úterý 5. května 2020

Mystery House - 40 let výročí

Přesně před 40 lety, 5.5.1980, vyšla hra Mystery House. Hra je považována za první grafickou adventuru a navíc jde o první hru od slavné firmy Sierra, tehdy vzniklé jako On-Line Systems. Později byl Mystery House zařazen jako první část série Hi-Res Adventure.
Cover z roku 1982  zdroj:mobygames.com

Autory hry jsou manželé Williamsovy. Roberta je zodpovědná za příběh a hratelnost, kdežto Ken vše naprogramoval. Roberta se inspirovala především hrou Colossal Case Adventure, ale napadlo ji doplnit ke každé lokaci jednoduchý obrázek. Tak spatřila světlo světa jedna z prvních grafických adventur, které později manžele a především Sierru proslavili. Hra vznikla pro počítač Apple II a později byla konvertována pro především japonské počítače Fujitsu FM-7, NEC PC-88 a PC-98.Roku 2009 vyšel port pro Apple iOS. Liší se verze pro japonské počítače, které obsahují vybarvenou grafiku, nejen čáry. Bohužel jsou ale neuvěřitelně pomalé a navíc kompletně v japonštině. Na moderních počítačích běží hra bez potíží pod ScummVM. Grafika je velice schematická. Hra se ovládá pomocí textového parseru - psaním příkazů k pohybu, akcím... Proti klasickým textovkám je parser primitivnější, ale na tento typ a rozsah hry stačí.
Začátek hry zdroj:mobygames.com

Příběh je inspirován knihou Agathy Christie, Deset malých černoušků. Tajemný dům, záhadné vraždy, jak to asi skončí? Hra není dlouhá (asi třicet obrazovek) a dnes jí lze vyčítat mnoho věcí, ale ve své době byla přelomová a své kouzlo má i nyní. Primitivní grafika i ovládání, jednoduchý příběh, ale přesto unikátní atmosféra. Po druhém vydání v roce 1982 přesáhly prodeje 80 000 kusů a šlo tak o jednu z nejprodávanějších her své doby. Hra byla k sedmému výročí uvolněna zdarma. Mystery House stojí alespoň za vyzkoušení a lepší příležitost bude až za 10 let. Stahovat můžete třeba zde.
Verze pro FM7  zdroj:mobygames.com

Žádné komentáře:

Okomentovat