úterý 19. ledna 2021

Jekyll a Hyde

Po dočtení knihy Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda od Roberta Louise Stevensona jsem začal pátrat po hrách s touto tématikou. Příběh doktora Jekylla je zajímavý a často se využívá nejen k prostému zfilmování, ale pravidelně i jako postava do jiných příběhů. Her podle této knihy je šest a je na zvážení zda je to dost nebo málo.
Obal mnou čteného vydání  zdroj: databazeknih.cz

První horu je Dr. Jekyll and Mr. Hyde pro konzoly NES. Hra vyšla v roce 1988, 102 let po vydání knihy. Jde o téměř standardní plošinovku s průměrnou grafikou. Jediná zajímavost je stress meter, po jehož naplnění se hlavní postava změní na Hyda, otočí se směr pohybu a objeví se monstra. Jejich likvidací se lze změnit zpět. Je to jediný dnes popisovaný titul, který jsem dohrál. Hodnotím ho silně průměrně, ničím neurazí ani nenadchne.
NES plošinovka  zdroj: mobygames.com
Ve stejném roce byla vydána ještě stejnojmenná textovka pro ZX Spectrum a Atari ST. Jde o textovku doprovázenou několika statickými obrázky, které překvapivě nejsou v ST verzi. Díky velkému množství textu je příběh propracovanější a dojde i na míchání legendárního séra doktora Jekylla.
textovka pro ZX Spectrum  zdroj: mobygames.com

Na další hru se muselo čekat celých 13 let. V roce 2001 vychází hra s prostým názvem Jekyll & Hyde. Jde o 3D akční adventuru pro systém Windows, která přichází s novým příběhem. Odehrává se v době, kdy má doktor Jekyll dospívající dceru, která je unesena. Na její záchranu je nutné nalézt vzácný medailon s čímž nemůže pomoct nikdo jiný než Hyde. Souboje i hádanky se řeší pomocí použití vhodné postavy.

Jekyll & Hyde 2001 zdroj: mobygames.com

Roku 2010, opět pro Windows, vychází další hra s názvem Jekyll & Hyde. Jde o 3D adventuru s RPG prvky a tentokrát jde o boj proti starodávné sektě. Klíčovou úlohu hraje míchání lektvarů, které slouží nejen k přeměně na Hyda. Také první objevení Hyda je zde odlišné.

Jekyll & Hyde 2010 zdroj: mobygames.com

V témže roce vyšel titul The Mysterious Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde pro Nintendo DS a Windows. Jde o žánr hidden object a tak je cílem na každé obrazovce nalézt požadované předměty, někdy i ve více kopiích. Jednotlivé části hry jsou proloženy řadou miniher. 

The Mysterious Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde zdroj: mobygames.com

Dosud nejnovější je hra MazM: Jekyll and Hyde. Jde o adventuru vydanou původně v roce 2018 pro mobilní telefony. V roce 2020 vyšla verze pro počítače a Nintendo Switch. Hráč ovládá postavu právníka Uptersona, přítele doktora Jekylla, v jehož roli sleduje probíhající temné události. Děj se drží předlohy, ale snaží se i o prohloubení. Hra je součástí série MazM, která mimo vlastních příběhů zpracovala třeba i Fantoma opery.

MazM: Jekyll and Hyde  zdroj: mobygames.com

Jak jsem již psal, dohrál jsem pouze plošinovkové zpracování na NES. Jestli se pustím do nějaké další zmiňované hry zatím netuším, můžete nějakou doporučit? Vyloženě nadšen nejsem z žádné, ale třeba bych byl příjemně překvapen.



Žádné komentáře:

Okomentovat