sobota 1. května 2021

DWmegawad Club CZ - Wolfenstein: Blade of Agony - květen 2021

Wolfenstein a Doom k sobě měli odjakživa blízko. Stejní vývojáři jsou jen začátek. Doom 2 obsahoval dvě úrovně ve Wolfenstein stylu a ani moderská scéna se nenechala zahanbit. Ve skutečnosti jeden z prvních wadů co jsem kdy hrál obsahoval Wolfovské úrovně. Projekt WolfenDoom převádějící nejen původní levely, ale i mnoho modifikací Wolfensteina, netřeba představovat. Blade of Agony je pomyslným vrcholem tohoto vývoje a včera po více než čtyřech letech vývoje vyšla závěrečná třetí epizoda. Součástí vydání jsou i úpravy a opravy předchozích dvou epizod a tak je nejlepší příležitost projít si celý projekt. 


Pravidla jsou jednoduchá. Cílem je dokončit wad do konce měsíce. Obtížnost a jiná nastavení jsou čistě na vás. Diskutovat se smí vždy maximálně o levelu odpovídající aktuálnímu datu (například 6.8. maximálně o levelu 6). Není samozřejmě nutné psát každý den, ale čím větší aktivita, tím lépe. Bude to sloužit i jako motivace pro ostatní. Připojit se může jakýkoli zájemce a to kdykoli, není nutné začít prvního. Začněte klidně i když si nejste jisti zda to stihnete dohrát, jakákoli účast je fajn. Hlavní cíl je společně si zahrát a probrat kvality aktuálně zvoleného wadu. Hlasování probíhá na originálních stránkách a já se budu řídit tam zvolenou hrou. Vítány jsou i screenshoty nebo videa z hraní. Pokud budete chtít na konci měsíce zveřejnit delší text, tak mi ho pošlete a já ho přidám do článku.

Odkaz ke stažení: Blade of Agony

Návod na spuštění: Tentokrát není nic třeba, ke stažení je i ve standalone verzi. Stačí rozbalit a spustit.
 
Zde budu přidávat některé zajímavé screenshoty, především asi easter eggy. 

Finální statistiky účastníků po první epizodě:

Red

Anorak

Leebigh
Finální statistiky účastníků po druhé epizodě:
Moravectomasekcb

Anorak

Leebigh

140 komentářů:

  1. Je třeba si opravdu BOA zahrát od znovu. Česká lokalizace, odlišné animace nepřátel, detailnější grafika, zdá se mi i přístupnější hratelnost, prostě skvělé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Česká lokalizace mě dost překvapila. Každopádně večer jdu na to.

      Vymazat
  2. První level kompletně prošmejděn. Hra je přesně tak skvělá jak si pamatuji. Nové kotouly nepřátel zpestřují hratelnost, ale zatím se mi zdají divné do této hry. Už úvodní hub - základna - nabízí mnoho aktivit a narážek. Od jiných her id Software po Star Trek :-) Potěší také ocenění práce Laz Rojase a jeho práce na WolfenDoomu. Do článku jsem přidal odkaz, kam se pokusím přidávat zajímavé screenshoty.

    OdpovědětVymazat
  3. No začalo to dost potupně, po čtvrt hodině bloudění po zabití pana doktora jsem se musel podívat na youtube, jak ten první level opustit. Je vidět, že jsem těmhle střílečkám odvykl.
    Vadí mi dvě věci, jednak ten doomovský klouzavý a setrvačný pohyb a druhak to, že nemířím přes mířidla ale někam mnohem výš. To nastavení je tam tak robustní, že si nejsem jistý jestli to třeba nejde přenastavit. To mi ještě připomnělo, můžu si nějak vyvolat předchozí (poslední) konverzaci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si se pohyboval teprve po té základně, která slouží jako hub vždy před každým levelem. V nastavení hudu si můžeš zapnout zaměřovač, ať víš kam střílíš. Nastavit to moderně na mířidla asi nejde nebo netuším jak.

      Vymazat
    2. Ne ne, já myslel Tunis, tam jsem kuchnul doktora, ale nevěděl jsem, že mám tlačítkem spustit bránu a tak nějak intuitivně jsem se teda snažil dostat na začátek mise. Třeba mi to po vysílačce říkali, proto ten dotaz na to si tu konverzaci zopakovat. Zmateně jsem tam potom pobíhal i na házení granátem na díru došlo:)

      Vymazat
    3. Neboj, já to hraju už potřetí a ten spínač jsem přehlédl taky :-)

      Vymazat
    4. Jinak ty různé informace se dají přečíst v konzoli, ale z hlavy nevím co všechno tam je. Ale tady tento spínač myslím zmiňovaný není, ale je u něj monitor. Ale přehledne se snadno

      Vymazat
  4. Vypadá to dobře, začínám epizodou 1 a zkussím pak další, ta čestina je dobrá, ale prej našel jsi tajemství. :D Nevím, v eng mi to zní dobře secret. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V 1. mapě jsem nenašel všechny poklady, uvidíme, jak mi to půjde dál.

      Vymazat
  5. Konečně jsme se dočkali a Wolfenstein - Blade of Agony (dříve WolfenDoom) vyšel v kompletní verzi se všemi třemi epizodami. Navíc ve značně vylepšené verzi s úpravou i předchozích dvou dříve vydaných epizod. Kromě české lokalizace máte k dispozici hi-res modely nepřátel, ti disponují novými animacemi, kupříkladu úhybnými kotouly, které, pokud vím, si z dřívějších edic nepamatuji. I úrovně prošly vyladěním a určitou úpravou, v té první se mi například zdá, že máme více munice. Modifikace je celkově přívětivější a například nastavení kvality zobrazení je shrnuto přehledně do souborných přednastavených konfigurací, které si zvolíte dle vašich požadavků na kvalitu a rychlost. Nekoná se tedy složité nastavení kvality trávy, stínů a podobných prvků jako dříve. Jsem rád, že jvempire zvolil pro květnový měsíc právě tuto modifikaci, i tak bych ji tak jako tak podrobil recenznímu zkoumání.

    OdpovědětVymazat
  6. M1 - Operation Speerspitze
    Po tradičním breefingu se ocitáte v horkém Tunisu. Na periferní bezvýznamnou základnu je zde přítomno neobvyklé hemžení nacistů a je na vás, abyste vypátrali co nejvíce informací, co se tu vlastně děje. Prostředí je opravu reálné a věrné. Doom engine opravdu vytuněný na maximum. Zkoumáte pískové exteriéry a infiltrujete postupně budovy nepřátelského velitelství. Sbíráte klíče, informace, dokonce jsem našel i dokument shrnující všechny secrety v mapě. Akce je intenzivnější zejména díky nepřátelským úhybným manévrům a nacisty je tak obtížnější trefit. Tiché zabití nožem je obohaceno o ukazatel, což kvituji s povděkem, jelikož v minulých vydáních mi stealth likvidace Němců zkrátka nešla. Postupně infiltrujete laboratoř, zabijete dr. Schabbse juniora a ukořistíte materiály o jeho projektu. Trochu jsem pak tápal, jelikož jsem zapomněl aktivovat tlačítko, otevírající bránu k východu, a tak jsem chvíli bloudil. Což je určitá daň za komplexnost úrovní a musíte být bedliví za všech okolností. A přitom jsem tuto epizodu již dvakrát hrál. Podařilo se najít všechny secrety i dokument pro dr. Eisenmanna.

    OdpovědětVymazat
  7. M2 za mnou a začíná mě to bavit. Na druhou misi je to ale pořádně náročný, ještě že nepřátelé mají friendly fire. I tady se mi povedlo otevřít bedýnku, za rohy se koukám, ale vyhledával poslední minci to zas ne. Plamenomet byl skvělý v tý uzavřený aréně s mutanty, kde jsem použil panzerfast asi ti co hráli ví. Odstřelovačka mi zatím příliš nesedí, v týhle misi to tak nějak vždycky vyšlo, že o mě nepřítel věděl a byl někde za pletivem. Ale snad přijdou lepší setupy kde ji řádně využít. Zabíjení nožem ve stealthu je u mě pokus omyl, asi ho budu využívat jen na záchodcích:)
    Jinak mi nešlo využívat stacionární zbraně (kulomety), jestli na to není nějaký fígl tak by to byl dobrý námět na zlepšení.

    OdpovědětVymazat
  8. Druhá mise splněna. Zatím se mi daří plnit vše na 100% a rád bych to tentokrát vydržel celou hru, kvůli tajnému levelu. Pamatuje si někdo, zda byl i v původní verzi na základně ten NES?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl tam NES, ale s jinou hrou mám dojem, ten Keen tam nebyl

      Vymazat
  9. M2 - Operation Exodus
    Cílem druhé mise je osvobodit zajatého agenta Ryana, jenž je držen ve vězeňském komplexu Saint-Jean někde ve Francii. Tentokrát budete rozplétat labyrint nacistické základny a musíte nalézt cestu do přísně střeženého vězeňského komplexu. Mise je neskutečně pestrá a v žádném případě nejde o slepé střílení a cestu rovnou za nosem. Brána vedoucí k vězení je uzavřena a vy musíte propátrat dvě budovy po stranách, abyste se vůbec dostali ke svému cíli. Zejména vědeckovýzkumný komplex je propracovaný a čelíte nejen útokům zombies, ale zaplavete si pod hladinou a čelíte útokům nebezpečných žraloků. Po otevření kýžené brány se poprvé setkáte s minovým polem, které by mělo jít projít s opatrností i bez detektoru min, který můžete zakoupit u Sgt. Rojase v jeho obchůdku. Po střetnutí s ostřelovači jste u cíle a infiltrujete věznici. Vaše cesta bude komplikovaná jednak díky nabroušeným nacistům, které jste vyrušili z jejich zatuchlého klidu, ale také musíte najít správnou cestu v labyrintu místností a cel. Objevují se průběžně minibossové a na závěr dva poněkud tužší supervojáci. Na konci mise poprvé použijete Panzerfaust, abyste zlikvidovali smrtící transportér. Mise drží nastavený vysoký standard, a i když jsem minul dva secrety, dokumenty dr. Eisenmanna, které potřebujete k odemknutí tajné mise, jsem našel bez problémů. Doporučuji si zapnout komentáře vývojářů, které ilustrují, jakou dlouhou cestu modifikace po dobu vývoje urazila.

    OdpovědětVymazat
  10. Velice jsem uvítal možnost globálního nastavení a díky tomu mi hra běhá naprosto v pohodě a nemusím laborovat v nastavení. Jak už jsem zmínil první 2 epizody jsem už kdysi sehrál. Hry využívá GZDoom engine opravdu na maximum a je neuvěřitelné, jaké všechny možné efekty to má. Mod využívá textury a zvuky z mnoha klasických her jako Wolfenstein, Duke, Blood, Shoadow Warrior, Thief a mnoho dalšího. Rozjel jsem hru na 4 obtížnost stejně, jako při mém prvním průchodu. Už jsem sehrál první mise a zatím to zvládám. Změny oproti původu tam zas tolik není. Zato jsem rád, že už je to vyladění a hraje se to dobře. Akorát ta mechanika jak nepřátelé uskakují je taková divná. Nením zda tyhle kotouly by zvládli vědci, mechanici prostě všichni.

    OdpovědětVymazat
  11. M3 Zákopy v Normandii. No tady se můj počítač začal poprvé zakuckávat, to asi dělá to množství střílen, tanků, min, stromů a nácků... Místo snížení detailů jal jsem se snížit počet těch nácků. Řádné jsem využil zbraňový repertoár - do zákopů a prozkoumávání rohů krátkých chodeb brokovnici, venku proti kulometným hnízdům a nepřátelům zdálky pušku a na čištění místností granáty a samopal. Opět jsem párkrát zabloudil, ale při tý velikosti a členitosti mapy se divím, že tak málo:)

    OdpovědětVymazat
  12. Už úvodní základna, ze které vyrážíte na jednotlivé mise ukazuje, co všechno zvládne GZdoom. Navíc po každé misi se prostředí trochu mění. Jednou je mlha, jindy noc, den a podobně. Jsou tu udělané i jednoduché rozhovory, nebo obchod, kde si můžete zakoupit vybavení do další mise. Dá se tu koupiut sérum, které zvýší permanentně max životů o 5. (Tuším, že se dá až do 150HP)
    E1M1 - První mise v Tunisu evokuje první misi v Medal of Honor. Noční základna ukazuje, co vše GZdoom umožňuje. Oproti původní verzi tu nějaké změny jsou, ale už si nevzpomenu na detaily. Určitě je tu více munice, což přišlo vhod, protože tu s ní byly dříve problémy.
    E1M2 - Před touto misí je dobré si koupit minohledačku, protože je třeba projít přes minové pole. Miny se dají odhalit i bez ní, ale je třeba si dobře všímat nenápadných kopečků v terénu. Mapa je opravdu komplexní. Tentokrát nás čeká infiltrace do věznice, abychom zachránili parťáka. Předtím však projdeme základnu a laboratoře, kde se provádějí tajné experimenty a narazíme i na zombie vojáky vrhající sekáčky, kteří známe už z dob prvního Wolfensteina. Laboratoře jsou opravdu do detailů propracované. Čeká nás i plavání ve vodě a nekonec ve věznici najdeme parťáka, se kterým je třeba si prostřílet cestu ven.
    E1M3 - Operace Overlord snad nesmí chybět v žádné hře z 2světové. Jsou tu rozlehlé venkovní prostory, systémy zákopů, které je nutné využívat, protože po vás pálí z úkrytů nepřátelská vozidla a samozřejmě komplexy bunkrů. Hlavním cílem je najít výbušniny a odpálit několik flaků. Tentokrát jsem neodhalil jeden secret, i když jsem věděl kde přesně se nachází, akorát mi chyběla lopata. Tu jsem někde přehlíd. Tahle mise ukazuje plno efektů, které hra nabízí. Pěkné jsou přelety letadel, rozbouřené pobřeží ostřelované spojeneckými loděmi. Tady je to trochu i o náhodě a není dobré se zde držovat dlouho, protože vás může trefit nějaká střela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lopata je ve venku, u hrobu kde byl klíč. Jinak je třetí mise pěkně rozlehlá a náročná na PC.

      Vymazat
    2. Teď už si vzpomínám. Lopata vypadá jako dekorace a neuvědomím si, že je to zbraň a předmět. Těch pár minutých pokladů nevadí, protože později je toho tolik, že čelověk pomalu ani neví, co koupit. HP už po 4 mini mám na 150. Je možné zakoupit batoh, kompas a potom třeba nějak ty životy do zásoby. Syslit to nemá smysl, protože, co si pamatuje max zlata je 999. Jinak ve 3 misi se mi to taky občas zaškublo. Engine není na tohle prostě původně zamýšlen a naráží tu na své limity. Ale rozhodně mi to běhá líp, než první verze.

