neděle 27. března 2022

Sbírka: Čas na kávu 2 - Soldier of Fortune a John F. Mullins

Tak takhle velký rozestup mezi prvním a druhým dílem jsem opravdu neočekával, ale snad to bude do budoucna lepší. Tentokrát se zaměříme čistě na knihy a jak je jasné z nadpisu, společným jmenovatelem je série FPS akcí Soldier of Fortune. V této sérii jsou k dnešnímu dni tři hry, ale v rámci tohoto článku nás zajímají pouze první dvě. Všechny se věnují tématu speciálních jednotek, žoldáků a boji proti terorismu, ale pouze na dvou se podílel skutečný John F. Mullins. To je bývalý voják, příslušník speciálních jednotek a později žoldák. K prvnímu dílu se jako konzultant a později i hlavní hrdina dostal až během vývoje, takže jeho připomínky a rady byly více zužitkovány až ve druhém díle, u kterého byl od počátku. 

První dvojce knih jsou klasičtí herní průvodci. Navzájem se ale dost liší a to jak vznikem tak kvalitou. Soldier of Fortune: Průvodce bojovníka je čistě česká kniha. Autorem je Ladislav Valík a knihu vydalo nakladatelství Computer Press jako součást edice Hry a zábava. Jde o jakousi kombinaci podrobného manuálu a návodu. Obsahem tak je popis instalace, kompletního nastavení, ovládání, představení zbraní a především detailní průvodce misemi. Hra bohužel neobsahuje žádná skrytá zákoutí a je celkem přímočará, takže přínos podobného návodu diskutabilní. Na celé knize je asi nejzajímavější dvoustránka o umělé inteligenci ve hrách, ale jde pouze o obecné představení složité problematiky. Pořízení má smysl opravdu jen do sbírky. Aktuálně jsem našel v prodeji pouze za šílenou cenu 399 Kč. 

Oficiální příručka strategie k Soldier of Fortune II: Double Helix je výrazně zajímavější. Jde o překlad knihy od Philipa Hansena vydaný u nás nakladatelstvím Stuare, v originále BradyGAMES. Obsah na první pohled vypadá podobně - popis postav, zbraní, předmětů a samozřejmě misí. Rozdíly jsou především v drobnostech, například u popisu misí jsou roztroušeny komentáře vývojářů, nejčastěji autorů právě té dané mapy. Během hraní jsem si vždy po každé misi tyto komentáře pročetl a často je to opravdu zajímavé. Hraní tak lze proložit třeba filmy které posloužily jako inspirace. Dále stojí za zmínku kapitoly Komentář k příběhu od Raven Software a Interview s Johnem F. Mullinsem. Celkově je styl psaní příjemnější a je vidět zkušenost s podobnou prací, ať už na straně autora nebo vydavatele. Kniha je tak zajímavým zpestřením hraní. Aktuálně jsem ji k prodeji nikde nenašel, ale za rozumnou cenu ji mohu doporučit.

Na závěr představím ve stručnosti takovou perličku. Jde o dva romány které ten skutečný John F. Mullins napsal. Obě knihy vydalo Naše vojsko v roce 2013. První se jmenuje Napalmové sny a přináší příběh kapitána Zelených baretů Finna McCullodena během války ve Vietnamu, kde Mullins sám sloužil. Druhá kniha, Poslední mise, se odehrává během posledního roku stejného konfliktu a soustředí se na misi s cílem záchrany válečných zajatců. Obě knihy se dají sehnat jak přímo v nakladatelství, tak třeba v Levných knihách, za ceny do 60 Kč. Jde o čerstvé přírůstky do mé sbírky, Napalmové sny jsem sotva rozečetl, takže nemohu moc hodnotit, ale podle prvních pár stránek to nevypadá špatně. Od bývalého vojáka určitě nelze očekávat velké literární kvality, ale autentičnost příběhu to může s klidem vynahradit.  

Tak to je tentokrát vše. Snad téma alespoň někoho potěšilo a doufám, že na další díl nebudete muset čekat tak dlouho. Pokud by měl někdo preferenci ohledně příštích témat, neváhejte se ozvat v komentářích.

Žádné komentáře:

Okomentovat