úterý 4. ledna 2022

Souhrn roku 2021 a výhled do budoucna

 Další rok je za námi a je pravdou, že mnoho věcí za moc nestálo. To naštěstí neplatí pro odehrané hry ani další koníčky, které lze provozovat z domova. Z hlediska čtení šlo dokonce o nejúspěšnější rok za dlouhou dobu. V roce 2021 jsem sice splnil některé dlouho plánované hry, ale řada předpokladů zase nevyšla. Překvapivě jsem odehrál i dost moderních záležitostí. Tak už dost planých řečí a pojďme na nějaká fakta.

Secret Agent HD

Hry

Celkově jsem dohrál 59 her, žánrově i časově různorodých. Největší radost mi udělalo pokračování v sérii Zork(Sorcerrer a Spelbreaker), rozehrání série Drakengard/Nier včetně jejich inspirace Ikaruga a několik skvělých klasik jako Nether Earth, Zelda II nebo Colonization. Hry vydané v roce 2021 byly čtyři a o jednu méně o rok starších. Nejstarší byl Mission Asteroid z roku 1980, ale her starších než 1990 bylo více. 

Méně než 50% jsem udělil pouze dvěma titulům, většina byla nad 70%, šlo tedy o celkem dobré záležitosti. Nejvyšší hodnocení 90% získaly Nier: Automata, Colonization a remake Resident Evil 2. Většina her byla spíše kratší, kolem 10 hodin a nad 60 hodin se vyšplhali pouze tři - Nier, Age of Empires Definitive Edition a Drakengard. 

Ikaruga
Série Police Quest mě z Questovek lákala tématem nejméně a nakonec jsem se překvapivě dobře bavil. Těšil jsem se také na relaxační hru Lake a nebyl zklamán. Asi největším překvapení bylo vydání remasteru Quake, dokonce s oficiální možností stahovat modifikace a novým obsahem. Doufám, že autoři nebudou hru zanedbávat. 

Věnoval jsem se také modifikacím, převážně pro Doom v rámci DWmegawad klubu a Wolfenstein 3D. Je zajímavé, že i tak svým způsobem zastaralá hra jako Wolf stále láká tolik tvůrců a hráčů. Já se tentokrát zaměřil právě na nejnovější projekty a překvapivě byla většina celkem kvalitní. Za zmínku určitě stojí The Way ID Did, Yashher nebo Immense Disgust. Mimo těchto dvou her jsem už pouze zkoušel ukázku fanouškovského remaku Half-Life: Blue Shift pro Black Mesu. 

Čtení

O knihách sice píšu málo, ale je to jedna z věcí které bych rád dělal častěji, převážně o těch souvisejících s hrami. Často čtu knihy ze světa který zrovna hraji, jako Star Trek nebo Warhammer. Některé tituly jsou s hrami svázány více. Minulý rok stojí za zmínku především LitRPG série Cesta šamana a románový prequel Dead Space. Díky Databázi knih mám k dispozici přesné statistiky, takže jsem přečetl 65 knih od 38 autorů, celkem 15 790 stránek. 

A co dále?

Letos mám určitě v plánu opakování série Dungeon Master, v pondělí jsem se pustil do prvního dílu, tentokrát hraji Amiga verzi a plánuji i Chaos Strikes Back. Jako loni dám asi nejvíce prostoru adventurám. Už hraji Star Trek: A Final Unity a určitě dojde na nějakou Sierru. Také musím opět pokročit se Zorkem, aktuálně mě čeká Wishbringer. Loni jsem zazdil Dragon Quest, Ultimu i Dizziho, tak snad pokročím letos. Také mám v plánu druhý Drakengard, další Halo a nějakou RTS, asi Command & Conquer nebo Age of Empires, ale možná i něco novějšího - Iron Harvest. Je toho mnohem více, ale uvidíme jak bude nálada a jak co půjde.

Na blogu budu pokračovat jako dosud, navíc bych rád oživil sérii Čas na kávu. Do týdenních souhrnů zařadím i své čtecí aktivity. Navíc mám v plánu několik tematických článků, snad bude dost času. Rád píši o méně běžných tématech, ale ověřování informací, které mám v hlavě je dost časově náročné. Možná by bylo řešením více kratších článků, uvidíme. Cením si také zájmu o DWmegawad klub a budu pokračovat, dokud bude někdo hrát.

Na závěr děkuji všem čtenářům tohoto blogu, pravidelným i náhodným, vaše návštěvnost a komentáře jsou velká motivace pokračovat v psaní. Přeji vše nejlepší do nového roku. 

3 komentáře:

  1. Díky za tvůj blog, čtu články rád. Statistika loňského roku ve mně budí respekt, 59 her! A těším se samozřejmě na nové věci (Dungeon master série, Ultima I atd.). Ať Tě nepouští síla chuť psát dál! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hezké shrnutí, ten obrázek ze Secret agenta mě nabádá k tomu si tu hru skoro po 30 letech zopakovat. Ten screen z té HD verze vypadá dobře, tak nevím, jestli sáhnout po tom remaku nebo verzi původní. aby pak ve mně nehlodal takový ten pocit, že ta EGA verze je prostě přeci jen klasičtější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Musím vývojáře pochválit jak citlivě ty remastery dělají. Jak Secret Agent tak Crystal Caves jsou povedené. U vydání obou jsem hrál i původní verze, na Databázi her jsou na všechny 4 komentáře. Doporučil bych spíše ty HD verze, především kvůli nové čtvrté epizodě.

      Vymazat