      Vymazat
  13. Ve čtvrté misi je opět nutné zničit obrané kanóny, tentokrát kvůli umožnění likvidace přehrady. Mimo tajných dokumentů ukrývá zajímavé tajemství i sejf skoro na spodku přehrady.

    Teď pozor bude velký spoiler. Nalezená cartridge zpřístupní po zasunutí do NESu Keen 4 level ve 3D. Opravdu skvěle nostalgický zážitek. Schválně jsem se podíval na starší verzi BoA (EP1+2), NES tam je, ale v přehradě jsem sejf nenašel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Akorát jak se do toho sejfu dostat :-D

      Vymazat
    2. Pokud jsi našel cestou všechny dokumenty, tak se to dá.

      Vymazat
    3. Taky mě to zajímá, dokument mám, dávám 13, 12, 0, 9 dám enter, ubuď se nic neozve nebo jo, ale neotevře se to a dělám to po ssměru šipky.

      Vymazat
    4. Jo ve starší není, jsem chtěl najít návod na ytb, ale ten co to natářel, tak je to stará verze. :( Super jsou papíry(nevím, zda jsou ve včech mapách nebo jen v některých), které když najdu, tak mám přehled o tom, kde jaký secret je. :D

      Vymazat
    5. A kde přesně je ta všc na Keen 3D? Asi to dnes nedohraju, když nevím, jak na ten safe. :(

      Vymazat
    6. Kód je 13, 12, 9, bez té nuly. Zadává se první po směru šipky, druhý proti a třetí zase po. Pak na základně dej cartridge do NESu, dole u toho vědce, kterému se nosí dokumenty.

      Vymazat
    7. Na kód jsem přišel, akorát se mi tedy nepodařilo sejf otevřít
      Ty čísla se potvrzují myšítkem nebo Enterem?

      Moravectomasekcb - vypadá to že dokumenty budou ve všech, zobrazují se totiž na kompasu jako ikonka otazníku

      Vymazat
    8. Potvrzoval jsem to tuším enterem. Dokumenty jsou všude kromě poslední mise.

      Vymazat
    9. Aha, otevřelo se to až, když jsem šel neprve po směru hodinových ručiček. :D

      Vymazat
  14. Čtvrtá mise je mnohem přímočařejší než mise předchozí, cíl je přitom obdobný - tentokrát místo děl vyhazujete do vzduchu flaky. Říkal jsem si, že těch lékárniček je tady nějak moc - no na konci při backtrackingu a posilách nepřítele jsem už věděl proč jich je tolik. Je tu prvek, který ve střílečkách nesnáším a to je, že hned po vystoupání po žebříku do vás šije nepřítel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam je to hodně neférové, kdy zvlášť na 4 obtížnost tam člověk nemá šanci. Naštěstí se dají využít granáty.

      Vymazat
  15. E1M4 - Tentokrát je třeba zlikvidovat opět kanóny. Tentokrát na přehradě. Čekají nás boje na hrázi i jejích v útrobách. Level je tentokrát trochu kratčí, ale stále perfektně propracovaný a akční. Po zničení posledního kanonu přijdou nepřátelům posily a při zpáteční cestě ve velkých houfech už představují velkou hrozbu. Hodně jsem tu využil granáty. V této mapě jsem také otevřel sejf se speciální kartou, kterou je možné využít po misi v laboratoři. To co jsem dostal, mi vyrazilo dech. Regulérně si můžete zahrát Commander Keena ve 3d prostoru. Je tu všechno, nepřátelé, předměty ke sbírání, zbraň, textury, překážky, levitující plošiny, klíče. Dokonale převedená stará klasika se vším všudy. Tohel je dobrý základ pro samostatnou hru Comander Keen 3D. Možná se dočkáme.

    OdpovědětVymazat
  16. M3 - Operation Overlord
    Operace Overlord, tedy vylodění v Normandii, nesmí chybět snad žádné hře z Druhé světové. Tady ovšem je tento konflikt pojat poněkud jinak a mise je časově zařazena ještě před vlastní invazi. Blazkowicz musí zlikvidovat kanóny, které mohou ostřelovat spojenecké loďstvo a způsobit zbytečné ztráty. Ocitáte se na lesní cestě v lesíku a postupně pronikáte do systému nepřátelských zákopů, které jsou realisticky ostřelovány krycí palbou, takže vykukování z okopů je smrtelně nebezpečné a krytí je zde nezbytné. Po vyčištění zákopů můžete postupovat více směry a postupně zkoumat pláž zasypávanou bombami, nádraží s polním velitelstvím a podzemním krytem a hlavně rozsáhlý komplex základny, jež předchází věži, ve které jsou uloženy zbylé flaky. Přiznám se, že tuto misi nemám příliš rád, pokaždé jsem trochu tápal, jelikož ke kanónům mimo věž se musí najít i nálože a orientace zkrátka není úplně ideální. Jinak ke zpracování prostředí nelze mít výhrady, všechno dokonale realistické a atmosférické. Musel jsem zredukovat detaily na medium díky zrnitým efektům počasí, jelikož mi způsobovaly pokles frame rate. Ne že by se to nedalo hrát, ale cukání bylo chvílemi znatelné a dávám přednost plynulosti. Oceňuji opět v tomto směru sumární nastavení, jež se dá pohodlně přepínat.

    OdpovědětVymazat
  17. Pátá mise se odehrává v Paříži. Venkovní lokace není příliš rozsáhlá, ale okolní domy a podzemní katakomby to plně vynahrazují. Kompletní průzkum zabral hodně času, především kvůli jednomu secretu. Tentokrát nepomohla ani nápověda v nalezeném dokumentu, která odkazuje na cihly. Soustředil jsem se tedy primárně na cihlové zdi a ono to nakonec bylo v obyčejném béžovém stavení. Nalezl jsem také poslední dokument, takže mě čeká operace Eisenmann.

    OdpovědětVymazat
  18. Mise v Paříži vyžaduje vyšší nároky na estetiku a to pátá mise Wolfendoomu rozhodně splňuje. Už na základnu dorazí Marlene Dietrich, následuje skvělé atmosférické video a jste v Paříži. Spojíte se s francouzským odbojem, překazíte Němčourům pijatiku v místní kavárně a kasinu, vykradete banku a vyzdobíte jejich krví i místní hotel. Jsou tu i známé katakomby, kde jsem byl s životem opravdu na štíru a zjistil, že netopýři s pavouky dokážou být nepříjemnější než celá jednotka SSmanů. Duchy jsem umlátil lopatou. Závěrečná řež konečně dá možnost využití stacionárního kulometu. Moc povedená mise.

    OdpovědětVymazat
  19. E1M5 - Jedna z nejlepších misí nás zavede do Paříže. Čeká nás tu průzukum budov, kasína, banky, hotelu, ale i katakomb, kde žije všelijaká havěť a je tu také místo, kde jsou zvláštní duchové a mágové též ze starého Wolfa. Dokonce jsem v katakombách našel secret s Asterixem a Obelixem. Po vyčištění většiny budov poté přichází invaze a je třeba ubránít kanón. Nepřátelé chodí po vlnách a k dispozici jsou palposty a spoustu dalších krytů. Tady je to trochu upravené, protože před tím přicházeli v kuse a pamatuju, že jich bylo doslava stovky. Teď je to vyváženější.

    OdpovědětVymazat
  20. M4 - Operation Chastise
    Čtvrtá mise je opět záškodnická. Musíte fašistům vyřadit flak kanóny na překrásně zpracované přehradě. Architektura je impozantní, procházíte se po cestě s krásným výhledem, kolem vás na jedné straně přírodní vodní plocha a naproti pod vámi vidíte komplex přehrady. Pokud zpacifikujete bohatý odpor, likvidace vystavených kanónů je hračkou, ovšem k tomu dalšímu na dně přehrady se musíte poctivě probojovat. Vstoupíte do komplexu, kde se opět poměrně lineárně prostřílíte ke svému cíli, poslednímu flaku. Zkoumáte nejen chodby, ale i četné vedlejší místnosti, Do akce je zakomponován i zachráněný agent Ryan, který slouží jako nehratelná vedlejší postava, jež vám kupříkladu otevře výtah nebo komentuje situaci a ukazuje vám cíl mise. Boje jsou docela tuhé, nepřátelé vás provází na každém kroku, a nejen na cestě tam, ale i zpátky po likvidaci posledního kanónu, v tomto případě je invazi posil docela náročné zlikvidovat. Jak píší kolegové, docela zákeřní jsou čekající Němci nahoře na žebříku. Jako bonus vás čeká první Nintendo kazeta, jež vám odemkne na základně bonusovou hru - 3D klon Commander Keena. Je neuvěřitelné, jak autoři svoji hru vyšperkovali zdánlivě nepodstatnými, ale potěšujícími detaily. Ke cartridgi se ovšem musíte prokousat docela obtížným louskáním systému zámku k trezoru. Ale nakonec se mi dobrá věc podařila.

    OdpovědětVymazat
  21. B. J. Blazkowicz se vydává do Paříže, aby pomohl odboji a užil si dokonale vizuálně vyvedeného prostředí francouzské metropole. Pátá mise je opravdu komplexní a neuvěřitelně propracovaná a rozsáhlá. Ocitnete se uprostřed Paříže, kolem jedné z odboček Seiny přepažené mostem, obklopeni činžovními domy. Předtím ovšem musíte proniknout kanalizací a zaplavat si pod vodou, abyste se dostali do základny odboje. A pak se rozjede vlastní mise. První fáze, kdy musíte zneškodnit bombu pod mostem, je poněkud frustrující, jelikož zprvu nevíte, co vlastně máte dělat a vodní kanál je po okraj naplněn bombami. Takže vám asi chvíli potrvá, než se podaří najít a deaktivovat nálože. Pak se teprve můžete vrhnout na již klidnější plnění úkolů, jež se postupně na vás vrší. Průzkum kasina, banky, hotelu, bádání v katakombách, pokud tedy najdete speciální klíč, nalezení artefaktu v muzeu a mnoho dalšího. Na závěr pak čelíte za střílnou kulometu invazi nepřátelských vojsk a musíte před nimi ochránit váš kanón. Musím konstatovat že mnohé části mise byly upraveny, aby byly přístupnější. Závěrečný příval Němců je rozdělen do jednotlivých vln, takže není tak frustrující. Upraveny jsou katakomby plné duchů, stejně tak je pěkně vyznačeno místo pro vstup do podzemí, které dříve šlo snadno přehlédnout. Mapa je velice zábavná a hraje se skvěle, zejména díky pestrým a originálním lokacím, četným vtípkům, zábavné akci i dlouhé herní době. Jelikož se mi podařilo najít všechny Eisenmannovy dokumenty, nastává v další fázi bonusová tajná mise.

    OdpovědětVymazat
  22. Ten Keen byl boží, nenašel jsem jeden poklad(item), ale jinak dobrý. :D Trochu těžší přejít jednu část na tom červeném hopíku, ale dal jsem to. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A Paříž jedna s nejlépších map, fakt dobrý design, sklepy/kanály/katakomby strašidelné, hlavně s pavouky a netopýry. :D

      Vymazat
  23. Operace Eisenmann začíná u vlaku. Je nutné se venkovními lokacemi probít až do komplexu na výrobu mutantů. Následuje postupné umísťování náloží do stále nižších podlaží komplexu. Po zničení výroby, které je časově omezené následuje úprk k vlaku a evakuace. Časový limit je nepříjemný a kvůli nalezení secretů jsem vždy prošel část úrovně pomalu, vše odhalil a pak to vzal naostro. Ke konci jsem měl opět problémy s plynulostí.

    OdpovědětVymazat
  24. Konečně máme všechny dokumenty k projektu a tak se jede do podzemního komplexu. Začátek v lese je klidný, po vstupu do komplexu však začíná odpočítávat nepříjemný limit a mise se tak stává adrenalinovou a zběsilou. Tentokrát nějaký hledání pokladů a opatrné nakukování nepřicházelo v úvahu. I s náboji je to na štíru a párkrát jsem musel použít lopatu a se zdravím to bylo v mém případě také divoké. Úsměvné je, že nacisti ovládají Francii a Tunis, ale k Československým hranicím se spojenečtí vojáci přepravují vlakem:)

    OdpovědětVymazat
  25. E1M0 - Tajná úroveň, která se zpřístupní po nalezení všech dokumentů (v každé misi po jednom). Začátek je v duchu opatrného průzkumu a hledání sniperů. Občas se do cesty přimotá tank. Po probojování se ke vstupu, přichází náročnější část, kdy se spustí odpočet 25 minut, během kterých je třeba položit bombu na tři bedny s toxickým materiálem a porazit poměrně odolného bosse. Průchod 3 patrovou velice pěkně zpracovanou základnou je potom takovej speedrun a není čas se tu kochat prostředím, což je docela škoda. Doufal jsem, že to v této verzi trochu upraví. Ovšem netuším, zda je limit rozdílný na obťížnosti. Na konci mi zbyly cca 4 minuty a to jsem se nikde moc nezdržoval. Je určitě vhodné si uložit na více pozic a pokud cesta k první bedně zabrala více než 8-10min, je lepší začít znovu.

    OdpovědětVymazat
  26. E1M6 - Finále první epizody je ve velkém stylu. Vracíme se do Tunisu, tentokrát do pouštních chrámů. Mapa je velice pěkně zpracovaná, jednotlivé chrámy, svatyně, jeskyně, podzemí plné pastí, vše naprosto do detailů. Do toho ještě zuří pouštní bouře. Evokovalo mi to i egyptskou část Hexena2 a téměř zapomenutou střílečku Exhumed/Powerslave a celé to má nádech Indiana Jonese a Tomb Raidera. V poušti mě zarazil opravdu velký voják, co vydržel asi 6 ran z brokovnice a vypadlo z něj dost munice. Některé pasti mi při prvním průchodu daly zabrat ale teď podruhé už mi to přišlo celkem ok, když už vím, kde mě co čeká. Na konci už čeká kopí osudu a cosi zvláštního jako boss. Na konci však čeká jedno nemilé překvapení.
    Celkově se první epizoda od starší vere až tak neliší, ale zato lépě jsou zpracované efekty, třeba nad lávou se vzduch vlní, stejně tak po použití plamenometu. Pouštní bouře v Tunisu, deště mlhy, prostě všechno je tu perfektně zpracované.

    OdpovědětVymazat
  27. Poslední mise je parádní ale také těžká. Ani ne tak nepřáteli jako množstvím pastí a plošinkových částí. Bohužel jsem také nepříjemně bloudil objevuje se zde poprvé princip posuvné stěny a po stylovém jízdě vozíkem jsem se zase plahočil zpátky, protože mi chyběl tyrkysový klíč. No a nakonec se ani oslava nekonala.

