čtvrtek 1. října 2020

DWmegawad Club CZ - Tenebrum + Demonfear + 1000 Lines 2 - říjen 2020

 Tento měsíc uděláme malou změnu. Návrhy na Heretica nebo Hexena se tu už minule objevily a shodou okolností finišuje i nový český wad pro Heretica - Tenebrum. Primárně se tedy zaměříme na něj, ať má autor Jaeden co největší zpětnou vazbu. Koho to neláká nebo již Tenebrum hrál, může pokračovat ve shodě s anglickou verzí klubu wadem Demonfear nebo 1000 Lines 2, tam se totiž rozhodly pro 2 wady.

Pravidla jsou jednoduchá. Cílem je dokončit wad do konce měsíce. Obtížnost a jiná nastavení jsou čistě na vás. Diskutovat se smí vždy maximálně o levelu odpovídající aktuálnímu datu (například 6.8. maximálně o levelu 6). Není samozřejmě nutné psát každý den, ale čím větší aktivita, tím lépe. Bude to sloužit i jako motivace pro ostatní. Připojit se může jakýkoli zájemce a to kdykoli, není nutné začít prvního. Začněte klidně i když si nejste jisti zda to stihnete dohrát, jakákoli účast je fajn. Hlavní cíl je společně si zahrát a probrat kvality aktuálně zvoleného wadu. Hlasování probíhá na originálních stránkách a já se budu řídit tam zvolenou hrou. Vítány jsou i screenshoty nebo videa z hraní. Pokud budete chtít na konci měsíce zveřejnit delší text, tak mi ho pošlete a já ho přidám do článku.

Odkaz ke stažení Tenebrum: zde

Odkaze ke stažení Demonfear: zde

Odkaz ke stažení 1000 Lines 2: zde 

Návod na spuštění:
    Stáhněte si GZDoom nebo jiný port a rozbalte ho do vámi vytvořené složky. Do té překopírujte také originální heretic.wad nebo doom2.wad a stažený megawad tohoto měsíce. Pote již jen přetáhněte megawad na spouštěcí soubor portu. Podrobnější návody na spouštění wadů v článku na blogu Leebigh´s Doom Blog.
 
Další obsah:
Odkaz na mé pořízené screenshoty. Hraji primárně Tenebrum, ostatní když bude čas.

Demonfear - DoomWiki

1000 Lines 2 - DoomWiki


 

116 komentářů:

  1. Velice vítám zařazení Tenebrum do Heretica. Do něho toho nebylo moc vytvořeno a samotná základní hra mě vždycky po pár hodinách přestane bavit, protože se tam prostě hodně opakují stále stejné textury, což je škoda, protože v dětství se mi Heretic hodně líbil.
    Zahrál jsem první menší level, kde je zpracován útěk z vězení. Líbí se mi tam využívání schopností nových portů, jako otevírání dveří, světelné efekty a jsou tu i nové textury. Vypadá to velice nadějně a určitě si to zahraju do konce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude se ti to líbit, je tam i spousta nových monster.

      Vymazat
    2. já jsem taky vytvořil mapset do Heretica btw

      od roku 2018 na něj všichni zapomněli

      tse

      Vymazat
  2. Budu komentovat Tenebrum, a asi si zkusím i ten Demonfear.

    OdpovědětVymazat
  3. OMG,tak jsem si přečetl originální post a oni fakt chtějí hrát 2 megawady :-) 2 levely na dva dny... No uvidíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to celkem šílené. Beru Tenebrum jako hlavní a zbytek jako alternativu pro ty, kteří již hrály Tenebrum nebo neradi Heretica.

      Vymazat
    2. On ten Demonfear má strašně krátké levely aspoň na úvod, možná proto.

      Vymazat
    3. Jak jsem psal dole, takový nic moc. :)

      Vymazat
  4. Hola hej,
    Sorry, že jsem se trochu odmlčel u předchozího wadu, ale neměl jsem moc čas nejdříve a pak už mi uteklo příliš mnoho map. Navíc mě ten megawad skoro nebavil :D

    Tenebrum!

    To jsem sice testoval, ale dám si to znovu.

    Map 01 - tady to vypadá, že si to Jaeden zatím jen tak zkoušel, co dovede a jak fungují Hexenovské polyobjects, kterými vytvořil různé typy dveří. Simple, pohoda.

    Map 02 - design docela ok a docela ok mapa. Na poprvé jsme tam zasekl, protože jsem záhy zapomněl, že je povoleno skákat. A přitom vůbec poprvé je to nutné.

    OdpovědětVymazat
  5. Nevím, proč chtějí hrát 2 wady s 32 mapama+2mapy, Ale zkusím Demona a uvidím, jak mi to pujde rychle a dám kdyžtak 100 lines a uvidím, jak Tenebrum, Heretica jsem občas hrával v MP, v singlu moc ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také netuším proč ta změna. Ale Tenebrum určitě zkus, zatím vypadá fakt povedeně.

      Vymazat
    2. A pokud v 3.4.1 ten Tenebrum nepůjde, tak si ho asi ani nedám, protože mě v novějších verzí nejde OPENGL a ta 2. verze, jde mi jen software. :( Ale myslíš, že mi to půjde v LZDOOMU?

      Vymazat
    3. Spustit jde a počítám že nebude problém ani dále.

      Vymazat
    4. v LZDoomu mi to běhá, a nejpokročilejší tenebrum featury mi tam běží taky, takže by LZDoom neměl být problém.

      Vymazat
    5. Ok.
      Demonfear asi nechám být, nějak mě moc nezaujal, takový nic moc. :| Tak si spíš dám ověřený wad 100lines a pak kdyžtak ten Heretic. :D

      Vymazat
  6. Takže stíhám až třetí den, tak dám 3 levely posty naráz.
    Tenebrum hraji na HMP, protože větší intenzitu akce bych nedával.
    Rozehrál jsem i Demonfear na UV. Zdá se, že půjde opravdu o kratičké mapičky, nevím jestli budu stíhat komentovat 2 mapy za den. Zkouším mapu po mapě s pistol startem, zatím se to dá, uvidíme, buď pak pojedu kampaň nebo snížím obtížnost na HMP

    TENEBRUM:
    Map 01: The Dungeon
    Krátká mapička na rozehřátí, v níž se rozhlédnete po malých kobkách v útrobách sklepení hradu. Prozkoumáte místnůstky, posbíráte munici, případně v secretu rukavice, a v dřevěném kruhu seberete žlutý klíč. Tím si zpřístupníte bránu do stok, kde najdete exit. Design čistý, esteticky vytříbený, jsou na něm vidět zkušenosti autora.

    Map 02: Wasteflows
    Pokračujeme v bloudění kanalizací, jejíž stoky se rozvětvují ve větší jezera. Postupně dvojicí spínačů odblokujeme mříže a v dalších větších oblastech likvidujeme narůstající odpor. Poprvé se objevují lebky podobné ztraceným duším a taky nový typ gargoyla, poněkud rychlejší a odolnější. Akce intenzivní, čekají vás skrumáže v malém prostoru, naštěstí zatím se slabšími oponenty. Mapa nelineární, propracovaná.

    Map 03: The Stone Halls
    Třetí úroveň je již poněkud rozlehlejší co do plochy, nacházíme se nadále za šedými hradními cihlovými zdmi. Ale místnosti jsou stylově vyzdobeny, takže je vizuál pěkný. Trochu více se naběháme, jelikož musíme postupně sbírat klíče ke dveřím, dokonce se dostaneme i na rozlehlejší nádvoří. Akce je nadále hektická, jednotlivé místnosti jsou vyplněny nepřáteli v pestré skladbě, ale na HMP zvládnutelná dobře. Poprvé se objeví na pohled roztomilá strašidýlka. Můžeme si povšimnout moderních enginových prvků, jako jsou sjíždějící plošiny právě na největším nádvoří. Pěkná práce.

    DEMONFEAR:
    Escape Into Conflict (Demonfear 1)

    MAP01: Wolves in the Kitchen
    Krátká mapička na úvod, jež se jeví zdánlivě jednoduchá díky velice malému počtu nepřátel, ale zdání klame, postaví se vám nejen impové a pár vojáčků, ale i kakodémoni, kteří se začnou rojit ze svých brlohů. Navíc je poměrně málo střeliva, a tak musíte šetřit. Architektura je realistická, hrajete v základně napadené nepřáteli, zkoumáte místnosti mužstva s lůžky či toaletami. Secret je ohlášen automaticky po vstupu do mapy. Zajímavostí je řada dveří, chráněných žlutými klíči, v nichž ale nic důležitého není až tedy na jednu místnost s municí. Level prozrazuje zaměření celého WADU - tedy krátké úrovně s malým počtem mutantů, ale důmyslně strategicky rozmístěných.

    MAP02: The Colonel's Car
    Ocitnete se v plukovníkově domě, v jehož garáži se nachází auto, kterým budete potřebovat odjet. Boje se odehrávají v exteriérech kolem budovy, ale i v interiérech. Patrná opět zdařilá snaha o realistický design. Hektická a dynamická akce ihned od začátku, můžete přeskakovat okny ven, dobře zvládnutelná, zábavná. Bohužel jenom 23 protivníků na Ultra Violence. V garáži je secret, ale ani jsem nepostřehl, za co jsem jej získal. Nechápu, proč vám je autor takhle dává v podstatě zdarma. Zajímavostí je odlišná úroveň temnoty venku ve starších verzích portů, než u těch akutálních. Venku je tma jako v pytli a lepší viditelnosti se dočkáte až po rozsvícení osvětlení uvnitř. Pod GZ Doomem v. 4.2.0. je viditelnost takřka bez omezení. Že by dynamic lighting?

    MAP03: Gettin' Gas
    Na vaší cestě vypůjčenému automobilu dojde benzín a vám nezbývá nic jiného, než vyhledat zapadlou čerpací stanici. Samozřejmě tam nejste sami, vrhne se na vás osazenstvo místních vidláků - mutantů, v čele se šéfem zaklínačem. Akce je intenzivní, neustále musíte být v pohybu, aby vás střelba co nejméně zranila. Level je opět realisticky zpracovaný, protivníků je málo, ale rozložení jsou nepříjemně včetně revenantů pálících na vás ze vzdálených oken. Největší překážkou je samozřejmě zaklínač, zejména s pistol startem.

    OdpovědětVymazat
  7. Map 03 - Osobně nemám moc rád ty různé Zdoom vymoženosti, protože často jsou v mapách tak, aby tam byly a navíc působí celkem nekonzistentně se zbytkem. Nicméně Jaeden je zvládl zakomponovat docela nenásilně a přirozeně.

    Poprvé tu využívá 3D Floors... malinko to nekonzistentně působí v tom ohledu, že je před tím nepoužil a působí to trochu dojmem, že se je tady u třetí mapy teprve naučil :D A pak to moc nepoužívá, což je opět nekonzistentní... ale pořád to na mě působí méně nekonzistentně, než jak se s tím obvykle setkávám, kdy ve vlnách je to buď až přehnaně často nebo skoro nikdy.

    Dobrý detail je, že dal na plošinky sloupek, co je drží... taková maličkost, ale dělá to ihned přirozenější dojem... v jiných wadech, kde plošinka poletuje ve vzduchu, vypadají prostě zvláštně, ale Jaeden mě donutil změnit názor, že plošinky můžou vypadat dobře, když se vhodně zakomponují do prostředí :)

    Docela konzistentně i působí noví nepřátelé :) aspoň zatím

    OdpovědětVymazat
  8. Tenebrum
    Map02 - Pokračování přes kanalizace. Potěšili mě hned nové nepřátelé, černí Gargoilové a jakási variace Lostsoul ve verzi pro Heretica. Mám pocit, že i Knighti mají trochu upravenou texturu. Musim uznat, že s municí je to jen tak tak, naštěstí jsem v prvním levelu našel v secretu rukavice, takže mi tu často pomáhaly. Hraju na 4 obtížnost, tak některé stísněné prostory už představují výzvu, avšak zatím se to zvládá v pohodě. V Hereticku je výhoda inventáře, takže je možné si průběžně doplňovat životy i v boji. To by se hodilo i v některých wadech do Dooma. Secrety nalezeny 2 a ten u exitu pomohl hodně, protože obsahoval 2 velké toulce šípů.
    Map03 - Tentokrát už větší level. Prostory už naplněné nepřátely, takže o akce není nouze. Setkáme se tu s další novou potvůrkou, je to jakýsi temný duch, který se vyskytuje předevší v tmavých prostorách. Akorát někteří ti duchové se pohybují trochu zapadlí v podlaze. Velice pěkný nápad na konci se spuštění plošinek, aby se hráč dostal do místnosti. A když říkám plošinky, skutečně se jedná o plošinky a ne pouze výsuvné sloupy. Ke konci jsem našel chybku u posledních dveří, které se otevřou po průchodu teleportem. Když hráč projde teleportem opakovaně, dveře se otevírají ještě dál, respektyve, křídla se zasunou ještě hlouběji do zdi, je to spíš taková kosmetika. Secret jsem našel i přes hledání jen jeden. V sálu s plošinkami sice na automapě vidím průchod za jednou zdí, ale nedařilo se mi tam dostat.
    Mám už dohráno do 11 lvelu a velice mě to baví. Poznatky během dalších dní doplním.

    Zkusil jsem Demonfear
    Map01 - Krátká jednodochá mapka v nějaké vojenské základně. Zajímavost je odhalená mapa ze začátku a trochu neobvyklé odhalení secretu ihned po spuštění, který vlastě ani secret není.
    Map02 - Jednoduchý malý domek. Venku je tma a skrz okny prochází ven nějaké to světlo. Je tam akorát spousta dveří a secret nesecret.
    Map03 - Další pidi mini domek s malými prostory. Překvapil už archvile na začátku a 2 otravní revenanti na ochozu ve tmě. Je tu efekt dvoupatrového domu pomocí teleportu. Na konci opět nesmyslný secret nesecret.
    Mapy jsou opravdu neskutečně krátké. Za 45 minut jsem sehrál 12 map. Takže kromHereticka tohle asi sehraju rychle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hraješ ten Demonfear v kampani? Mně to připadá alespoň ze začátku moc jednoduchý, tak zkouším pistol start. Ale je pravdou že od osmého levelu notně přituhne.

      Vymazat
    2. Hraju to v kampani. Začátek byl v pohodě, ale občas umí potrápit. Celkem brzo se objevují silnější monstra.

      Vymazat
    3. Na UV je to od osmičky s pistolí nehratelné. Aspoň pro mě. Mapy jsou krátké, na HMP ale v pohodě zatím zvládnutelné i s pistolí. Takže můžu experimentovat :-)

      Vymazat
    4. Mě to přišlo moc lehké, ale když koukám, že pak prý přituhuje, tak to po 100 lines a Hereticovi dohraju.

      Vymazat
  9. Map 04 - hezká menší mapa. Zatím vše sedí dobře... netopýří ženy co plive oheň se mi moc jak monstrum nelíbí, protože to působí trochu nekonzistentně se zbytkem a vypadá, že přišla z nějakýho anime, ale není to tak strašný a zase tak to neruší .)

    OdpovědětVymazat
  10. TENEBRUM:
    Map 04: The Chapel of Secrets
    Zdařilá a nelineární mapa, v níž již používáte všechny tři klíče, nicméně k východu se můžete dostat o něco dříve, stačí vám k němu modrý klíč. Zajímavý je koncept centrální místnosti, jež je ohraničena pohyblivými bloky, jež cirkulují kolem. Vzápětí po aktivaci spínače se vám pak otevře zbylá část mapy. Při prvním hraní jsem trochu tápal, jelikož jsem přehlédl v šedi cihel ukrytý spínač, ale Jaeden ho v druhé revizi megawadu pěkně zvýraznil. Akce vyvážená, nepřišel jsem na jeden ze secretů, do kterého se dá patrně dostat teleportem, avšak netuším odkud. Opět povedená úroveň.

    DEMONFEAR:

    MAP 04: Transport Nexus
    Dorazíte do dopravní stanice, v níž se nachází teleport, který vás může přenášet kamkoliv v oblasti 30 mil. Samozřejmě základna neušla pozornosti mutantů.Takže vás čeká tech based úroveň, jednoduše a kompaktně stavěná s centrálním nádvořím, kde na vás z oken budovy ze všech stran pálí brokovnice zombie vojáků a firebally impů. Jakmile přežijete úvodní útok, tak se akce už dá, vyjedete výtahem nahoru a pokosíte celkem hladce zbylý odpor. Je zde již i regulérní secret, takže hledači tajemství mohou být více spokojeni.

    Map 05: Communication Base
    Použitím teleportu se dostanete do základny, odkud musíte varovat obyvatelstvo před démonickou invazí. Základna sice nevypadá jako telekomunikační stanice, nicméně vás čeká velice dynamická a zábavná akce, kdy stačí jednou vystřelit a z útrob budovy se začnou rojit nepřátelé, včetně baronů. Musíte jednat rychle a dynamicky a najít si optimální strategii. Pokud budete rychlí a najdete medvědobijku, obtížnost je přijatelná. Bavil jsem se skvěle, i když nadále jsou mapy velmi krátké.

