné hry, ale existovalo i pár unikátních. Někdy se lišily designem nášivek nebo různě náročnými požadavky.

Skvělý způsob jak si připomenout staré hry. Mým aktuálním cílem bude splnění potřebných požadavků u her pro Atari 2600. Nášivku již získat samozřejmě nelze a ceny jsou bohužel moc vysoko, ale udělám si na blogu alespoň galerii získaných úspěchů. Pokud se bude chtít někdo přidat, zašlete mi screenshot a já váš úspěch také zveřejním. 

Hry jsou různých žánrů i proslulosti, od River Raid a Pitfall po Sky Jinks. Jako první jsem zvolil svůj oblíbený River Raid. Požadavek na více než 15 000 bodů není nijak strašný a asi během dvou hodin jsem ho překonal. Hra je stále stejně zábavná jako kdysi. Kličkujete si s letadélkem, sestřelujete protivníky i překážky a především doplňujete palivo. Letový koridor je čím dál užší a nebezpečnější. Jde o jednu z prvních her, které jsem mohl hrát doma a tak jsem při hraní pociťoval silnou nostalgii. Přesto si myslím, že hra má co nabídnou i dnes díky své přímočaré, jasné, ale chytlavé hratelnosti. Hra byla vydána pro mnoho různých platforem, ale ta první originální verze je pro Atari 2600 a tu také mohu doporučit. Zkoušel jsem i několik dalších verzí, třeba Intellivision, Commodore 64 nebo Atari 5200, a liší se různými tvary říčních koridorů, občasnými tanky na mostech a grafikou. Ta je na téměř každé platformě trochu jiná, ale původní verze se mi libí nejvíce. Vše je přehledné, jasně rozeznáte letadla, vrtulníky a lodě. Že je o hru zájem i dnes dokazuje i loňské vydání verze River Raid on Mars nebo předloňský River Raid Cold Winter. Jde prostě o záležitost, která stojí minimálně za vyzkoušení.

Do jaké hry se pustím příště ještě netuším, ale asi budu prokládat hry co jsem hrál s neznámými. Zde naleznete přehledný seznam nášivek a požadavků.



Žádné komentáře:

Okomentovat