    Tady jsou moje statistiky:
    www.pasteboard.co/K0OMy4n.png

    OdpovědětVymazat
  28. Závěrečná mise je opravdovým vrcholem epizody. Krásná stylizace, zajímavá úroveň plná pastí a všudypřítomný Indiana Jones. Celkově je finální verze první epizody příjemně dotažena a doplněna o detaily.

    Na konec článku jsem přidal finální statistiky jednotlivých účastníků. Kdo se chcete přidat, pošlete screen nebo dejte odkaz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslal jsem ti do pošty na DH

      Vymazat
    2. To hrajeme všichni tři na druhou obtížnost? Je zajímavé, že tam máme každý o něco odlišný počet nepřátel :-)

      Vymazat
    3. Asi ano. Odlišnosti si vysvětluji počtem poplachů, který přivolá posily.

      Vymazat
    4. Ano, to bude asi tím. To mě nenapadlo.

      Vymazat
    5. Já hraju na předposlední :D nevím, zda najdu z 1. epizody, ale seceretovou mapu jsem musel přes changemap, bo jsem zapomněl asi na jednu tu složku. Ale u secretů bych měl mát všude 100% u pokladů a nepřátel mi nevadí, když nemám 100%.

      Vymazat

  29. C1M0 Operation Eisenmann
    V tajné misi vás čeká jako hlavní úkol likvidace tajné nacistické základny. Začátek je ještě relativně pohodový, i když se poprvé objevují snipeři, buď schovaní někde v dálce nebo v rostlinném porostu. V dalších epizodách, co vás čekají, byli vždycky osinou v zadku, zejména tam, kde hráli hlavní roli, ale autoři vyslyšeli zřejmě prosby hráčů, a tak se nad sniperem zobrazuje terčík pro jejich snazší identifikaci. Po krátké rozcvičce s tankem infiltrujete výzkumný komplex a přes jezero s toxickým obsahem plným žraloků se dostáváte do další budovy, v níž si uvolníte vstup do rozsáhlého komplexu. Cílem mise je zničit celkem tři bedny za pomoci náloží a uniknout ze základny. Výtahem sjíždíte do hloubi komplexu a postupně, patro po patru, likvidujete nepřátelské osazenstvo a nacházíte cíl vaší mise. V každé etáži čelíte odlišným nástrahám. První etáž je festivalem zombies a nástrah prostředí, kde obtěžuje zejména sekvence s ohnivými chrliči. V druhé části musíte prozkoumat rozsáhlý hangár plný krabic s materiálem a chvíli trvá, než najdete kýženou bednu. A poslední část je obdařena bossem v podobě silného ochránce poslední krabice. Následuje pak adrenalinové finále, kdy základna vybuchuje a vy musíte ochránit váš zadek a uprchnout zpět na povrch. Problém této mise je fakt, že základnu musíte vyčistit v časovém limitu, který byl sice autory prodloužen, ale i tak mi kazil zážitek ze hraní, jelikož jsem musel omezit bádání a zkoumání a bojovat rychle, což mi příliš nevyhovuje. Nepovažuji to za ideální designové rozhodnutí, řekl bych, že toto omezení zbytečné, ale zkrátka k této misi patří. Naštěstí hra disponuje časovým ukazatelem, který v první verzi zcela chyběl, což hraní notně ztěžovalo, a nedokážu si představit, jak jsem to mohl dohrát.

    OdpovědětVymazat
  30. C1M6 Operation Grabräuber
    Finální mise první epizody. B. J Blazkowicz se vydává zpátky do Tunisu, kde nacisté v pouštních vykopávkách pátrají po Kopí osudu. Náš hrdina má samozřejmě naprosto identický zájem. Podaří se vám artefakt gestapákům vyfouknout před nosem? Mapa je poněkud odlišná od těch předchozích a přináší zejména mystiku, atmosféru Indiana Jonese a Tomb Raidera a sestává hlavně z mysteriózních budov a antických chrámů. Ocitnete se v poušti mezi budovami starých chrámů a vaším úkolem je dostat se do podzemí a prozkoumat vykopávky. Pátrání vyžaduje bedlivé oči, plížení v úzkých chodbičkách a průlezech, ale autoři aktivní místa naštěstí označili, takže je poněkud snazší se do vykopávek dostat, než tomu bylo v předchozích verzích hry. Ale i tak mi chvíli trvalo, než jsem rozklíčoval jednotlivé spínače. Jakmile se dostanete do hlubin podzemí, pátráte v propletených chodbách a čelíte nejen nacistům a místním kultistům, ale i nástrahám prostředí, jež jste určitě viděli ve filmech s Indiana Jonesem. Balvany, šípy, štíři, láva, démonické lebky. A samozřejmě skákací sekvence, v nichž se po blocích dostáváte ke svému cíli. Ta s lávou je tedy poněkud vypečená a docela obtížná. Najdete zde nejenom Kopí osudu, ale také Svatý grál. Level je zkrátka poctou Indiana Jonesovi, takže nechybí ikonické filmové scény. Na závěr vás čeká obtížnější boss v podobě temného přízraku. Mapa je skvělá a pokud máte rádi zkoumání prostředí a rádi hledáte, bude přesně pro vás. Důstojné rozloučení s první epizodou.

    OdpovědětVymazat
  31. První mise druhé epizody je klasický útěk z vězení. Komplex je rozsáhlý a po celou dobu se potýkáte s nedostatkem zdraví a nábojů. Poprvé jsem tak pořádně zkoušel kudlu, nicméně jako spolehlivý nástroj ji označit nemůžu. Škoda že nejde házet:) Venku putujete dost koridorově a musíte se vyhýbat věžím, doje i na minové pole. Popravdě jsem se tentokrát venku moc nerozhlížel, až na jednu milou chaloupku na konci jsem nestealthově svištěl ke konci...a přišla otázka, zkratka, nebo další nepřátelská základna? S čtyřmi náboji jsem samozřejmě zvolil základnu, tam jsem si ale také trochu pobloudil při hledání červeného klíče a měl jsem často zaječí úmysly. Supermutanta jsem si nechával v kleci nakonec, až budu mít dostatek nábojů, což se po splnění úkolu a vybrání pár skladu stalo. Závěrečný odchod jsem už zase pojal letem světem, potěšila chaloupka, po které jsem se konečně poprvé v této misi cítil zdravý jako buk:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavé, fialovou klec jsem v průběhu mise zaregistroval, ale samotného supermutanta jsem nepotkal. Přitom si pamatuji, že tento souboj jsem při minulé hře absolvoval, je fakt že jsem se tam nyní již nevracel.

      Vymazat
  32. Druhá mise druhé epizody se mi moc nezamlouvala. Rozsáhlé šedivé chodby s turistickým značením podle klíče a neustále překážející sidekick, kvůli kterému jsem musel nejednou načítat. Závěrem byl můj BJ opět nachytán na švestkách a chycen do arény se třemi velkými roboty. Po úniku následoval plošinkový úprk, který mě také stál další nahrávání. A zároveň jsem si uvědomil, že na majský artefakt v této misi už asi nenarazím:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Artefakt je za druhými červenými dveřmi, poblíž centrální části. Dveře jsou naproti sobě.

      Vymazat
    2. Je třeba najít artefakt, ještě před splněním úkolu. Taky jsem to nejprve přehlédl, ale naštěstí jsem si udělal save ještě před léčkou.

      Vymazat
  33. C2M1 - Operation Ausbruch
    Předchozí mise se vydala poněkud nesprávným směrem, B. J. Blazkowicz se ocitá za mřížemi a Kopí osudu je v rukou nacistů. První mise druhé epizody začíná tak jako originální Wolfenstein v zatuchlé vězeňské kobce a vaším hlavním úkolem je, dostat se se zdravou kůží z vězení. Podstatné části levelu dominuje stealth přístup. Musíte se opatrně plížit a Němce likvidovat s pomocí ostře nabroušeného nože. Zatímco v předchozích verzi byl tento přístup docela martyrium, ukazatel nože pro zabití protivníka misi podstatně zjednodušil, pokud se opatrně plížíte. Postupně pronikáte propleteným labyrintem věznice, až najdete cestu k východu. Komplex je značně rozsáhlý a propletený s možností více cest, a od vašeho průzkumu se odehrává i následný vývoj. Vyplatí se kupříkladu zlikvidovat nejprve ostřelovače na věžích, takže po opuštění vězení bude váš průchod jednodušší. Další fáze se odehrává v zasněžených exteriérech a lineárními cestami se posouváte k setkání s kapitánem Blakem. I venku je nutný opatrný postup díky signalizačním reflektorům. Ty se dají elegantně zlikvidovat sestřelením. Nepamatuji se, že by tady tato možnost v druhé epizodě byla, možná ano, ale tehdy na toto řešení hra neupozorňovala. Takže tato fáze, jež byla ve starší verzi docela obtížná, se významně zjednodušila. Novinkou je ke konci možnost volby dvou cest, buď přímo k cíli , nebo s prozkoumáním dalšího komplexu, kde můžete najít Mayský artefakt, jenž slouží ve druhé epizodě jako vstupenka do tajného levelu. Údajně po stížnostech hráčů, že je mise příliš dlouhá. Pokud se rozhodnete zkoumat další nacistický komplex, tak je tato fáze čistě akční. Postupně likvidujete budovu plnou nacistů. Postup není úplně jednoduchý a chvíli jsem docela tápal, kudy se dát, ale nakonec jsem labyrint základny rozřešil a podařilo se mi uniknout. Cesta ke konci mise byla provázená intenzivními souboji s fašistickými silami, dokonce se zákeřnými útoky psů ze zálohy tam, kde byste je nečekali. Ačkoliv munice není přebytek, dařilo se mi počet nábojů kontrolovat a nouzí jsem netrpěl.

    OdpovědětVymazat
  34. Druhá epizoda začíná tradičním útěkem z vezení. Slušná část mise je třeba odehrát potichu, což mi moc nevyhovovalo. V této epizodě se místo dokumentů hledají artefakty. V druhé misi je cílem zlikvidovat továrnu na drony. Třetí se odehrává v městečku a přilehlém zámku. Úkolem je likvidace nepřátelských vůdců. Všechny tři mise jsou velmi rozsáhlé, více než byl průměr v předchozí epizodě, a najít všechna tajemství bylo dost náročné.

    OdpovědětVymazat
  35. E2M1 - Po vzoru prvního wolfensteina začínáme ve vězení, takže v této misi převažuje plížení. Stelth tu dobře funguje, skrývání ve stínu, plížení, útoky ze zálohy. Je důležité ničit alarmy, jinak se poté spawnují nepřátelé, což s omezenými zdroji životů je pak problém. Tahle mechanika je tu mám pocit nová. Jsou situace kdy je třeba bojovat a není třeba dělat vše jen ve skrytu. Ke konci je pak možnost jít k exitu, nebo ještě vyplenit jednu základnu a získat první z artefaktů potřebných k přístupu do tajné úrovně. Silně doporučuji navštívit, protože secret level je opravdu bomba. Celkem mi mise zabrala dobrých 75 minut, protože je opravdu velice rozlehlá a propracovaná a postup je třeba pečlivě plánovat. Jediné, co mi tu vadilo bylo spawnování čoklů doslava za prdelí, když přejdete určitý prostor na konci mise.
    E2M2 - Tentokrát je třeba zničit podzemní základnu, kde se vyvyjí experimentální zbraně. Čeká nás více než 300 nepřátel ve spletitém komplexu a dokonce se tu objeví nepřetelští robotí, jejichž laser je vemni nepříjemný. Naštěstí je tu parťák, který mnohé boje usnadní, i když se mi občas stalo, že skočil do vody a odtamtud se nemohl dostat. Opětovně se ke mně připojil až po delší době. Životů je tu jen tak tak, takže obtížnost celkem narostla. Po splnění úkolu je tu další nemilé překvapení a čeká nás boj s mechy jejichž rakety už jsou velmi účinné. naštěstí se dá v aréně dobře krýt. Mise má zajímavou zápletku a někteří budou asi tušit, že některé věci se mají trochu jinak. Jediné, co mi v tom levelu lezlo na nervy byl prakticky všudypřítomný zvuk alarmu, který má velmi pronikavý zvuk. Takže jsem si musel ztlumit zvuk nejen kvůli sobě, ale i kvůli sousedům, protože hrát to k večeru kolem 10, tak je to může taky docela dost otravovat.

    OdpovědětVymazat
  36. E2M3 - Po celkem nudné základně na drony pořádně výživná mise s městem a přilehlým hradem. Můj počítač opět proti rozsáhlosti a detailnosti protestoval, nicméně já se znovu bavil. Našel jsem mayský artefakt a 3 klíče od truhel, no nenašel jsem kde je využít a na konci mi svítilo objevená tajemstvi 0. Přitom při objevení cesty přes studnu jsem se cítil jako genius...no nic:)

    OdpovědětVymazat
  37. C2M2 - Op. Feuedrone
    Na základně je cítit atmosféra nedůvěry, jelikož se mezi přítomnými nachází zrádce. Druhá mise je zaměřena na nalezení a likvidaci nacistických bojových strojů, jejichž vývoj probíhá v rámci operace Thor´s Hammer. Operace je čistě akční a destrukční a jejím cílem je zabít a zničit vše, co se vám připlete do cesty. Mapa je čistě interiérová, po průzkumu kanalizace se infiltrujete do nepřátelského výzkumného a vojenského komplexu v jednom. Nejenže se zde vyvíjejí bojové drony s lasery, ale také monstrózní mechové, s nimiž chce Hitler změnit situaci na bojištích 2. světové války. Komplex je notně propletený a kromě spleti chodeb najdete laboratoře, nádraží a rozsáhlé sály plné nepřátel. Potřebujete sadu klíčů, orientaci napomáhají šipky po stěnách, což usnadňuje hledat cíl ve složitém labyrintu budov. Dva souboje jsou poněkud obtížnější, ten první v aréně s drony a druhý na samotném závěru, kdy se utkáte se třemi nabroušenými mechy, opět v uzavřeném sále. Závěr je pak adrenalinovým úprkem z ohněm postižené továrny ventilačními a výtahovými šachtami s pomocí žebříků. Bohužel se nemůžete vrátit zpět, takže si dejte pozor, abyste neminuli Mayský artefakt. Trochu napovím, potřebujete k jeho nalezení červený klíč. Na cestě vás provází agent Ryan. Dokonce jej můžete ovládat pomocí jednoduchých povelů, při bojích vám pomáhá, ale někdy brání v cestě nebo při ústupu, takže někdy se jej vyplatí někam uklidit. Mapa patří v kontextu Blade of Agony spíše k těm slabším, i když špatná rozhodně není.

