neděle 15. srpna 2021

Indiana Jones a nejen počítačové hry

Indiana Jones je bezpochyby nejslavnější archeolog na světě. Trilogie filmů z let 1981 - 1989 tuto postavu ohromným způsobem zpopularizovala a i když dosahem nejde o nic jako například Star Wars, přesto se Indy objevil v mnoha dalších projektech. Pro většinu lidí je nejznámější méně populární čtvrté pokračování, případně seriál s mladým Indym (točený částečně v ČR), ale nejde jen o televizní obrazovky. Příběh se rozrůstal i v knihách, komiksech a samozřejmě hrách.

Raiders of the Lost Ark z Atari 2600  zdroj: mobygames.com

Herní dobrodružství započalo již rok po natočení prvního filmu a nese shodný název Raiders of the Lost Ark. Pátrání po ztracené arše probíhá na Atari 2600 a k ovládání se netypicky využívají dva joysticky. Další hra s názvem Indiana Jones in the Lost Kingdom vyšla roku 1984 pro Commodore 64 a nevychází z žádného filmu. Při hledání ztracené civilizace je nutné vyřešit hádanky na šesti obrazovkách plných pastí a monster. 

Indiana Jones and the Temple of Doom vychází z druhého filmu. Tato arkáda přináší dokola tři stále obtížnější úrovně. Původně vyšla na automaty a později byla portována na řadu dalších platforem. Rok 1987 přinesl textovku Indiana Jones in Revenge of the Ancients. Tento příběh o záchraně světa je možné prožít na Apple II, Macu a DOSu. 

Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure  zdroj: mobygames.com

Třetí film Indiana Jones and the Last Crusade přines hned tři téměř stejnojmenné hry. Na NES vyšla akční záležitost míchající více žánrů. Snad na všechny dobové platformy vyšla plošinovka s podtitulem The Action Game, která měla slušné ohlasy. Ale nejvíce zazářila dnes již klasická adventura s podtitulem The Graphic Adventure. Hra využívala engine SCUMM a ukázala jak má vypadat skvělé Indyho dobrodružství.

Navazující hru považuje většina fanoušku, včetně mě, za vrchol. Indiana Jones and the Fate of Atlantis patří mezi nejlepší adventury vůbec (a to říkám jako fanoušek Sierry). Hra přinesla skvělou grafiku, zdokonalené ovládání a především povedený příběh. Možnost více řešení, skvělé interakce se společnicí Sophií a hutná atmosféra jsou jen příkladem kladů hry. Ve stejném roce, 1992, vyšla i akční podoba příběhu The Action Game. Děj se dočkal i komiksového zpracování, vydaného dokonce i v češtině.

Young Indiana Jones Chronicles  zdroj: mobygames.com

Roku 1992 se dočkal své hry i mladý Indy, na NESu vyšla plošinovka Young Indiana Jones Chronicles. Na hru navázala roku 1994 Instruments of Chaos Starring Young Indiana Jones, plošinovka s logickými hádankami pro Sega MegaDrive. Větší a populárnější hrou roku 1994 byl Indiana Jones' Greatest Adventures pro SNES. Mapuje příběhy všech tří filmů a střídá plošinovku s arkádovými pasážemi jako je jízda v důlním vozíku. 

Rok 1996 přinesl opravdu zvláštní hru. Indiana Jones and his Desktop Adventures je shora viděná akční adventura určená pro kratší příležitostné hraní. Herní svět se generuje náhodně a volbou velikosti lze ovlivnit herní dobu. Ačkoliv jde asi o nejhůře hodnocenou, z dnes popisovaných her, dočkal se tento pokus pokračování v podobě opět špatně přijatého Star Wars: Yoda Stories. Zajímavostí obou her je přítomnost funkce "boss key" - stisk klávesy změní obrazovku tak aby vypadala, že pracujete, aniž by se ukončila hra. Ideální na hraní v práci.

Indiana Jones and his Desktop Adventures  zdroj:mobygames.com
Slavná série Tomb Raider se Indym inspirovala kde mohla, ale ten roku 1999 vrací úder. Hra Indiana Jones and the Infernal Machine je hratelností velmi inspirovaná právě Tomb Raiderem a vyšla na PC a Nintendo 64. Stejného žánru jsou i hry Indiana Jones and the Emperor's Tomb (PC, PS, Xbox) a Indiana Jones and the Staff of Kings (PS2, Wii). U verze pro Nintendo Wii je zajímavé ovládání Indyho pěstí a biče, díky pohybovým ovladačům. Infernal Machine vyšel i na GameBoy Color jako shora viděná akce. Staff of Kings zase vyšel na PSP (zkrácená a upravená verze) a Nintendo DS (výrazně odlišná).

Indiana Jones and the Infernal Machine PC  zdroj: mobygames.com
Slavný archeolog se dočkal také svých her ze série LEGO a to hned dvakrát. V prvním díle procházíte lokace první třech filmů, ve druhém už všech čtyř. Jinak jde o klasické zástupce této série. Vyšlo také několik mobilních a prohlížečových záležitostí, ale těmi se nebudu zabývat.

Mnohem zajímavější je, především z českého pohledu, fanouškovská tvorba. U nás se totiž Indy dočkal slušného množství her. Začít musím třemi textovkami od Františka Fuky, které jsou určeny pro ZX Spectrum a vycházejí z prvních tří filmů. Na ně navázal Jiří Fencl textovkou Indiana Jones a Zlatá Soška Keltů, u které byl pro komerční distribuci upraven název a texty na Tom Jones. Zmíním ještě Podraz na Indiana Jones, na kterém mimo Fuky pracoval hlavně Pavel Kořenský. Zde se hráč netypicky ujme role hackera. Pro více informací o těchto českých hrách doporučuji stránky Herní archeolog.

Indiana Jones a chrám zkázy
Většina dalších fanouškovských projektů jsou klasické point'n'click adventury. Jde především o kratší záležitosti vzniklé jako vedlejší a ukázkové verze rozsáhlejších připravovaných projektů. Mezi ty zajímavější patří Indiana Jones and the Temple of Spheres, Indiana Jones and the Passage of Saints, Udoiana Raunes: In Search for Indiana Jones 4 a především Indiana Jones and the Relic of the Viking.

Indiana Jones and the Passage of Saints
Jak je vidět, odehrát všechny hry s Indianou Jonesem by byla slušná práce. Ale nejen hraním živ jest člověk a osobně ho často doplňuju tematickou četbou. U Indyho je výběr i v češtině opravdu slušný. Už jsem zmínil komiksy tak s nimi začnu. U nás vyšly Indyho dobrodružství v pěti tlustých omnibusech od nakladatelství BB art a doporučuji alespoň ten první, který obsahuje příběh Fate of Atlantis. Román je mimo všech čtyř filmových adaptací jen jeden a to Indiana Jones a biblická potopa světa (Riopress 1993). Šesti dílů se dočkala dobrodružství mladého Indiany, první čtyři česky (Nezávislý novinář) a dále slovensky (Obzor). Zatím jsem četl jen první, ale překvapivě to není špatné.

Na většinu výše uvedených her se dnes už moc nevzpomíná. Mimo novějšího a populárního LEGA se do historie nesmazatelně zapsaly pouze obě point'n'click adventury a u nás samozřejmě Fukovi textovky. No a to je co se Indiana Jonese týče zatím vše, ale s příchodem pátého filmu se jistě nějaké nové projekty objeví.

Žádné komentáře:

Okomentovat