středa 31. srpna 2022

Herní svět - Umění v českých videohrách - Olomouc

Poslední prázdninový výlet nás zavedl do Olomoucké galerie Cesar, kde probíhá výstava Herní svět - Umění ve videohrách. Na tu vás bohužel již nepozvu, protože jsme ji navštívili předposlední víkend a 26.8. skončila. Výstavy se účastnila tři česká studia - Amanita Design, Bohemia Interactive a Warhorse. Autoři návštěvníkům představili nejen umělecké obrazy z jejich her, ale i postup jak finální podoba vzniká.

Amanita Design vystavila obrazy ze hry Creaks. Část z nich jsme již loni viděli na výstavě Creaks: Umění ve hře v Havlíčkově brodu a dají se podrobně prostudovat i ve vydaném artbooku. Za nás tedy škoda, že nepadla volba na jinou hru studia, rozhodně je z čeho vybírat. To ale nic nemění na faktu, že jde o velmi pěkná a zajímavá díla, především "mapa" celé podzemní prostory a obrazy, které lze ve hře odkrývat, stojí za to. Více o Creaks zde.

Bohemia Interactive se představila prostřednictvím nejnovějšího přírůstku v sérii Arma - Reforger. Tuto sérii vlastně vůbec nehraji a ani mě to neláká. Navíc jde o realistickou bojovou simulaci, takže jsem od ní měl nejnižší očekávání. Opak se ukázal pravdou. Obrazy z Army mě nadchly naprosto nejvíce, řada z nich působí velmi zajímavě a strávil jsem v jejich koutku nejvíce času. Autoři navíc ke každému připravili pěkný popis. O vlivu obrazů svědčí i to, že si plánuji Reforger alespoň vyzkoušet.

Warhorse asi nepřekvapí řadou obrazů a mapek z Kingdom Come: Deliverance. Krajinky a středověké scenérie působí velmi pěkně, zvlášť když většinu míst znám. V této části mě ale nejvíce nadchly mapky. K této hře také existuje pěkný artbook, který si v budoucnu určitě představíme blíže.

Na místě byl k prodeji i dvoustránkový leták s představením výstavy i jednotlivých studií. Za 20 korun jde o hezkou upomínku v dobrém provedení. Samotná galerie je přímo v centru Olomouce na Horním náměstí. Jde o výstavní prostor bez stále expozice, ale byl využít na již více než 300 výstav. Galerii navštívil i prezident Václav Havel, což dokládá i podpis na stěně. Když jsme před galerii dorazily, byla bohužel zavřená. Rád bych poděkoval panu Schubertovi, který nám po telefonickém rozhovoru velmi ochotně zařídil vstup přes restauraci. Jsem rád, že hry pronikají i do této oblasti a doufám, že šlo o první z mnoha podobných akcí. Věřím, že hry mají takto potenciál zaujmout a obohatit i nehráče.

Žádné komentáře:

Okomentovat