    OdpovědětVymazat
  38. Už někdo našel ten papír nebo něco jiného, kde najdu kod k sejfu? Hledám po celém bunkru a nic nemohu najít. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem ho nemohl najít. Nakonec jsem si načet autasave za začátku mise a v jednom domu skutečně našel.

      Vymazat
    2. Aha, protože se už nedá vrátit do bunkru na konci, tak musím noclip, ale v domech jsem se byl podívat, ale podívám se ještě jednou. :D

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  39. E2M4 Tentokrát si vyzkoušíme i střelbu z obrněného náklaďáku. Tentokrát asi nebude největší výzvou najít všechna tajemství, ale postřílení sto procent nepřátel.
    Znovu Tunis, tentokrát však město neskrývá hrobky, ale jenom "další" základnu, ve které jsem bloudil tak nějak přiměřeně.
    Engine ukazuje svoje omezení, už jsem viděl, že jsou ve všech budovách neprůstřelná okna, ale abych nemohl ani já ani nepřítel střílet přes ostnatý drát...
    Ta pasáž venku u majáku tak vypadala v mém případě dost absurdně, kdy jsem čuměl přikrčený, vojáci i s kulometem mě viděli a stříleli na mě, no kulky se zastavovaly ve vzduchu.
    Takže místo toho abych taky střílel do neviditelné zdi tak jsem si počkal, až se postřílí mezi sebou.

    OdpovědětVymazat
  40. E2M3 - Další mise v velkými exteriéry. Neprve projdeme vesnici, kde najdeme pole i stodolu. Cesta dál vede ke skvěle zpracované katedrále. Je až neuvěřitelné, co lze udělat v GZdoomu ve věži je několik asi 6 pater nadsebou. Skrze pozdemní katakomby, kde jsou ukryty věznice se dostaneme do hradu. Zde doprovodná hudba je inspirovana starým Wolfem, stejně tak i atmosféra dýchne starými časy a je skvělá. Nachází se tu také laboratoře s posledními zombíky i skryté hrobky s duchy. Cesta nazpátek je navíc okořeněna bojem s tanky. Mapa je opravdu rozlehlá a variabilní a mise v druhé kapitole běžně trvají hodinu a více.
    Je dobré, že si lze doma v základně navýšit hp už na 175 oproti 150 v první kapitole, což byla nejvyšší hodnota v první kapitole.
    E2M4 - Tunis po třetí. Po krátkém průzkumu známé vesnice náš čeká vyjížďka jeepem s bazukou a likvidujeme vše živé. Občas se do cesty přeplete tank či mech, ale teď to není problém a jako vedlejší úkol je třeba zničit všechna letadla. Další perfektní prvek a navíc velice funkční. Potom už nás čeká průzkum základny a její podzemí. Průzkum a boje v základně jsou celkem rychlé. Nachází se tu také trezor. Dlouho jsem nemohl najít vodítko ke kombinaci. Když jsem celý level prošmejdil několikrát, napadlo mě si načíst autosave na začátku levelu a skutečně ho tam našel. Takle si tedy nepředstavuju pojem, že kombinaci najdeš v okolí trezoru, když byla úplně na druhém konci levelu, kde by mě ji opravdu nenapadlo hledat.
    SM02 - Druhá úroveň Commendera Keena byla velice spletitá a skládala se z nadzemní, podzemní i podvodní části. Jsou tu snad všechny potvory a prvky, co si matně pamatuju, všetně zlých bouřkových mraků, velkých ptáků, mizejících plošinek a mnoho dalšího. Dokonce se tu dá najít skákadlo, bez nějž jsou části levelu nepřístupné, i když naučit se s tím skákat nějakou dobu trvá. Trochu nezvyk potom, co jsem hrál Doom Eternal, tam to skákání funguje naprosto perfektně. V této mapě jsem se však na dlouho zasekl, když jsem nemohl najít páku, co spouští most k finální lokaci.

    OdpovědětVymazat
  41. Čtvrtá mise je zatím z této epizody nejmenší, ale přináší zajímavou jízdu na náklaďáku a další sejf s ukrytou cartridgí. Kód se nachází na začátku, kousek od komiksu Blade of Agony. Menší prostory a méně nepřátel byly příjemnou změnou tempa.

    OdpovědětVymazat
  42. C2M3 Op. - Schlangenkopf
    Mise číslo tři. Opět máte za úkol překazit další fázi operace Thor´s Hammer a tentokrát musíte zlikvidovat dva důležité fašistické pohůnky. Mapa exceluje vizuálně a zpracováním prostředí, což se bohužel odráží na poklesu frame rate díky rozsáhlým exteriérům. Zkoušel jsem snížit detaily, na střední nastavení je běh plynulý, ale viděl jsem doskakování vzdálených objektů. Ale zvykl jsem si. V úvodu prozkoumáte venkovské lokace, likvidujete odpor nacistů v baráčcích a zkoumáte farmu. Poté najdete překrásný kostel, opravdu dokonale zpracovaný a nechce se ani věřit, že se za jeho realistickým provedením skrývá ten starý dobrý id Tech 1 engine. Uvnitř najdete nejenom mayský artefakt, ale vrhnete se posléze do temného podzemí, kde se nachází první boss v podobě generála na levitujícím pancéřovém invalidním vozíku. Ale nejprve musíte podrobit průzkumu temné kobky s vězněnými zombiemi, abyste našli klíč do jeho komnaty. Poněkud připomíná našeho prezidenta. Vzápětí se vám otevře vstup do katakomb, kudy se dostanete k poslednímu klíči, kterým si v úvodní lokaci zpřístupníte dveře k budově, v níž se skrývá druhý generál. Dokonce je zde podvodní kanál, takže se nemusíte pracně vracet přes již prozkoumané části mapy. A jste hotovi. Na útěku zpět ještě potkáte tanky, jejichž likvidace je pomocí pancéřové pěsti hračkou. Level je pestrý a velmi dobře hratelný, i když orientace v podzemí byla poněkud náročnější. Nepodařilo se mi najít raketomet Nebelwerfer, jinak jsem úkoly splnil kompletně.

    OdpovědětVymazat
  43. E2M5, dlouhá, ale různorodá parádní mise. Úvod byl trochu rozpačitý, měl jsem sniperkou zabít 4 snipery, ale nějak jsem je vůbec neviděl. Naštěstí se měnil kurzor. Potom se nasedlo do auta a hurá na nádraží. A ano, mise ve vlaku, nutný obsah každé druhé střílečky, tady skvěle atmosférická, a přitom malá součást mise. Jen kdyby se ten sidekick pořád v úzkých chodbách nepletl... naštěstí poté, co dorazíte na základnu, vám dá vám sbohem. A na jakou to základnu! Spousta nápadů jak udělat horizontálně a vertikálně skvělou misi, musíte se popasovat s obřími turbínami a plošinkami a několika vytuhlými souboji. Navíc konečně dostanete důstojné nepřátele i důstojné zbraně jako raketomet či těžký kulomet a spustíte hrozný jatka. Tuto misi jsem si opravdu užil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se taky napoprvé vůbec nenačetli, spravil to až reload.

      Vymazat

  44. C2M4 - Op. Wüstenfuchs
    Jak již napovídá název, operace Pouštní liška v českém překladu se odehrává ve starém známém Tunisu v pískem zaprášené poušti. Čeká vás zde inovace v podobě arkádové jízdy na korbě nákladního vozu, v němž z raketometu kosíte nabíhající vojáky, ostřelovače a ničíte všechno kolem, včetně zaparkovaných štuk. Po vyčištění pouštního městečka pak pronikáte do hlubin podzemní základny, kde bojujete v temných chodbách, místnostech a halách a také v jeskyních. Mise je přímočará a akčně zaměřená, tentokrát nečekejte průzkum a bádání nad postupem, střílíte a postupujete rovnou za nosem až k pobřeží, kde se tyčí maják, kde váš postup zbrzdí obsluha kulometů. Ukořistíte cenné dokumenty a následně se pak musíte probít zpátky naštvanými nacisty s ostře nabitými zbraněmi. Level je odpočinkový a ubíhá poměrně rychle po předchozích rozsáhlých kampaních. Na začátku úrovně buďte bedliví, jelikož se v jednom z domků nachází kód k sejfu s další Keenovou cartridgí. Sice text s poněkud fekální tématikou neobsahuje žádné číselné informace, ale dají se v něm při troše fantahzie vyčíst. Sejf je ale ukrytý v útrobách bunkru a již se k němu nevrátíte. Jediné řešení, pokud jej přehlédnete, je použít autosave. Bohužel se zdá, že po aktivaci druhé kazety ztratíte předchozí arkádový level Commandera Keena 3D, alespoň mně se jej už spustit nepodařilo, a to jsem jej neměl dohraný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pdle mě v každé epizodě je k dispozici jiný level, protože se každá epizoda spouští samostatně.

      Vymazat
    2. Přesně tak, v 3 epizodě najdeš 3. kazetu, ale zbylé 2 už nemáš. :)

      Vymazat
  45. Pátá mise je šikovně rozdělena na dvě části. Úvod na nádraží a ve vlaku, zbytek v výzkumném komplexu. Ve větším množství se objevují těžší nepřátelé a chvílemi je akce celkem náročná. Nalezl jsem také poslední artefakt, takže se mohu těšit na legendární operaci Astrostein.

    OdpovědětVymazat
  46. C2M5 byla dobrá, líbila se mi, zatím jediná mapa v C2, kde mám všude 100% :3 A už mám 199% i v mapě 0, jsem zjistil, že ten chest není na okrasu a že je tam secret s klíčem. :D
    Mayský mám všechny tak teď mám secret misi. :)

    OdpovědětVymazat
  47. E2M5 - Tato mise už se skládá ze dvou úrovní. V první po výsadku je třeba zlikvidovat snipery. Díky kompasu jsem věděl ka mířit a žlutý zameřovat mi hodně pomohl lokalizovat prakticky neviditelné snipery. Atmosféra deštivých hor je parádní, a když se při jízdě nad hlavou přežene létající talíř, tak se člověku až zatají dech, jak dobře je to zpracované. Pak následuje jízda vlakem, která je opravdu perfektně zpracovaná. Krajina kolem ubíhá, občas se to trochu klepe, na střeše musí hráč čelit větru a interiéry opravdu do podrobna zpracované.
    V druhé části je třeba umístit 10 výbušnin v opravdu rozlehlé spletité základně. Setkáme se zde s dalším prvkem v podobě supersilných větráků. Je vždy třeba najít spínač, který je dočasně vypne. Až později se je podaří vyřadit úplně. V mapě kromě několika posledních mutantů se nám postaví i mechové a drony a kromě nich i noví velice odolní vojáci. V jiné části je opět potřeba prokličkovat po plošinách mezi přůbežně spouštěnými větráky a využívat při tom bedny jako kryt. Odměnou je rotačák používající model z Doom64, ale tenhle má neskutečnou kadenci a je ho možné si ho plně vychutnat v následujích místnostech. Rozhodně doporučuju jej získat, protože v jedné části se nám postaví poměrně dost nepřítel, robotů a mechů. Po umístění 10 výbušnin ještě čeká lividace létajícího talíře. Kromě toho jsou v jedné části informace a Majské anomálii, artefaktech a plánech základny na měsíci. Nepřátel je v oboch mapách dohromady bez mála 400, takže pátá mise zabere opravdu hodně času, já to hrál více než 1,5 hodiny. Je vidět, že jsou mise stále propracovanější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam je ten jede takový boss, na něhož má nejvíce učinek tato miniguna a Plamenomet, zbytek mu ubírá hp pomalu. :(
      SKvěli byl zvuk po sebrání miniguny známy právě z Wolfensteinu. :D Doufám že se někde v dalších mapách objeví.

      Vymazat
  48. E2M0 - Určitě nejlepší mise druhé kapitoly, která je rozdělená na 2 části. Z evropy se přesuneme do střední Ameriky, kde prozkoumáváme mayské chrámy a pátráme po časové anomálii, které může změnit běh dějin a výsledek války. První část je tedy v klidnějším duchu, opět je třeba se vyhýbat pastím, řešit hádanky v duchu poslední mapy z první kampaně. Po betonových základnách je to příjemná změna. V části u drtičů jsem našel secret odkazující na plošinovku Jazz Jackrabbit včetně hudby. Na začátku jsem nenacházel žádné secrety, nakonec to bylo tím, že byly až dále v mapě. Textury jsou použity z Hexena 2 nebo Unrealu a přitom to do sebe krásně zapadá. Nakonec dosáhneme pyramidy a po vyhnutí se několika zákeřným pastem se dostaneme k anomálii. Ovšem zjistíme, že jsme přišli ... PÓZDĚ. Běh dějin se změnil a ocitáme ze opět ve vězení. (už po třetí)
    Druhá část se odehrává v budoucnosti o 100 let později na měsíci ve měste Neu Berlin, o kterém byly zmínky v páté misi. V této misi jsou k dospozici kompletně nové sci-fi zbraně (celkem 5) stejně tak nepřátelé využívají moderní technologii včetně robotů a mechů. Dá se říct, že mise na měsíci je skoro nová hra. A takové perlička na začátku ve vězení můžeme v celách najít narážky na Star Wars, Alien, Predator a podobně. Nejprve je třeba se probojovat modulem k přepravě věznů a následně pokračovat na měsic. Čeká nás tu i procházka ve skafandru po měsíčním povrchu včetně snížené gravitace. Na samotném předměstí najdeme bary, restaurace, skladiště, ubikace, laboratoře, projdeme se i kanalizací a navštívíme ss-bahn, dokonce i rozhlas v němčině, akorát ty vlaky tam jezdí až moc často navzdory jízdnímu řádu. Ke konci to skákání mezi domy, to mohli trochu upravit. A finální stavba, kde je třeba se vyhýbat laserům a ve velké aréně se za pomocí posuvných beden dostat k vypínačům laserům. To bylo docela náročné, protože zásah laserem sebera více než 100 hp. Na konci nás čeká boss v podobě cyberhitlera, který je skryt za silovým polem. Je třeba aktivovat 3 spínače, aby ochrana na chvíli padla. Po celou dobu se v aréně spawnují velmi silní Astroborgové, kteří vydrží opravdu hodně a jejich střely dávají hodně velký damage. Takže během chvíle je aréna dolova přeplněná a místa je čím dál méně. Ještě, že jsem měl nasysleny adrenaliny, které zvyšovaly kadenci a účinnost střelby, a díky tomu je možné bosse udlolat během 2 aktivací repetierlaserem. Bez toho je to opravdu hardcore obtížnost. Je tedy fakt, že hraju na 4. V celé misi je spousta narážek, vtípků a easter eggů na všemožné popkulturní fenomény a kultovní hry. Spousta vtipných cedulí, oznámení a narážek. Mapa je opravdu rozlehlá a velice dobře propracovaná. Bylo by určitě pěkné udělat další mód odehrávající se v této době. Základ je.
    Jinak jsem zjistil, že oproti předchozí verzi je možné níst více než 999 zlata

