úterý 23. května 2023

Série Renegade nebo Kunio-kun nebo River City

Tato série u nás není, alespoň co mohu soudit, moc známá. Občas někdo hrál jeden dva tituly, ale o rozsáhlosti a propletenosti série netuší. Kunio-kun je japonský název série vycházející z jména hlavní postavy většiny dílů. A právě v Japonsku je také nejpopulárnější. Hráči na západě mají orientaci složitější a to nejen kvůli názvu série, ale i názvům jednotlivých dílů, které často ke svému základu nijak neodkazují a naopak se snaží působit samostatně.

První Kunio-kun  zdroj: wikipedia.org

Nejdříve něco o sérii samotné. Vše začalo hrou Nekketsu Kōha Kunio-kun z roku 1986 a pokračuje až do dneška. Poslední díl vyšel v roce 2022 a žádné velké mezery ve vydávání nebyly. Dnes tak máme možnost hrát více než 40 titulů různých žánrů a pro všemožné platformy, včetně některých u nás méně známých. První hry vyvinula společnost Technōs Japan, ale časem se na sérii podílelo více společností. Dnes vlastní práva firma Arc System Works. Oficiálně je anglický název série River City, který se v názvech jednotlivých titulů objevuje nejčastěji, alespoň po roce 2000. 

Závěr originální verze prvního dílu

Proč do toho tedy v názvu článku pletu Renegade. První hra Nekketsu Kōha Kunio-kun totiž vyšla na západě pod názvem Renegade. Úspěch měla nejen na domácí půdě, ale i v Americe a Evropě, což díky licenci vyjednané firmou Ocean Software vedlo k vytvoření menší britské spin-off série právě pod tímto názvem. No a teď už konečně k hrám samotným. První díl je beat 'em up akce, což je pro sérii jeden z nejčastějších žánrů. Stojí také na jeho počátku a pomohla definovat některé tradiční prvky jako vertikální i horizontální pohyb, styl ovládání a útoků a časté téma pouličního boje. Hra původně vyšla pro arkádové automaty, ale díky úspěchu se dočkala mnoha portů, namátkou pro Commodore 64, ZX Spectrum, NES nebo Amigu.

Závěr západní verze Renegade

Pro sérii jsou také typické značné odlišnosti japonských a západních verzí a platí to už pro první hru. V originále bojuje Kunio proti gangům, které šikanují jeho přítele Hiroshiho v animaci před každou fází. V západní verzi bojuje, aby osvobodil svou přítelkyni zajatou mafiánským bossem. Liší se také grafika, prostředí a některé zvuky. Hru navrhl Yoshihisa Kishimoto jako kombinaci oblíbených filmů s Brucem Lee a svých středoškolských zážitků. Jeho jméno můžete znát i z další slavné beat 'em up série Double Dragon, ve které bezpochyby využil své zkušenosti z Kunio-kun. 

Target: Renagade pro C64 zdroj: mobygames.com

Spin-off série Renegade se dočkala dvou dalších dílů - Target: Renegade a Renegade III: The Final Chapter. Oba mířily čistě na domácí platformy, primárně Commodore 64, ZX Spectrum a Amstrad CPC. Oba díly byly přijaty celkem kladně. Target: Renegade umožňuje na Spectru a Amstradu hru dvou hráčů, třetí díl to bohužel opět postrádá. 

První dodgeball západní verze  zdroj: mobygames.com

Hlavní série pokračuje hrou Nekketsu Kōkō Dodgeball Bu alias Super Dodge Ball. Ta přináší další pro sérii typický žánr a to sport. V originální verzi opět s Kuniem hrajete vybíjenou, na západě je veškeré spojení se sérií odstraněno a změněny byly i sportovní týmy. 

Nekketsu High School Dodgeball Club: Soccer Story zdroj: mobygames.com

Třetí díl Downtown Nekketsu Story, na západě River City Ransom, se vrací k beat 'em up a jde o jeden z nejpopulárnějších dílů. Verze se opět liší graficky i příběhově. Skončíme čtvrtým, opět sportovním, dílem Nekketsu High School Dodgeball Club: Soccer Story, který je jinak celosvětově znám pod názvem Nintendo World Cup. Fotbalový turnaj středních škol byl nahrazen světovým pohárem a opět tak máme další celkem známou hru bez zjevné souvislosti se sérií Kunio-kun.  

Nintendo World Cup zdroj: mobygames.com
Nebudu tu teď popisovat dalších čtyřicet her, protože většinu jsem zatím ani nezkoušel. Některé jsem hrál kdysi dávno a aktuálně mám dohrán pouze první Renegade v obou automatových verzích. Pěkný přehled je na anglické Wikipedii a k nejzásadnějším dílům bych se rád postupně dostal. Dopředu hlásím, že sportovní hry nevyhledávám, tudíž komentáře ani popisy moc nečekejte. Možná s výjimkou těch nejzajímavějších, uvidíme. Naopak beat 'em upy, RPG a podobné bych rád prošel kompletně. Pokud má někdo se sérií zkušenosti, budu vděčný za zajímavé tipy a doplňující informace.

Žádné komentáře:

Okomentovat