    Into Darkness (Demonfear 2)

    Map 06: The Ammo Dump
    Podle informací z velení je poblíž předchozí základny muniční sklad. Jde o stylový kompaktní tech based komplex, v němž se můžete vydat na více stran, máte poměrně málo munice s pistol startem, takže musíte postupovat takticky a možná vás to bude stát více pokusů, než docílíte optimálního postupu. Postaví se vám kakodémoni i baroni, také slabší nepřátelé, ale v hojném počtu. Secret je jenom jeden, akce je opět rychlá a tím pádem i herní doba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moment, to ses v Chapel of Secrets dostal do exitu jen s modrým klíčem? jak??? :)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Sakra, že bych se pletl? Zítra na to kouknu, teď ve službě se nedostanu k downloadu

      Vymazat
    4. Tak se mi to podařilo stáhnout a máš pravdu, napsal jsem kravinu, zdálo se mi že žlutý klíč slouží jen jako průchod a on je tam na konci spínač který cestu k východu uvolní.

      Vymazat
  11. Map04-Menší mapa, zde se již objeví Mancubusové. Mapa malá a lehká.
    Map05-Už více monster. Už tady se objeví Cyberdemon, ale s plasmou ho dáte raz dva. Tahle mapa se mi zatím líbila nejvíc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdy se tam ten cyberdémon objevil? Až na konec jak se teleportují nepřátelé? Mně se nechtělo čekat až se objeví všichni, tak jsem mapu ukončil.

      Vymazat
  12. TENEBRUM:
    Map 05: The Courtyard
    Zatím všechny Jaedenovy mapy jsou zábavné a pěkně designované. Stejně tak i toto hradní nádvoří s přilehlými komnatami. Nejprve prošmejdíte místnosti před uzavřenou branou, abyste našli potřebný modrý klíč. Doplníte si munici a zabijete pár ďábelských přisluhovačů slabších kategorií. Pak proniknete na nádvoří, kde nastane mela, ostřelují vás protivníci z věžiček a hradeb a objeví se nový herní prvek, věž podobná vysílači, jež po vás pálí výboje. Postupně prozkoumáte okolní místnosti, abyste našli žlutý klíč vedoucí do budovy hradu. V knihovně se objeví první miniboss v podobě krásné dívky, jež po vás chrlí oheň. Ve finále se vám otevře brána vedoucí z hradu a dostanete se do hlubokého lesa.

    DEMONFEAR:
    Map 07: The Wall
    Démoni vás očekávají a notně se opevnili. Hradní komplex sestává ze dvou částí, venkovního prostranství, kde se na vás sesypou baroni. Výtahem vyjedete do druhé vyvýšené oblasti, kde vás očekávají impové a mancubusové. Opět je jádrem hry rychlý pohyb a kličkování mezi nepřáteli, čemuž dopomáhají chodbičky v patře. Zbraně si doplníte v secretech, které jsou docela snadno předvídatelné. Mapa se tak dá vcelku v pohodě zvládnout i přes silné protivníky.

    Level Eight: The Hatred
    Překročili jste zeď, ale další záplava mutantů vás očekává. A to doslova. Jste v otevřené oblasti a po schodištích musíte proniknout k východu. Sesype se na vás sice jenom 35 protivníků. ale poskládaných tak, že je na UV s pistolí mapa nehratelná. Hoši s brokovnicí, kulometčíci, pain elemental, baroni a taky zaklínač, jenž stráží východ na nejvyšším bodě levelu a má dokonalý přehled o situaci a nedá se jeho magii příliš uhnout. Na třetí obtížnost to bylo daleko lepší, takže budu pokračovat nadále s pistol startem, ale na HMP obtížnost.
    Map 09: The Bridge
    Najdete v sobě sílu a překročíte most, vedoucí k dopravní stanici? Ocitnete se v centrální budově s dřevěnými texturami, kolem níž je rozprostřena venkovní plocha se strážními věžemi. Všude tuhý odpor, jak uvnitř tak i venku, na UV opět pro mě nezvládnutelné. Vaším cílem je spustit most, jenž vede k východu, musíte prozkoumat základnu a přitom likvidovat odpor i tužších mutantů. Level se hrál slušně, ačkoliv design byl jednoduchý. Na HMP obtížnost adekvátní, je vidět, že si tvůrci pohráli nejen s počtem a zastoupením nepřátel, ale také s power-upy. Třeba venku na nádvoří je na UV berserk, kdežto na HMP neviditelnost. Minul jsem jeden secret.




    OdpovědětVymazat
  13. Tenebrum - Prvních pět map je povedených. Zatím mě to baví více než jsem čekal, atmosféra je správně Hereticovská. Prvky i nepřátelé z Hexena sem dobře zapadají a jsou doplněny novými kousky. Secrety zatím všechny nalezeny a funkční.

    Demonfear - Když všichni psali jak jsou levely krátké, pustil jsem se do toho také. Minimálně prvních 10 map je opravdu malých a celkem jednoduchých. Secrety ani nestojí za zmínku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Demonfear jsem včera už komplet dohrál na UV. Hra mi ukázala dobu hraní celého wadu 1h:45min. Ke konci už jsou kousky i na víc než 2-3 minuty. Dojmy dodám.

      Vymazat
  14. Tenebrum
    Map04 - Na začátku mě ihned zaujaly posuvné sloupy, které zpřístupňují další prostory. Přibyla nám tu další potvůrka, tentokrát je to pekelný anděl házející firebally, které dokonce na chvíli zapálí i zem, jako v Diablu2, moc pěkné. Munice už je tu hodně, už nehrozila nouze. Stejně tak jsem měl hodně léčivých lektvarů, dosáhl jsem max 16 kusů.
    Map05 - Začátek se nese ve stísněných prostorách, ale na nádvoří se rouzpoutá velká bitva. Další nové potvory, tentokrát gargoylové z Hexena a Magická střílna, která se objevila i v Diablu 2. Je tu i navíc efekt bouře známé z Hexena. Pátá mapa a bestiář je už dobře variabilní, hned je ten Heretic zajímavější, zábavnější a hratelnější. Jeden secret jsem našel ani nevím jak, ale už je tu hellstaff. Ke konci v knihovně první malý bossfight.
    Ve hře už jsem u 14 levelu a velice se mi to líbí.

    OdpovědětVymazat
  15. Map 05 - Dost fajn mapa... boj s v knihovně mi přišel cool... akorát ten boss se později stane běžným monstrem a je extrémně otravná :D Líbí se mi taky ty koule, co sřílí blesky (guardian sphere), dobře zapadnou do prostředí a vypadají, že mohly být v Hereticovi odjakživa.

    Map 06 - les se mi taky líbí a vyhovuje... četl jsem hromadu stážností na Liquiadu, jak stromy zavají a jsou otrava atd... ale mně to nepřipadá... fajn jsou i díry, kterými se dá proskočit jinam.. v rámci Heretica to působí jako něco novýho, co jsme ještě neviděli.

    Dohromady spokojenost :)

    OdpovědětVymazat
  16. TENEBRUM:
    Map 06: Umbral Forest
    Po úniku z hradu se přeneseme do hlubokého lesa. V akci a hlavně v pohybu vám brání zástupy kmenů, ale dá se mezi nimi nakonec slušně kličkovat, jelikož Jaeden zredukoval jejich počet. Mapa je atmosférická v hexenovském stylu, setkáme se i s prvkem hubu, samozřejmě v menším rozsahu jako je tomu u Hexenu. Pomocí teleportů se totiž přenášíme na další tři oddělené lokace, čímž level nabývá na propracovanosti. Hlavní metou je pátrání po červeném klíči, jenž vám otevře cestu k východu. Akce je opět bohatá, tentokrát přibyli členové bestiáře z Hexenu, navíc s velice protivnými netopýry, kteří jsou nepříjemnou osinou v zadku. Neubírají vám příliš zdraví, ale jsou malí a snadno přehlédnutelní.

    DEMONFEAR:
    Map 10: The Shuttle Bay
    Jelikož démonické síly obsadily lidské základny ve vesmíru, musíte se dostat k odpalovací rampě, odkud můžete raketoplánem vyletět do vesmíru, abyste invazi zatnuli tipec. Dopravní stanice je laděna v kovových texturách, na úvod máte na výběr ze dvou směrů, avšak ten levý je pouze dekorativní. Jinak je základna vcelku přímočará, pokud zpacifikujete nepřátele na počátku, tak je odpor je zvládnutelný solidně. Na UV máte poměrně málo střeliva, což je hlavní limitující faktor. V kontextu předchozích map průměr. Ze dvou secretů jsem našel pouze jeden.

    City of Nightmares (Demonfear 3)

    Map 11: Space Station
    Cílem vaší mise je inaktivovat nukleární hlavice, aby se nedostaly do pařátů mutantů. Jedná se o symetrickou úroveň s úzkými a stísněnými chodbami, která je na UV docela dobře hratelná. Opět poměrně redukovaná munice, ale tentokrát jsem vystačil docela slušně. Textury stříbrné, jediné úskalí spočívá v nalezení červeného klíče, jenž se objeví po aktivaci spínače, avšak není zcela jasné, kde. Takže jsem chvíli tápal a hledal. Odpor nepřátel přiměřený, zaklínač nikam neutíká, takže není zásadní překážkou. Najdete i raketomet, avšak ten není ve spleti úzkých koridorů použitelný. Secret jsem opět nenašel.

    MAP 12: Edge of the City
    Vracíte se na zemi, na předměstí města, jež se stalo opevněním démonické invaze. Odpor se nedá překonat silou, takže musíte najít vstup do metra, kudy můžete mutanty obejít. Bojujete mezi četnými domky, samozřejmě vyplněné démony, akce je v pohodě zvládnutelná na Ultra Violence, takže se mapa hrála dobře, opět jen 35 nepřátel, i když na zaklínače musíte dát pozor. Akce odsýpá rychle a zběsile, bez zdržování. Projdete se i v kyselině, takže mapa rozhodně není stereotypní.

    OdpovědětVymazat
  17. TENEBRUM:
    Map 07: Umbral Forest II
    Pokračování temného lesa, tentokrát jsou lesní prostory řidší a mapa je daleko prostornější, i když stísněné chodby se také najdou. Akce je tomu přizpůsobena a nepřátelé se na vás vrhají ze všech stran. V mapě musíte najít celkem pět klíčů, což je oproti původnímu Hereticovi novinka. Opět se potkáte s novými postavami, tentokrát nepříjemný duch v ženské podobě, který z vás v bezprostředním kontaktu vysává zdraví, takže ji musíte zpacifikovat optimálně z povzdálí. A kostky v podobě lebek, ale ty byly zatím jenom v jedné místnůstce, patrně jako závdavek do budoucna. Vizuál obdobný jako v předchozí úrovni, tedy vše zbarvené zejména dohněda. Doufám, že další úroveň bude v jiném stylu, třetí díl lesního prostředí už by nebyl tolik zábavný.

    DEMONFEAR
    Map 13: The Underground
    Stanice metra je pěkně realisticky zpracovaná, v hnědavém nádechu, uvidíte kolejiště s čekárnami i různé technické místnosti kolem. Úvod je opět zběsilý, nepřátelé na vás dorážejí, včetně baronů či revenantů. Ale i metro se hrálo na Ultra Violence dobře. Tradiční krátká a kompaktní mapa, početně na nepřátele chudá, ovšem vynahrazují si to strategickým rozmístěním. Bavil jsem se příjemně.

    Map14: City Hall
    Démoni se opevnili v budově bývalé radnice. Takže dobýváte její budovu s bohatou náloží příšer, ale také musíte vyčistit travnaté okolí. Boje jsou intenzivní, Ultra Violence je perfektně hratelná. V secretu najdete raketomet, takže protivníky máte čím pacifikovat. Pěkná mapa. V závěru na vás čeká nově instalovaný teleport. Kam asi vede?

    OdpovědětVymazat
  18. Map 07 - další lesní mapa... není co vytknout... mám rád lesní mapy a tyhle jsou fakt povedený. Nevím jestli je to bug, ale na mapě jsou vidět secrety :)
    A mírně nepřehledná, ale s mapou jdou vidět klíče/zamčené dveře... naštěstí
    A ten prostředek s hromadou plošinek je cool

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Secrety jsou někdy na mapě vidět (někdy je neschovávám).
      Ale co je myšleno tim, že jsou s mapou vidět klíče?

      Vymazat
    2. Že si v Gzdoomu můžeš nastavit, že uvidíš na mapě klíče, kde leží + barva dveří

      Vymazat
    3. Jo aha tohle.
      Barva dveří je vidět normálně by default, to je ok.
      Zobrazení klíčů mi trochu připadá jako cheating... :(

      Vymazat
    4. Ještě se dá nastavit zobrazení secretů :D U toho je dokonce napsaný, že je to cheating :D

      Abych tě uklidnil, zlatý klíč není vidět, protože splyne s pozadím :)

      Vymazat
    5. Ale zobrazení secretů pokud vim znamená jen, že se zobrazí růžově, pokud už byl nalezen (tzn. oblast viděna na mapě).

      Vymazat
    6. Máš pravdu napůl... lze si dát "display secret" na hodnotu "on", kdy se zobrazí jak říkáš... ale ještě jde dát "always", kdy se zobrazují i když je ještě nenajdeš :D

      Vymazat
    7. To Always znamená, že se zobrazí růžově, i když do nich fyzicky nevstoupíš, ale stejně musíš tu oblast předtim fyzicky vidět.
      Rozdíl mezi "always" a "only when found" je jen v tom, že "only when found" vyznačí secret až když do něj vstoupíš.

      Vymazat
    8. Aha, makes sence... já je každopádně mám skrytý... nejsem cheater

      jen si zobrazuju ty klíče, no :D

      Vymazat
  19. Map06 - Hned začátek naservíroval další nové tvory, netopíry, Chaos Serpent z Hexena a Stalkery rovněž z Hexena. Spolu 2 potvoramy, které jsou až v druhé epizodě původního Heretica, je tu už velmi slušný bestiář. V mapě už je téměř 200 nepřátel. Velice zajímavý les, který má i atmosféru a je tam dokonce místo, kde se dají stromy zničit a najít neviditelnost. Zíral jsem především na ty jámy, které vás vyhodí vždycky na jiném místě. Na konci mě překvapil nález červeného klíče, takže v této mapě to není jen o 3 klíčích, ale bude jich zřejmě víc.
    Map07 - Pokračování v lese začíná hned zostra, knížka z předchozích levelů pomohla. Teprve teď jsem si uvědomil, že Hellstaff tu má kapacitu sníženou na v základu na 200, v Hereticovi to bylo původně 300. Potkáme tu další novou potvoru, tentokrát je to jakýsi duch, který se umí i teleportovat, takže v prostoru u růžového klíče je už výzva. Obecně v těch lesích je boj značně stížen stromy. Prostor u Phoenix rod byl opravdu zajímavý, kde bylo spoustu livitujících plošin a růžová střílna. Phoenix rod jsem si všim, že má mnohem větší aoe damage, když s ním střelíte nablízko, tak vás to zabije. V mapě potkáme i Iron Lich, který má lehce upraven efekt tornáda. Na konci u modrého klíče jsem nalezl cosi, co připomínalo krychle střílejíci od Icon of sin. Stále tento wad přináší něco nové a překvapuje. Mapy jsou čím dál tím větší a lepší.
    Map08 - Počty nepřátel stále stoupají, už jich je tu cca 250. Tentokrát se nacházíme v rozlehlých jeskyních. Přibyla zde hnědá varianta Chaos serpent z Hexena a za červenými dveřmi další variace netopírů, které střílely jakésy paprsky. Našel jsem tu i batoh, ale zřejmě funguje trochu jinak. Nezvedl kapacitu na 2x, ale chová se to jako item do inventáře na přidání munice. Level byl dost rozlehlý a přichystal i několik nástrah. Docela bývají nepříjení duchové, zvláště v tmavých prostorech, kterých je tu požehnaně. Hodila by se občas louč. Našel jsem 4 secrety, ale v ani jedno nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hellstaff má normálně i v heretikovi kapacitu 200, tam žádná změna nebyla. ( https://doomwiki.org/wiki/Hellstaff )

      Vymazat
    2. Aha. Tak to jsem si popletl s plazmovkou z Dooma.

