pátek 29. května 2020

Compilation of Final Fantasy VII

Sedmý díl slavné ságy Final Fantasy je bezpochyby nejoblíbenější. To si samozřejmě uvědomili i autoři a tak svět Final Fantasy VII rozšířili pomocí takzvané Compilation of Final Fantasy VII. Ta se skládá nejen z dalších her, ale například i z filmů. Sedmý díl teď získal na popularitě díky v dubnu vydanému remaku. Ten má ale roční exkluzivitu na PlayStation 4. Pokud PS4, stejně jako já, nevlastníte, je kompilace ideální způsob přečkání exkluzivity. Navíc prý remake dějově čerpá i z jiných titulů než jen z původní hry, takže se jejich znalost může hodit. Dále tedy uvedu přehled produktů, příběh vždy jen zasadím do kontextu tzn. žádné spoilery.
Základ kompilace tvoří čtyři produkty, které si projdeme v autory původně zamýšleném abecedním pořadí. První je tedy CGI film Advent Children. Byl vydán v roce 2005 a navazuje na příběh Final Fantasy VII o dva roky později. Ve své době měl film skvělé technické zpracování a dočkal se zaslouženě pozitivních reakcí. Doporučuji shlédnout o dvacet minut prodlouženou Blu-Ray verzi Complete, která u nás vyšla s českými titulky. Na disku se také nachází krátký bonusový film zaměřený na Denzela a vycházející z jedné z novel.

Before Crisis: Final Fantasy VII vyšel již roku 2004. Jde o 2D akční RPG hru pro japonské mobilní telefony. Odehrává se šest let před hlavní hrou a přináší osudy jednotek Turks. Navzdory kladnému přijetí hra nikdy nevyšla mimo Japonsko, především kvůli nedostatečnosti tehdejších západních telefonů. Pokud si ji chcete zahrát, doporučuji fan remake dostupný na itch.io.
Crisis Core  zdorj:mobygames.com
Nejvíce chválená je ale třetí část s názvem Crisis Core: Final Fantasy VII. Hra vyšla v roce 2007 exkluzivně na PlayStation Portable. Toto akční RPG se odehrává čtyři roky před Final Fantasy VII a zaměřuje se především na postavu Zacka. Propracovaný příběh a skvělá hratelnost udělaly z Crisis Core jednu z nejlépe prodávaných PSP her.

Čtvrtou částí je střílečka z pohledu třetí osoby s názvem Dirge of Cerberus: Final Fantasy VII. Ten vyšel v roce 2006 exkluzivně pro PlayStation 2. Je vidět, že vývojáři poctivě pokrývali nejrůznější platformy. Hra sbírala pouze lehce nadprůměrná hodnocení, především kvůli nic moc akci. Opět je přítomen zajímavý příběh popisující osudy Vincenta tři roky po Advent Children. Také odhalí podrobněji jeho minulost, což fanoušky láká asi nejvíce. RPG prvky byly osekány na automatické zvyšování statistik a nejzajímavější byla propracovaná možnost vylepšování zbraní.
Dirge of Cerberus
Tyto čtyři projekty tvoří základ kompilace, která ale byla postupně rozšiřována menšími tituly. Spolu s filmem Advent Children vyšel i kratší filmeček Last Order zaměřující se na události v Nibelheimu. Dirge of Cerberus byl rozšířen mobilní hrou Dirge of Cerberus: Lost Episode, opět pouze pro japonské mobilní telefony. Na mobily vyšli také samostatné zpracování miniher s motorkou a na snowboardu - Final Fantasy VII: G-Bike a Final Fantasy VII: Snowboarding. Ani jedna již není v provozu. Ještě bych upozornil na  řadu novel, například On the Way to a Smile.

Před tím něž se pustíte do hraní Final Fantasy VII Remake je možné projít dost titulů a řada z nich opravdu stojí za to. Osobně se pomalu propracovávám přes hlavní tituly, s ostatními uvidím co půjde sehnat. Těsně před Remakem samotným lze ještě přečíst prequelovou novelu, zaměřující se na Aerith, vydanou v knize Final Fantasy VII Remake World Preview. Dostupná zde. To je ze světa sedmého dílu prozatím vše.


Žádné komentáře:

Okomentovat