    OdpovědětVymazat
  49. C2M5 - Op. Stahlhimmel
    Operace Thor´s Hammer ještě není zdaleka ukončena. Nacisté se nevzdávají a ve své základně v Bavorsku nadále kují pikle a snaží se vyrobit nové zázračné zbraně, jež by mohly zvrátit vývoj na frontě. Mise je opravdu rozsáhlá a rozdělená na etapy. Začínáte likvidací ostřelovačů hlídajících fašistickou základnu. V předchozí verzi to byl docela problematický až otravný úsek, ale nyní jsou umístěni na věžích a nikoliv v nepřehledných větvích stromů (aspoň na druhou obtížnost) a v kombinaci se žlutým ukazatelem terče jsou poměrně snadným cílem. Po krátké cestě na korbě náklaďáku, jež parádně navodí atmosféru a neustále očekáváte útok, se probojujete na nádraží a vlakem se vydáte směrem k cíli. Vlak samozřejmě nesmí zůstat plný,a tak likvidujete kupé po kupé jeho osádku. Dokonce pro konstrukci expresu jako inspirace posloužil vlak v Harryho Potterovi. Pak následuje vlastní základna. Ta je opravdu velkolepá. Musíte umístit všechny nálože, což ovšem není jen tak. Základna je opravdu obrovská a není jednoduché se v ní vyznat. Musíte často využívat ventilace a různých chodeb a zkratek. Nejprve bojujete v garážích a postupně se dostáváte do vlastních útrob komplexu. Haly s raketami a ventilátory, jež vás smetou do plazmové pasti, musíte najít ta správná tlačítka a rychle přeběhnout, než se ventilátor zase začne točit. Dalším komplikovaným úsekem je puzzle, v němž musíte rychle přebíhat po cestičkách nad lávou v ten správný okamžik, než se ventilátor rozběhne. Pak se ocitnete v kotelně, kde zpacifikujete docela tuhého supervojáka, a tam najdete mayský artefakt. Ve finále pak absolvujete tuhé souboje v areálu výzkumného komplexu, kde se nacisté snaží rozvíjet svůj vesmírný program a zkonstruovat létající talíř. Dokonce se s ním setkáte tváří v tvář a vypustíte jej z komplexu ven. Mapa byl skvělý zážitek a i přes její velkolepou délku a na závěr komplikované hledání posledního místa k uložení nálože jsem si ji parádně užil. Velice oceňuji kompas s označením aktivních míst.

    OdpovědětVymazat
  50. E2M6 - Poslední mise je opět rozdělena, tentokrát na 3 mapy. První dvě části se odehrávají v mrazivém Norsku. Projdeme mezi skalisky po útesech a také nás čeká návštěva několika menších základen. Tato mise je celá s malou viditelností a kolikrát na nás střílí nepřítelé z prakticky neviditelných pozic. Ještě, že tam přidali ten žlutý zaměřovač. Ve větší základně se objeví i létající mechové s lasery a ještě několik zombíků. Jeden ze secretu je dokonce část levelu prvního Wolfensteina, kde se nachází samopal sten. Čeho jsem si ještě všiml, že některé části levelu jsou použity opakovaně, třeba nádraží na konci první části je totožné, jako v E1M0.
    Druhá část začíná na nádraží v Trondheimu a tentokrát se budeme pohybovat skrytě v přestrojení. Nejprve je třeba se dostat k převleku aniž bychom vzbudili povyk. Následně se můžeme volně pohybovat po ponorkové a další z mnoha výzkumných základen. Tady je třeba dávat pozor na gestapáky, ale dá se jim celkem snadno vyhnout. Celá mapa je opět pěkně propracovaná, zejména doky a přelehlé skladiště. Úkol je tu celkem snadný, najít papíry a splnit několik vedlejších úkolů. Potom už se zbývá nalodit do ponorky a vyrazit směr Island.
    Ve třetí části je potřeba se nejprve probojovat z ponorky, což je trochu výzva, ale pak už je tempo klidnější. Opět procházíme ponorkovou základnu. Po otevření modrých dveří přijde další silný nepřátelský odpor. Po opuštění základny se otevírá působivý pohled na aktivní sopku a čeká nás celkem dlouhá a náročná cesta, kdy se nám postaví poměrně silní protivníci. Překonáme lávové průrvy, projdeme pár hlídkových pevností, objevíme i skryté odbojáře, kde můžeme nakoupit ještě nějakou výbavu, a potom cesta vede do podzemí, kde probíhá ďábelký plán využití sopečné síly ke zničení Evropy, ale najdeme tam trochu něco jiného. V podzemní základně jsou extrémně silní nepřátelé, kteří vydží několik výstřelů z brokovnice, nebo skoro dva zásobníky do Stenu. Tam je opravdu vysoká obtížnost. Konec se nese v duchu průzkumu starých ruin, které skrývají nejedno překvapení, nové zombie vojáky a velice zajímavého bosse. Závěr přinese trochu nečekaný obrat, i když určité indicie se dají najít po celou hru.

    Celkově je druhá epizoda mnohem více propracovanější. Jsou tu nové prvky, jako jízda jeepem, plížení, akce v přestrojení, mise v budoucnosti a mnoho jiného. Mise jsou o dost delší, některé dělené na 2 mapy a poslední dokonce na 3. Celé epizoda mi zabrala skoro 10 hodin. Je fakt, že si to hodně vychutnávám a snažím se najít secrety a podobně.

    OdpovědětVymazat
  51. Já jsem asi skončil, v tý misi E2M6 nevím jak dál. Jednak mi nejde vůbec přestrojení, tak jsem všechno postřílel až jsem se dostal před bránu, kde jsou viditelné sudy s texturou auta abych zeď přeskočil a prostě nepřeskočím. A teď budu zase tejden mimo domov:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to šlo ve starší verzi, v týhle nevím jak na druhou stranu přes tu bránu. A přestrojení je k nalezení v těch místech, jak jsou koleje. Kdo mi poradí?

      Vymazat
    2. Jeden koment ze kterého nevím stále, jak se tam dostat:Ah nevermind, there was a manhole you can go through on the middle of the road.

      Vymazat
  52. Astrostein dává vzpomenout na jeden z mých nejoblíbenějších modů od Laz Rojase. Část na měsíční základně je plná easter eggů a upřímně jsem ani nevěděl kde dělat screeny dřív. Bohužel jsem nenašel jeden secret, poprvé v této hře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš ten na začátku? On už se tam nedá dostat, tak jsem to dal noclipem. :( A zse opět item je secret a né ten sector.

      Vymazat
  53. C2M0 - Operation Astrostein
    Tajná mapa Astrostein je poněkud rozporuplná, ale velice pestrá mapa, jež nám ukazuje více tváří. Začínáte ve sluncem rozžhaveném Karibiku, kde se snažíte najít vykopávky v pyramidě, kde nacisté kutají a snaží se zkonstruovat stroj času s využitím Blazkowiczovi ukradených artefaktů. Připadal jsem si jako Indiana Jones, na nějž ostatně ukazují některé easter eggy. Pobavil zejména oběšený Jazz JackRabbit. Tento úsek může připadat některým hráčům příliš komplikovaný, jelikož sestává zejména z pátrání po spínačích a vyhýbání se nástrahám pastí, což vyžaduje bystré reflexy a častý save - load. Nicméně pro mne byla největší překážka vstoupit do útrob podzemí, když jsem nemohl přijít na to, jak dveře otevřít, a přestřelení řetězu mě tedy opravdu nenapadlo. Boje jsou spíše jako doplněk a likvidujete nejen naštvané templáře, ale taky fašistické bojůvky. B.J. Blazkowicz je samozřejmě nedochvilný a přichází pozdě. Opět se ocitne s klepítky na rukou ve fašistickém zajetí. A v budoucnosti na nacistické vesmírné základně. Uniknete z cely, a pokud se vám podaří zpacifikovat odpor stráží, ocitnete se před branami futuristického Nového Berlína. Po povrchu Měsíce musíte využít skafandru, protože atmosféra není příliš dýchatelná, dokonce je patrná nižší gravitace. Pak již můžete vstoupit do supermoderní zástavby. Čeká vás opět průzkum labyrintu místností a chodeb, v němž není úplně jednoduché se vyznat. Tradiční zbraně jsou pryč a k dispozici máte futuristická udělátka, bohužel mi připadalo, že je docela málo munice, proto jsem musel zejména v úvodu využívat taser, jenž nepřítele promění v obláček plazmy. Naštěstí na druhou obtížnost jsem pak střeliva nacházel docela dost. Nalezení silnějších zbraní je součást vedlejších úkolů, tentokrát jsem někde minul laser. Při průzkumu naleznete docela dost zajímavých lokací - například nádraží , kde se musíte opatrně vvhýbat projíždějícím vlakům, poté venkovní aréna s robotími bojovníky, která je docela náročná. Nechybí pasáž, mně osobně trochu připomínala Blade Runnera, v níž musíte opatrně přeskakovat po římsách nad hlubinami, abyste nalezli okénko, kterým se opět posunete o kousek dál k cíli. Než se vám podaří zabít kybernetickou reinkarnaci Hitlera, musíte čelit puzzle s deaktivací smrtících laserů, což mi zabralo docela dost času. Finální souboj s Hitlerem je docela náročný, jelikož se objevuje jenom na určitou dobu, až poté, co aktivujete tři spínače. Až zde bylo střeliva docela pomálu. Časoprostorovým portálem se pak přenesete zpátky k pyramidám a level je u konce. Docela impresivní práce, i když některé úseky nemusí každému sednout. Ale ve srovnání s prvním průchodem se mi zejména kosmická část zdá lépe vybalancovaná.

    OdpovědětVymazat
  54. https://ibb.co/yy8kx62 tady statustika z 2. epizody.
    Líbila se mi, jen mapa 2 byla taková nic moc ale zbytek skvělý. :D Secrety nalezeny všechny na všech mapách. Opravdu jen v 5. mapě mám všude 100%. :D

    OdpovědětVymazat
  55. Operace Hades - opravdu je to zřejmě buglé.
    Pokud tedy autoři v nové verzi nevymysleli alternativní cestu skrze ten plot.
    https://www.youtube.com/watch?v=FUy8RETuoAM
    11:12 - tyto sudy se vv nové veri nedá přeskákat, ani ty druhé vlevo
    Musel jsem použít Noclip
    Přitom na načátku této pasáže se dá normálně na sudy vyskákat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Použij kanál co najdeš. :) Už jsem to ut psal nahoře.

      Vymazat
    2. Ano četl jsem, ale právě žádný kanál nenašel, i když jsem hledal, akorát mám jenom save až potom co je brána otevrená

      Vymazat
  56. Tady je můj sumář druhé epizody
    https://imgup.cz/images/2021/05/16/Screenshot_BoA_20210516_213226.png

    OdpovědětVymazat
  57. C2M6 - Operation Hades
    Nastává poslední část druhé fáze kampaně. Operace Thor´s Hammer je díky Blazkowiczovi v troskách a je čas zasadit poslední úder nacistům, kteří se stále nechtějí vzdát. Mapa je opět převeliká, odehrává se v Norsku a musela být rozdělena na tři části. První část je zasazena v zasněženém a zalesněném pobřeží, v němž se ukrývají nepřátelské stavby a bunkry. V dálce se dostanete k molu s ponorkou, na niž však se prozatím nemůžete dostat. Postaví se vám elitní jednotky, které jsou docela odolné. Šmejdění v lesních cestách bylo poněkud matoucí, tím spíš, když jsem přehlédl žebřík vedoucí nahoru a marně jsem pátral po potřebném klíči. Rovněž tak v jednom bunkru s generátory mi uniklo, k čemu slouží spínač, jenž vyvolával zvuk v pozadí, ale nic se nedělo. I pak není zcela jasné, že se otevřela cesta vedoucí k nádraží, tím spíš, že předtím nebyla jasně patrná žádná bariéra. Po průchodu strážními věžemi se konečně dostanete přes halu plnou raket k nádraží. Druhé části dominuje stealth přístup. Alespoň zpočátku jej musíte využít. Jen nesmíte přehlédnout plášť a pak jde vše snadno. Jen si musíte dát pozor na agenty gestapa, jedině ti váš převlek mohou prohlédnout, ale když pokud kolem nich dostatečně rychle projdete, neprozradíte se. Celou misi jsem tak zvládl procházkovým tempem prakticky bez výstřelu. Zkoumáte rozsáhlé haly v přístavu, exteriérovou část v podobě vojenských domků, kde pak na konci najdete dokumenty potřebné ke vstupu do ponorky. Zde mne čekal zákys, kdy jsem nebyl schopen překonat zavřenou bránu. V původní verzi se snadno přeskákala pomocí sudů, zde ale na ně vyskočit nešlo, což působí docela divně, navíc vedle stojící automobil byl taky celý průchozí. Existuje nejspíše podle reportujících kolegů snad nějaký kanál, ale nepřišel jsem na něj a musel použít Noclip cheat. Chtělo by to asi označení vykřičníkem, stejně jako u dalších sporných míst. Jako vedlejší úkol prozkoumáte laboratoře, kde získáte data o projektu Hades. Pokud se chcete levelem prostřílet, máte samozřejmě taky možnost, ale počítejte s tuhým odporem, vojáků je opravdu požehnaně a stealth přístup je zde dokonale funkční. Po nalodění na ponorku nastává závěrečná fáze, kde si to vyřídíte s fašistickými hlavouny a generálem Fettgesichtem, neboli Tlustým ksichtem. Bojujete v exteriérech a vojenských komplexech, na závěr pak v podzemním výzkumném areálu. Odpor je značně tuhý díky speciálním jednotkám, abyste se pak dostali do podzemí, kde potkáte dokonce zombies v tombraiderovském prostredí a kromě generála vyřídíte tajemného bossa. Získáte mocný meč, ale také přijdete o svého věrného spolubojovníka Douglase, takže možná uroníte i slzu. Mise je opravdu komplexní a kromě zmiňovaného sporného úseku s plotem nemá chybu.

    OdpovědětVymazat
  58. Tak jsem začal s C3M1, ty vodítka jsou v této mapě pouze v 1. části nebo ve všech, na kterých je rozdělena tato mapa? Nenašel jsem jen jeden poklad, jinak to šlo.