      Vymazat
  20. Map 08 - Cool mapa... jeskyně mám rád a tahle je dost povedená. Sice mírně chaos, ale dá se v tom vyznat a v pohodě dohrát :) Není co vytknout!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. snad jen lítající lebky, co střílí laser mi do Hereticovského prostředí moc nesedí, ale jsou tak cool, že mi ani nevadí :)

      Vymazat
  21. TENEBRUM:
    Map 08: Hidden Grotto
    Po procházkách v lesních končinách se ocitneme v podzemních chodbách, přesněji řečeno v labyrintu chodeb, místy zpestřeným otevřenějším okrskem. Vizuální provedení je adekvátní dungeonům, potvůrek je plná úroveň, přičemž akce je prozatím na HMP nadále vyvážená, neměl jsem problémy. Přibyl další nový nepřítel, okřídlená malá lebka střílející po vás žhavé impulsy. Level je pěkně propletený a při přebíhání se docela nachodíte, protože musíte najít několik klíčů. Za mě opět spokojenost.

    DEMONFEAR:
    Map 15: The Proving Ground
    Čeká na vás poněkud nepřívětivá pastička. Sice jenom 11 protivníků v otevřeném prostoru, ale akce stojí za to. Na konci v dálce kyberdémon, za rohem dva zaklínači a mancubusové na podstavcích k tomu, impové a prasátka ani nestojí za řeč. Jakmile se pohnete, spustí se na vás tuhá palba. Musíte rychle pobíhat a kličkovat a snažit se o eliminaci zaklínačů. Jakmile se jich zbavíte, tak se to již dá. Zvládnul jsem to, ale na několik pokusů. Žádný tajný východ se nekoná, pokračujete přímo do tajných levelů.

    Map 31: White Magick
    Jednoduchá symetrická mapa s jezírkem uprostřed, z něhož vyčnívá sloupek s megasférou. Zdánlivě je prázdná, avšak při prvním pohybu se vyhrnou impové a následují další protivníci v chodbě obkružující centrální prostor. Munici ušetříte použitím pily, jinak je jí relativně málo. Potkáte se i s pain elementály a barony. A v jednom zákoutí chodby je vyvýšená oblast se zaklínačem. Akce je dynamická, jakmile se podaří zvládnout začátek, tak už se mapa podaří zvládnout. Ke sféře se dá s obtížemi dostat strafe jumpem, nebo později sjede po aktivaci spínače.

    OdpovědětVymazat
  22. TENEBRUM:
    Map 09: Tunnels of Fire
    Rozsáhlá a na můj vkus poněkud nepřehledná mapa. Vzhledem odpovídá svému názvu, všude ohně a láva na pozadí skalních chodeb a tunelů. Level oplývá neskutečným počtem dveří a dvířek, v nichž jsem tápal a docela se dají přehlédnout. Ale k východu jsem se nakonec dopracoval. Avšak skrytý úsek v horní části mapy, jenž bude secretem, ten se mi otevřít nepodařilo. Samozřejmě počet nepřátel stále roste, to jsem zvědav, co bude v pozdějších levelech. Přibyla ohnivá varianta minotaura z Hexenu a v podobném stylu zpracovaný golem, ti jsou již poněkud tužší týpkové, ale raketomet je spolehlivě pokoří.

    DEMONFEAR:
    Map 32: Black Magick
    Takřka identická mapa jako přes kopírák, pouze s drobnými nuancemi ve stavbě a rozdílným sestavením protivníků. Černou magii reprezentuje zaklínač místo sféry v centru a následují kakodémoni, baroni a k nim kulometčíci a revenanti. Máte k dispozici pilu i berserk, jako v minulé mapě se musíte rozjet hned ze začátku, jinak se nepřátelům podaří vás skolit. Úroveň obtížnosti je nastavena výše, ale po několika pokusech se dá mapa zvládnout i na UV.

    The Corruption (Demonfear 4)

    Map 16: The Lesser Temple
    Zdá se, že se nacházíte zpátky na Zemi, pokud tedy opravdu o naši planetu jde. Nacházíte se před nepřátelskou pevností, že byste se zeptali mutantů na cestu? V tradičně krátké mapě vyčistíte venkovní nádvoří zelenavé budovy a probijete se dovnitř, kde hlavním šéfem odporu je zaklínač. Pobíhá zběsile po prostoru interiéru a bylo obtížné se mu vyhnout, díky překážejícím impům, ale nakonec se to podařilo a zbytek osazenstva byl pak hračkou. Pěkná mapa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle secret mi také chybí. Pak nemám ještě jeden který odhaduji buď za zlatými dveřmi nebo v červeném sloupu, ale také neví jak na ně.

      Jinak dosud vše nalezeno a mapy jsou super. Oceňuji i přítomnost více klíčů.

      Vymazat
  23. Deamon fear.
    Map04 - na začátku přestřelka na nádvoří a potom čistka po místnostech okolo. 60 nepřátel, 3 klíče a konečně 2 skutečné secrety
    Map05 - další malý domek. 2 nebo snad 3 baron of hell jinak pohoda.
    Map06 - Malinký komplex na 2,5 minuty. Nic víc. Potom následuje text, který je stejný jako v Doom2. Nic tam neupravil.
    Map07 - Aréna s několika barony a hellknighty. Docela výzva, ale v secretu se dají najít rakety.
    Map08 - Hned po spuštění se objeví secret. V podstatě se stačí probít přes nádvoří, kde je archvile a 2 baroni a je po 2 minutách po všem. Už chápu proč vybrali 2 wady.
    Map09 - Jakýsi interiér na 3 minuty. Celkem pěkně je to postavený, akorát to strmé schodiště ce celkem nevychytaný.

    OdpovědětVymazat
  24. Map 09 - jak jsem měl rád jeskyni v mapě 08, tak i mapa 09 je super jeskynní mapa... tentokrát méně temná a stísněná, ale spíše ve stylu jako druhá epizoda z původního Heretica... za mě spokojenost.

    Map 10 - tahle mapa má skvělou atmosféru a vyloženě z ní číší atmosféra "touto mapou končí nějaká první část a čeká tě boss fight", skvělý design a vůbec... tohle se povedlo. Akorát Jaeden nemusel být tak zlej a zavírat hráče s bossem na tak malým prostoru.

    OdpovědětVymazat
  25. Map 11 - Pohoda... pohodová mapa, která neurazí. Navíc je větší, než se na první pohled může zdát :)

    A poprvé se vystkynou ďáblíci, které nemám vůbec rád, neboť jsou otravní... a navíc mi připadnou, že se vůbec nehodí do Heretica (viz nekonzistence, o které jsem mluvil na začátku), ale to je můj názor... vizuálně prostě vypadají, že sem přišly z jiné hry :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje sprajtovací schopnosti bohužel nejsou na takové úrovni, aby moje potvurky vypadaly dostatečně "heretikocsky" :(

      Vymazat
    2. Pokud jsi je vytvořil ty, tak cajk... já myslel, žes je někde pokradl... kdyby jo, tak máš špatnej vkus na to, co kde kradeš :D ale pokud jsi je sám vytvořil, tak respekt k tvé kreativitě :D

      Vymazat
    3. Jop tohle je zrovna čistě moje potvůrka.
      A asi většina potvor, co "graficky nezapadají" budou moje.

      Což jsou asi všechny, co nejsou z hexena nebo z realm667.

      Vymazat
  26. Jaksi jsem zapomněl přidávat komentáře,tak nahodím rovnou 3 dny :-D

    TENEBRUM:
    Map 10: The Molten Plains
    Po zkoumání jeskyní si zabojujete v plném nasazení od začátku až do konce v otevřených skalních oblastech, navíc s pálící lávou pod nohama, takže si musíte dávat pozor. Boje jsou hektické, s dominujícími ohnivými soupeři, kteří vám umí notně pocuchat fazonu. Jinak je mapa vcelku lineární, se dvěma klíči, ale ty jsou v podstatě osazeny symbolicky, abyste měli co hledat. Zákeřný je nevinně vypadající teleport, který vás překvapí a pustí do souboje s bossem, modifikovanou lebkou Iron Lich, který vypouští mraky kostek s lebkou. Intenzivní a zábavná úroveň.

    Map 11: The Cemetery Valley
    Velice zábavný level, jenž vás přenese na temné hřbitovy a do krypt. Bojujete v otevřených lokacích, stejně tak v úzkých chodbičkách, mapa je poměrně rozlehlá, musíte postupně sesbírat čtyři klíče, abyste se dostali k východu. Tentokrát dominují ti temnější nepřátelé, jako ghúlové, duchové a setkáte se s tuhými okřídlenými ďábelskými kreaturami. Akce je nicméně klidnější než v předchozí mapě. Bavil jsem se perfektně.

    Map 12: Rotville
    Rotville je městečko s vícečetnými domky, jejichž útrobami se procházíte. Akce je mnohdy stísněná, ve sklepeních plných krabic se hůře manévruje, ale nepřátel není tolik, že by to příliš vadilo. Pěkné zpracování sklepních prostorů. Musí se dávat pozor, jinak by se leccos přehlédlo, ke konci čelíte zajímavým léčkám s vypuštěním monster tam, kde by je člověk už nečekal. Opět noví příslušníci bestiáře, zejména pěkně zpracovaná Medusa.

    OdpovědětVymazat
  27. DEMONFEAR:
    Map 17: Chamber of Horrors
    V trofejní hale si démoni střádají suvenýry získané ze svých expanzivních výprav. Projdete chodbami plnými krvavých exponátů a vaším cílem je dobýt nádvoří plné nepřátelského osazenstva. V akčních nervy drásajících soubojích nejprve vyčistíte interiéry, přičemž s výhodou použijete motorovou piku. Poté, co se od mrtvých protivníků chopíte jejich zbraní, vyřídíte si to s barony venku. Pozor na teleport v jedné z bočních místností, jenž vás zákeřně přenese přímo do náručí nepřátel.

    Map 18: The Infernal Gardens
    Pekelná zahrada vám prozrazuje, že jste opravdu na Zemi, a zdá se, že jste blízko hlavní démonické pevnosti. Pobíháte v exteriérech, čelíte bohatému odporu, přičemž vojáci a kulometčíci vám notně pocuchají fazonu. Pokud neopatrně otevřete místnůstku v rohu, náhle se ocitnete pod útoky dvou zaklínačů a tento souboj je vskutku na hraně, zejména s pistol startem. Ale zvládl jsem ho, ukrytý v azylu budovy. Baroni před východem jsou pak již hračkou.

    Map 19: Flood of Fire
    Všude kolem je žhavá láva, v níž je horko nejen vám, ale taky démonům. Jste blízko cíle. Pobíháte v žíravé tekutině, naštěstí je poblíž ochranný oblek, odpor je vcelku slabý, jen na konci na vás vybafne baron. Mapa velmi jednoduchá, plochá, doufám že jde o závdavek před něčím větším, jelikož se blíží finále 4. epizody.

    Map 20: The Greater Temple
    Jste v centru démonických sil. Budova, v níž se nachází brána, kterou démoni pronikají do našeho světa. Konečně větší mapa zahrnující přes 100 nepřátel, ale obtížnost je na UV adekvátní, žádná hrůza. Mapa je také členitější, vyčistíte centrální dvůr a po stranách se vydáte na průzkum. Dokonce potřebujete celé tři klíče, což je na Demonfear prozatím unikát. Mutantů je více, impové se povětšinou daří zpacifikovat pomocí pily a i když se objeví zaklínač, disponujete brokovnicí a taky raketometem, takže žádný problém. Nutno podotknout, že nám autor nachystal trošku tužší úseky jako hala s revenanty hlídající červený klíč nebo finální squadru kulometčíků jištěných zaklínačem.

    The Realms of Hell (Demonfear 5)

    Map 21: The Gateway
    Další epizoda začíná na zastávce trasy mezi zemí a zdrojem přívalu démonů. Zdánlivě obtížná mapa, ale využijete zde asistence na chvilku s vámi spřátelených mutantů. Vyjedete výtahem nahoru a vidíte mancubuse a spoustu impů. Ti ale vaši práci vyřídí za vás, jelikož se do sebe pustí. Hlavně jim neskákejte do náručí a vyčkejte. Interiéry komplexu jsou už relativně v pohodě, zbavíte se kulometčíků, napakujete se medvědobijkou a zaklínače zvládnout je hračkou. Opět malá a krátká mapa, trend z předchozí úrovně nepokračuje.

    Map 22: Unquiet Spirits
    Začíná čistka démonických sil. Chopíte se brokovnice, pily a mela může začít. Vojáčci jsou neškodní, avšak mapě dominují neustále se teleportující ztracené duše, které lze s opatrností všechny pořezat motorovoou pilou, pokud jste dostatečně trpěliví. Zbylá část osazenstva je už v pohodě. Design jednoduchý, otevřená prostranství s výklenky, kde se můžete schovat a v klidu řezat. Pokud chcete střílet, tak munici i konvenční zbraně najdete také.

    OdpovědětVymazat
  28. Map 12 - ok, prvná část Rotville je v pohodě. Hezká městská mapa...

    Trochu mě jen překvapili Kentauři z Hexena... především z dálky vypadají ok, ale z blízka působí, že jsou větší, než by měli být :) Možná to jinak nešlo naškálovat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kentruři se tady zdají větší proto, že v hexenu je hráč vyšší než v heretiku.

      Vymazat
    2. To bude ono :D

      Vymazat
  29. Vidím mapu 32 a už me to začíná srát, se nedá dohrat s 3hp -_-. Budha tu nejde, tak ji asi zhkusím s god, protože s pistol startem to asi nedám?
    Jinak:
    Map11-Dobrá mapa, líbí se mi její styl. To nejlepší nakonec? Secret najdu jako poslední a soulsphere je mi k ničemu, chcípnu.
    Map12-A je tu sníh, a díky němu se mi mapa líbí. Jen teda i pak došli na konci skoro všechny náboj, ale dobrý. I když začínate s pistolí, tak už tu máte /avouky, Baronny, Helly, Revenanty, Archvile, Mancubusy a také Cyberdemona.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 100 lines samozřejmě zatím hraju.

      Vymazat
    2. Kdybych našel téma na tento wad na doomworldu nebu video z té mapy na ytb. :( Asi si dám heretica nebo Demonfear než nějak zjistím, jak se má hrát. Zda to není něco jako D2reload map 18. kde nesmím probudit archvile(nesmím do nějaké doby střílet), což dle skrytého tlačítka na ně je.

      Vymazat
    3. Map31-Tady mi to chvílema šlo blbě až jsem na konci mapy měl jen 3HP.
      Map32-Nejhorší a nejtěžší mapa!!! Zatím stále nedohráná. :(((

      Vymazat
    4. Tak tady jsou videa, kde autor videí zkouší mapu a ukazuje, jak se má hrát. https://youtu.be/5jF579hn1-Y https://youtu.be/MNf06K_biZw https://youtu.be/_cNByA251W8
      Mě stačil vidět 1. Part a už tu mapu chápu. :)

      Vymazat
    5. Teď píšu autorovi mapy, předtím mi napsal jeden hráč, co tu mapu natáčel viz videa, pomohl mi, ale zasekl sem se v jedné části, nevím, zda se nesnažím pořádně nebo chyba portu? Jinak jsem dohrál Demonfear, tolik jako 1000 lines 2 mě nezaujal, asi protože mapy byly moc lehké a já radší mapu 32 v 1000 lines 2(Ne tu radši nemám rád xDDD)

      Vymazat
    6. Zjistil jsem, že musím mít
      -file 1klinecp2 -complevel 2. (Udělat zástupce glbom+ a ve vlastnostech v cíli dodat na konec toto)

      "The issue you're having is most likely due to playing without a complevel setting, or that's at least how it looks to me. When you run glboom+, you can set up a complevel by making a shortcut, then add after the file path:
      -file 1klinecp2 -complevel 2. "
      Tak kdyby někomu nešla tato mapa dohrát(část s Cyberdemonem), tak budete muset použít idclip nebo tu mapu začít odznova z pistol startu, nevím zda to půjde save+kill yourself nebo dát new game a přes cheat na mapu 32. :(

      Map32-Nejhorší a nejtěžší mapa!!! Mapa, která se možná inspirovala D2Reload map18, tam jste němali vůbec střílůet dokud jste se nedostali za nějaké zamčené dveře a nezabily archvile tlačítkem(Jinak se objeví, když střelíte).
      V této mapě jsou takové fialové oblasti, kde v nich můžete bezpečně střílet. Revenantí bally potřebujete k aktivovaní dvou WR funkcí skrz červené objekty. Taktéž ball má probudit Cyberdemona, anižby vás zabil, bohužel to právě u mě nefunguje kvůli complevel. Použil jsem idclip. Pak je tam archvile, co má zabít hell knighta, abych se dostal do toho sectoru. Jeden Cyberdemon mi nešel zabít, došli náboje, tak jsem musel iddqd a zabít ho fistem. Je to fakt těžká mapa, dá se udělat, ale musíte vědět, co dělat, což bych bez pomocí těch videí nevěděl.

