středa 30. prosince 2020

TOP10 FPS

Třetí žebříček jsem se rozhodl věnovat žánru FPS. Ve výběru jsou pouze klasické akce z pohledu první osoby, žánrové mixy jako System Shock nebo Deus Ex tentokrát nepřipadají v úvahu. Seznam končí v roce 2000 (když nepočítám nové díly starších sérií), z čehož je jasné co si o současném vývoji žánru myslím. Řazení je opět abecední, ale následující stručný popis bude spíše tématický.

  1. Blood
  2. Dark Forces / Jedi Knight
  3. Descent
  4. Doom
  5. No One Lives Forever
  6. Quake
  7. Star Trek: Elite Force
  8. Terminator: Future Shock
  9. Unreal
  10. Wolfenstein 

První FPS, kterou jsem si oblíbil a baví mě hodně do dneška, je Wolfenstein 3D. Hratelnost je jednoduchá a zábavná. Hra vlastně do budoucna utvořila, co si pod tímto žánrem představuji - akci, hledání tajných oblastí a spletité úrovně. Více či méně si rád zahraji jakýkoli díl série, nejvíce mě baví původní hra a Return to Castle Wolfenstein. Z moderních dílů jsem zatím skončil u Old Blood, zbytek mě teprve čeká.

Doom je další skvělá hra od id Software, kterou svým způsobem hraji nejčastěji. Kromě skvělé hratelnosti na tom má zásluhu aktivní komunita, která v podstatě denně vytváří nové úrovně a modifikace. Původní díly včetně Doom 64 považuji za rovnocenné, Doom 3 je odklon k pomalejší a temnější akci, ale není špatný. Nový Doom 2016 je zvláštní, hraní mě celkem bavilo, ale nějak nemám důvod se ke hře vracet. Poslední série od id je Quake. Jednotlivé díly jsou dost odlišné, ale všechny povedené. Nejraději mám asi ten první. Dokonce i multiplayerový třetí díl jsem svého času hrál hodně. 

Z velkého množství her na Build enginu se do žebříčku dostal pouze Blood. Povedené zbraně a propracovaný leveldesign ho staví o stupínek víš než Duka nebo Shadow Warrior. Terminator: Future Shock byl na svou dobu velmi přelomovou hrou - možnost vstupovat do budov, řízení vozidel a zajímavé zasazení. Někdy bych si měl hru spolu s datadiskem SkyNet zopakovat.

Dvě povedené série ze světů Star Wars a Star Trek nemohou chybět. Dark Forces i Elite Force jsou fajn série a obě kvalitně zachycují atmosféru svých předloh. Unreal zase zůstane v paměti díky krásným scenériím a šikovným protivníkům. Druhý díl jsem zatím nehrál a Tournament pod-série je o něčem jiném. 

No One Lives Forever je nejlepší bondovka bez Bonda. Kate je povedená postava a její hračky se těm filmovým vyrovnají. Oba díly mají slušný příběh a hezké prostředí. Do seznamu méně zapadající hrou je Descent. Létání v raketce sice není klasickou FPS, ale odjakživa k nim Descenta řadím, především díky hratelnosti. Všechny tři díly stojí za zahrání, především díky skvělému trojrozměrnému designu levelů.

2 komentáře:

  1. Ahoj. Pěkný seznam :) dokonce tam jsou dvě z mých top 3 [dark forces, nolf (dvojka, ale to za limitem) , soldier of fortune]. NOLF2 a SoF mám v počítači nainstalované už 20 let v kuse.
    Také ti nezávidím rozhodování u build her. Osobně to mám blood, duke, shadow v singlu, ale u multiplayeru v opačném pořadí. Co další článek top10fpsMulti? ;)
    Jankie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Multiplayerovky asi ne. Hrál jsem jich pořádně jen pár, ani bych nedal dohromady potřebnou desítku.

      Vymazat