pondělí 20. června 2022

Sbírka: Čas na kávu 3 - Creaks

Volba tématu na třetí část tohoto seriálu byla snadná. Dočetl jsem totiž knížku The Art of Creaks a k této hře mám i několik dalších materiálů, takže vystačí na celý díl. Nejprve stručně o hře samotné. Creaks je logickou plošinovkou vydanou v roce 2020 úspěšným českým studiem Amanita Design. Za titulem stojí především Radim Jurda a na výtvarné stránce hodně se podílel i Jan Chlup. Oba také spolupracovali na zmíněném artbooku.

Hru jsem dohrál 16.8.2020, zhruba tři týdny po vydání. Převládalo jednoznačně nadšení, což dokazuje jak hodnocení 85%, tak dále odcitovaný komentář, který jsem napsal tradičně na databaze-her.cz:

Nejnovější hra od Amanita Design mě ze zatím odehraných bavila nejvíce. Stejně jako předchozí projekty studia má i Creaks krásnou stylizovanou grafiku a hodící se atmosférický soundtrack. Ačkoliv jde o odlišný žánr, hra přesto pasuje k předchozím. Hratelnost a herní doba jsou ovšem jinde. Žánrem je logická plošinovka a poprvé je možné ovládat přímo postavu. Hodně musím pochválit design jednotlivých hádanek. Rozumná obtížnost baví, je výzvou, ale nefrustruje. Nové prvky jsou představovány ve správných intervalech. Nic se neopakuje tak často aby to nudilo a nedá se dostat do slepé uličky. To spolu s krásným designem prostředí a zajímavým příběhem tvoří skvělou hru od které byl problém se odtrhnout. Dohrál jsem ji ve dvou delších večerech a na konci chtěl více. Už to je ideální vizitka povedené hry, ale Creaks mají ještě něco navíc. Tím jsou více či méně interaktivní obrazy a skryté místnosti. Obrazy jsou kratší příběhy ze života místních obyvatel a to pouze na dívání nebo ve formě miniher. Ty opravdu stojí zato hrát všechny. Jsou to nápadité hříčky, které sice nejsou obecně originální, ale v rámci hry je každý jiný. Některé není problém dát napoprvé, jiné trochu potrápí. Prohledávání oblastí je zábava právě kvůli nim, hráč opravdu nechce žádný minout.

Pochválit musím také design jednotlivých "nepřátel". Těšil jsem se na každý nový přírůstek, na to jaké bude mít vzory chování a co je vlastně zač. Hrát znovu nemá moc cenu, tajemno je pryč a herní mechaniky už jasné, ale nějaké rozšíření nebo pokračování by bylo fajn. Povedený je také závěr hry. Creaks tak jednoznačně doporučuji.
 
Teď něco k samotné knize. Vyšla v roce 2021 ve spolupráci s Xzone kde lze za 699Kč stále zakoupit. Jak se na podobnou publikaci patří, jde o pevnou vazbu a křídový papír, konkrétně 180 stránek. Hlavní část obsahu tvoří samozřejmě obrázky, ať už jde o rané koncepty a náčrty nebo o finální či téměř finální podobu hry. Zajímavou a moc pěknou grafickou část doplňují vysvětlující texty autorů. Dozvíte se nejen o vzniku a vývoji postav, úrovní a obrazů, ale i o samotném procesu tvorby - od kresby k digitalizaci. Kniha je rozhodně skvělým a na české poměry celkem unikátním dílem, které by neměl herní fanoušek minout. Je také součástí edice Creaks Collector's Box, ale bohužel pouze v anglickém jazyce, českou si musíte případně pořídit zvlášť.
 
Mimo tento sběratelský box lze sehnat také speciální Xzone edici, ve které vyšel Creaks jako čtvrtý titul. Provedení je pro tuto edici tradiční a rozhodně stojí za pořízení, stejně jako ostatní části. Jde vlastně o knížečku, takový mini-artbook, s klíčem k digitální kopii hry, soundtrackem také ke stažení, oboustranným plakát, čtyřmi litografiemi a aršíkem samolepek. V této podobě se ke mě hra dostala poprvé. Vše je moc pěkně zpracované. Obsahem knížečky jsou mimo ilustrací stručné popisy herní světa a vzniku hry, v češtině i angličtině. 
Další verzi hry jsem vlastně náhodou získal v soutěži na Vortexu a jde o vydání pro Nintendo Switch od Super Rare Games, konkrétně číslo 47. Creaks se na Switchi hraje skvěle a toto vydání rozhodně také stojí za pozornost. Obsahuje miniaturní manuál a tři sběratelské karty, které Super Rare dává ke každé své hře. 
Více zajímavých věcí s tématem Creaks již nemám, ale uvažuji o pořízení soundtracku na vinylu. Jde o 2 LP s velmi pěkným provedením. Závěr věnuji vzpomínce na návštěvu muzea v Havličkově brodě. To zdánlivě s Creaks nesouvisí, ale 4.6. až 22.8.2021 tam byla k vidění výstava na hru zaměřená. Pod názvem Creaks: Umění ve hře bylo k vidění mnoho originálních materiálů a několik atmosféru navozujících zátiší. Hru si bylo možné i vyzkoušet, ale to už pro nás jaksi nemělo cenu. Jen mě mrzí, že jsem se nemohli zúčastnit komentované prohlídky s autory. 


Žádné komentáře:

Okomentovat