      Vymazat
  30. TENEBRUM:
    Map 13: Rotville II
    Pokračování městské zástavby, tentokrát je výstavba větší a proplétáte se mezi vysokými zdmi domů bez oken, pěkný labyrint domů a místností, přičemž je potřeba prostorová orientace, jelikož nebylo úplně jednoduché přijít na správnou cestu. Na finální bojiště bylo nutné seskočit z vyvýšené plošinky, jinak se k němu dostat nedá. Nepřátelé dávkováni průběžně, spíše ty těžší příšery, ale na HMP opět slušně zvládnutelné. Před východem se vám postaví samotný minotaur. Velice zábavná mapa.

    DEMONFEAR:
    Map 23: Abandon Hope
    Tahle mapa byla již trošku náročnější oříšek. Je třeba správné taktiky a vyrazit patřičným směrem, abyste našli dvojhlavňovku. Mapa je tvořena centrálním dřevěným domkem s chodbami kolem něj vyplněnými mutanty a hlavně zaklínačem, který je na relativně otevřeném prostoru problém. Drobné osazenstvo se dá v pohodě vystřílet ze zálohy na začátku mapy, ale pochodující baroni vás vypudí do prostoru. Je třeba sebrat brokovnici, poradit si se zaklínačem a pak jsou enemáci zvládnutelní dobře, a to i druhý zaklínač před východem. Chvilku jsem tápal, jak spustit červený klíč, ale přemýšlení nebylo dlouhé. Zábavná úroveň, jež prověří vaše bojové schopnosti.

    Map 24: The Scourging
    Ocitnete se v dřevěné komůrce a jakmile zvednete pušku, nastane mela, kdy se na vás vrhnou čtyři kulometčíci. Zřejmě budete muset párkrát nahrávat pozici, protože jejich soustředěná palba je smrtící. Venku je pak travnatá plocha, na níž se na vás třesou impové a arachnotron, a také další kulometčíci a revenanti. Akci musíte koordinovat a být hbití, jinak vás palba nepřátel spolehlivě zlikviduje. Mapa, ač tradičně krátká, mě velice bavila.

    OdpovědětVymazat
  31. Map 13 - Rotville 2 - ok, poprvé se mi tahle mapa vůbec nelíbila, protože je to hrozný chaos velice podobných budov. Napodruhé jsem to probloudil nějak lépe, s menším pocitem frustrace.

    A fakt nemám rád ty poison maiden - ženy s hadím ocasem.. ne jen, že jsou ultra otravné, ale vůbec se do prostředí nehodí... prakticky už třetí věc v řadě, co mi připadá jako nekonzistentní :D

    A medusa vypadá dobře, ale ten damage co dává je šílenej :D

    OdpovědětVymazat
  32. TENEBRUM
    Map 14: Sewers
    Kanalizace plná zelených splašek a klikatých úzkých chodbiček, lokace jsou věrně zpracované a mapa je jeden velký labyrint, který se příjemně zkoumá. Akce s těžšími nepřáteli, ale jdou po vás většinou po jednom, tudíž je adekvátně obtížná a level odsýpá jako po másle. Cesta k východu vede přes černý klíč, přitom nemusíte část mapy vůbec prozkoumat. Ve stokách najdete dokonce 11 secretů, většinou skrytých za stlačitelnými zdmi, za nimiž občas vybafnou nepřátelé, abyste obsah skryté oblasti nedostali zadarmo.

    DEMONFEAR
    Map 25: Metal Hell
    Konečně nacházíte místo, odkud démoni přicházejí na svět. Pokud zvládnete dva arachnotrony v komůrce na startu, tak se v kovově laděných místnostech postupně napakujete zbraněmi a dostanete se na venkovní prostranství, kde na vás čeká spider mastermind. Dá se zničit, i pokud hrajete s pistol startem. Očekával jsem, že to nejhorší mám za sebou, ale v další části kovového pekla se vám postaví ještě kyberdémon, naštěstí zůstávající ve svém výklenku. Na poměry Demonfear poměrně intenzivní mapa a pěkný konec páté epizody.
    The Heart (Demonfear 6)

    Map 26: Detour
    Zdá se, že poslední teleport měl poruchu. Nejste si jistí, kde se nacházíte, ale zdá se, že půjde o pekelnou oblast. Nezvykle tichou. Klid ale bude brzy vystřídán palbou a nářkem mutantů. Krátká chodba a pak sál s mutanty, kteří vás očekávají, aby si to s vámi vyřídili. V malé otevřené oblasti venku najdete potřebný klíč, což ale vybudí naštvané kakodémony. Na závěr pak ještě východ hlídají tři revenanti. Na malém prostoru poměrně intenzivní akce, ale solidně zvládnutelná, zejména díky kulometu i motorové pile. Jak se dostat do skryté venkovní lokace jsem bohužel nepřišel.

    Map 27: Hell's Paradigm
    Jste opět blíže peklu, ve velkém kamenném sále plném impů a baronů, kteří vám nedávají moc šancí. Z něj vedou chodby na dvě strany, v jedné se nachází červený klíč a ve druhé spínač, jenž otevírá bránu k východu. Akce je hektická, zejména zpočátku musíte kličkovat mezi mutanty a díky absenci munice jsou boje nebezpečné. Největší problém je souboj se zaklínačem za červenými dveřmi, musíte jej zlikvidovat v zákrytu za výtahem. Před východem se ještě spustí palba kulometčíků a hochů s brokovnicemi, kteří vyběhli ze svých zavřených komůrek. Pěkně zpracovaná a zábavná mapa.

    OdpovědětVymazat
  33. Map09 - Pokračování jeskyň, tentokrát lávových. Potvor je tu už přes 330, což je pěkná porce. I tento level přinesl nová monstra. Červenou variantu Chaos serpent, lávové golemy a žlutou magickou střílnu. Souboj s čarodějkou u červeného klíče už dokázal potrápit. V jednom secretu jsem našel pravý batoh, který už zvýšil munici na 2x paráda. Level byl opět rozlehlý, ale i nápaditý, lokace byly v něm zapamatovatelné.
    Map10 - Přibyl prokletý Reiver z Hexena. Tady je super, že bestiář je každou úroveň obohacen o 2-3 nové exempláře. Odhaduju, že už je to něco přes dvacet druhů. Chtělo by to přidat i nějakou novou zbraň, aby i arzenál byl bohatší. Možná bude něco v dalších levelech, uvidíme. Tentokrát začínáme u chrámu a bojujeme v rozlehlých venkovních prostorách, akce je hodně živá. Celý level má opravdu výborně zpracovanou ohnivou atmosféru. Dokonce jsou tu efekty známé z Hexena. Je vidět, že autor se postupně učí využívat možnosti GZdoomu, UDFM formátu a na každé mapě je to znát. Jsem zvědav, jak bude vypadat třeba level 20. Máme tu i další bossfight, tentokrát je to temnější a mnohem odolnější varianta IronLich.
    Map11 - Tentokrát trochu zvolnilo tempo. Prostředí hrobek, krypt a hřbitovů je pěkně zpracované. Přibyli tu okřídlení dáblové, kteří už jsou poměrně nebezpeční a prostor, kde se s nimi setkáme malý se spoustou stromů.
    Map12 - Úroveň odehrávající se ve zdařilé vesnici. Všiml jsem si hodně využívání 3dfloor, jako mříže v oknech, regulérní dvoupatrové skladiště a jiné. Hned na začátek nás přivítá Slughtaur z Hexena, následně Ophidian z Heretica a dokonce i nějaká jeho nová odnož. Magické střílny obohatila jedová varianta a potkal jsem tu i jedovou variantu Reivera a dále zcela nové Medúzy, které má zajímavý a taky dost nebezpečný efekt, kdy hráč je zpomalován a má pocit, že postupně se mění v kámen. Level přinesl hned 4 nové potvory + 1 variace střílny a přívěšek, který dává další druh obrany, super věc. Musím říct, hodně velká porce novinek. Podle ocelových koulí v prvním domě už očekávám 7. dle mého rozporuplnou zbraň Heretika Firemace, kterou jsem nakonec našel ukrytou ve skladišti. Po přestřelce v hospodě jsem našel i secret z 200armorem a 3xbatoh - i když munice mám hromady i na 4.obtížnost.
    Map13 - Pokračování vesnice, spletitost úrovně je opravdu pěkná. Počet nepřátel je zde pouze 100, ale stísněné prostory boje činí obtížnější. Přibyla zde docela nepříjemná jedová čarodějka. Nakonce nás čeká souboj s Minotaurem.
    Map14 - Velice spletitý level v kanalizaci, kde jsou souboje díky stísněným prostorům poměrně výzva. Munice byla hromada, měl jsem prakticky neustále plno, stejně tak nebyla nouze ani o životy. Je tu celkem 11 secretů, z nichž jsem našel asi 8. Narazil jsem tu i na efekt, kdy hráč musí tlačit do pohyblivé zdi, aby odkryl skrytou místnost. Docela dlouho jsem tam bloudil, až v jednou koutě jsem našel (díky automapě) prakticky neviditelný spínač, který otevřel cestu k oranžovýmu klíči. Dveře od černého klíče byly tak schovaný na dost skrytém místě, ale naštěstí jsem je nehledal douho. Nakonec mi level zabral 35 minut. Tohle byl první level, který nepřinesl nová monstra.

    OdpovědětVymazat
  34. V posledních dnech jsem se trochu zasekl na Battle Isle, takže to doháním nyní. Zrovna jsem dokončil level 13, závěrečný souboj s Minotaurem jsem jak trouba opakoval asi 4x. Jinak jsou mapy skvělé, městečko mě hodně bavilo. Nejvíce mě zmátli falešné zelené dveře :-)

    Demonfear je fajn a má stále krátké mapy, takže už mám hotovo. Ideální doplněk, ale sám o sobě by nestačil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsem zkusil i ten druhý projekt - 1000 Lines 2, ale nevím jestli to budu stíhat regulérně komentovat, to bude tužší oříšek než Demonfear :-)

      Vymazat
    2. Tak ono 3 wady za měsíc už je dost. Škoda že jsem nevěděl o tom Midi Packu, vypadá to dobře.

      Vymazat
  35. Kdo hraje Demonfear, tak mnohem lepší zážitek je s tímhle - Demonfear Midi Pack
    https://www.doomworld.com/vb/thread/109804

    Nejenže balíček přidává novou hudbu, ale nový titulní obrázek a intermission screen. Ale hlavně - máte na výběr hraní jednotlivých epizod s pistol startem. Což odpovídá podle mě původnímu autorskému záměru, než hrát celý megawad komplet v řadě.

    OdpovědětVymazat
  36. TENEBRUM:

    Map 15: Deep Below
    Velice propracovaná a komplexní mapa v podzemí, jež se vznáší nad bezednou temnotou. Bojujete zejména v interiérech, ale místnosti jsou rozsáhlejší a máte dostatek místa na manévrování. Najdete spoustu dveří, orientace není úplně jednoduchá, navíc musíte najít spoustu klíčů, ale pátrání mě bavilo a akce spíše s tužšími protivníky doplňovala příjemné pátrání. Limitace bojů spočívá v přítomnosti temnoty pod úrovní terénu, do které můžete spadnout a zemřít, takže musíte citlivě manévrovat. Podařilo se mi najít skoro všechny secrety.

    DEMONFEAR:
    Map 28: The Fire Pits
    Blíží se finále. V lávovém podzemí musíte vyčistit otevřenou lokaci zaplněnou nepřáteli různých typů. Musíte se čile vyhýbat nepřátelské palbě a nakonec se vám dříve nebo později podaří odpor zpacifikovat. Následuje druhá fáze ještě hlouběji, zřejmě v kanalizačních prostorách, kde na vás čeká zástup baronů, kulometčíci a pain elemental jako bonus. Zábavná mapa, kde akce hraje prim a protivníci vám dají notně zabrat.

    Map 29: Fortress Hades
    Poslední bašta nepřátelského odporu vás očekává. Propracovaná mapa plná protivníků, jež byla velice zábavná, ale poněkud obtížná. Oblast s mancubusy a žlutým klíčem byla předehrou před interiérem pevnosti, v níž vás čeká zaklínač, teleportem se přenesete do arény s kyberdémonem a červeným klíčem. Po návratu zpět se objeví invaze protivníků s dalším zaklínačem, kterého musíte zpacifikovat, než oživí padlé spolubojovníky. Za červenými dveřmi je pak odpor slabší a pohodlně se prostřílíte k východu. S mapou jsem byl velmi spokojen, pokud by takové poněkud větší levely byly v celém Demonfear, bylo by to dokonalé.

    Map 30: Demonfear
    Srdce samotného pekla sestává z kruhové arény vyplněné kyselinou, v jejímž centru se nachází Icon of Sin, tentokrát bez ďábelské podoby. Jedná se o věžičku se zavírajícími se cílovými body pro střelbu, k nimž se dostanete z vyjíždějících sloupů. Odpor se dá zvládnout a závěr nebyl příliš obtížný. Polovina října a konec zajímavého megawadu je za námi.

    OdpovědětVymazat
  37. Map15 - Podzemní komplex. Prostory jsou zde větší a pěkně propracované, takže je zde více místa na manévrování. Zároveň je třeba dávat pozor, kam hráč šlape, protože je zde několik propastí, zvláště v tmavých místnostech je to dost zákeřné. I tato mapa je tentokrát bez nových moster, ale to nevadí, protože ten bestiář už obsahuje snad 30-40 potvor což je úctyhodné číslo.
    Map16 - Velice pěkná mapa, ledový dungeon, jeskyně a zmrzlá krajina. Musím uznat, že ten level design a atmosféra je parádní. Skvělý prvek je ta díra v ledu a temný prostor pod ní. Škoda, že jsem tu snad ještě nenašel louč, i přestože v každý mapě najdu více než půlku secretů. Hned na začátku nás přivítá mrazivá varianta Lostsoul (to je super nápad, hned mě napadlo vytvořit do Dooma podobné), ledový golemové z Hexena a velice mě zaujala ledová varianta Stalkera. První mapa, která využívá všech 8 klíčů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono pochodeň jsem nedal vůbec nikam, hlavně z důvodu, že pak s ní dost divně vypadají bezedné jámy.

      Vymazat
  38. TEMEBRUM:
    Map 16: Lands of Winter
    Další velice komplexní a rozsáhlá mapa, ve které se mi podařilo úspěšně ztratit. Stavba levelu je velice propracovaná, ledové oblasti zkoumáte jednak ze země, ale dostanete se i na četné sloupy, přes které můžete pokračovat k doposud neobjeveným oblastem, dokonce je jedna z nich zasazena pod zemí. Což trochu ztěžuje hledání v automapě. Příčinou mého tápání bylo přehlédnutí dveří hned na úvod a nemohl jsem tak najít bílý a zelený klíč. Ale nakonec se vše podařilo. Stylově jsou zařazení protivníci v ledových variantách, akce kontinuální s vyváženou obtížností. Akorát jsem našel jenom 2 secrety. Ale to mi nezkalilo dojem z příjemného a velikého levelu.

    Map 17: Dead Bastion
    Dead Bastion je poměrně lineární mapa s více než 200 nepřáteli. Centrální chodba ve tvaru kříže, z níž vyrážíte zkoumat jednotlivé oblasti za zavřenými dveřmi, abyste našli zelený a žlutý klíč, kterými si otevřete cestu dále. V druhé části bojujete v otevřenějším prostoru vedoucím do různých stran, prozkoumávajíce další sektory mapy. Chodby jsou relativně koridorové, přičemž neustále se vám otevírají stěny, z nichž se na vás vrhají protivníci. Dominují hlavně golemové. Akce je tak relativně stereotypní , protože se obdobné úseky několikrát opakují. V kontextu velice kvalitních předchozích map je tahle průměrná.

    1000 LINES 2:
    Map01 - Severed Dreams (Liberation)
    Úvod mě docela překvapil svými kompletně novými texturami, vzhledem k tomu, že se předchozí projekt 1000 Lines se nesl v duchu klasického provedení. Což v kombinaci se soundtrackem dodává megawadu moderní feeling. Pěkná tech based úroveň, rozlehlá do plochy, chodby a haly jsou poměrně rozsáhlé, takže je dostatek místa k boji, lokace jsou okořeněné jezery kyseliny, jejíž zelená barva dodává na atraktivitě vizuálu. Pěkná mapa na rozjezd.

    Map02 - Reprocessing (Pegleg)
    Další industriální objekt tovární haly, sestavené většinou z kovových plátů, v kombinaci s šedými popraskanými zdmi, použité textury jsou velice pěkně zpracované. Bojujete v interiérech, ale podíváte se i ven na přilehlé dvory. V mapě poprvé dostanete do ruky raketomet, budete jej potřebovat, jelikož boje jsou opět intenzivnější, často i vícefázové, kdy např v lokaci kolem modrého klíče došlo k náhlému útoku nepřátel asi třikrát. Po sebrání klíče se tyto situace opakují a dojde k invazi protivníků, buď schovaných nebo nateleportovaných. Secrety jsou k nalezení tři a podařilo se mi nalézt všechny. Pěkná a rychlá akční a realistická mapa.

