čtvrtek 28. července 2022

Achievementy? Retroachievementy!

Achievementy jsou dnes běžnou součástí hraní, ale nebylo tomu tak vždy. V dnešní podobě je známe od roku 2005, respektive 2007 a za těch zhruba 15 let zdomácněly téměř na všech platformách. Myšlenka jisté odměny formou jakéhosi odznáčku je ale mnohem starší, vzpomeňme například na nášivky firmy Activision. Ty se sice získávaly poštou po zaslání důkazu, ale vlastně za velmi podobné činnosti jako dnes achievementy viz. starší článek na toto téma. Na některých platformách se za zisk achievementu přidávají body a lze se srovnávat s jinými hráči, podobně jako u klasických automatů. Nějaká forma soutěživosti prostě ke hrám patří od jejich vzniku a to i k titulům pro jednoho hráče. Starší hry samozřejmě klasické achievementy neobsahují, i když ve vydáních pro nové systémy, případně různých remasterech bývají doplňovány. Není to ale pravidlem a takových titulů je z historického hlediska vlastně minimum. A tím se dostáváme k dnešnímu tématu, stránce RetroAchievements.
Na webu retroachievements.org si stačí založit účet, stáhnout patřičný emulátor a můžete začít hrát. Nejde o žádnou novinku, jen začít psát tento článek mi trvalo dva roky a ještě déle jsem sám registrovaný. Projekt je v provozu od roku 2013 a díky neutuchající aktivitě přibývají nově podporované hry každý den. I seznam platforem se neustále rozrůstá. Pro představu trochu statistik. V tuto chvíli lze získat 237 145 achievementů v 5518 hrách pro 42 platforem. Už více než 242 tisíc hráčů získalo téměř 28 milionů achievementů, nejde rozhodně o okrajovou zábavu. 

Hlavním zaměřením jsou 8 a 16 bitové platformy, ale najde se i něco novějšího. Nejlepší pokrytí mají konzole od Nintenda a Segy, podporováno je téměř vše od NESu po Nintendo DS, od SG-1000 po Dreamcast. Sony je zastoupena pouze prvním PlayStationem a PSP, Atari toho má více, ale hlavní pozornost je zaměřena na 2600. Něco se najde i pro fanoušky méně rozšířených platforem, například 3DO, Vectrexu nebo PC-8000. Jak jsem psal, nové platformy přibývají pravidelně a ty známější se plní hrami velmi rychle, třeba PSP je podporováno asi rok a už je k dispozici 129 her. Za největší slabinu považuji nepodporování her pro PC - starší hry pro DOS nebo Windows mají zatím smůlu.

Celý projekt je založen na komunitě, i jednotlivé achievementy vytvářejí sami hráči. Do této činnosti jsem se ale nepouštěl. Samotné hraní je velmi snadné. Přímo ze stránek RetroAchievements si stáhnete upravený emulátor pro konkrétní platformu nebo můžete využít známý RetroArch. Ten podporuje více platforem pomocí různých jader, jejichž kompatibilitu se získáváním achievementů si můžete ověřit zde. Po spuštění emulátoru je ještě nutné se přihlásit, aby se mohl zaznamenávat váš postup. Během hry pak už klasicky vyskakují oznámení se ziskem dané trofeje. RetroArch lze dokonce nastavit tak, aby automaticky uložil screenshot, takže vaše úspěchy mohou být zvěčněny. Pokud máte u nějaké hry problém, nejčastěji bývá na vině nepodporovaná romka. Ke každé hře je k dispozici seznam s kontrolním součtem. Obvykle je podporováno více verzí, například evropská, americká i japonská s překladem, ale není tomu tak vždy. Je zbytečné to dopředu u všech her kontrolovat, spíše až v případě problémů. Díky RetroArchu můžete získávat achievementy téměř všude, na Windows, Androidu, Rapsberry Pi, Apple TV nebo PSP. 

Každý hráč k achievementům přistupuje různě. Někdo je neřeší vůbec, jiný jde po těch základních a někdo zase hru neodloží do získání všech. Osobně je beru jako zajímavé orientační body postupu hrou a užitečnou indikaci toho, kolik obsahu jsem asi vynechal. O nějakou míru kompletnosti se snažím jen u oblíbených her nebo v případě jejich zisku za věci které bych nerad minul. RetroAchievements umožňují vyžití i těm soutěživějším. Nejde jen o pořadí dané počtem získaných bodů, ale pravidelně se pořádají různé soutěže a vyhlašuje se i achievement týdne. Achievementy je také možné získávat v hardcore variantě, bez podpory savestatů, hezky po staru, ale za dvojnásobek bodů.

Pokud rádi hrajete starší hry, tak se připojte, je to opravdu zajímavý zážitek získat achievement v Adventure nebo River Raid. Komunita kolem je navíc velmi aktivní a příjemná. 

  

Žádné komentáře:

Okomentovat