neděle 28. května 2023

Dungeons & Dragons 4 - Mystara

Po dlouhé době navazuji na sérii článků o hrách z prostředí Dungeons & Dragons. Tentokrát se podíváme na jeden z  nejstarších herních světů s názvem Mystara. Jeho historie začíná při oddělení linie basic Dungeons & Dragons, která nemohla využít prostředí nové pokročilé edice. Nejdříve byl označován jednoduše jako Známý svět (Known World), ale později došlo k rozšíření a vytvoření oficiálního názvu a loga Mystara. Původní část Známý svět se stala hlavním kontinentem a Mystara byla obohacena o další části, včetně říše uvnitř planety s názvem Hollow World. Došlo také na propojení s nejstarším prostředím Blackmoor, který byl zasazen do dávné historie Mystary. 

Ačkoliv svět Mystara nabízí velké množství prostředí a civilizací, od klasických trpaslíků, elfů a lidských království po dinosaury a sci-fi prvky, nedočkal se takového množství herních zpracování jako Forgotten Realms. Na druhou stranu je jich více než u známějšího Ravenloftu nebo Dark Sunu, konkrétně pět. Osobně jsem zatím hrál kdysi pouze dvě a krátce, takže nemohu moc hodnotit. Doufám, že to někdy zvládnu napravit, protože všechny vypadají zajímavě.

Warriors of the Eternal Sun

Rovnou dvě hry byly vydány v roce 1992, obě vytvořené společností Westwood. První byla Dungeons & Dragons: Warriors of the Eternal Sun, RPG pro platformu Sega Mega Drive. Hráč ovládá skupinu čtyř postav v reálném čase, ale boje se odehrávají tahově. Příběh je zasazen do podzemního světa Hollow World.

Order of the Griffon

Druhá hra, s podtitulem Order of the Griffon, vyšla pro exotičtější platformu TurboGrafx-16. Opět jde o RPG s tahovými souboji, které je stylem podobné slavným Gold Box hrám. Ovládají se opět čtyři postavy, tentokrát předem připravené. Za zmínku stojí, že hudbu k obou hrám, alespoň částečně, vytvořil Frank Klepacki.

Order of the Griffon

S titulem Fanatsy Empires nás čeká změna žánru. Tentokrát jde o strategii, ale nebudete ochuzeni ani o RPG prvky. Na začátku si vytváříte hrdinu, který poté slouží jako velitel armády. I jednotky získávají zkušenosti a mohou se tak zlepšovat. Mimo boje je také možno uzavírat příměří. Hra byla vydána pouze pro DOS a vytvořena firmou Silicon Knights v roce 1993.

Fantasy Empires

Další dva navazující tituly od Capcomu, jsou beat 'em up akce určené pro automaty. Hratelnost je podobná hře Golden Axe, ale samozřejmě doplněná o RPG prvky. První díl Tower of Doom nabízí výběr z až čtyř postav, druhý Shadow Over Mystara už ze šesti. Oba automaty navíc umožňují kooperaci až čtyř hráčů. První díl vyšel v roce 1993, druhý 1996. V roce 1999 byla vydána kolekce pro Sega Saturn, což byla až do roku 2013 jediná možnost hraní mimo automaty. V toto roce totiž vychází vylepšená kompilace Chronicles of Mystara spojující oba díly s podporou online hraní a možností úpravy hratelnosti. Speciální výzvy také odemknou bonusové materiály.

Tower of Doom

Mystara se samozřejmě dočkala i knižního zpracování. Za zmínku stojí především dvě trilogie vydané i u nás - Kronika Pánů draků od Thorarinna Gunnarssona a Penhaligon od D. J. Heinricha. Penhaligon jsem v devadesátkách četl a jde o klasické hrdinské fantasy, které se čte velmi příjemě. Na závěr doporučím zajímavý modul pro stolní D&D s názvem Isle of Dread. Jde o první dobrodružství v divočině od TSR, které je na svou dobu velmi povedené a přináší i pěknou mapu Mystary.

2 komentáře:

  1. Warriors of the Eternal Sun vypadá hodně pěkně! Dá se to hrát rozumně na nějakém emulátoru?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, Mega Drive se emuluje v pohodě, nejčastěji používám Fusion. Nebo v RetroArchu je spouštění většiny platforem jednoduché. Jinak spustitelné byly bez problémů všechny, obrázky jsem měl za chvíli.

      Vymazat