    Map03 - Milliphobia (antares031)
    Další industriální komplex, s pěkně zpracovanými detaily běžících zařízení. Tentokrát v tmavších kovových barvách. I na třetí obtížnost nám autor zatápí, dostáváme klasickou hratelnost moderních projektů s hojným teleportováním nepřátel často za vaše záda. Mapa je pěkně propletená, akce zběsile odsýpá, protivníci se na vás vrhají kontinuálně, občas s teleportováním dalšího přídělu potvor. Solidní práce.

    Map04 - Vedauwoo (Aquila Chrysaetos)
    Pěkný tech based komplex přináší boje nejen uvnitř budov, ale i částečně v exteriérech. Budovy jsou zasazeny ve skalních masivech, což dodává vizuálu na atraktivitě a realističnosti. Nechybí i vodní plochy, či spíše kanály navazující na jezírka přírodního původu. Jako v předchozích mapách bojujete s poměrně intenzivním odporem, mapa je větvená na dvě strany s centrálním prostranstvím obsahujícím až nahoře východ. Akce je zábavná, i když poněkud tužší.

    OdpovědětVymazat
  39. Ok, neměl jsem moc čas v poslední době, takže jsem dnes dohnal různé resty... tu :)

    map 14 - Skvělá mapa

    Mám rád prostředí stok a tohle se hodně povedlo. I navzdory tomu, že je design bludišťový, dá se v mapě vyznat a je to ok. Mám rád taky ten track z E3M2 z originálního Hexena... je tak uklidňující .D Též se mi líbí, jak tu Jaeden využívá 3D floors, aniž by působily zbytečně, jako technologická onanie, ale skutečně skvělě padnou na dané místo :)

    Nemám akorát rád ty poinosous maiden nebo jak se jmenují tyhle hadí ženy... nejotravnější monstrum ever :D Medúza je taky otravná, ale aspoň působí přirozeným dojmem :)

    Map 15 - Well, docela na pohodu mapa... zaujaly mě bottomless pits a taky to, že přes ně Jaeden umí udělat most na povel... Gzdoom engine je fascinující .)

    Taky mě celkem fascinuje,že se tu znovu vyskytl boss z páté mapy... je to opravdu takový ten retro styl, kdy se opakují bossové .)

    Map 15 - Tahle zimní mapa je fajn... i to, že se vyskytují monstra přizpůsobená zimně, jako ledový Stalker atd. Takový ty nápady, že v ledu je prasklina a dá se proskočit dolů do jeskyně, jesou hrozně fajn.

    Trochu mě sralo, jak se vyskytoval ďáblík na dost malých prostorách, kde se s ním nedalo pořádne bojovat. Velice podlé, tss.

    Map 16 - pohodová mapa, nemám co vytknout... Ale beru zpět, že nejotravnější je poison maiden.. pořád vede ďáblíik :)

    OdpovědětVymazat
  40. TENEBRUM:
    Map 18: The Frostspire
    Tak tento kousek byl opravdu dlouhým putováním. Nepřeberný počet místností, labyrint chodeb a jednotlivých sektorů, to vše z této promrzlé oblasti udělaly opravdu dlouhý výlet. Přitom mapa je krásně symetrická. Nepřehled je do jisté míry dán i díky odlišným výškovým úrovním, které dělaly z automapy nepříliš užitečnou pomůcku a musel jsem si vystačit s vlastním orientačním smyslem. K tomu více než 300 protivníků a permanentní akce, nutnost pamatovat si, kde se nacházejí příslušně zbarvené dveře nebo spínače ke klíčům. Překvapením byl i boss v podobě ledového monstra, které naštěstí pro mě příliš velkou překážkou nebylo. Pak jsem čekal další bloudění, ale po zabití hlavního nepřítele mě otevřená chodba sama přivedla k poslednímu bílému klíči i k východu. Náročná mapa jak po stránce akce, tak i orientace. Ze secretů jsem našel pouze polovinu.

    1000 LINES 2:
    Map05 - Corrosion By StormCatcher
    Pátá mapa je velice pěkný a plošně rozsáhlejší systém budov s bariérami, jež postupně odkrýváte, což je spojeno i s poklesy vodní hladiny. Zprvu se zdá hra přímočará, avšak postupně zjistíte, že je prostor základny propletený a nelineární. Akce opět bohatá včetně kyberdémona, zvlášností je nutnost aktivace blokujících sloupků místo dveří. Solidní a propracovaná úroveň.

    Map06 - Wastewater Falls (Kaito)
    Závěr první epizody. Již zde v 6. úrovni jsem byl překvapen intenzitou soubojů. Mapa jako taková představuje úvodní komplex vodopádů odpadních tekutin, dokonce s výškovými převýšeními, kdy využíváme výtahy. Bojujete s kyberdémonem spolu s teleportujícími se barony v uzavřené aréně, bohužel kyberdémon je všechny nezasáhne, což vyžaduje vaší intervenci. Ale nebojte se, nejde rozhodně o poslední souboj. Akce je i na třetí obtížnost poměrně tuhá, netroufám si tipovat, co by se dělo na UV obtížnost.

    OdpovědětVymazat
  41. Tenebrum:
    Map 19: Tomb of Mysteries
    Převážně interiérový level, tentokrát daleko přehlednější , jelikož má klasickou stavbu bez navrstvených výškových úrovní. Akce je intenzivní, ale zábavná, jsou připraveny i skrumáže v uzavřenějších prostorách, ale na HMP dobře zvládnutelné. Dokonce se znovu potkáte s lebkovým bossem, pomohlo mi jeho zaneprázdnění útoky na jiné nepřátele, kteří ho napadli. Nechybí Jaedenův typický prvek postupného opakovaného otevírání oblastí po částech po vstupu na neviditelný nášlapný spínač. Level obsahuje východ do tajné mapy, avšak nepodařilo se mi najít způsob, jak velké zlaté dveře otevřít. I když jsem našel zbylé secrety pomocí cheatu pro automapu. Do tajné mapy jsem si tak našel cestu jedině podvůdkem.

    OdpovědětVymazat
  42. Map17 - Nepřináší sice nová monstra, ale i tak je tu přes 300 nepřátel a místy jsou velké souboje, které o něco ztěžují ledové plochy. Ještě, že jsou tu věci jako Tome of power nebo Phoenix rod a hromada munice, praktick ypo celý level jsem měl plno.
    Map18 - Hodně přes 400 potvor, to už je hodně solidní porce. Naštěstí je ten bestiář hodně bohatý, takže s nedostavuje stereotyp jako u některých Doom wadu, kde je v každý mapě 300-600 potvor. Hned na začátku je variace Slughtaura, který navíc střílí modré koule, což myslím bylo i v Hexenu. Super, že na ně fungují koule z Firemace i přes štít, což je velice užitečné. Když jsem sebral svitek s mapou, tak na mě vybafl solidní spletenec. V tomhle najít všech 15 secretů i s pomocí mapy je celkem oříšek. Pěkná ukázka, co jde na tomhle enginu udělat. Pětipatrová stavba plná síní a sálů, některé jsou si sice hodně podobné, ale ten centrální dvoupatrový sál je super. Vzpomněl jsem se na starý wad Gulag na jeho třetí úroveň, který byla taky asi pětipatrová, ale ty přechody mezi patry byly udělané přes teleporty. Na tu dobu to byla pecka. Tady ale není ten šílený switchunt, a hledání klíčů šlo plynule a nikde jsem neměl zásek. Na konce pěkný ledový boss. Mapa mi zabrala 50 minut čiské herní doby. Ani mi to nepřišlo.
    Map19 - Už náročnější souboje v poměrně malých prostorách jakési krypty. Narazil jsem i na bosse z 10mapy. Líbila se mi stylizace částí map (ohnivá,ledová) včetně potvor. Na konci parádní východ z podzemí do krajiny zahalené mlhou.


    Demonfear
    Map10 - Základnička, nic víc.
    Map11 - symetrické počítačové centrum. 11 mapa a stále je k dispozici jen prvních 5 zbraní. Nějaký nový trend. Střílet všechno brokovnicí, začíná prostě nudit.
    Map12 - Komplex několika malých domečků. Je třeba najít oblek a v kyselinové stoce najít červený klíč.
    Map13 - Stanice metra, celkem příjemná mapka.
    Map14 - jeden Mancubus a Archvile, jinak celkem snadné.
    Map15 - Aréna, kde se objeví Cyberdémon, 2xArchvile a 2x Mancubus. Na konci nás to hodilo rovnou do levelu 31
    Map31 - Malá spletitá mapka sehraná za tradiční 2 minuty
    Map32 - Na první pohled vypadá úplně stejně, jako předchozí, akorát jsou tu silnější potvory. Hned na začát je třeba Archvile místo megasféry, takže je třeba rychle zmizet.
    Map16 - Celkem zdařilý design hrobky. Už několik levelů za sebou bývá vždy aspoň jeden archvile. Jinak jsou to vesměs základní monstra.
    Map17 - Konečne plaznovka a v secretu taky konečně batoh.
    Map18 - Hned na začátku nás to vrhne do akce na nádvoří, čím se vybije třičtvrtě osazensta levelu. Po získání modrého klíče vyběhnou 2 archvile. U exitu na nás čeká parta Baronů a hellknightů
    Map19 - Čtvrť utopená v lávě. Pěkné.

    OdpovědětVymazat
  43. 1000 LINES 2:
    Map07 - Into the Dark By Liberation
    Sedmá mapa uvádí druhou epizodu, tentokrát se odehrávající v podzemních těžebních a industriálních lokacích. Stylově začínáte v rozlehlých prostorách, nejprve sklad a potom jeskynní komplex zasazený pod zem spolu s hladinou kyseliny a následnými industriálními objekty se stylovými texturami. Po vyčištění první části a zisku červeného klíče se probojujete druhou etapou levelu o něco hlouběji do podzemí. Odpor tuhý, revenanti se zaklínačem v závěsu, další zaklínač před východem, mapa plná akce a můj dojem je veskrze pozitivní.

    Map08 - Immortal Industry By Dragon Hunter
    Mapa vypadá vizuálně velice atraktivně, opět procházíte mezi skalními stěnami, abyste se dostali do rozlehlých sálů s krásně svítící kyselinou, nad jejíž hladinou balancujete na tenkých kovových cestičkách. A podobně najdete ještě jakýsi vysílač či zdroj energie pro pracující mechanismy. Ačkoliv se to nezdá, ne zcela ideálně jsem se v mapě orientoval. Akce tentokrát příjemnější a ne tak tuhá, na secretech jsem si vylámal zuby. Ale i tak spokojenost. Akorát se nemůžu zbavit dojmu, že v jednotlivých epizodách mapy splývají v jednu, možná díky shodnému tematickému zaměření.

    OdpovědětVymazat
  44. TENEBRUM:
    Map 20: Mistvale
    Zajímavý a velmi propletený level, vyžadující vaši pečlivou pozornost a orientaci. Vše se vznáší v mlžném oparu. Ocitnete se v systému propletených ostrůvků a oblastí, jež jsou až po okraj natěsno naplněny nepřáteli a propojené četnými teleporty. Takže zapamatovat si, kam který z nich vede, je docela obtížné. Dynamiku akce trochu narušují stromy a stísněná místa. Musíte najít celem čtyři klíče, abyste si postupně zpřístupnili východ. Jaeden trochu tlačí na pilu, zejména zamřížovaná oblast s poletujícími doruda nažhavenými démony byla tvrdý oříšek, než se mi podařilo jim dostat na kobylku. Ale jako celek se mi mapa hrála dobře.

    1000 LINES 2:
    Map09 - Stone Steel (Wolf McBeard)
    Devátá mapa je jedna velká akční jízda. V chodbách se chopíte zbraní, zlikvidujete zprvu chabý odpor a proniknete do rozlehlého skalního sálu, kde je nepřátel podstatně víc. Východu vám brání uzavřená brána. Tu otevřete ve velíně, do kterého vystoupáte po schodech. Což však spustí odpor ve skalním dómu, zjevivší se z brány a kovové stavby, jež předtím byla uzavřena. A následně vás čeká poslední skalní dvorana před východem, opět plná nepřátel. Mapa na odreagování s rychlým spádem.

    Map10 - Subterraqueous (Nootrac4571)
    Zajímavá a designově originální úroveň, s níž si tvůrce opravdu vyhrál. Po úvodním rozehřátí ve výtahu, kdy vás obtěžuje několik impů, se dostanete do jádra mapy, kterým je kruhová oblast s vodní hladinou, rozdělená ocelovými cestami na čtvrtiny. Vedou z ní tři východy, kterými postupně po skalních stezkách obcházíme centrální oblast a aktivujeme spínače. Naše pouť poskytuje pěkné pohledy z výšky na hladinu vody. Ve finále se přímo v centru mapy objeví poslední spínač, kterým se cestami rozčleněná plocha stane jednolitou a objeví se invaze z pekla v čele se zaklínačem, jenž je na otevřené ploše trochu problém. Ale boj se dá zvládnout a odměnou je vám přístup k východu a záchrana z této pěkně mapy.

    OdpovědětVymazat
  45. Map 18 - poprvé se mi tenhle level moc nelíbil, protože je to hrozný bludiště a chaos, naštěstí mi Jaeden poradil, jak na mapě vypnout vnořené portály, takže hned to vypadalo líp a hned se v tm dalo vyznal. Já jsem bez mapy bohužel úplně ztracenej :)

    Napodruhé už ok... je to velice komplexní level, ale celkem zajímavej .)

    Moc se mi nelíbí boss na konci... hlavně vzhledově, vizuálně. Působí nekonzistentně se zbytkem hry. Možná je na čase připomenout, proč o té konzistenci furt melu. Osobně moc nemám rád custom monsters v zdoom megawadech, protože obvykle pak megawad působí přeplácaně a proto, že mnoho monster je vizuálně nekonzistentní se stylem Dooma/Heretica/Hexena a vypadají spíše, že jsou vytažený z jiné hry, je to celkem rušivé a těžko se takový projekt bere vážně.

    Je celkem kumšt ty monstra vybrat tak, aby se do megawadu hodila a hra zůstala vybalancovaná.

    Jaedenovi se povedlo z velké části vybrat docela konzistentní monstra, takže tady chválím. Spoustu z nich má Hereticovský feeling. Pak jsou tu ty z Hexena, co pořád vypadají ok. Barevné koule plivající firebally jsou ok. Lebky, co připomínají lost souly taky. Ještěr, co má kopyta jako baron je ok. Medůza je ok. Celá řada monster je ok.

    Nevhodně vypadají jen - netopýří slečna (vypadá jako z nějakýho anime), Hadí žena (včetně krvavé verze) a Ďáblík... A to je +- všechno... No a pak je tu ten boss z mapy 18 :)

    Jaeden tedy zmínil, že si ty monstra dělá sám, což se dá odpustit... zločin je, když člověk pokrade hromadu monster z Realm 667, nepromyslí si moc, jak se hodí do prostředí a nacpe jich tam tuny... To se naštěstí neděje, takže snad ok :)Map 18 - poprvé se mi tenhle level moc nelíbil, protože je to hrozný bludiště a chaos, naštěstí mi Jaeden poradil, jak na mapě vypnotu vnořené portály, takže hned to vypadalo líp a hned se v tm dalo vyznal. Já jsem bez mapy bohužel úplně ztracenej :)

    Napodruhé už ok... je to velice komplexní level, ale celkem zajímavej .)

    Moc se mi nelíbí boss na konci... hlavně vzhledově, vizuálně. Působí nekonzistentně se zbytkem hry. Možná je na čase připomenout, proč o té konzistenci furt melu. Osobně moc nemám rád custom monsters v zdoom megawadech, protože obvykle pak megawad působí přeplácaně a proto, že mnoho monster je vizuálně nekonzistentní se stylem Dooma/Heretica/Hexena a vypadají spíše, že jsou vytažený z jiné hry, je to celkem rušivé a těžko se takový projekt bere vážně.

    Je celkem kumšt ty monstra vybrat tak, aby se do megawadu hodila a hra zůstala vybalancovaná.

    Jaedenovi se povedlo z velké části vybrat docela konzistentní monstra, takže tady chválím. Spoustu z nich má Hereticovský feeling. Pak jsou tu ty z Hexena, co pořád vypadají ok. Barevné koule plivající firebally jsou ok. Lebky, co připomínají lost souly taky. Ještěr, co má kopyta jako baron je ok. Medúza je ok. Celá řada monster je ok.

    Nevhodně vypadají jen - netopýří slečna (vypadá jako z nějakýho anime), Hadí žena (včetně krvavé verze) a Ďáblík... A to je +- všechno... No a pak je tu ten boss z mapy 18 :)

    Jaeden tedy zmínil, že si ty monstra dělá sám, což se dá odpustit... zločin je, když člověk pokrade hromadu monster z Realm 667, nepromyslí si moc, jak se hodí do prostředí a nacpe jich tam tuny... To se naštěstí neděje, takže snad ok :)

    (ok, zkouším, jestli mě to po pár dnech konečně nechá odeslat.)