    OdpovědětVymazat
  59. Třetí epizoda začíná noční můrou, která ukazuje záblesky z minulých misí. V základně se dozvídáme nějaké ty informace a také zmínky o podezření, jak to s tím zrádcem bylo. Přesně jsem to tušil, že ty poplachy v 4 misi první epizody nebyly náhodné.
    E3M1 - Hned první mise je opět v přestrojení jako vězeň koncentračního tábora. Začátek je o získávání potřebných předmětů a nenápadných útoků ze zálohy. Po odlákání stráží výbušninou se akce opět rozjede. Nalezneme tajnou základnu a rafinerii, kde se vyrábí nový smrtící plyn Cyklon C. Vedlejším cílem mise je získávat dokumenty o tom, co se tu děje. Dalším úkolem je zlikvidovat Megeleo, ale ten nám nejdříve 2x unikne a až na konci náš čeká finální souboj, kdy si na pomoc postupně spawnuje mutanty. Souboj je poměrně tuhý, al ehodně mi pomohl plamenomet. Mise se skládá ze dvou částí a má opravdu temnou atmoféru. Kromě klasických základen, tu projdeme ubikace, mučírny, dvorky a políčka, kde pracují vězni, krematorium, masové hroby a dokonce je tu i místo, kde jsou osobní věci věznů známé z fotek jako hromady bot, brýlí kufrů a podobně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S plamenometem zabijete Mengeleho raz dva. :DDD
      1. mapa se mi hodně líbila, pěkně udělaná. :)
      Secrety=100% zbytek o trochu míň.

      Vymazat
  60. E3M0 - Secret level přichází hned po první úrovni za předpokladu, že jsme nalezli všech 6 vodítek v předchozí misi. Tentokrát je to zombie mise. Je dobré na začátku co nejrychleji najít lopatu, protože na základní zombie stačí jen jedna rána a munice je tu poskromnu. Je dobré co nejvíce šetřit, protože zombíci se zde obnovují a ve velkých houfech dokáží být pěkně nepříjemní. Jeden z úkolů je zabít jich 300, což se dá rychle splnit. Atmosféra levelu je velice temná a strašidelná. Hodně to dotváří zvuky kroků z Thiefa, které jsou v celé hře super, ale sem se to hodí nejlépe a trochu mi to připomíná práve atmosféru hororových misí z Thiefa. Postupně procházíme les, usedlosti, jeskyně, tajemné vykopávky, staré chrámy plné pastí, až se dostaneme do opravdu velkého města, kde projdeme hotel, hospodu, opravdu luxusně udělané kino, divadlo, řeznictví, radnici a podobně. Tohle jsem vůbec nečekal. Hudba ve městě mi připomínala hudbu z Doom64. Tady se konečně setkáme s parťákem a další cíl je shromáždit zbraně a přepadnout radnici. Ve městě v pravidelných intervalech vypadne v celém městě elektrika a objeví se Smrtonoš velký zombie boss. Akorát se to pořád opakuje každý snad asi 4-5 minuty, hodně vydží, dává velký damage, munice je žalostně málo, odměna za zabití žádná a naprosto to ničí hratelnost. A úplně nejlepší, když se objeví někde v interiéru, dokonce se objevuje i v závěrečné radnici klidně mezi náckama, kteří ho ingnorují. Kdyby v tý mapě bylo aspoň pořádně munice a životů. Výtku mám právě ke spawnu nepřátel, který je mnohdy totálně rozbitý, protože v některých prostorech se zejména ty flusající a se samopalem objevují okamžitě po 1s zase a zase, takže průchod některýma místama je za cenu save/load nebo za ztrátu hodně životů, plýtvání munice a vedlo to ke zbytečnému probíhání, frustraci a člověk si tu mapu ani pořádně nevychutná (to platí zeména ve městě, kde po vás stříli 20 zombíků přes celé náměstí a životy člověk ztrácí jak na běžícím pásu), což je velká škoda, protože atmosféra průzkumu a level design je skvělý. Takový nekonečný spawn fakt nemám rád a přípomíná mi to velmi špatně hratelný datadisk do Hexena 1. Také se jedná asi o hw nejnáročnější mapu, protože mi zde docházelo ke značnému poklesu fps, což dosud bylo spíše příležitostné v těch nejrozlehlejších venkovních mapách. Naprosto skvělé prostředí a neskutečná rozlehlost i další nové prvky jako lucerna, ale ta hratelnost je hrozná. Kromě základních zombí ostatní vydrží hodně, dávají velké damage, třeba flusance dávají za 50 a ještě nechávají po sobě zraňující smrad, který vám sežere taky hromadu hp. Čistý herní čas mám 2 hodiny a strávil jsem tam snad 2x tolik, protože jsem musel loadovat několikset krát a zvažoval jsem i variantu, že se na to vykašlu a projdu to cheatey. Mám z toho hodně rozporulné pocity. Nevím, jaká je hratelnost na 3 obtížnost, ale na 4 je to naprostý Hell. Oproti běžné hře je naprosto nevyvážená právě kvůlu spawnu. Jinde ve hře nemám na tu obtížnost větší problémy. Tohle chce rozhodně předělat, jinak je to o tom, co nejrychleji mapu proběhnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kde najdu výbušniny na tu jeskyni a kde najdu to světlo? Abych nemusel mít velký jas. :D

      Vymazat
    2. Aha, našel jsem ten switch v tom sklepě a lucernu až později tam bude i výbušniny mám. :)

      Vymazat
    3. a TEĎ JAK DÁL MÁM POKRAČOVAT? https://ctrlv.cz/aSAK

      Vymazat
    4. Respktive jak se dostat odsud ven protože už vím kam. :)

      Vymazat
    5. Skočit na tu rampu vpravo, tam je průlez pokud si vzpomínám.

      Vymazat
    6. V tom chrámu jsem taky docela bloudil. Je to přesně ta rampa v pravo, ale teď už si nejsem jistý, zda se tam dalo skočit odsud, nebo někde lézt po okolních římsách.

      Vymazat
    7. Nechtělo se mi čekat, tak jsem použil fly, ale jinak dobrý. :)

      Vymazat

  61. C3M1 - Operation Geheimnisträger
    Třetí epizoda začíná poněkud psychedelicky. Blazkowicz má trauma ze smrti svého věrného soudruha ve zbrani Douglase, a tak procházíme snovou sekvencí plnou nočních můr a zážitků. Ocitáte se zpátky na základně, ale i zde nacházíte vzpomínky na starého kamaráda. Nezbývá nic jiného než zaplašit chmury a vrhnout se do další mise. Vaším úkolem je infiltrovat koncentrační tábor, osvobodit vězně, vypořádat si to s dr. Mengelem a hlavně získat informace o smrtícím plynu Zyklon C, který nacisté připravují jako smrtící zbraň. První fáze je infiltrační a klidná, procházíte táborem a poznáváte temné a realistické prostředí. Baráky plné vyhublých muklů, popravčí čety, hromady mrtvol, všude pracující otroci, zavazadla sebraná vězňům, atmosféra je opravdu mrazivá. Postupně se vám podaří dostat se do budov wehrmachtu, pomocí ostřelovačky musíte předtím odstranit hlídkujícího esesáka. Pak následuje obtížnější fáze, kdy tichým přístupem musíte postupně zlikvidovat osazenstvo budovy a pomocí výbuchu u brány odlákat stráže, abyste mohli prchnout z lágru. Naštěstí případný výstřel nezalarmuje celý tábor, a tak se mi mise podařila. Jakmile uniknete, dostanete se k areálu výroby smrtícího plynu. Ten infiltrujete již se zbraní v ruce a sjednáte si přístup zpět do koncentračního tábora, kde se musíte definitivně vypořádat s dr. Mengelem, který vám předtím dvakrát unikl, a celý komplex odpálit. Dílčím cílem je postupně sbírat informace o dění v táboře, a tím si otevřete tajný level, pokud najdete všechny. Naštěstí nejsou schovány v secretech a při pečlivém zkoumání by vám neměly uniknout. Atmosféra je opravdu hustá a realita pecí, plynových komor, mrtvol nebo třeba propagačních fotek masakrů, jež si nacisté promítají, skvěle vytváří mrazivou náladu. Dokonalý úvod do třetí epizody.

    OdpovědětVymazat
  62. Zajímalo by mě jestli to vůbec testovali na nejtěžší obtížnost xD. Ta level na Měsíci je obrovský skok v obtížnosti oproti předchozím levlum, dostal jsem se nějak až k Adolfovi, ale ten už se nedá těch kyborgů se tam spawnuje moc, trochu unbalanced ten boss fight, zajímalo by mě jestli to vůbec někdo dal na ten Mein leben. Teď nevím jestli zkusit znova celý level a zkusit ušetřit aspoň 1 nebo oba 2 ty dmg boosty co sem měl na začátku té mise koupené, anebo znova celý chapter na nižší obtížnost. Každopádně bez dmg boostů nebo aspon toho healovacího kufříku to na Mein Leben obtížnost nelze zabít. Zvládl to někdo aspoň s těma boostama ? Na celým youtubu není ani jediný video na nejtěžší obtížnost :D takže nevím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten boss fight je opravdu těžký. Já hraju na 4 obtížnost a poprvé jsem mu sundal tak 80% hp, ale pak už to tam bylo tak přeplněné, že se to nedalo. Naštěstí jsem vzpomněl, že mám 2xadrenaliny a zkusil jsem ten boj znovu, to bylo hned lepší. Bez toho to na ty nejtěžší obtížnosti skoro nejde. Na tu 4 ještě hodně se štěstím, nebo opravdu to natrénovat.
      Hraješ na 5? Napadlo mě, že bych to taky na ní v budoucnu zkusil. Akorát secret level ve 3. epizodě je snad lepší vynechat, protože ten je fakt unbalanced.

      Vymazat
    2. Jo hraju na 5 a cely ten level na Mesici je uz opravdu hardcore, musel jsem bohuzel vyplytvat adrenaliny a totale macht abych vubec dosel nakonec takze nevim jestli by melo cenu zkusit znova cely level odznova, mozna ze bych dopadl zase stejne. Ono uz ta cast v te arene s tema ctyrma robotama byla ultra hard, ale nejak sem to zvladl. Nevim jestli bych doporucoval to hrat na 5 dalo se to hrat ( teda az doted ), ale obzlast v teto misi uz je to tezky progress, kde furt savujes a loadujes aji behem fightu, to uz pak neni moc fun. Celkove tenhle level uz se moc nedal. Chapter 1 by mozna na 5 sel, ja ho dal na 4 a rikal sem si ze CH 2 to teda zkusim na 5 ale tady uz to dal nejde. Navic na 5 nejdou cheaty takze kdyby byl nekde treba nejaky bug, nebo se zaseknes jako ted ja, tak se dal nedostanes. Asi si dam znova cely CH 2 na 4 (mozna aji CH1 ) aspon tentokrat najdu vsechny secrety, ktery sem preskocil. Docela me vadi ze k nekterym secretum uz se znova nedostanes kdyz se neda vratit casto na zacatek mapy v nekterych misich takze najdes papir, kde je secret ale uz se pro nej nejde vratit bo ta cast mapy uz je uzavrena, ale mozna je to naschval aby byl duvod pro replay. Ale nevadi bavi me to tak ze si dam klidne cely CH2 odznova hlavne v tom vesmiru to je pomalu namet na celou hru nebo mod, doufam ze bude vic takovych levlu, to je genialni napad.

      Vymazat
  63. E3M3 - Mapa je opět rozdělena na dvě části. Začátek je v duchu průzkumu okolí, což určitě doporučuji, dá se nepřátelském táboře najít brokovnice a sklepení domu také skrývá nejedno tajemství. Do města se potom dá dostat řekou, ale je tu nutno dát pozor na podvodní bomby. Nejdřív jsem si myslel, že je to secret, ale ve skutečnosti je to legitimní postup. Následně se otevře pěkný výhled na blízké město. Je tu také minové pole, kde je tolik min, že zde není volná cesta. Je to záměr, povedlo se mi s rozeběhem dostat na druhou stranu odpálením pouze jedné miny a zjistil jsem, že vše dál jsou jen kulisy a není tam žádný secret. Cestou městečkem je třeba dávat pozor na četné ostřelovače. Tady je viditelnost dobrá, takže stačí postupovat obezřetně a mít rychlé prsty na spoušti a je to bez problému. V jednom vybombardovaném domě se nachází také sejf a kód k němu je naštěstí v blízkém domě. Na konci dojdeme do hospůdky kde se nachází cesta do podzemí a zárověň končí první část. Přechod do další mapy je bez varování a není možné se vrátit zpět a posbírat chybějící secrety.
    V druhé části projdeme sklepy a podzemními základnami. Je tu i roklina a zapečeťěný průchod do jeskyně. Po secret levelu však máme tolik duší, že 50 není problém. Odměnou je Nebelwerfel, což je parádní odměna za utrpení v tajné misi, a který výrazně usnadní vstup do pevnosti. Samotná pevnost vypadá parádně. Narazil jsem tu na chybějící hudbu, protože mi to napsalo že music a nějaký soubor not found. Samotná pevnost není zas tak rozlehlá, obsahuje tradiční laboratoře, kanceláře, muničáky a dokonce potkáme pár zombíků. Na střeše se konečně utkáme v tváří tvář zrádci a dáme mu co proto. Rovnou jsem využil plamenomet, do kterého jsem měl hromadu paliva, takže boj nebyl tak dlouhý. Tady jsem čekal nějakou scénku ve smysl, jak ho zlomili ve vězení a podobně, ale zůstalo to jen u jednoduché hlášky. Potom už zbývá cesta ven, kde potkáme extra silný vojáky z poslední mise druhé epizody. Mise to byla pohodová a příjemně se hrála.
    SM03 - Jelikož jsem našel další kartu, zpřístupnila se další úroveň Commandera Keena. Tentokrát je to piramida. Rozsahem patří asi mezi nejmenší SM úrovně, přesto si zachovává spletitost. Nikde jsem naštěstí nebloudil, čaroděje jsem našel, ale ten mi řekl, že je třeba najít ještě tajemnství piramidy. Za modrými dveřmi najdeme červy, které je třeba nalákat všechny k sobě. Potom se oběví velká noha, což je exit. Jsou tu další prvky, na které jsem už dávno zapomněl. Asi si po letech toho Commandera Keena snad zahraju.

