sobota 7. srpna 2021

Sbírka: Čas na kávu 1 - Apogee a Za tajemstvím počítačových her

Sbírání všeho možného je rozšířený koníček. U hráčů jde obvykle o hry v různé formě, nejčastěji bigboxy. Hodně lidí se zaměřuje také na různé limitované edice, případně doplňky typu sošek nebo triček. Obsah mé herny tvoří výše zmíněné samozřejmě z nějaké části také, plus menší množství různých počítačů a konzolí. Hlavní pro mě je ale střádání literatury o hrách a to primárně v českém a slovenském jazyce. Druhou a neobvyklejší částí jsou tematicky zaměřená CD, obsahující především různé doplňky ke hrám nebo výběry shareware verzí. Ani o jedné z těchto věcí není na webu, obzvláště českém, zrovna přehršel informací. Toto je první díl série článků, ve které představím především knihy a CD ve své sbírce. Aby to bylo různorodé, bude se vždy jednat minimálně o jednu knihu a jedno CD, občas doplněné nebo vystřídané něčím dalším. 

No a protože jsem se v poslední době dost věnoval hře Secret Agent padla první volba na CD Apogee Collector's Edition. Primárním obsahem jsou shareware verze her od Apogee, které jsou doplněny několika dalšími. U podobných disků není neobvyklé nevyužití celé kapacity, zde je přítomno asi 140MB dat. Tehdejší hry se nejčastěji prodávali na disketách, takže zde najdeme celých 218 titulů. To je slušná porce a aby se v tom bylo možné vyznat, obsahuje disk menu.

Hlavní menu Apogee Collector's Edition
Menu je určeno pro DOS, popisy jsou uloženy v souborech .mnu a funkcionalitu zajišťují klasické dávkové soubory .bat. Po zvolení vybrané hry se automaticky spustí její instalátor, případně automatické rozbalení na disk C.

Výběr nejlepších her od Apogee
Z obsahu je nejzajímavější část TOP APOGEE GAMES, viz. obrázek. Tituly jako Commander Keen, Wolfenstein 3D nebo Duke Nukem není třeba připomínat. I v ostatních kategoriích lze narazit na zajímavé a dodnes připomínané hry jako Witchaven. Žánrově je nabídka dost různorodá a každý si přijde na své, od fanoušků FPS po hráče šachů nebo Monopoly. 

Top Games 3 obsahující i emulátory

Disk vlastním od devadesátých let a dostal jsem se díky němu k mnoha méně rozšířených sharewarům, takovým které nebyly na každé druhé disketě - například Depth Dwellers nebo Dungeons of Grimlor. Potěší také přítomnost dvou, tehdy špatně dostupných, emulátorů. Konkrétně jde o emulaci ZX Spectrum a Commodore 64, dokonce je přibaleno několik her. Z hlediska herní doby i kvality mnoha titulů jde o fajn CD, které velmi dobře posloužilo. Dnes jde pouze o sběratelskou záležitost, i když některé konkrétní verze sharewarů se občas hledají špatně.

V literární části se budeme věnovat knize Za tajemstvím počítačových her od Naděždy a Jana Čelákových. Knihu vydalo v roce 1992 nakladatelství Grada, má 166 stránek a jde o jednu z nejstarších českých knih zaměřených na hry. V prodeji se v současnosti občas objevuje, obvykle za necelých 200 korun. 

Hlavní část knihy tvoří popis 44 her. Jde o kombinaci představení hry a překladu manuálu občas doplněného krátkým návodem. Každé hře jsou věnované průměrně dvě stránky, takže nečekejte velké množství informací. Cílem knihy byl zjevně představit zástupce různých žánrů a doplnit tehdy téměř nesehnatelné a anglické manuály.

Z dnešního pohledu je zajímavější úvodní popis každého žánru. Také úvodní historie počítačů a her stojí za přečtení, i přes nepřesnosti jde o pěkný dobový náhled. Na konci knihy nechybí praktický slovníček, seznam použité literatury a kapitola nazvaná Rozsah popsaných her, ve které jsou uvedené jejich velikosti. Na knize je nejcennější její historická hodnota a popis stavu tehdejších informací o hrách. 
Snad se článek alespoň někomu zalíbil, pokusím se dodávat pokračování co nejpravidelněji, odhaduji vždy takhle začátkem měsíce.

3 komentáře:

  1. Knížku Za tajemstvích počítačových her mám dodnes v knihovničce v výborném stavu. Tenkrát jsem to pořád pročítal a když jsem konečně sehnal Might and Magic 3, tak jsem cítil, že jsem na hraná této hry díky knížce připravenej :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkná vzpomínka. Knížka určitě byla ve své době přínosem a mohla pomoci, tenkrát se hodil i popis ovládání. Třeba najdeme více průniků v knihovničkách :-)

      Vymazat
  2. Tuhle knihu jsem měl a četl jsem ji pořád dokola podobně jako staré Excalibury a Score. Bohužel, někam mi zmizela, zřejmě došlo ke ztrátě při dávném stěhování od rodičů do svého.

    OdpovědětVymazat