    OdpovědětVymazat
  46. TENEBRUM:
    Map 21: The Grey City
    Pěkná městská úroveň, plná domů, dvorů a zdí. A hlavně dveří, za nimiž je plno místností. Tradičně několik potřebných klíčů a bohatá akce. Noví nepřátelé jsou ohnivého charakteru. Poměrně tuhý a hlavně smrtící ohnivý golem či démon a neméně zraňující žena v červeném, oba poměrně obtížně likvidovatelní. Postupné skládání mozaiky mapy mě velice bavilo, akorát jsem nenašel klíč do červených dveří. Ale i bez nich se dá z mapy odejít. Jen ten spínač k východu se hledal poměrně obtížně, docela schovaný za rohem. Jak jsem později zjistil, červené dveře jsou míněny patrně jako žert a jsou nefunkční.

    1000 LINES 2:
    Map11 - Deep But Not Profound (Phobus)
    Koncepce mapy pokračuje v linii zavedeného tématu v epizodě. Tedy centrální žíravé jezero, kolem něj jsou pak obkrouženy kovové budovy tech based základny, které postupně zpřístupňujeme krok za krokem s nutností aktivace například mostu nebo schůdků, jež vám umožňují přeskok na dosud nedostupná místa. Nechybí i putování kyselinou. Rovněž je přichystáno zajímavé puzzle, v němž musíte přijít na systém tří spínačů a jak aktivovat výtah vedoucí výše. Mapa je plošně rozlehlá a areál nám poskytuje pěkné pohledy na vzdálené budovy na druhé straně levelu na pozadí jezera. Akce je již tužší, ale zvládnutelná. Pěkná mapa uzavírající druhou podzemní epizodu.
    Episode 3 - Ice planet

    Map12 - Thirty Below (Dreadopp)
    Třetí epizoda se odehrává na ledové planetě. Čemuž odpovídá vizuál a pohybujete se tedy v ledových chodbách spolu se zakomponovanou základnou a zasněženými exteriérovými plochami. Boje jsou poměrně intenzivní, zejména v útrobách budov se na vás vrhají pečlivě připravení nepřátelé. I když jde o začátek epizody, tak není patrný výrazný oddech v jejich počtu a intenzitě bojů. Mapa se hrála dobře a ve finále vás dokonce potrápí kyberdémon se zaklínačem jako předvoj. Oproti předchozímu industriálnímu stylu je zimní pohádka příjemným vizuálním osvěžením.

    OdpovědětVymazat
  47. TENEBRUM:
    Map 22: The Grey City II
    Pokračování městské zástavby navazuje na předchozí mapu a opět nabízí labyrint ulic a domků s interiérovými prostory. Tentokrát jsou ulice otevřenější a hlavně - čeká vás souboj s opravdu tuhým bossem, kterým je upravený minotaur, na první pohled stejný jako ten klasický. Nicméně je velice tuhý a spotřebovval jsem na něj nejen munici, ale všechny powerupy, než jeho rohatá hlava upadla do zaprášeného písku. Měl jsem obavu, že budu dál trpět nedostatkem munice, ale v mapě je jí k nalezení dost i v pokračujících pasážích a všechno jsem si postupně doplnil. Level je o něco slabší než předchozí, ale zachovává si velice slušný kvalitativní standard.

    Map 23: The Grey City III
    A třetí díl seriálu šedého města. Podobně jako předchozí mapy se město utápí v mlžném oparu. Městské lokace se rozkládají nad vodními kanály, prostory mísí místnosti a místnůstky a otevřené lokace, kde se můžete dosytosti vyřádit v soubojích. Mapa je relaxační z hlediska obtížnosti proti tuhému bossovi v 22. mapě. Samozřejmostí je několik klíčů, ke kterým se musíte postupně dopracovat. Na konci vás také čeká poněkud silnější protivník, a to žena s ďáblem v těle, která ale nečinila významnější problémy. Když se tak zamýšlím, tak z městské trilogie mě tahle mapa bavila nejvíc.

    1000 LINES 2:
    Map13 - Zero Degrees (Lord_Z)
    Venku je na nule a vy se brodíte v krvi nepřátel. Level je tentokrát přímočarý a jednodušší, samozřejmě vás odpor mutantů nemine, i přes mrazivé počasí jsou pěkně nažhavení. Podstoupíte souboje v několika arénách vzájemně pospojovaných, abyste si hned v té první kruhové místnosti nakonec zpřístupnili cestu k exitu. Design je střízlivý, ale zábavný, s postupným zjevováním nálože mutantů po sebrání klíčových předmětů. Pěkná mapa.

    Map14 - Negelida By Worm
    Negelida je velice příjemný otevřený level, v němž se pohybujete z větší části v exteriérech, takže máte dostatek prostoru pro manévrování mezi četnými protivníky. Začínáte ve skalách a postupně proniknete do širokého prostranství mezi skalami s vodní hladinou, kde musíte zpacifikovat tuhý odpor. Poté, co spínačem snížíte úroveň vodní hladiny, můžete proniknout do útrob komplexu, který se zdá být řídícím centrem. Poté ještě jednou proniknete po skalách ven, kde podstoupíte další souboje s objevivšími se protivníky. Opět je nejlépe zlikvidujete venku na otevřeném prostranství. Poté vám už žádná zásadní překážka nebrání pokračovat ve vaší pouti.

    OdpovědětVymazat
  48. TENEBRUM:
    Map 24: Darkcove
    Návrat do temných časů, aneb gotická úroveň v temnějším ladění. Musíte se dát do více směrů, abyste postupně postoupili dále, přičemž jádrem úrovně je rozsáhlý sál s temnou lebkou jako bossem. Nechybí výšková převýšení, stoupáte po schodech nahoru i dolů a postupně si otevíráte cestu k cíli. Akce je velmi rychlá, nepřátel tak akorát, líbila se mi stavba mapy, kde centrální místnost čistíte postupně v různých výškových úrovních, abyste nakonec dvířka k východu proběhli v té maximální, čímž se vám nabídne pěkný výhled. Dostavili se i noví soupeři, a to neviditelný sabreclaw a mixtura vlkodlaka, jenž při boji mizí a je na chvíli nahrazen oblakem duchů. Velice povedená úroveň. S novými monstry je hratelnost Jaedenova megawadu v úplně jiné dimenzi, než pokud by byla využita původní chudá paleta enemies z Heretica.

    Map 25: Twilight Gulch
    Mapa je tentokrát zasazena do temných skalních kaňonů, kde v kombinaci s terény exteriérových ploch likvidujete zástupy protivníků. Mapa je velice pěkně designovaná, nechybí přeskoky přes skalní plošiny, kde hrozí riziko pádu do temnoty. Mapa je rozložená do plochy, ale i přes množství klíčů je přehledná a nikterak jsem nebloudil. Kromě protivníků a tuhého vlkodlaka přibyl několikrát modifikovaný zelený drak, naštěstí slabší než boss z Hexenu, na jehož základě patrně vznikl. Je vždy přichystán před klíčovými úseky mapy a díky své rychlosti a silným útokům je mimořádně protivný. Secretů je asi dvanáct, většinou schovaných komůrek s powerupy, našel jsem jen asi šest.

    1000 Lines 2:
    Map15 - Abstract Thoughts (DMPhobos)
    Velice pěkně zpracovaná kombinace ledových ploch, zasněžených skal, do nichž je zakomponován areál základny. Boje jsou kontinuální, průzkumem do více směrů se propracujete k rozsáhlé aréně, v níž podstoupíte zkoušku bojem. Zaklínači na sloupech na vás shora útočí a raketami se na ně příliš pálit nedá, jelikož se okolí zaplní dalšími potvorami a hrozí riziko poranění vlastními raketami. A další zajímavý areál je prostor před východem. kde si postupně aktivujete výsuvné plošiny. Ale bohužel se mi nepodařilo přijít na to, jak aktivovat tu poslední, jež vede ke spínači aktivujícím plošinu k tajnému východu, jenž mimochodem není součástí tajných oblastí. Pěkná a zdařilá mapa. Do tajného levelu jsem se dostal podvůdkem, ale nic jiného mi nezbylo.

    Map31 - Crimson Complex (Dragonfly)
    Další pěkná tech based mapa, jež je laděná zčásti do tónů rudé barvy stěn. Akce na každém kroku, zajímavá explorace, chvíli jsem dokonce zakysnul, jelikož jsem přehlédl teleport, vedoucí do vyvýšené části mapy, a nemohl tak najít žlutý klíč. Trochu vadil výrazně temný koridor ve skalách, v němž se samozřejmě postavila do cesty stínová prasátka, ale i další protivníci. Na závěr vás čeká kyberdémon, na terénu výše zmíněných temných tunelů se likvidoval poměrně špatně. Východ vede přímo do tajného levelu, jiný exit přítomen není.

    OdpovědětVymazat
  49. Trošku zpětně: Pokud je někdo zaseklý v mapě 22 a neví si tam rady s bossem, když začne odrážet střely, je třeba ho nechat rozrazit bránu (tu dřevěnou), a na vedlejším náměstí ho dostat do vody. :)

    OdpovědětVymazat
  50. Map20 - Začátek vypadá moc dobře, opět jsme se dostali do lesů. Zaujala mě hudba, která je z Hexena 2. Hodně nepříjemné bylo jezírko s několika ledovými Stalkery, oni střílet přes stromy můžou, ale já ne, takže jsem jim musel vběhnout prakticky do náruče. Prakticky v celém levelu jsou tihle velice nepříjemní. Hojně se tu vyskytují průlezy nezi částmi mapy. Atmosféra celého levelu je výborná. K secretu s urnou byl docela opruz přeskákat po mostku, abych ho získal. Celkově obtížnost výrazně vzrostla, zvláště po průskoku tunely, kde vás to vyhodí vždycky do plného prostoru potvor. Zvláště u červeného klíče to bylo obzvlášt vypečené. K otevření finální brány je třeba 4 klíče, přičemž po každé aktivaci jedné páky se na prostranství objevily velmi silná monstra, ti červení dáblící ve velkém houhu už jsou dost nepříjemní. Škoda, že jsem nenašel cestu do uzamčené místnosti, kde jsem přes mříže viděl hromadu minuce a užitečných předmětů a druhej secret na římse s municí do Phoenixrodu.
    Map21 - Přibyla zde nová potvora, jakýsi ohnivý červ, který hodně vydrží a hazí hodně nepříjemné ohně, které po dopadu vybuchnou. Tady už je nutné skákat při boji. Městečko pěkné, útulné interiéry. Líbila se mi jakási svatyně, kde je nový typ čarodějek a krvavý bazének, ve kterém, když stojí, tak vám postupně zarudně vidění a zpomaluje vás to. Hudba je opět inspirována Hexenem 2. Docela mě překvapilo umístění secretu. Pak jsem si všiml, že za jednou modrou bránou jsou dveře, ke kterým je třeba najít červený klíč.
    Map22 - Pokračování města. Styl mapy se nese duchu předchozí. Co mě dostalo je Minotaur boss na náměstí. Měl několik druhů útoků a boji se dost hodilo skáníní, potom si hodil jakousi ochranou ohnivou auru, jediný postup spočíval k nalákání před dřevěnou bránu, kterou musel prorazit a až fontána s vodou mu zničila ohnivou ochranu. Tohle je opravdu revoluční nápad na klasickou Hexen hru. V této mapě nepřibyla nová mostra, ale boss to bohatě vynahradil. Mapa poměrně rozlehlá a náročná. S ohnivými červy už si umím poradit.
    Map23 - třetí část města, která se odehrává v přístavní čtvrti. Nese se to v podobném duchu jako předchozí dvě mapy. Nepřátele prakticky stejní, akorát na hřbitově souboj s další novou dáblicí, která háže i docela nepříjemné okovy. Líbí se mi v tomhle modu, že v kadžé úrovni jsou vždy vybrané druhy potvor a není to všechno namíchané najednou.
    Map24 - Přibyl nový druh Sabreclawa, neviditelný co střílí modré firebally co mají Darkimpové, vydrží toho poměrně. Jsou tu i nově vysovací kůly z Hexena a nakonec jsem narazil na potvoru nějaký skřet či co, co se proměnila v zelené duchy, které nebylo možno ničím zranit, takže nezbylo než utíkat, než se přemění zpět. Super je ten nápad, že s použitou neviditelností hráč ignoruje kůly, což se v jedné části velmi hodí. Jinak mapa kompaktnější seper prostor s kaskádami.
    Map25 - Opět se octneme na skalách a v lesích. Zde u je třeba dávat pozor, abych nespadl do četných propastí. Objevil se tu i párkrát drak, který mi připomínal příbuzného Chaos Serpent. V menších prostorech jako třeba i bílého klíče už to bylo celekm masaskr, protože vám ohněm sundá životy na 0 během pár vteřin.

    OdpovědětVymazat
  51. WTF? Nějaký monstra chybí, přes idclip je najdu, oni se probudí a jdou do té velké ístnosti abych se dostal ke žlutému klíči, jelikož mám jen 2 náboje a to ke ssg, tak to jako nedám... Map 22 100Lines, asi ten GLBOOM mě chce nasrat!!! https://ctrlv.cz/shots/2020/10/26/U89q.png

    OdpovědětVymazat
  52. TENEBRUM:
    Map 26: The Grim Fortress
    Spíše interiérová mapa, jež vás přenese do temných místností pevnosti převážně s temnými cihlovými zdmi. Akce je poměrně obtížná, díky hojnému počtu ďáblíků a pekelných ženštin, s dalšími protivníky na pozadí. Postupným průzkumem s využitím pěti klíčů se dopídíte centrální budovy, kde vás čeká boss fight. Ale takový jsem dlouho neviděl, možná díky obtížnosti a komplexnosti boje mi hned přišla na mysl hra Dark Souls, i když jsem tuto sérii nikdy nehrál. Celou dobu během průzkumu mapy jsem si říkal, k čemu budou probíjející elektrické a jinak nefunkční spínače a až při finálním klání jsem na to přišel. Boss fight je totiž vícefázový a nabídne vám přepracovaného mága z Hexenu. Začínáte v místnosti v centrální budově. Jakmile je čaroděj chráněn ochranným polem, nezraníte ho a musíte počkat na další fázi, která vám zpřístupní již prozkoumané části mapy, v nichž aktivujete zmíněné spínače a sbíráte pak orby, jež mágovi odstraní jeho ochranu. Velice zajímavý koncept, který jsem v Doomu, resp. Heretikovi ještě neviděl.

    Map 27: The Forgotten Passage
    Velice pěkně zpracovaná skládačka tmavých chodeb. V kontrastu s temnějšími oblastmi působí barevní ohňoví nepřátelé velice pěkně. Přibyl nový ohnivý minotaurek. Postupně skládáte mozaiku klíčů a zkoumáte chodby a komůrky plné nepřátel. Mapa rychle ubíhala a má spád, i když jako již tradičně potřebujete více klíčů k dosažení východu. Příjemná ale nikterak převratná mapa.

    Map 28: Bloodwood
    Dlouhá a poněkud roztahaná pouť temnými skalními cestičkami se stromy, které vám notně brání v cestě a docela rušily akční zážitek, jelikož mnohdy brzdí vaši palbu i manévrování. Přitom nepřátelé přes ně pálit mohou, aspoň se mi tak zdálo. To vše v kombinaci s tuhými protivníky a neustálou přítomností zraňující a hlavně pohyb brzdící krvavé lávy působilo poněkud frustrující zážitek. I protivníci jsou nachystáni často ve formě léček a v akci se nezastavíte. “Pobavila” zejména sukuba v domečku s oranžovými klíčem. I hojně využívaní vlkodlaci, kteří se stali nenáviděnými postavami všude tam, kde se objevili. Formálně je mapa v pořádku, ale příliš jsem se nebavil. Tím spíš, když se docela nachodíte. I když orientace není obtížná, ke konci levelu musíte běžet na začátek ke dveřím a potom zase až na úplný konec k definitivnímu východu.

    OdpovědětVymazat
  53. 1000 LINES 2:
    Map32 - Ephemeral (Aurelius)
    Druhá tajná úroveň vypadá jako hodně špatný vtip. Začínáte v temné chodbě, abyste dorazili ke třem impům, kteří drží hlídku. Jakmile spustíte palbu, objeví se všude kolem nesčetně zaklínačů, proti kterým opravdu nemáte šanci. Nevím, jak se tato záplava dá zvládnout, i s cheatem na nesmrtelnost se po chvíli vznesete do vyšších sfér díky palbě zaklínačů a level je tím pádem nehratelný. Ještě že je poblíž tlačítko umožňující okamžité ukončení mapy. Nevím, jestli je na postup v úrovni nějaký fígl, ale i s cheaty je podle mého názoru mapa absolutně nehratelná.