    OdpovědětVymazat
  64. E3M4 - Začátek se odehrává v malé nepříliš chráněné základně. Pouze je třeba dávat pozor na plamenomety v přístupové chodbě. Uvnitř se dozvíme něco o použití Cyklonu C a jak se to nevydařilo a následuje vstup do tajných laboratoří a hledání cesty do zamořeného města. Podzemí má opět strašidelnější atmosféru a dokonce se tu objevují vojáci s magickými schopnostmi, jako blesky, ohně. Město je po vzoru tajného levelu zamořeno neustále spawnujícími se zombíky. Tady to má však smysl, protože je třeba přežít 5 minut do příchodu sovětů a munice i životů je tu dost, přesto množství zombíků může zatarasit cestu a to je konečná. Dá se tu najít Tesla canon, který se poprvé objevil v tajné mapě na konci. Ve městě mě zaujala hudba, která mi připomínala jakousi verzi soundtracku Doom Eternal.
    E3M0b - Po dokončení mise a pokecem s ostatními v základně se dozvídám, že vyšetřování Ryana bylo ukončeno a pokoj je přístupný. Po krátkém průzkumu a nalezení dopisu se otevírá další secret mise, kde hrajeme právě za Ryana a přesuneme se o rok do minulosti a naším úkolem je zlikvidovat nepřátelský bunkr. V misi řádí silná bouře a liják, opět pěkně zpracované. Trochu oříšek bylo minové pole, ale stačilo chodit od světlici k světlici a k bunkru jsme se dostali. Další postup je už ve skrytu a opatrné likvidace nepřátel. Důležité je opět nespustit alarm. Setkáme se jednotkou, která již vstupila do bunkru a úkoly se mění. Ukázalo se, že by zde mohla být jantarová komnata, a tak je třeba pátrat po vodítkách a informacích. Nalezneme však ještě něco, co vrhá světlo do zrady a jak to vlastně všechno bylo. Tohle bylo to, co jsem hledal ve třetí misi. A nakonci se opravdu do skutečné jantarové komnaty podíváme. Ovšem neužijeme si to dlouho, nacisté přicházejí a je třeba se probít ven. Zlikvidujeme poslední odpor, a pak cestou ven ... padneme do pasti. Hudba je zde velmi inspirována prvním Wolfensteinem.

    OdpovědětVymazat
  65. C3M0 - Operation Regenschirm
    Operace Deštník, jak zní český překlad názvu, je značně rozporuplným levelem, který se možná i vyplatí přeskočit. Z válečné akce se hra změní v zombie survival, kdy se B. J. Blazkowicz ocitne mezi zmutovanými dělníky a vojáky. Podobně je zaměřena i hra, musíte prozkoumávat jednotlivé sekce a místy až s adventurním nádechem pátrat po potřebných předmětech, což vyžaduje čtení nalezených dokumentů. Dominují exteriérové lokace s budovami, domky a přístřešky. Aktivujete generátory, čímž získáte osvětlení exteriérů, pak vás jeden z dokumentů nasměruje ke krystalu ukrytém v soše a chvíli mi trvalo, než jsem přišel na to, jak ji shodit dolů. Dominantním cílem je nalézt lucernu, u které je omezena doba používání a musíte si doplňovat náplň, kterých je bohužel nedostatek. Váš průzkum v podzemí je tak časově limitován, což mi docela vadilo. Dalším potřebným prvkem jsou nálože. Navíc jejich úkryt je docela vypečený za stěnou s docela neviditelným aktivačním bodem v mučírně v domku, kde se hodí krystal ze sochy. Váš průzkum probíhá na pozadí zombie invaze, nesmrtelných postav je s přibývajícím časem čím dál víc a vyplatí se docela spěchat. Pak jsou všude a přibývají ty tužší exempláře. Fáze v podzemí je poměrně nudná a komplikovaná a docela jsem v duchu posunoval čas, abych se dostal dále. Pátráte v jeskyních, odpalujete skaliska a nakonec se dopídíte vlastních vykopávek, kde stojí chrám a komplikovaný podzemní komplex, ve kterém je tedy orientace opravdu prachmizerná, navíc s četnými pastmi a plošinkovými sekvencemi. Navíc jsem měl problém dešifrovat, co je třeba vlastně udělat a musel jsem použít YouTube video, abych zjistil, kudy se dát. Uvnitř chrámu totiž naleznete hák a není úplně zřejmé, kde jej použít. Ve slepém tunelu mně totiž nenapadlo zkusit použít tlačítko pro použití a právě zde vám hák poslouží k úniku z nudného podzemí. Ocitáte se ve městě, kde kromě základních zombií přibude nahodile se zjevující boss Smrtonoš, kterého je docela obtížné zlikvidovat. Město je velice pěkně a realisticky vybudováno, musíte prošmejdit obchody, hotel i muzeum, abyste jednak našli vašeho parťáka a poté zbraně a chemikálie potřebné k odpálení brány budovy, v níž se ukrývá komando esesáků. To vše je provázeno četnými zombíky a neustálé stereotypní mlácení lopatou nebo střílení mě nebavilo. Municí musíte šetřit, neboť jí není dostatek. Závěrečná fáze dobývání základny byla balzámem na nervy, jelikož si chvíli odpočinete od pižlání zombies. Chvíli mne zdržovalo nalezení spínače, kterým si zpřístupníte zbylé vojáky, které k ukončení mise potřebujete zlikvidovat. Jak jsem již psal, mise je opravdu dlouhá a možná i natahovaná a neustálé boje s nemrtvými byly nudné a frustrující. Takže nic nepokazíte, pokud v předchozí misi minete některý z dokumentů. Těším se zase na standardní válečnou akci. Level považuji zatím za nejslabší z celé hry.

    OdpovědětVymazat
  66. C3M2 - Operation Eisenherz
    Třetí mise vás vrhá do víru bojů v otevřené lokaci zaprášené písečným prachem, takže vaše viditelnost je notně omezená. Mapa je zdánlivě neomezeně přístupná, ale opak je pravdou. Vaším prvním úkolem je spojit se se spojeneckými vojsky. Poté následuje zničení německé komunikační věže. Kampaň ovšem docela trpí na špatnou orientaci, i přes přítomnost orientačních vykřičníků na kompasu, zejména ze začátku jste pod neustálou palbou z kulometů a obrněných vozidel, takže nemáte čas pro podrobné pátrání. Po kontaktu se spojenci se proti vám náhle vyhrnou Němci, což mě také docela zmátlo. Poprvé jsem se pustil špatným směrem, sice jsem získal spolubojovníky, kteří mi pomáhali v boji, ale vlastní úkol se nacházel na opačné straně. Proniknete zákopy, postupně likvidujete nepřátelský odpor a dostanete se k cíli mise. Najdete zde ostřelovačku, jež vám dobře poslouží k vyčištění kulometných hnízd. Nyní se držte, jelikož zasednete do tanku, který je prezentován v top down formě. Musíte postupně zlikvidovat rafinérii Zyklon C, nepřátelské komunikační středisko a poté stanoviště protiletecké obrany, jež brání vašim bombardérům v akci. Opět zde docela selhávala orientace. Musíte se po splnění jednotlivých částí mise hlásit zpět na stanovišti, jinak se vám neotevřou další části mapy a budete jezdit pořád dokola, jak se to stalo mně. Přitom breefing se jeví, jakoby se vám zpřístupnily všechny cíle najednou. Rovněž jsem narazil při likvidaci kanónů na omezení enginu. Věže se nacházejí na vyvýšeném ostrůvku, a pokud si najedete pěkně na val, stanete se snadným cílem Tigerů a přitom je nemůžete kloudně zaměřit. Takže finální boj byl docela frustrací. Mise je výhradně akčně zaměřena a pokud by byl lepší přehled o dění, hrála by se lépe.

    OdpovědětVymazat
  67. C3M3 - Operation Stahlfestung
    Po určitých designérských experimentech se autoři vracejí s již tradiční herní náplní. Tentokrát máte za úkol zničit nepřátelskou věž s protileteckou obranou, na které si spojenci vylámali zuby, a navíc nastává čas pomsty a zúčtování s proradným agentem Ryanem. Po průzkumu okolí, v némž se opět potkáte s nemrtvým překvapením ve sklepích, proniknete podvodním kanálem do města, kde se tak jako v pověstné misi v Medal of Honor utkáte s armádou ostřelovačů na střechách, naštěstí je tento boj docela příjemný a navíc máte možnost v secretu najít trezor s další Keenovou cartridgí. Po vyčištění pohostinství podzemní chodbou pronikáte do další fáze mise. Po vyčištění první budovy po cestičkách nad propastí postupujete až k masivnímu areálu pevnosti, v níž se skrývají flaky. Nejprve přijde na řadu vstupní komplex a pak se přes nádvoří probojujete k masivní vysoké budově. Musíte se utkat tváří v tvář tanku a pak postupně bojujete s tuhým odporem ve věži. Na jejím vrcholku se skrývá váš arcinepřítel agent Ryan. Nedá svůj život lacino a boj s ním je poměrně obtížný, jelikož se mu regeneruje zdraví. Po jeho smrti mise nekončí a musíte se vrátit zpět k východu, kde čelíte útokům extra tuhých specializovaných jednotek. Ale vše se podaří a nakonec se setkáte se spojeneckými vojáky. Mise je velmi povedená a hratelnost zcela v duchu WolfenDoomu, tedy vlastně Wolfensteinu.

    OdpovědětVymazat
  68. Tak už jsem se vrátil a druhá epizoda/kapitola je za mnou. Poslední mise Hades s ponorkou, Islandem a chrámem se mi líbila, jen mě mátly ty mechaniky. V první fázi jsem všechno postřílel, protože i když jsem byl beze zbraně tak to do mě někdo random nejlépe zezadu našil. Potom mě dlouho mátly bedny přes které jako bych se měl někam dostat a nedostal a ty plošinky.... na to jsou jiný hry a enginy... skoky a ta doomovská setrvačnost pohybu je hrozná kombinace:D

    https://i.ibb.co/dpVhy7N/Screenshot-Bo-A-20210524-002414.png

    OdpovědětVymazat
  69. E3M5 - Válka se chýlí ke konci a na misi odjíždíme přímo do Berlína. Ta je tentokrát rozdělena na 3 části. K dispozici máme i čepel utrpení.
    První část začíná ve stokách. Po výlezu nasedneme do tanku a jde se. Nejprve společně bojujeme v ulicích Berlína, kde se nakonec setkáme s rudou armádou. Potom následují boje v samotném říšškém sněmu, kde se nám postaví nejvyšší pohlaváři, včetně 3x uprchlého Mengeleho. Celá stavba působí majestátně a plná luxusu. Jsou tam i takové věci jako model Berlína. Pravda, že je to všechno už poničené. Je zde nutno dávat pozor na miny. Následuje Hitlerův bunkr, který si pamatuju třeba z filmu Pád 3. říše a zároveň ta struktura levelu mi evokuje starého dobrého Wolfensteina. Je to opravdu do detailů propracované. Jako boss je tam i pes Blondi (či jak se jmenoval) a pelíšku měl jako hračku Doom slayera, to mě pobavilo. Cesta nás zavede do samotného Fürerovy kanceláře, ale ten zdrhl. Musíme se vrátit a dostat se na nádraží, které je opravdu realisticky vymodelované. Cílem je dostat se do podzemky. Po celou dobu se zbylí náckové vehementně brání a tady jsem hodně využíval ostřelovačku, která na velké vzdálenost přišla vhod. V podzemce je dokonce samotná jízda vlakem. První část je neuvěřitelně rozlehlá a propracovaná a zabrala mi přes hodinu. Velikost si také vybírala daň, že ke konci se hra začala čím dál víc cukat. Tady je vidět, že ten engine je využit naprsto na maximum.
    Druhá část začíná v garážích, kde se dozvíme, že se Hitler pravděpodobně chystá uniknout letadlem. Prostřílíme se ulicemi a dostaneme se jimi až na letiště. Zde se odehrává velká část levelu a stejně jako sněm je i letiště opravdu pěkně zpracované. Projdeme hlavní čekací halou, výdej zavazadel, odletovou halu i kanceláře. Vše je v okázalém stylu. Potom následuje hangár, kde se střetneme s početnými mechy, ale naštěstí máme i nebelwerfel, takže likvidace nebezpečných strojů není zas takový problém. Potom se už nalodit na vzducholoď a odlétáme vstříc hradu Wolfenstein.
    Třetí část se odehrává na samotné vzducholodi. Tentokrát se pohybujeme opět v přestrojení a můžeme si v klidu prohlédnout pečlivě propracované interiéry, jako bary, kanceláře, ubykace, kajuty, i samotný můstek. Obzvlášť působivý je výhled z oken na ubíhající krajinu. Poslední část je celkem pohodová, čas od času je potřeba někoho zlikvidovat, abychom získali klíč. Po nalezení vercajku a padáků je načase sabotovat motory a nakonec si prostřílet cestu zpět na začátek a vyskočit ven.

    OdpovědětVymazat
  70. C3M4 - Operation Wiedergeburt
    Čtvrtá regulérní Blazkowiczova mise nese název Znovuzrození. Přináší rozsáhlou operaci, v níž nejenže infiltrujete další základnu výroby plynu Zyklon C, jehož účinky se vymkly kontrole, ale pronikáte do plynem zamořeného městečka, v němž čelíte dalšímu přívalu zombies. V úvodu navštívíte dokonce samotný Hitlerův bunkr - Wolfschanze. Není modelován podle skutečné budovy, která se autorům nezdála dostatečně atraktivní, ale vznikla plně ve fantazii tvůrců. Boje jsou vcelku příjemné a vyvážené, musíte se vyhnout minovým polím a do komplexu se dostat zákopy a podzemními cestami. Pak infiltrujete okolí i samotnou budovu a dostanete se k výzkumné základně, kde se vyrábí plyn. Nachází se zde i koleje s přistavenými cisternami, které musíte postupně obcházet. V základně si dokonce musíte nasadit plynovou masku a pronikat plynem zamořenými místnostmi. Dokumenty, jež nacházíte, mrazivě informují o špatné situaci v přilehlém městečku. A okusíte si ho na vlastní kůži. Po opuštění komplexu se promenádujete v ulicích a náměstích městečka, které je ovšem zamořeno invazí zombies a vy musíte čelit jejich přívalům, a to vše s maskou na obličeji. Naštěstí vás zachrání po 5 minutách Rudá armáda, jež vás pak transportuje zpátky na velitelství. Mapa je dobře vyvážena, přívaly zombies jsou na rozdíl od bonusové epizody vyvážené a v rámci dějové náplně funkční. Operace Znovuzrození patří k dalším velice povedeným kampaním.

    OdpovědětVymazat
  71. Tak jsem to v C3M2 vzdal. Seká se mi to, že jsem musel snížit detaily. Nejdřív střílna kde nevidím kam střílím, potom na mě někdo střílí z dálky za plotem koho nevidím, potom tank který jsem radši někam zaparkoval, splněný objectives a žádný nový tak jsem se tam 20 minut bezcílně motal a potom když jsem se dostal konečně na cestu tak mi všichni říkají, že s tankem už mají šanci, no můj tank je někde na druhý straně mapy v tý mlze kde nevidím do deseti metrů a náboje mi došly. Už toho na mě je moc:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou viditelností nepřátel je to v téhle mapě nepříjemné. To se člověk musí krýt, vykouknout na vteřinu a doufat, že uvidí siluetu, aby vůbec tušil kam střílet. Naštěstí je to v dalších misích lepší. Ovšem ta optimalizace 3.epizody je celkem bídná. Snad to dají jednou dohromady.

