pondělí 12. října 2020

TOP10 tahových strategií

 Letošní rok mám celkem ve znamení tahových strategií. Vždy se k nějaké sem tam dostanu, ale letos mám rozehraný již pátý kousek. Níže se tedy nachází seznam mých nejoblíbenějších tahovek. U vícedílných záležitostí je vždy myšlena celá série a uveden nejoblíbenější díl. Pořadí je opět pouze abecední.

  • Battle Isle 2
  • Civilization
  • Heroes of Might and Magic 2
  • Jaged Alliance 2
  • Master of Orion 2
  • Panzer General
  • Star Trek: Birth of the Federation
  • Star Wars: Rebellion
  • Steel Panthers
  • UFO: Enemy Unknown / X-COM

Battle Isle jsou kromě posledního dílu čistě tahové strategie. První tři díly spolu s historickým spin-offem History Line patří mezi propracované simulace bitev. Skvělá a nadčasová je grafika jednotek, které považuji obecně za nejpovedenější. Čtvrtý díl Incubation je zase povedenou simulací bojů menších jednotek. Celkově se série řadí mezi dvě mé nejoblíbenější. Korunu určitě drží druhý díl, jenž si zrovna opakuji.

Hru Civilization asi není třeba moc představovat. V roce 1991 vytvořil Sid Meier první díl této do dnes populární a stále se rozšiřující série, která zábavnou formou ukazuje historii čím dál více národů. Výběr oblíbeného dílu probíhal z prvních tří, ale nakonec vyhrála klasika. Nejvíce času jsem sice strávil s dvojkou, ale vzpomínky na jedničku jsou silnější. I nejnovější šestý díl je povedený.

U Heroes of Might and Magic byla volba snadnější. Druhý díl je prostě klasika, dostatečně komplexní a graficky zajímavější než třetí díl. Ten je ale hned v závěsu. Hrál jsem nejnověji čtyřku, takže nevím jak jsou na tom novější kousky. Ocenit také musím předlohu - původní King's Bounty z roku 1990. Hru jsem hrál poprvé až letos, ale jde o skvělý kousek který musím doporučit.

Jagged Alliance je taktická hra s milou českou stopou. Upřímně jsem se bavil u všech dílů a datadisků, ale druhý díl je i díky fajn příběhu  nejpovedenější. Celkem se obáván nových dílů aby mi sérii nezkazily, nemají moc dobrou pověst. 

Master of Orion je jedna z nejlepších vesmírných strategií. A opět zde působí nějaké kouzlo druhých dílů, možná i díky nepříliš povedené trojce. V sérii se nesmí zapomínat ani na stejně povedený fantasy Master of Magic.

Série General od SSI sice není všeobecně tak uznávaná jako výše jmenované, ale pro mě jde o druhou nejlepší sérii (spolu s Battle Isle). Jedninou nepovedenou částí je Star General, který Master of Orion nesahá ani po kotníky. Zbytek jsou ale skvělé hry klasickým Panzer Generalem počínaje. Mimo něj nejvíce doporučuji Pacific, druhý díl a People's Generala. Fantasy General je také skvělý, ale už nyní mohu říci, že loni vydaný druhý díl se povedl ještě více.

Další dvě hry mají společné slavné sci-fi zasazení. Pro obě platí, že se dají najít o trochu lepší tituly bez slavných značek, ale právě světy Star Treku a Star Wars z nich dělají pro fanoušky povinnost. Obě jsou opravdu povedené a chybu nelze udělat ani s jednou. Nejlepší je samozřejmě zkusit obě. U Star Treku mám raději bitevní část, kdežto Star Wars excelují diplomacií a atentáty. 

Steel Panthers sice již dávno nejsou tak populární jako v devadesátých letech, ale díky volně hratelným a opravdu rozsáhlým projektům mají své fanoušky i dnes. Ač stojí podle mě všechny tři hlavní díly za pozornost, dnes mám nejraději World at War. Především díky fanouškům a rozsáhlým megakampaním je to zábava na dlouhou dobu.

Poslední tahovka, která nemůže chybět je X-COM. Série je skvělá od svých počátků až po moderní díly. Navzdory mnoha odbočkám a změnám v konceptu stojí všechny hry za pozornost. Na novou sérii XCOM mám jen chválu a i starší tituly jsou díky projektu OpenXcom perfektně hratelné i dnes. Osobně jsem zatím vždy hrál pouze původní verze, takže se na OpenXcom někdy teprve chystám.