    Map16 - Cold Shoulder (Breezeep)
    Mapa pokračuje v tradici tech based základen, uložených na ledovém pozadí. Tentokrát je mapa poměrně rychlá, přiměřeně obtížná a bez zákeřností, jež by narušovaly tempo, potřebujete dva klíče, abyste docílili exitu. Úroveň můžete zkoumat do dvou směrů, ale vždy se vracíte zpět na úvod, abyste postupně dosáhli dvou klíčů, které se nacházejí na vyvýšených sloupcích. Povedená práce.

    Map17 - Snow Frontier (Misty)
    Mapa s nádechem gotiky, poměrně stísněná, navíc s permanentně se objevujícími monstry, která se průběžně zjevují po dosažení určitého bodu nebo aktivace tlačítka. A nejedná se o žádná ořezávátka, většinou o revenanty, takže hra spočívala v neustálém rychlém manévrování, což ve stísněných prostorách mnohdy šlo obtížně. Bojujete opět na terénu ledovců, přeskakujete po plošinkách v ledovém kaňonu a pak v uzavřené kruhové oblasti. Ve srovnání s předchozí úrovní notně přituhlo.

    Map18 - Dour Tower (Jimmy)
    Klidnější úroveň než předcházející, laděná poněkud temněji a opět s gotickým nádechem. Zkoumáte poměrně rozsáhlý komplex základny zasazený do ledovcových masivů. Po úvodním průzkumu seskočíte na vodní hladinu a zespodu zhlížíte na vysoké zdi a čistíte osazenstvo, jež proti vám vyběhne. Výtahem se pak dostanete nahoru a dobývání zbytku základny může pokračovat. Akce není tak hektická a nepřátelé jsou dávkováni v menších počtech a máte dostatek prostoru na manévrování. Jimmyho práce je zárukou kvality, tudíž i tato mapa se hrála dobře.

    Map19 - The Crystalline Vault (Scotty)
    Blížíme se k finále druhé epizody, takže postupně přituhuje. V této mapě podstoupíte tuhé boje v ledové aréně ohraničené ledovcovými masivy, pod palbou kyberdémona hovícího si na sloupu v dáli. Souboje jsou nepřetržité, při průzkumu se vám postupně otevírají skryté stěny s přívalem tuhých nepřátel. Nechybí ani kyberdémoni ve více exemplářích, nicméně na HMP byla akce zvládnutelná a skvěle jsem se bavil.

    Map20 - The Pale Helm (RonnieJamesDiner)
    Mapa představuje poměrně tuhý masakr. Na úvod na rozehřátí nejslabší zombie pidižvíci, ale vzápětí se objeví pavouk mastermind a mela může začít. Bojujete pod clonou zdí ledových skalních masivů, procházíte úzké cestičky nebo veliké ledové plochy. Největzš skrumáž představuje závěrečná bitva snad v jídelní síni, kde se na vás vrhne směs potvor všeho druhu a máte co dělat, abyste je zpacifikovali, i když je zde několik megasfér se zdravím. Opět povedený kousek, uvidíme, co nás čeká dále v další epizodě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečti si mé komentáře, zjistíš, jak se to hraje. :))) Pokud si někdy hrál D2Reload map18, tak je to něco v podobním stylu, jako ten nápad. :)
      https://youtu.be/5jF579hn1-Y
      https://youtu.be/MNf06K_biZw
      https://youtu.be/_cNByA251W8

      Vymazat
  54. Map26 - Velice rozlehlý level s 340 potvorami. Obtížnost už vylezla dost vysoko. V každé místnosti či chodbě bylo plno monster a už tu převládají ty silnější. Byla to po dlouhé době mapa, kde už mi vycházela minuce tak akorát. Netrpěl jsem sice nedostatkem, ale málokdy jsem měl plno. Jsou tu nové prvky, jako rozmístění krvavých bazénků, kterým je třeba se vyhýbat v bojích, dále jsem narazil na červené páky, které při pokusu aktivovat zraňovaly hráče bleskem. U červeného klíče další druh boss dáblice s velmi nepříjemným útokem. Magická střílna s blood útokem, která střílela velmi rychle a rovněž hodně vydržela. Množství dveří mnohé boje zbytečně komplikovalo a kolikrát to bylo víc o otevírání neustále zavírajících dveří, než střílení. Je to další mapa, kde je Hudba převzatá z Hexena 2 Na konci hodně zajímavý boss. Je to sice mág z Hexena, ale způsob jak ho porazit je hodně kreativní. Po tom co mu uberete část životů si aktivuje štít, který odráží veškeré střely. Hráč se musí stavět k červeným pákám, které aktivují jeho rudé bleskové útoky. Po aktivaci s zpřístupní další část arény a žluté magické koule, které mu schodí štít. Po ubrání další části života se proces opakuje. Hodně dobře udělaný boss. Mapa mi zabrala 50 minut čistého času.
    Map27 - Příjemná mapa v podzemním průchodu. Obtížnost a akce trochu polevila, což je po přechozí náročné mapě příjemné. Setkáme se po dlouhé době s ohnivými golemy. Hudba mi přišla, že je inspirovaná opět Hexenem 2, ale nejsem si zcela jist. Hledání klíčů nebyl problém. Našel jsem tam v jednom místě malý otvor ve zdi, který se tvářil na mapě jako schodiště, ale nedalo se tam vlíst.
    Map28 - Další lesní mapa. Hned po startu je hráč vhozen do akce. Tentokrát je les tématicky ke jménu protkán krví, což je pěkný prvek. Prostředí v mapě bylo často stísněné a skoro nikde nebylo moc prostoru k boji. U žlutého klíče byl dost problém se démonkou, která hráče prakticky hned chytla do okovů bez možnosti úniku a následovala smrt. Tady mi pomohla neviditelnost, kterou jsem snad měl z minulých map, ale později našel i v jíné části mapy. Nevím, zda je i jiné řešení, uniknout z domu se mi bez neviáditelnosti nepodařilo ani po několika pokusech. Po sebrání růžového klíče se některé mapy otevřely, aby z nich vylezly další mostra a především boj se 2 Iron Sentenel na malém prostoru plno překážejících stromů byl už docela problém. V téhle mapě mi vyšly životy a lahvičky jen tak tak. V těchto posledních levelech už mají secrety velký význam, protože se v nich dají najít lahvičky, zbroje a podobně. Mapa mi trvala přes 40 minut.

    OdpovědětVymazat
  55. Demonfear
    Map20 - Asi zatím největší mapa, vzhledem k běžné velikosti ostatní levelů. Tentokrát 100 moster místo obligátních cca 30, takže je tu i víc akce a taky je tu i více silnějších potvor. Překvapilo mě množství armor bonusů. Odešel jsem z mapy snad ze 150 armoru. Až později jsem si všiml, že některé předávají +3 a našel jsem i co dávaly +5 armoru, což už má nějaký význam.
    Map21 - Začínáte v prohlubni, nad kterou číhá mancubus na nějž můžete poštvat okolní impy.
    Map22 - Nádvoří a venkovní prostor, do kterého se postupně teleportuje celkem dost Lostsoul.
    Map23 - 60 moster, přičemž kromě slabších je tu i pár hellknightů a archvile, což v malém levelu je torhcu výzva, ale jinak bez problému.
    Map24 - Prostě jeden prostor s 33 monstry. Je tu několik revenantů, jinak pohoda.
    Map25 - Hned na začátku tu využívá bezefektový teleporty. Prostředí se změnilo do klasického techbase. Poprve potkáváme Spiderbosse a ke konci druhého Cyberdémona. Poprvé se zde dá najít BFG. Až na pár nábojů do plazmovky je tenhle wad o prvních 5 zbraních.
    Map26 - Netuším, zda tenhle level měl začít pisstolstartem, protože se mi zdá, že ten efekt, kdy vás to v exitu v předchozí mapě zabije nějak nezafungoval. Tak jako tak jsem tuhle mapu dával prakticky jen brokovnicí a minigunem, protože nábojů do plazmy v celym wadu moc nebylo a raky jsem rovněž skoro všechny spotřeboval.
    Map27 - Mapa v duchu prvního dooma, atmosférou a texturami. velká centrální místnost. Dost možná se jedná o největší prostor v tomhle wadu. Tohle už zabralo cca 5 minut.
    Map28 - Jeskyní komplex. Je to trochu změna proti ostatním mapám. Velikostně už je to taky trochu lepší. Na konci levelu se nám postaví docela armáda Baronů a další tři nás čekají ještě u exitu, kde je ještě zákeřněj crusher. Mrtvoly na zemi mi byly hned podezřelé.
    Map29 - Je dobré, že poslední mapy už nějsou tak titěrné. Hned na začátku k dispozici BFG a později u plasma. Čeká nás tu cca90 potvor a cyberdémon.
    Map30 - Poprvé jsem v tomhle wadu viděl automapu. Je tu na finále Icon of sin, ale je tu udělaný jen jako centrální stavba, kde je schovaná Romeova hlava. Stačilo si stoupnout na příhodný jeden z výsuvných sloupů a nastřílet dovnitř rakety. Co jsem si přečetl, že původní mapy jsou více než 20 let staré, kdy se ještě nepoužíval mouselook, takže dnes je to s ním tak trochu podvod.

    OdpovědětVymazat
  56. Jinak uvažuji, že si dám příští měsíc s DWmegawad Clubem pauzu, uvidíme, co autoři nachystají, ledaže by to byly zase nějaké krátké levely.

    OdpovědětVymazat
  57. TENEBRUM:
    Map 29: The Final Gate
    Finální brána, i když megawad Tenebrum rozhodně nekončí. Dostane se vám pod ruce komplexní mapa, ve které krůček po krůčku sbíráte klíče, abyste mohli otevřít bránu s bossem. Postupně zkoumáte propletený labyrint chodeb a prostranství, plných hlavně těch tužších potvůrek. Nebo těch slabších v hojném počtu. Průzkum byl zábavný a nikde jsem nebloudil, pokud tedy někde nepřehlédnete některé z četných dveří. Překvapením byly temné jeskyně na konci, kde si osvětlujete prostředí palbou ze zbraní, abyste vůbec něco viděli, a dokonce můžete spadnout do propasti ve slepých větvích cestiček. Jakmile otevřete rudě zbarvenou bránu, vybafne na vás další varianta minotaura, tentokrát v ohnivém provedení. Dokonce nabývá nesmrtelnosti a jediné řešení je zlikvidovat jeho čtyři ochranné koule pomocí rukavic. Velice pěkná práce.

    1000 LINES 2:
    Episode 4 - Marble palace planet

    Map21 - The Gardeners of Eden (AD_79)
    Mramorový palác je krásnou procházkou monumentálními architektonickými kompozicemi. Začínáte v zahradách, abyste se probojovali ke zdem chrámu s bludištěm mezi mřížemi a vodní hladinou, a pak probíháte mezi mramorovými stěnami. Seskočíte do propasti s lehce organickým vzhledem a pak postoupíte na velikou dvoranu ohraničenou vysokými stěnami hradních budov. Vyjedete výtahem do vyšších sfér a pak oblast čistíte shora. Level je s relativně lineárním postupem, bez alternativních tras, ačkoliv architektura vypadá komplikovaně, a jdete rovnou za nosem, i když cestou poněkud klikatou. To vše s pozadím relativně tuhého odporu, naštěstí si postupně doplníte munici, které příliš z minulého levelu nepřebývalo. Pěkná mapa.

    Map22 - Tuama (Major Arlene)
    Kompaktní interiérová mapa, v níž se na nás v uzavřených prostorách chystají zaklínači střežící situaci ve strážních budkách, na pozadí tuhý odpor impů, jenž je docela dobře zvládnutelný, jelikož se vám dostane do ruky berserk. Boje jsou relativně stísněné, ale ne dramaticky obtížné. Jen závěrečná skrumáž je poněkud více zatěžující. Zábavná, ale krátká mapa.

    Map23 - Oratory (Walter)
    V této úrovni bojujete v prosvětleném areálu paláce vyvedeného v pískových barvách, graficky relativně strohém, ale pěkně vybudovaném. Zkoumáte nejen interiéry, ale i exteriéry, kde se zkoncentroval nejtužší odpor. Akce je kontinuální, neodpočinete si, ale není příliš zatěžující po stránce obtížnosti. Potřebujete modrý klíč, a i když mapa není komplikovaná, chvíli mi trvalo, než jsem našel cestu k východu, díky přehlédnutí druhých modrých dveří.

    Map24 - Marblelous (Leo)
    Čeká vás další chrámový level, tentokrát v temném zelenavém zbarvení až s mysteriózním lovecraftovským nádechem díky texturám a démonickým obrazům na stěnách. Akce je kontinuální, čekají vás boje v otevřených arénách s klíči a ten největší boj vás čeká před východem, kde se velice hodí plazmová puška. Level se hraje dobře, spokojenost, všechno odsýpá jak má.

    OdpovědětVymazat
  58. Map32-Nejhorší a nejtěžší mapa!!! Mapa, která se možná inspirovala D2Reload map18, tam jste němali vůbec střílůet dokud jste se nedostali za nějaké zamčené dveře a nezabily archvile tlačítkem(Jinak se objeví, když střelíte).
    V této mapě jsou takové fialové oblasti, kde v nich můžete bezpečně střílet. Revenantí bally potřebujete k aktivovaní dvou WR funkcí skrz červené objekty. Taktéž ball má probudit Cyberdemona, anižby vás zabil, bohužel to právě u mě nefunguje kvůli complevel. Použil jsem idclip. Pak je tam archvile, co má zabít hell knighta, abych se dostal do toho sectoru. Jeden Cyberdemon mi nešel zabít, došli náboje, tak jsem musel iddqd a zabít ho fistem. Je to fakt těžká mapa, dá se udělat, ale musíte vědět, co dělat, což bych bez pomocí těch videí nevěděl.
    Map16-Měl jsem tu 0 nábojů a musel jsem je sbírat, žadný náboje k rocketům, pouze ke zbylím zbraním. Ale šlo to dát.
    Map17-Zajímavé místo. Když spadnu dolu do lávy,tak se nedostanu ven, protože to jde jen, když se nahoru zvedne jedna podlaha, abyste se dostali ke klíči. Po se brání modrého klíče to začalo být žhavější, ale po pár pokusech jsem to dal a dokončil mapu.
    Map20-Tvl, já jako debil si na konci snažím sebrat, abych měl 100 nabojů všude a zemřu v exitu. -_- Ta poslední část byla težší, ale nakonec jsem ji dal.
    Map22-Jakože si říkám, k čemu jsou ty monstra, co se nespawnou minimálně v Glboomu, a když to udělám přes idclip, tak mi nakonec dojdou nápoje a zbylé 3 Revenanty, 2 Archvile, 2 Hell of knight a 2 Mancubusi, co se vůbec nechtěli odtamtud teleportovat. Prostě bez těchto monster by ta mapa šla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. E:Teda dva cyberdemony v té mapš 32 :)

      Vymazat
    2. Map21-Za mě skvělá mapa na začínání s pistolí, líbila se mi asi nejvíc, zeleň a tak.
      Map22-Jakože si říkám, k čemu jsou ty monstra, co se nespawnou minimálně v Glboomu, a když to udělám přes idclip, tak mi nakonec dojdou nápoje a zbylé 3 Revenanty, 2 Archvile, 2 Hell of knight a 2 Mancubusi, co se vůbec nechtěli odtamtud teleportovat. Prostě bez těchto monster by ta mapa šla. :)

      Vymazat
    3. jsem musel zabít s pooužitím idbeholdv. :(

      Vymazat
    4. Díky za vysvětlení té mapy 32, velice zajímavý nápad! Ale i tak jsem se daleko neposunul...

      Vymazat
  59. TENEBRUM:
    Map 30: Citadel of Chaos
    Začíná notně přituhovat, zřejmě díky blížícímu se finále, i tak byl Tenebrum poměrně náročný i předtím. Čeká vás než 200 nepřátel na HMP. Začínáte exteriérovou oblasti s dřevěnými mosty, z níž pak vychází propletený systém chrámových prostor, chodeb a také jeskyní i exteriérů, takže vizuální ztvárnění je pestré a nenudí. V boji na vás nabíhají ti tužší a nepříjemní nepřátelé. Létající démoni, zelené i červené žínky a hlavně smrtící sukuba. Tu jsem zapomněl dříve upřesnit, kromě svých střel si vás dokonce přitahuje svým řetězem ke smrtícímu polibku. Dokonce na mě jednou vybafla ze secretu. Mapa je velice pečlivě propracovaná, ale na nastavenou úroveň obtížnosti mé schopnosti už docela nedostačují. Navíc jsem docela bloudil, jelikož jsem v jižní části přehlédl spínač schovaný za růžkem za zdánlivě pevnou zdí a pomohla až Jaedenova porada v diskusi.