      Vymazat
  72. C3M0B - Operation Raubgold
    K druhé bonusové misi se dostanete poměrně snadno. Postačí navštívit pokoj agenta Ryana, který byl předtím zapečetěn, a přečíst si jeho poslední dopis. Ocitnete se v jeho kůži a pod clonou sovětských vojáků infiltrujete nacistický bunkr. Před ním se nachází rozsáhlé minové pole, ale na aspoň tedy na druhou obtížnost postačí, když jdete rovnou za nosem mezi světlicemi. Mise je zaměřena na stealth. Postupně odpravujete nepřátelské vojáky a v jednom ze skladišť naleznete agenta Stierlitze, který vám zadá nový úkol, vypátrat Jantarovou komnatu. Mise je poměrně přímočará, stealth složka docela jednoduchá a mapa pěkně odsýpá. Nicméně od dveří se žlutým klíčem jsou stealth prvky obtížnější a musí přijít ke slovu střelné zbraně. Ve finále se vám podaří najít Jantarovou komnatu, ovšem nastane prozrazení a ke konci levelu se musíte prostřílet. Zničit bunkr se vám tedy už nepodaří, jelikož vás na konci zatkne jednotka generála Tlustého ksichta. A zároveň se dočkáte vysvětlení příčiny Rynanovy zrady. Opravdu nic není černobílé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha a já si říkal, jak se dostanu k této mapě, tak až dohraju mapu 5 tak můžu dát tuhle. :)

      Vymazat
    2. tak nedám 6 jde po 5. Ale vezmu si autosave jeden a dám ji později.

      Vymazat
  73. Jsem zjistil, že jsem sem zapomněl dát komentář na druhou misi.
    E3M2 - Další mise na velkých otevřených prostranstvích. Opět je nutno postupovat přes zákopy či ostřelovačkou postupně likvidovat kulomečíky. V této mapě je i docela dost vozidel a tanků. Cílem je dostat se k tanku a následuje pohyb po mapě v tanku. Pěchota sice tak nezraňuje, ale spousta nepřátelských vozidel dokáže nás připravit o spousty životů tanku. Naštěstí se po mapě nachází opravárenské sady. Na téhle mapě je docela problém optimalizace, protože ve venkovních prostorách se mi hra celkem cukala. Rovněž je zde malá viditelnost a nepřátelské kulomečíky či tanky člověk střílí téměř naslepo, což v Wolfu není tak chtěná mechanika. Taky jsem se tu setkal se spawnem nepřátel po překročení určitých míst a zdálo si mi, že se to spouštělo někde i opakovaně. V této mapě je také pár skyrtých agentů, kteří vám předají nějaké ty zásoby. Na to je nutné si dát pozor a nevím, zda je to šťastná mechanika, protože v podobných hrách jsem zvyklý nejdřív střílet, a pak se ptát.

    OdpovědětVymazat
  74. E3M6 - Konečně velké finále skládající se opět ze dvou map. Ocitáme se v zasněženém lese, kdy opodál hoří a vybuchuje havarovaná vzducholoď. Působivé. K hradu to není daleko, ale vchod je chráněn tesla cívkou, takže je třeba hledat jinou cestu. Průzkum nedaleké základy, skladišt nečinil větší problémy. Je možné si doplnit zásoby a v jednom skladišti dokoupit zásoby od jednoho nácka včetně mapy a záhaného klíče. Je tu taky skrytá část mapy, do které se dá dostat šachtou z povrchu do zničené laboratoře, kde se nachází hledaný tesla kanon. Tam to má strašidelnou atmosféru. Další průzkum nás zavede do jeskyň, kde jsou opět zombíci a tajné dveře, které se dají odemknout koupeným klíčem. Ty vedou do nějaké staré svatyně, kde je spoustu duchů, další Hitlerův duch a nějaká nová skákací robotická potvora s tesla útokem. Našel jsem tu nějakou další runu (v pořadí už 3.) nevím, k čemu to slouží, ale asi to má souvislost s mečem. Potom se tam naspawnují zombíci. Ty však nestačí zlikvidovat, ale je tu opět ta otravná mechanika, kdy se spawnují naprosto zběsile a během chvíle jsem jich plamenometem spálil snad 100 a to jsem se snažil co nejrychleji odejít. Když jsem to opustil a později jsem se tam vrátil, naštěstí ten spawn skončil. Aspoň že tak. Jedna věc, která mě v těch jeskyních štvala jsou špatně viditelné kameny, které vyloženě překáží, často jsou uprostřed chodeb, nejsou vidět a neustále jsem se o ně zasekával. Ke konci se setkáme s nemrtvým poměrně odolným bosse. To mě trochu znekliďnuje, protože mám obavy, že mrtví pohlaváři, ještě nejsou tak docela mrtví.
    Druhá a poslední část.
    Dostáváme se do sklepení samotného hradu Wolfenstein. Po zabití pár zombíků se dostáváme do hradních věznic, kde je v jedné cele secret s nabodnutou Romerovou hlavou, což je jasný odkaz na Doom2 + všechny hry, na kterých se podílel. Při vstupu na dvorky jsem měl pocit De-Javu a vzpomněl jsem si na Return to Castle Wolfenstein. Tu atmosféru to prostě má. Cílem mise je najít všech šest klíčů k otevření hlavní brány. Naštěstí jsem si koupil mapu a tak mě ke klíčům v pohodě dovedla. Mapa je užitečná i tím, že jsou v ní naznačeny některésecrety. V kapli jsem dokonce oběvil supersecret easter eeg v podobě nějaké staré hry. Procházíme tam malované městečko všetně jeho obyvatel a je tam i dungeon plný pastí. Našel jsem tam asi 4 truhly se zásobami. Celý hrad se hrál příjemně. Po nalezení všech klíčů se otevře průchod do katakomb, kde je opět několik zombíků a je potřeba mít 300 duší pro vstup do finální lokace, Tam nejprve čekají 3 bossové známé z předchozích kapitol, dokonce i nemrtvý Ryan. Na všechny bosse je třeba používat speciální útok meče. Nakonec se nám postaví sám führer. V aréně se dobře pohybuje a o duše se postarají zombíci, avšak problém s dušemi jsem neměl, přotože jsem jich měl nasysleno snad 1300. Finální boj jsem zvládl bez problému, a pak stačilo východní branou opustit hrad. Potom následuje ještě outro skládající se z několika herních lokací a záběr na slavící lidi. Před samotnými titulky však jedna věc nastínila, že bychom mohli do budoucna očekávat pokračování a další mod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Našel jsi v tom bonusovém dungeonu stříbrný klíč? Nebo ty nepřístupné dveře jsou tam jen na oko? Neotevřel jsem je a truhly jsem všechny našel.

      Vymazat
    2. Ty stříbrný dveře jsou tam jen na oko. Nic to tam nepsalo. Taky jsem měl všechny truhly.

      Vymazat
  75. C3M5 - Operation Götterdämmerung
    Ve velkolepé misi, či spíše kampani, se vítězství už definitivně naklonilo na stranu Spojenců. Ocitnete se v Berlíně, kde opět s pomocí tanku čistíte ulice a dostanete se k Hitlerovu kancléřství. Tentokrát již nehrozilo bloudění a řízení ocelového monstra jsem si s chutí užil. Po vlastních nohou se infiltrujete do nitra budovy a postupně likvidujete čtyři velice pěkně graficky zpracované nejvěrnější Hitlerovy pohůnky. Docela obtížný byl hned ten první, jelikož jste se museli kromě střel vyhýbat i neviditelným minám. Samotný arciďábel se skrývá uvnitř bunkru, ovšem prchá před vámi, jakoby mu za patami hořelo do svého hlavního stanu - hradu Wolfenstein. Setkáte se s rudoarmějci, mimochodem s kultovní scénou sovětského vojáka s vlajkou na střeše Reichstagu v pozadí. Postupně se probojujete nádražím do jeho vlaku a popojedete k další fázi mise, kde se musíte ulicemi plnými ostřelovačů a min prokousat až k letišti, kde je zakotvena vzducholoď, kterou se dopravíte ke hradu Wolfenstein. Boje jsou poměrně obtížné, jelikož se proti vám staví poměrně odolní vojáci letectva. Zejména ve finále po zpřístupnění Zeppelinu musíte čelit několika mechům zároveň. A můžete se nalodit na palubu vzducholodě, jež vás odveze k Hitlerovu poslednímu útočišti. Poslední fáze je takřka výhradně stealth. V esesácké uniformě zkoumáte opravdu realisticky zpracované vzdušné plavidlo a musíte najít dva padáky a zničit motor vzducholodě. Paluba Zeppelinu je docela labyrint a chvíli mi trvalo, než jsem našel druhý padák. Hra mi posloužila v podstatě taky jako edutainment, jelikož interiér vzducholodě jsem nikdy neměl možnost vidět. Po zničení motoru se musíte probojovat k východu a padákem seskočíte k hradu Wolfenstein. Finální zúčtování s Hitlerem může nastat. Mise je perfektní, střídají se dynamicky různá témata a prostředí a boje i klidný průzkum jsem si dokonale užil.

    OdpovědětVymazat
  76. C3M6 - A Castle Wolfenstein
    Poslední mise, poslední zúčtování. Hitler čeká. Po seskoku prošmejdíte zasněžené okolí hradu a nadopujete se municí i zdravíčky. A můžete k hradu. Ten je však chráněn Tesla zbraní, takže se musíte dát oklikou. Infiltrujete poblíž rozprostřený vojenský tábor a postupně čistíte jednotlivé baráky, sbíráte klíče a v závěru čelíte ataku bojových vozidel a tanků. Zjistil jsem z komentáře kolegy, že jsem přehlédl podzemní laboratoř, kde se nachází tesla kanón. Je přístupná prostřednictvím kanálu. Také agenta, jenž vám prodá nejen mapu hradu Wolfenstein, ale také klíč k tajné části podzemí. Takže oblast se záplavou zombií a Hitlerovým duchem jsem minul. A to jsem si říkal, že většinu tajných lokací jsem našel. Před hradem Wolfenstein se ještě nachází podzemní jeskyně, kde řádí nemrtví, výsledky nepovedených experimentů. Prošmejdíte jeskyně a zlikvidujete snad už naposledy nemrtvého generála Fettgesichta, alias Tlustého ksichta. Pak již čistíte rozsáhlý komplex hradu, se kterým si dali tvůrci opravdu velkou práci a vizuálně odpovídá budovám ze hry Return to the Castle Wolfenstein. Labyrint chodeb, schodišť a spleti místností je opravdu náročné prozkoumat. Najdete zde secret s Romerovou hlavou, dungeon v podobě pixelartové hry, v níž najdete čtyři truhly, a hlavně pátráte po celkem šesti klíčích, jež vám otevřou poslední část levelu. Hledání je bez mapy opravdu náročné a docela jsem bloudil. Zejména nalezení posledního klíče v zapomenuté místnosti mi dalo zabrat. Kromě základních vojáků musíte čelit i minibossům. Zbývá závěrečné zúčtování. Pomocí meče čelíte útokům třech bossů, které jste během celé hry potkali, včetně nemrtvého agenta Ryana. A v závěru se vám postavý samotný Adolf. Byl docela tuhý, útočil nejem granáty, magickými střelami z Kopí osudu, ale také silnými tlakovými vlnami, kterými vás snadno smetl z bojiště do propasti. Ale nakonec se dobrá věc podařila a udolal jsem ho. Po odchodu z hradu Wolfenstein následuje povedená finální sekvence, v níž celá Evropa slaví. A zároveň uvidíte náznak věcí příštích a snad další budoucí porci herního obsahu. Máme se tedy na co těšit.

    OdpovědětVymazat
  77. Nějaké to finální zhodnocení. Podle komentů vidím, že jsme to dohráli snad jen dva možná tři.
    Mise ve třetí epizodě jsou neuvěřitelně rozlehlé a často rozděleny na více map. Mnohé z misí mi zabraly klidně hodinu až dvě. Je fakt, že mapy procházím pomalu a vychutnávám si to. Celá 3.epizoda mi zabrala přes 11 hodin. Rozlehlost však zároveň vytěžuje engine na maximum a narozdíl od prvních epizod se často mise cukají. Je vidět, že to potřebuje optimalizaci jako sůl. Ta se alespoň v prvních dvou epizodách vydařila a v nich jsem nezaznamenal větší problémy.
    Celkově je hra velice povedená, až na výjimky výborně hratelná a neskutečně dlouhá. Je tu spousta prvků a nikdy by mě nenapadlo, že tohl je ena GZdoomu možné. Jsou tu však prvky, které minimálně ve Wolfensteinu mi přijdou sporné. Příklad jsou třeba stelth mise či akce v přestrojení. Naštěstí to bylo dobře a funkčně udělané, takže mi to nedělalo problémy. Pak tu byly mise, kde bylo nutné překonávat mnoho pastí a některé druhy vás zabily instatně, což někdy mnohdy kazilo hratelnost. Kdyby to bylo jen v jedné misi, OK, ale vícekrát už mi to přišlo zbytečné do Wolf hry. V těchto misích bylo i několik vyloženě sviňáren, co by neudělal ani Romero, jak říkal na streamu Tartarus Cast. Vyloženě špatná část byla secret mise ve třetí kapitole. To je opravdu lepší přeskočit, než se rozčilovat a propadnou frustraci. Secret mise má být za odměnu a ne za trest. Doufám, že to předělají, protože mi přijde škoda takhle promrhat atmosférickou a propracovanou mapu.
    Celkově je pocit velmi pozitivní. Hrál jsem na 4 obtížnost a až na onu prokletou misi, jsem to prošel bez většich zádrhelů.

    OdpovědětVymazat
  78. Dohrál jsem to a musím říct, že mě to bavilo i když některé mapy byli těžší, ale nějak jsem to zvládnul. Bohužel po poslendí mapě v E3 se neobjeví tabulky se všemi mapami, takže proto tu nikdo asi nepošle statistiky. :( Jestli myslíš tu se zombie, tak souhlasím. A jestli někdy bude E4, tak s ijí rád dám. :D

    OdpovědětVymazat
  79. Já poslední dobou nestíhal skoro hrát natož komentovat, ale jsem už ve finále v hradu. Snad to dnes nebo zítra dojedu, ale zatím rozhodně pozitivní dojmy.

    OdpovědětVymazat