pondělí 22. srpna 2022

Retrogaming - Počátky výpočetní techniky u nás - Rožmitál pod Třemšínem

Tohle léto je plodné na návštěvy akcí a institucí kolem video her. V srpnu jsem navštívili hned dvě, nejprve dnes představenou interaktivní výstavu v Podbrdském muzeu v Rožmitálu pod Třemšínem. Hlavním tématem je retrogaming, ale součástí je i řada exponátů výpočetní techniky obecně a devadesátých let celkově.

Výstavu bych rozdělil na tři zhruba stejně velké části a pár drobností navrch. První část je interaktivní a sestává ze zařízení na kterých je možné si zahrát. Jde o automat Street Fighter II, pár univerzálních arkád Pandora Box, dva klasické počítače, Atari 1040 STE a ZX Spectrum +2. Zařízení je možné si vyzkoušet v původní podobě, vedle každého je návod k obsluze popisující vše od zapnutí, zasunutí diskety / kazety až po spuštění hry. Vidět vedle Atari klasický box plný nahraných disket je jako návrat do dávných dob. U Atari je navíc možnost přepojit výstup z televize na monitor - tomu říkám interaktivita.


Druhá část je výstava různého hardware i software zabírající většinu místnosti. Nejvíce je toho umístěno v prosklených vitrínách volně v prostoru, ale pár exponátů je i podél stěn. Jde o slušný průřez historií a z nejběžnějších kousků nechybí snad nic. Naopak příjemně překvapí přítomnost několika exponátů, které jsou k vidění málo, natož aby je měl každý druhý fanoušek doma. Zejména bych zmínil pong Audio Sonic PP 940, přenosné počítače Epson HX-20 a PX-4, SMEP (Systém malých elektronických počítačů) Tesla PP06 nebo terminál Tesla CM 7202.

Třetí velkou částí jsou na zdech pověšené tabule s informacemi. Polovina je zaměřena na historii výpočetní techniky a jednotlivých výrobců, polovina na herní žánry a jejich nejznámější zástupce. Popisy jsou slušně udělané, vzhledem k rozsahu se o všem dočtete to nejpodstatnější. Hodně pochválit musím i výběr her zastupujících jednotlivé žánry, s většinou musím naprosto souhlasit a nechybí snad nic zásadního. Nikde se nepíše, kdo je autorem textů a výběru, takže jsem kontaktoval kurátora výstavy Mgr. Petra Chaloupku. Ukázalo se, že všechny materiály připravil osobně, za což mu vyslovuji bezvýznamnou pochvalu.

Výstavu doplňuje koutek zařízený jako obývák devadesátých let s možností číst si dobové časopisy (včetně Score nebo Excaliburu) a poslouchat audio kazety. Na pokladně je k zapůjčení Elektronika IM-02, klasické Jen počkej!, s cílem překonat rekord muzea. Devadesátky si můžete připomenout i v pěkném i když celkem jednoduchém kvízu. V protějším rohu nechybí ani nějaká zábava pro nejmenší.

Výstava je v Rožmitále do 12.9., ale jde o putovní záležitost, takže možná budete mít příležitost i v pro vás vhodnějších lokalitách. Návštěvu mohu rozhodně doporučit, lze tam pěkně strávit čas s celou rodinou a velice hezky jsou udělané i ostatní expozice muzea. Doporučuji zejména část věnovanou Jakubu Janu Rybovi nebo výstavu automobilů Aero.  

Pro zájemce několik budoucích zastávek výstavy:

  • 7. říjen 2022 - 1. leden 2023 - Vlastivědné muzeum dr. Hostaše v Klatovech
  • 13. leden - 12. březen 2023 - Muzeum města Tišnova
  • 18. březen - 25. červen 2023 - Muzeum a galerie Hranice
  • 1. červenec - 1. říjen 2023 - Muzeum Blanenska
  • 6. říjen - 1. leden 2024 - Muzeum středního Pootaví Strakonice
  • červen - srpen 2024 - Muzeum regionu Valašsko (Vsetín) 






Žádné komentáře:

Okomentovat