    Map 31: Citadel of Chaos II
    Další velice tuhá mapa, kde smrt na vás číhá na každém kroku. Bohužel se hrála velice špatně a skončil jsem asi 3x rage quitem. Jednak díky místnostem se sloupky ve vzduchoprázdnu, další nástraha byla v jinak pěkně zkonstruované lokaci, kde musíte přeskakovat po plošinkách s vynořujícími se a hlavně instantně smrtícími kůly. V další fázi nad nimi budete přeskakovat po dalších plošinkách. Mapa je tvořena z převážné části úzkými přímými chodbami, které se opakují, občas prostřídané otevřenější místností. Ale co musím ocenit, je boss fight, kde se dokonce objeví dva bossové - již dříve přítomný opevněný minotaurus, k jehož likvidaci potřebujete asistenci druhého, ledového bosse. Velice originální nápad!

    Map 32: Citadel of Chaos III
    Poslední mapa před finále. A nutno konstatovat, že mapa je opravdu grandiózní velikosti, včetně obrovského počtu protivníků, kterých ve finále bylo na HMP přes 700. Nacházíte se v centrálním sále, odkud vedou východy celkem do 8 směrů a postupně se vám rozkládá mozaika rozsáhlého levelu. Navíc je využito tří rozměrů prostoru, takže se k některým úsekům dostáváte po jiné výškové úrovni a musíte přeskakovat mosty a trámy. Toto úskalí mi činilo problém po kompletním rozkrytí mapy a špatně jsem dostával na potřebné místo. Některé úseky se vizuálně opakují, nechybí opět otravné sloupky nad temnotou, ze kterých se často padá, zejména když jste pod palbou nepřátel. Celkově je na mě obtížnost už přestřelená, všude čertice, dívky zelené i červené, ale hlavně Jaeden nešetřil na sukubách, které představují asi nejotravnějšího nepřítele a pokud je ve stísněném prostoru, nemáte šanci. Je to tak nastaveno schválně, ale pokud bych věděl, co mě čeká, tak bych rozehrál na první obtížnost jako Matthias.

    OdpovědětVymazat
  60. Map29 - Čeká nás tu více než 300 potvor. Prostory jsou zde pěkně vymodelované, ale velmi malé, čímž znatelně vrůstá obtížnost. Především souboje v prostoru u řůžového klíče, jsou mrňavé a předveřované, takže je to tu více o otevírání neustále zavírajících dveří než o střílení, navíc bahno dává 20dmg, takže především souboj s démonkou je spíš hra na kočku a myš. Líbilo se mi tématické provedení jednotlivých částí včetně potvor, takže zde potkáme pravděpodobně celý bestiář. Pěkná byla ledová část, ohnivá část. V jeskynní byly však zákeřné ty propasti v úplné tmě, tady by se louč hodila stejně tak ve zcela temné jeskyni s jedováma čarodějkama, navíc chodit v jedovatém bahně potmě taky není žádná výhra, musel jsem si svítit jedině střílením. Po nalezení 6 klíčů nastal epic souboj s další variací Minotaur bossem. Hodně mi to připomínalo souboje s bossy v Diablu a Warcraftech. Je to o zkoušení, že hráč příjde, jak na něj. Tady vždy v určité fázi si udělal několik ochraných koulí, které měly kolem sebě štít odrážející střely a zranit se daly pouze z bezperostřední blízkosti. Teprve po zlikvidování všech spadla ochrana bosse. Tahle fáze nastala cekem 2x. Na 4 obtížnost dost náročné. Vypotřeboval jsem všechny lahvičky, unry, vardu i prsten na nesmrtelnost amunice taky vyšla tak akorát. Docela jsem zvědav, co nás čeká v posledních mapách. Čas mapy překročil 40 minut.
    Map30 - Začátek levelu začíná opravdu zostra, kdy na vás okamžitě začínají pálit červení dáblové. Po souboji s bossem, kdy mi zbylo pouze 25 hp mi nezbylo než rychle přeběhnout do malé místnosti vpravo, kde na mě číhali modifikovaní Ophidiani. Bylo to na několik pokusů, než jsem si udělal aspoň trochu místa a času se vzpamatovat ze souboje. vyčistit první místnosti bylo náročné. Všude čekalo mnoho silnějších potvor, jako Iron Lich a červení dáblové. Pak už to bylo lepší, i když v každém prostoru číhala hromada silných potvor. Naštěstí už byl prostor u centrálního nádvoří uvolněn, takže čištění okolních prostor už šlo lépe. V mapě nás čeká opět přes 300 potvor a všechno s těch vělmi silných. Taky se tu začal využívat více platforming. V téhle mapě mi munice a životy vycházely tak akorát. Hledání secretů bylo nezbytné a velmi se hodil i přenosný batoh. Našel jsem 12 ze 16 secretů a mapa mi zabrala neuvěřitelnou hodinu. Musím říct, že obtížnost znatelně narostla. Už to byl docela save/load maraton. Prvních 20 map bylo pro mě i na 4 obtížnost celkem v pohodě, od dvacítky už to znatelně rostlo.
    Map31 - Citadela chaosu pokračuje. 360 potvor je další obrovská porce. Chodby odsýpají poměrně svižně. Dost tu překážely mrtvoly oběšenců a nechuné bylo objevování duchů, kteří jsou velice otravní. Dobývání prostor. kde čekolo třeba i 6 červených ďáblíků, bylo už dost hard, obzvlášť, když jejich paprsky dávají kolem 50 damage. Cesta k modrému klíči byla obzvlášť vypečená, naštěstí jsem našel secret s neviditelností, takže jsem potom mohl ignoroval vysouvací kůly. Životy a munice tu vycházely opravdu jen tak tak, takže bez secretů by to nešlo. Ke konci jsem potkal znovu toho Minotaura z 22 mapy, kde úplně stějným způsobem se hráč musel postavit tak, aby prorazil bránu a potom ještě jednou, aby rozbil zmzlou nádobu, kde byla schovaná ledová královna z mapy18. Následně se hráč musel postavit tak, aby zmrazila minotaura. SUper nápad. Magický batoh zde najde opravdu dobré využití bez poschovávaných itemů by některé souboje byly opravdu na dlouho. Obecně v téhle mapě díky umístění těch nejsilnějších nepřítel zabraly souboje opravdu dlouho. Zvláště zcela noví nepřátelé vydrží hodně a mají často plošné útoky, takže to bylo často 1, 2x vystřelit a rychle se schovat. Tahle mapa je plná nerůznějších léček a nechutností. Mapa mi zabrala 75 minut čistého času, reálně to bylo více než 2 hodiny. Save/load jsem použit několikset krát. Můži říct, že už tyhle levely jsou zdlouhavé a moc mě to už nebavilo.

    OdpovědětVymazat
  61. Map32 - Třetí část, kde je na UV 800 monster! Abych pravdu řekl, moc se mi do téhle mapy už nechce. Tyhle poznatky jsem napsal v době hraní někdy před dvěma týdny a už jsem se k té mapě nedostal, zkrátka už nebyla chuť.

    Celkově se mi hodně líbilo pořádné rozšíření bestiáře. Navíc vždycky byl použity určité typy pro konkrétní lokace, takže to nebylo nikde přeplácané. Všiml jsem si, že zde nebyly použity ghost verze golemů a Undead warriorů, neobjevily se zde ani mágové. Super byly nové textury a prvky. Levely byly čím dál víc zajímavější a v každým se vždycky našlo něco nového. Jejich délka byla hodně velká, často mi zabraly 25-40 minut, ale ke konci hry už byly znatelně dlouhé a poslední kousky byly i na hodinu čistého času. Rovněž tam byly často využívány skripty a další zajímavé vychytávky. Naprostá pecka byla tuším mapa 18, kde to působilo, jako 5 patrová stavba. To jsou přesně prvky, které postrádám u většiny Doom wadů. Ještě bych tam přidal rozdílné ozvučení dveří a pák, jako v Hexenu a trochu bych víc ozvučil prostředí. Secrety se většinou dobře hledaly a na první průchod jsem jich našel většinou přes půlku. Ke konci mi však přišlo, že jsou všechny velice podobně řešené. Čas od času by chtělo udělat i jiné typy a nejlepší jsou ve stylu secret v secretu, jako třeba u prvního Dooma. Jinak jich bylo požehnaně a to je dobře. Jediné co mi občas vadilo příliš mnoho dveří, které v boji kolikrát zavazely. Některé prostory by to chtělo trochu víc otevřít, protože souboje se často odehrávaly v nepříjemně malých místech a v kombinaci neprůstřelnými dekoracemi hráčem, přičemž potvory přes dekorace střílet mohly (to by třeba mohlo být součást zvolené obtížnosti, že třeba na 1,2 může přes ně stílet jen hráč; na 3 všichni a na 4 a 5 jen nepřátelé. Ovšem netuším, zda je to možné naskriptovat). V první půlce to tolik nevadilo, ale ke konci hry to bylo někdy až dost otravné a kolikrát jsem musel hledat jediné místa, jak střelit nepřátele. Co mě trochu zamrzelo absence nějaké té nové zbraně. Když už je tu tolik novinek, arzenál chtělo určitě rozšířit, aspoň o jeden dva kousky. Třeba něco na způsob dvouhlavňové brokovnice v Doom2, a nějaká zbraň jako BFG by se hodila především v posledních mapách. Určitě bych se nebál sem přidat něco jako Megahealth jako v Doomovy, který by přidal +100hp do max 200. Třeba by to mohla umět Urna. Na realm667 jsem našel i magická jabka, která přidávají +5hp i nad max, jiný druh dokonce permanentně zvyšuje max hp o 5(samozřejmě lze volit). Taky jsem za celou hru nenašel louč, která by se v temných rpostorách často hodila, ale jak tu zanělo, některé věci by pak vypadaly divně. Celkově bych to zhodnotil, že je to vůbec to nejlepší, co do Heretika existuje. Pár wadů jsem hrál, ale ty využívaly pouze původní grafiky a prvky. Tohle by se dalo označit jako Heretik 2, kdyby to vyšlo před 25 lety, byla by to teprve pecka a univerzum Heretika by dopadlo možná zcela jinak a dnes velde Doom Ethernalu bychom hráli nějakou moderní verzi.

    OdpovědětVymazat
  62. TENEBRUM:
    Map 33:
    Grandiózní finále. Aréna s kyselinovými jezírky, v nichž vás čeká souboj se závěrečným bossem. Respektive s “bossyní”, jež je matkou všech těch červených čertíků, kteří jsou ženského pohlaví. Holt při boji se jim není čas koukat na prádlo… A musím říci, že jsem ji zvládl jenom s cheatem. Vrhá balvany, pálí ohnivé impulsy, po jejích útocích zůstávají na zemi plameny, jež také zraňují, takže jsem to prostě nedal. Navíc je souboj vícefázový a pokračování se děje v podzemí a s čertici se opravdu setkáte tváří v tvář. Nebudu ani prozrazovat, jaké útoky a nástrahy jsou tam dole na vás uchystány. Prostě boss tuhý jako ďas a důstojné finále celého wegawadu. Za tuto čertovskou dámu si Jaeden opravdu zaslouží poklonu, i když mě hryže svědomí že jsem ji nezvládl bez cheatů.

    Map 66:
    První tajná mapa. Je velice zajímavě designována, jedná se o hradní komplex se spletí sálů, místností a chodeb, v interiérech či exteriérech, a také v podzemních kobkách. Vaším úkolem je najít východ z hradu, jenž se nachází venku v lesních hájích. Navíc pokud se vám chce, můžete najít komplexně ukrytý tajný východ, jehož otevření podmiňují čtyři spínače, ukryté po hradě. Jde o opravdu zapeklité puzzle, a navíc spínače jsou hlídány četnými protivníky, kteří se po aktivaci neustále respawnují. Takže jedinou záchranou je únik pomocí teleportu, jenž máte v inventáři, na počátek mapy. Akce je notně tuhá a cílem mapy bylo patrně hráče potrápit nejen akcí, ale i lámáním mozkových závitů. jak vyluštit předkládané puzzle. V době psaní komentáře se mi zatím nepodařilo tajný východ najít, ale budu se snažit na něj přijít.

    OdpovědětVymazat
  63. 1000 LINES 2:
    Map25 - Metamorphism (elend)
    25. úroveň navazuje svým vizuálním ztvárněním na předchozí, opět se pohybujete mezi zelenavými zdmi, tentokrát ovšem jsou chodby daleko rozlehlejší do plochy. Akce je v podstatě kontinuální, zprvu vypadá jednoduše, ale nebojte se, přituhne. Zejména ve dvou arénách s klíči v pěkném démonickém stylu a také na závěr na nádvoří před východem potkáte další srocení mutantů. Mapa se hrála velice dynamicky, akce příjemně obtížná.

    Map26 - Heavenly Gantlet (LowGcifer)
    Začíná notně přituhovat a tato hradní mapa je toho důkazem. Hned na začátku invaze revenantů za vaše záda a venku na nádvoří to samé, neustále se objevují nové přívaly nepřátel a jelikož není příliš místa, souboje jsou notně obtížné a akce běží od začátku až do konce. Největší skrumáž je na závěr, ale tam se dá využít nesmrtelnosti a závěrečná bitva byla zvládnutelná poměrně dobře. Mapa byla vystavěná velice hezky, nicméně krásu architektury jsem příliš pro intenzivní akci nevnímal.

    Map27 - THUNDERBASTARD (an_mutt)
    Další obtížná úroveň. Lehce goticky laděná rozsáhlejší mapa, která notně prověří vaše reflexy. Mapa je spletitá a často jsem ztrácel orientaci, neboť ačkoliv komplex vypadá jednolitě, musíme se mezi jednotlivými úseky mapy přesouvat teleporty a místy jsem se ztrácel. Akce je dynamická po celou dobu, ačkoliv zpočátku se objeví jenom pár základních protivníků. Postupně obtížnost naroste a kontinuálně se objevují nepřátelé různých typů včetně kyberdémona, spidera masterminda i zaklínačů ve skupinkách. Level je propracovaný a kromě horší orientace se hraje velmi slušně.

    Map28 - The Halls of Reckoning (Bridgeburner)
    Blíží se konec. A tak 28. úroveň představuje typický slaughter fest. Hned po startu vidíte pěkně seřazený zástup nepřátel připravených k tomu, aby se do vás pustili. Máte možnost jim utéct, ale čekají vás v obou případech další oblasti naplněné nepřáteli, kteří se na vás postupně vrhají. A těch těžších, žádní impové či zombie vojáci. Masy protivníků jsou poměrně stereotypní a podobný typ map příliš nemusím. Po architektonické stránce vás čekají arény na pozadí hradních stěn, ale neustále se objevující nepřátelé včetně bossů mě prostě nebavili.

    Map29 - Marble Tombstone (Bauul)
    Tato mapa je v podobném stylu jako předchozí, nicméně se mi hrála podstatně lépe. Jednak možná díky atmosférickému zpracování včetně soundtracku, a také tím, že masy nepřátel nejsou dávkovány najednou, ale spíše s postupně gradující obtížností. A mapa se dala zvládat podstatně lépe. Jako rozehřátí před Icon of Sin vynikající.

    Map30 - Eldritch (RonnieJamesDiner)
    Poslední mapa, hektické souboje na pěkně zpracovaném podkladě. Přístup k palebnému stanovišti pro likvidaci Romerova mozku se nachází na vysoké věžičce, k níž ovšem musíte získat všechny tři klíče. Běháte po úzkých cestičkách na zdech tyčících se nad černou temnotou a pád rovná se smrt. Do toho monstra s neustále přibývajícími příděly z útrob Ikony. Takže musíte nejen bojovat, ale též citlivě manévrovat. Nicméně akce se jeví zvládnutelná, i když na třetí obtížnost jsem nakonec použil cheat pro nesmrtelnost. Pěkná a docela originální mapa na závěr.

    OdpovědětVymazat
  64. 1000 LINES 2:
    Bonus maps

    Map33 - Boreas (Aquila Chrysaetos)
    Malá a kompaktní mapa, jež směšuje tech based základ s ledovými skalními stěnami. Akce je rychlá, ale férová, ohánět se musíte hned od počátku, kdy se na vás sesypou mutanti a hbitým manévrováním a střelbou jim musíte uniknout. Vzápětí proniknete do exteriéru a vrátíte se do budov, kde svou misi dokončíte. Velmi dobře hratelný kousek.

    Map34 - Horseshoe of Death (DJV)
    Poslední mapa megawadu je již rozsáhlejší. Pobíháte po ochozu před vstupem do základny, opravdu ve tvaru podkovy, ovšem musíte zapátrat po okolí a vrhnout se do kyseliny a skalních jeskyní, kde se dopídíte k modrému klíči. Dále akce pokračuje v nastoleném tempu, obtížnost přiměřená a stavba základny i okolí povedená. Byl jsem spokojen a další klubový megawad je za mnou.

    OdpovědětVymazat
  65. Report z 1000 Lines 2
    http://doom.starehry.eu/?p=6694

    OdpovědětVymazat