 

 

8 komentářů:

  1. Master of Magic, Colonization, Alpha Centauri se neumístily nebo je máš jakoby zastoupeny tou Civkou? Zaujalo mě zastoupení Star Trek Birth of the Federation, což je určitě pecka, ale spíše mi přišla jako hard core mód pro Mster of Orion. Možná bych v žebříčku rád viděl ještě Warlords 2 a nezajímavá není ani série Age of Wonders, ale je jasné, že se tam nemůže vlézt všechno. Jinak někdy zkus mrknout na strategie od KOEI jako Genghis Khan 2, Romance of the Three Kingdoms např 3, 4, 7, 8, 10, 11 nebo Nobunagas Ambition 2. Podle mě by tě to dost mohlo zaujmout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Master of Magic zmiňuji v odstavci o Master of Orion. Colonization mě nechytlo tématem, ale Alpha Centauri je super - počítám ji k té Civce. ST a SW sice sami o sobě nevyčnívají, ale pro mě jakožto fandu obou světů jsou nezapomenutelné. Warlords už se nevešel a s Age of Wonders nemám moc zkušeností. Po hrách od KOEI, především po Romance of the Three Kingdoms, pošilhávám již nějakou dobu - problémem je jako vždy čas - hraji toho prostě moc, což určitě znáš :-)

      Vymazat
    2. Ringa bych podpořil co se týče KOEI her. Mám koupenou RotTK 11 a hraje se báječně.

      Vymazat
    3. 2Anorak: MoM jsem si všiml, ale zařadil jsme jej zmínkou do té trojice neumístěných. Já jej považuji za zásadní kousek, který pro mě převyšuje i Heroese, které mám ale jinak taky moc rád, tak do třetího dílu :-) Jinak Age of Wonders je mix právě MoM a Heroesů, ale popravdě zůstává u mě teprve ve frontě na pořádné zahrání, zkoušel jsem letmo kdysi jedničku a dvojku, ale nejvíce mě láká ta trojka. Jinak co říkáš třeba na Galactic Civilizations 2?

      Vymazat
    4. Galactic Civilizations 2 je fajn hra, ale nezasáhla mě tolik nebo jsem se ji nevěnoval dostatečně. MoM mám v plánu si zopakovat od vydání Master of Magic: Caster of Magic na GoGu. Souhlasím že hra je zásadní, ale místo v žebříčku je prostě moc malé - proto je nerad dělám, ale ty diskuze o nich jsou vždy super a člověk často narazí na zajímavé tipy.

      Vymazat
  2. Dobrý žebříček řekl bych :) Sám bych to měl dost podobné. Náhodou třeba na Combar Mission nebo jednu z těch Garry Grigsbyho monster se nechystáš? A co ORder of Battle/Panzer Corps? Já když se podívám třeba na matrix games web, tak tam je těch tahovek takové množství, že to ani není hezký. Mám koupenou admirálksou edii War in the Pacific, i jsem to spustil, užasl na dlouhé minuty a pak si řekl, že snad na důchod (nebo na pustý ostrov s elektřinou) :-D
    Z těch konkurentů HoMaM jsem hrál třeba oba díly Disciples a zejména dvojka byla hodně povedená.
    U scifi se nabízí ještě série Space Empires, ale do té jsem dosud neproniknul.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Combat Mission jsem kdysi chvíli zkoušel a bylo to fajn. Panzer Corps mám a je určitě v pořadí. Některé tahovky jsou ale opravdu extrémní a je to pak jedna hra v podstatě na plný úvazek. Upřímně se teď snažím vyhýbat hrám na půl roku a více, nějak mám chuť střídat více věcí a žánrů. Z Matrixu hraji zrovna toho Fantasy Generala 2 a hrál jsem Unity of Command a kdysi SP: World at War. Mají tam hodně zajímavých her.
      Dicsiples znám a není to špatné, ale ještě jsem se no to nikdy pořádně nevrhl. Space Empires neznám, vypadá to dobře, díky za tip.

      Vymazat
    2. No vida, Space Empires, hrál jsem hodně čtverku a je to fakt božárna, za pár peněz na GoGu, já mám jakousi odlehčenou krabicovou verzi, škoda, že mi ji kdysi poslali v tak pomačkané krabici. Jinak ta hra je ale hard core, MOO se v tomto může schovat. To otevírání červích děr a rozmísťování kolem nich pasti v podobě min, to bylo neskutečné. Faktem je, že to může odradit trochu svou suchopárností, je to strašně pragmatická hra bez nějkaých kudrlinek. Někdy u ní člověk tráví dlouhé minuty jen civěním do tabulek :-)

      Vymazat